Jump to content
Annons

Blogs

Featured Entries

 • HoboRec

  Vikten av vardagslyssning som referens för dina mixar

  By HoboRec

  Jag fick en förfrågan av Naenka att göra en recension på deras bluetooth-hörlurar. Min första tanke var att det kan jag ju inte göra eftersom jag håller på med studioprylar. Men sen slog det mig att jag brukar referenslyssna mina mixar i mina gamla slitna snäckor som hängde med telefonen, för det är där jag lyssnar på musik och podcasts när jag är ute och går med hunden eller snickrar på huset. (In English at the bottom of the page). Så till att börja med vill jag alltså påpeka vikten av at
  • 0 comments
  • 1,954 views
 • HoboRec

  Mina fem mest använda mikrofoner

  By HoboRec

  Att vi som håller på med inspelning gillar mikrofoner är ju ingen nyhet, men det är så klart skillnad på vilken ens absoluta favoritmikrofon är och de som används mest. Jag började gå igenom vilka av mina mikrofoner som får jobba mest, och kom fram till en lista på fem stycken som just nu är med på alla inspelningar. (In English at the bottom of the page). ENGLISH: The five microphones I use the most The fact that we recordists love microphones is no news, but there’s
  • 0 comments
  • 4,743 views
 • HoboRec

  Så använder du kompressorn som en gate på virveltrumman

  By HoboRec

  Jag har hört talas om en teknik för att effektivt få bort läckage från hihat och cymbaler på virvelspåret med hjälp av kompression och fas. Efter att till slut ha sett en riktigt bra beskrivning på hur det går till med mjukvara blev jag sugen på att testa om det funkar lite bra helt analogt.  (In English at the bottom of the page). Jag gillar att spela in på band men saknar ibland kontrollen över vissa detaljer som gör att det går att uppnå ett riktigt smackigt virvelljud utan att dränka de
  • 2 comments
  • 2,386 views
 • HoboRec

  Ändra bandhastighet för fetare dubbar

  By HoboRec

  Jag fick nyligen tipset av min studiokollega Peter att lägga dubbar med akustisk gitarr på rullband. Knepet skulle då vara att sakta ner hastigheten på bandet och lägga dubbar som blev harmoniserande eller oktaverade när jag återställde till normal bandhastighet. (In English at the bottom of the page). Även om det såklart skulle gå väldigt mycket lättare att åstadkomma detta i en dator blev jag sugen på att experimentera med hur det skulle låta på band. Förutom att harmonisera gitarren, tes
  • 1 comment
  • 1,744 views
 • David Henriksson

  Äventyr i Thanksgiving-tider

  By David Henriksson

  Det var dagen före Thanksgiving. Jag började precis må bättre efter att ha varit sjuk i nästan två veckor. Vid 18:30 fick jag ett sms från ett nummer jag inte kände igen. En producent som heter John skrev att de jobbade på en hiphop-version av ”Blue Christmas” (Elvis Presleys kända version släpptes 1957) som Billy Ray Cyrus och Young Buck skulle sjunga tillsammans. (In English at the bottom of the page). Billy Ray är Miley Cyrus pappa, han hade en enormt 90-talshit med ”Achy Breaky Heart” s
  • 0 comments
  • 2,737 views

Our community blogs

 1. Jag är väldigt spänd av förväntan över att komma igång med detta nya ljudkort från Antelope Audio. Häng med på när jag kollar in ljudkortet för första gången! (In English at the bottom of the page).


  ENGLISH:
  Unboxing Orion 32+ Generation 4 from Antelope Audio

  I am very excited to get started with this new sound card from Antelope Audio. Lets go!

  Ulf Blomberg
  Producer & Audio engineer
  +46709184758 | www.hoborec.com

  Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

 2. En repad telefonskärm kanske inte är världens undergång, men det kan verkligen vara en stor olägenhet om repan är tillräckligt stor och på precis rätt ställe. En repa kan också innebära att skärmens integritet är komprometterad och en fullständig spricka kan vara i din framtid om du inte är försiktig. Fortsätt läsa för att lära dig 5 tips för att hålla din skärm säker och repfri.

  Skydda Din Telefon
  Det enklaste sättet att skydda din telefon är med ett robust telefonfodral och en skärmskydd. Med ett fodral och skärmskydd kommer du att eliminera många av orosmomenten om att skada din telefon när du lägger den ner eller bär den i fickorna med lösa föremål som nycklar eller växel. Även om du bara har ett skyddande fodral på din telefon och inget skärmskydd minskas fortfarande risken för repor på skärmen. 

  Håll Din Telefon Ren
  En mikrofiberduk och lite telefonrengöring kan göra mycket för att hålla smuts och smuts borta från din telefon för att eliminera repohot.

  För den extra rena självförtroendet kommer Tzumi ON UV™ Sanitizer with Aromatherapy att rengöra och desinficera dina elektroniska enheter för att eliminera 99,9% av bakterier och bakterier. lär dig mer

  Förvara Din Telefon På Rätt Sätt
  Att lägga bort din telefon när den inte används är det bästa sättet att skydda den från oväntade skador. När det gäller repor är nycklar fienden. Om du bär din telefon i fickan, bära alltid nycklar och lösa växlar i den andra fickan. Om du är hemma och inte behöver din telefon kan du förvara den på en byrå eller diskbänk.
  Ställ den inte på soffan. Det är ett enkelt sätt att av misstag tappa den mellan soffkuddarna och öka risken för repor.

  Polera Bort Små Repor
  För små repor kan du använda lite vit tandkräm och en Q-tip eller mikrofiberduk.

  Om Den Spricker, Laga Den Innan Det Är För Sent
  Om du har repor som är alltför djupa eller om du har en skärm full av dem, kan det vara bra att ta med den till din lokala Batteries Plus för att få skärmen utbytt. En spricka kan mycket snabbt förvandlas till ett kross och du kan snart vara utan din telefon om det inte åtgärdas snabbt.

  Batteries Plus erbjuder smarttelefonreparationer till rimliga priser och snabba omloppstider för att få dina telefoner fixade utan att spräcka banken och utan att vara utan din telefon i dagar.

 3. I den digitala tidsåldern fungerar våra smartphones som en förlängning av oss själva. De håller värdefull information, underlättar kommunikation och erbjuder underhållning. Därför är det viktigt att skydda dessa enheter från möjliga skador. En av de mest sårbara delarna av din telefon är skärmen. Ett skärmskydd kan skydda skärmen mot repor och sprickor, vilket förlänger din telefons livslängd. Denna artikel kommer att guida dig genom de olika typerna av skärmskydd som finns på marknaden och hjälpa dig att välja det bästa för din telefon.

  Typer av skärmskydd

  Det finns tre huvudtyper av skärmskydd: plast, härdat glas och flytande.

  1. Plastskärmskydd

  Plastskärmskydd är de billigaste och vanligaste typerna på marknaden. De är tunna, lätta och kan minska bländning på din telefonskärm. Men de är också de minst hållbara och ger minimalt skydd mot tunga slag.

  2. Härdat Glasskärmskydd

  Härdat glasskärmskydd erbjuder överlägsen skydd. De är tjockare och mer hållbara än plastskydd, vilket ger utmärkt motståndskraft mot repor och hög-impactdroppar. De ger också bättre klarhet och känslighet, vilket ger en känsla liknande den ursprungliga skärmen.

  3. Flytande skärmskydd

  Flytande skärmskydd är en nyare tillägg på marknaden. De appliceras direkt på skärmen och bildar ett skyddande lager när det torkar. De är osynliga, ger utmärkt reptålighet och är kompatibla med alla smartphonemodeller. Dock ger de inte samma nivå av stöt skydd som härdat glas skydd.

  Välja rätt skärmskydd

  När du väljer ett skärmskydd, överväg följande faktorer:

  1. Kompatibilitet: Se till att skärmskyddet är utformat för din telefonmodell. Det bör täcka hela skärmen utan att störa funktionaliteten.

  2. Skyddsnivå: Om du ofta tappar din telefon eller bär den med nycklar eller mynt, skulle ett härdat glasskydd vara ett bättre alternativ. För allmänna rept skydd, kommer ett plast eller flytande skydd att räcka.

  3. Installation: Härdat glas och plastskydd kan vara knepiga att installera utan bubblor eller damm blir fast. Flytande skydd är lättare att applicera, men de kräver en längre torkningstid.

  4. Pris: Plastskydd är de mest prisvärda, följt av härdat glas och flytande skydd. Välj ett skydd som erbjuder det bästa skyddet inom din budget.

  Skärmskyddsmärken att överväga

  Flera pålitliga märken erbjuder högkvalitativa skärmskydd. Dessa inkluderar Zagg, amFilm, Spigen och Tech Armor. De erbjuder en rad alternativ för olika telefonmodeller och skyddsnivåer.

  När ska du byta ditt skärmskydd

  Skärmskydd är inte en engångsinvestering. De kommer att slitas ut över tid och behöver bytas ut. Tecken på att du behöver ett nytt skärmskydd inkluderar synliga repor, sprickor eller bubblor som påverkar synligheten eller beröringskänsligheten.

  Slutsats

  Ett skärmskydd är en liten investering som kan förlänga din telefons livslängd avsevärt. Oavsett om du väljer ett plast-, härdat glas- eller flytande skydd beror på din telefonanvändning och budget. Med Black Friday runt hörnet kan du förvänta dig att hitta utmärkta erbjudanden på skärmskydd från olika märken. Ta tillfället i akt att skydda din smartphone med ett högkvalitativt skärmskydd.

  • 1
   entry
  • 1
   comment
  • 666
   views

  Recent Entries

  Larsowe Peterson
  Latest Entry

  Hej. Kan någon svara på varför mitt "gamla" Cubase VST plötsligt skriver noter med antingen dubbla nothuvuden eller noter i oktaver?  

 4. Henric Svensson
  Latest Entry

  20230120

  Har börjat på ett nytt projekt. Tanken så här inledningsvis enkelt, inte en massa pålägg utan en basist, en trumslagare en gitarrist, kanske en lapsteel.

  Har gjort trummorna EZ Drummer Blues, big old, ett Gretsch trumset med det rätta old school soundet. Har spelat in ett basic råckenråll piano.

  Det blir ett uptempo projekt shuffle 170 Bpm i C-dur byggt på en vanlig blues tolva.

  Elbasen är också inspelad med hjälp av min Fender jazzbas och line out via min Gallien-Krueger 1001 RB. Försökte få elbasen att låta lite som en ståbas. Fullt på halsmicken och halvgas på stallmicken, diskanten på noll. Spelat högt upp på halsen och långt fram, blev rätt najs tycker jag.

  Testat lite gitarrer, började med Gibson SG, sen testade jag min Gretsch Electromatic, sedan vandrade jag vidare och prövade min Gibson Les Paul. Fastnade för Les Paulen.

  Har hittat en bra stärkarprofil i kempern och kryddade med lite reverb och ett gammeldags bandeko. Ekot gjorde susen, det märktes direkt. Försöker spela lite 50-tals-aktigt och som sagt bara ett gitarrspår. Det blir ett kort gitarrintro, komp på 2 verserna sparsamt med fills och sen ett dubbelsolo. Får spela med plektrum på detta projektet, 170 bpm är rätt snabbt märker jag! 
   

  Projektet skall som vanligt ha Svensk text, har inga direkta textuppslag i detta läget!

  230123

  Har gått som tåget här i Abbekås, låten har fått lapsteel, text, sång och körer - ska fläska dit ett pianosolo så fort jag får tid! Har även provmastrat i Ozone 9. Det är väldigt kul att spela lap-steel och på detta projektet kunde man ta ut svängarna rätt bra.

  230124

  Som sagt här går det så det visslar - allt är inspelat och endast detaljer återstår främst på leadsången! Kommer nog att bli bra när det är färdigt. Har för mej att experimentera  med ytterligare ett reverb på leadsången för att få in den bättre i ljudbilden utan att för den skull förlora artikulationen/texten - vi får se hur det går!

  230125

  Varit inne och petat, sänkt virveln och höjt pianosolot samt limmat in sången lite bättre i mixen med hjälp av ett glue to mix reverb - känns bra! Även körpaketet fick ett par myrben volym extra! Börjar kännas riktigt najs!

  Lägger texten längst ner i blogginlägget!

   

   

  Hej lilla vän Text & Musik Henric Svensson 202301

   

  Hej lilla vän ta på din röda kjol

  Vi ska gå ut ikväll och dansa jitterbugg såklart

  Nu blir det party igen från morgon och till kväll

   

  Natten den är ung och bandet är på topp

  Dom spelar våran sång vi dansar kind mot kind

  Vi rullar hatt igen tills solen den gått upp

   

  När vi är hemma igen är klockan redan fem

  Snar tär helgen här och jag får ringa dej igen

  Vill du gå ut igen och ha en riktig toppenkväll

   

  Hej lilla vän nu ringer jag igen

  Vill du gå ut igen och bli min allra bäta vän

  Som dansar jitterbugg från morgon och till kväll

   

  Hej lilla vän nu ringer jag igen

  Vill du gå ut igen och bli min allra bästa vän

  Som dansar jitterbugg från morgon och till kväll

  Som dansar jitterbugg från morgon och till kväll

 5. Behringer
  MONITOR SPEAKERS 1C
  Ultra-Compakt, 100Watt
  5" Monitor Speakers

  (visade sig ha kläm kontakt)

  Ringde innan jag beställde och företaget svarade att dom skulle passa. Jag tvivlar på, men finns det sådana kablar som skulle passa?

  Vilka monitorer jag kan köpa som passar ihop med mina mixrar?

  Pensionen räcker inte till dyra men 1500kr tål jag.

  Att koppla till mixer, aktiva eller passiva?

  Har läst att man skulle koppla bara passiva till mixern, stämmer det.

  Varifrån kan jag beställa, om jag måste skicka dessa tillbaka?

  Blev ledssen, när jag såg monitorernas klämkontakt, när jag just hade sagt om detta i telefonen. Har inte betalat ännu, för fick dom igår.

  Snälla, hjälp mig, är ju bara en gammal tant på 73 år och älskar göra musik.

  tant kram till er, Karin


  20220830_050855.jpg

  20220830_050846.jpg

  20220830_050840.jpg

 6. Hallå! Gott nytt årtionde på er alla! Jag minns inte att jag tänkte något speciellt när vi äntrade 2010-talet men nu, när jag summerar vad som har hänt i mitt liv runtom i världen under de gångna 10 åren, så känner jag mig väldigt taggad på ett nytt årtionde. (In English further down in the blog post).

  Jag försöker fokusera på de möjligheter som finns istället för allt krångel som fortfarande pågår med ansökan av nytt visum osv. Detta blogginlägg tänkte jag ska få bli en översiktlig sammanfattning av den senaste tiden. Jag har inte varit så mycket i Nashville men blogga måste man ju göra ändå tänker jag haha!

  Jag nämnde i en tidigare blogg att det var en väldans massa resande i slutet av oktober och början av november och det fortsatte otroligt intensivt ytterligare tre veckor efter att jag kom tillbaka till USA den 3 november. Tillsammans med artisten jag spelat med senaste året (Kyle Daniel) och resten av bandet, så var vi förband till "Vintage Trouble" (som i sin tur turnerat som förband till både Rolling Stone, AC/DC, The Who och KISS). Vi körde 15 gig under knappt 3 veckor och spelade i totalt 9 stater (Texas, Louisiana, Florida, Georgia, North Carolina, Tennessee, Ohio, Kentucky, Virginia samt Washington D.C). Vi spelade på alltifrån små bluesklubbar till hyfsat stora konserthus. Nedan är några bilder från turnén.

  img_3343_red.thumb.jpg.41b670d294a706cb8e0d78bf70dfb710.jpg

  img_3527_red.thumb.jpg.515b488b892a1fc50241d26161065baf.jpg

  img_3618_red_.thumb.jpg.e66c4d75af6f3c796f1a7e2405530ac0.jpgFotograf: Sean Marshall

  Jag blev sjuk sista veckan på turnén, så efter det spenderade jag nästan en vecka hemma själv i sängen och åt antibiotika, kollade Netflix och fixade en hel del med de sista detaljerna för visumansökan. Det var faktiskt ganska skönt att nästan isolera sig själv lite under en period.

  Den 11 december flög jag hem till Sverige för att hinna träffa min flickvän Sofia, familj och vänner en del under jul- och nyårshelgerna när det ändå är lågsäsong här i Nashville. Lustigt nog så tajmade det sig så bra, att en intervju jag hade gjort med Dagens Nyheter i slutet av oktober publicerades den 12 december, alltså samma dag jag landade i Stockholm. Det var en rätt speciell känsla att gå in på Pressbyrån och köpa ett exemplar och bläddra fram till rätt uppslag och se en bild och intervju med sig själv i en så stor och klassisk tidning som DN. En otroligt bra tidig julklapp, helt klart! Nedan till höger kan ni läsa artikeln "Svensken som erövrat Nashville". (Klicka eller dubbelklicka för större bild).

  IMG_9446.thumb.JPG.4e2a7558519c942b74b8aa3acbc3a7a0.JPG
  "Svensken som erövrat Nashville". Från DN

  Efter ett par dagar i Stockholm åkte jag över till Åbo där Sofia bor. Det var såklart underbart att träffas igen (även fast det inte var jättelänge sen vi hade setts senast), och vi hade några mysiga dagar tillsammans innan vi åkte tillbaka till Sverige som vi var en dryg vecka runt jul. Julafton spenderades med Sofia och mina föräldrar och på juldagen anslöt min broder Viktor och hans flickvän Sofi. Väldigt trevligt med första julen i Sverige sedan 2016! På juldagen gick en tonårsdröm i uppfyllelse när en artikel jag skrivit publicerades av en stor internationell gitarrtidning. Kolla gärna in artikeln här: https://guitar.com/features/opinion-analysis/how-to-succeed-guitar-nashville/

  IMG_9280.thumb.PNG.a42deaf5a9d8a4ae24eb53e250a6c0fb.PNG

  Därefter åkte jag och Sofia tillbaka till Finland, närmare bestämt hennes hemstad Riihimäki, och hängde ett par dagar med hennes föräldrar och firade sen nyår med en av hennes systrar och en del av hennes vänner hemma hos Sofia i Åbo. Vi firade nyår i Finland 2016 också. I USA firade vi nyår 2017 och 2018, så jag har faktiskt inte spenderat nyår i Sverige sedan 2015. (Säger statistiknörden…)

  1664589065_GuitarGeeksPodcastdel2.thumb.jpg.abf86f423345543ecde2fe59000a74eb.jpg
  Lyssna gärna på avsnittet av Guitar Geeks Podcast ("David Henriksson Del 2") där jag medverkar.

  Den andra dagen på detta årtionde blev en otroooligt nördig dag. Jag spenderade förmiddagen med att spela in ett avsnitt av "Guitar Geeks Podcast" med mina vänner Daniel Kordelius och Andreas Rydman. Mycket snack om Nashville såklart, men också om gitarrprylar och annat skoj. Därefter åkte jag hem till Björn Juhl, ett geni vad gäller elektronik och gitarrljud, som ofta kallas för ”Mad Professor”. Han bygger handgjorda pedaler under namnet BJFE, och har genom åren designat både pedaler, förstärkare och gitarr-pickuper till ett flertal företag som just Mad Professor, Olsson Amps, Lundgren Pickups och One Control. Vi hängde hemma hos honom i 6 timmar och han visade en massa ny design som snart ska släppas från både One Control och BJFE.

  Allt var otroligt välljudande och inspirerande, och bara att höra Björn prata om gitarrljud är otroligt intressant och lärorikt! Han hade sett ett klipp med mig på Youtube (livesändningen med TrueFire som jag berättade om i en tidigare blogg), och tyckte att jag demonstrerade väldigt väl hur två av One Control-pedalerna kan kombineras för ett dynamiskt och mångfacetterat gitarrsound. Alltid kul när någon man ser upp till diggar det man gör såklart! I samband med att min TrueFire-kurs släpps för förhandsbokning så har man också chansen att vinna priser.

  Persian Green Screamer och Marigold Orange Overdrive från One Control, tre gitarr-pickuper från Lundgren, en gigbag från Slickbag samt några set strängar och en del tillbehör från D’Addario kommer att lottas ut bland dem som förhandsbokar kursen. Håll utkik efter det!

  1830219016_Bjornshowingsomesounds_red.thumb.jpg.0f8cc1f2e14ed88c1569e93cfef1eba6.jpg         758491155_OneControlAmps.thumb.jpg.0d376ebeaec1f6eb73156604d43dd4f6.jpg
  Nördigt häng med Björn som visade kommande produkter!

  Därefter hade jag ytterligare några dagar i Sverige, och hann träffa en del mycket goda vänner och några gamla gitarrlärare innan jag flög tillbaka till Nashville den 7 januari, 2020. Efter ett par dagars rep med Kyle och gänget flög vi ner till Fort Lauderdale i Florida för att boarda ett fartyg och vara med på en musikkryssning som arrangeras årligen av blueslegenden Delbert McClinton sedan 26 år tillbaka! Vi spelade två gig, såg en massa bra musik, åt ALLDELES för mycket mat och desserter i buffén (men jag passade på att gå till gymmet varje dag också för att kompensera litegrann i alla fall haha!), och hade dessutom några lediga dagar både i Puerto Rico och på en liten ö som tillhör Bahamas. Mycket trevligt!

  IMG_9606_red.thumb.jpg.6032666ccf0d001ab5826943590967d7.jpgWoohoo, Bahamazzzz!

  Nu är det bara några veckor kvar tills mitt visum går ut, så förhoppningsvis har jag mer info angående hur framtiden ser ut i samband med nästa blogginlägg!

  Kolla in min bloggsida på Studio här!

  Se mina tidigare blogginlägg på Studio från september, 2018 och tidigare här!

  Kolla in mig på:
  www.facebook.com/davidhenrikssonmusik
  www.instagram.com/davidhenrikssonmusik
  www.youtube.com/davidhenrikssonmusik


  ENGLISH:

  Family hang and guitar nerds at Christmas time – end of 2019 and early 2020

  Hellllo! Happy New Decade everyone! I can’t remember if I was thinking anything special when we entered the 2010’s but now, when I summarize what happened in my life and around the world during the past 10 years, I feel very excited about this new decade! I’m trying to focus on all the possibilities out there instead of all the issues I’m still facing regarding getting a new work visa etc. In this blog I will present a synoptic view over the past few months, I haven’t spent that much time in Nashville but gotta keep the blog going anyway, right haha!

  I mentioned in an earlier blog that I was traveling a LOT in the end of October and beginning of November and the traveling continued at an intense rate another three weeks after I returned to the US on November 3rd. Together with Kyle Daniel (the artist I’ve played with the last year) and the rest of the band we headed out on a support act tour with Vintage Trouble (they’ve toured with bands such as Rolling Stones, AC/DC, The Who och Kiss). We played 15 gigs in 18 days in 9 different states (Texas, Louisiana, Florida, Georgia, North Carolina, Tennessee, Ohio, Kentucky, Virginia) as well as Washington D.C. The venues spanned from small blues clubs to quite big concert halls. Below is a few pics from the tour.

  img_3343_red.thumb.jpg.41b670d294a706cb8e0d78bf70dfb710.jpg

  img_3527_red.thumb.jpg.515b488b892a1fc50241d26161065baf.jpg

  img_3618_red_.thumb.jpg.e66c4d75af6f3c796f1a7e2405530ac0.jpgPhotographer: Sean Marshall

  Unfortunately I had gotten sick during the last week of the tour so after coming back to Nashville I spent almost a week by myself in bed, ate antibiotics, watched Netflix and took care of quite of lot of the last bits and pieces of the work visa application. In a way it was really nice to almost isolate myself from other people for some time.

  December 11th I flew back home to Sweden to spend some time with my girlfriend Sofia, family and friends during the holidays, felt like good timing to do that when it’s the slow season here in Nashville. I was interviewed by a Swedish journalist during my last trip home (in October) and oddly enough it lined up so this article was published on 12/12 when I arrived to the airport in Stockholm. It sure was a special feeling to go into a shop, buy a copy of Dagens Nyheter (means Daily News and it’s Sweden’s biggest morning paper that’s been around since the 1860’s!) and browse through the pages and finally see a picture and interview with myself in such a classic newspaper. An incredibly good, early Christmas gift! Below on the right, you can read (in Swedish thou) the article "Svensken som erövrat Nashville". (Double click for bigger image).

  IMG_9446.thumb.JPG.4e2a7558519c942b74b8aa3acbc3a7a0.JPG


  After a couple of days in Stockholm I took the cruise ship over to Turku in Finland where Sofia lives, of course it was wonderful to see each other again (even though it wasn’t that long since we had seen each other the previous time) and we had a few cozy days together over there before we went back to Sweden and spent 9 days there over Christmas. I spent Christmas Eve with Sofia and my parents and on Christmas Day my brother Viktor and his girlfriend Sofi joined us as well. It was great to spend my first Christmas since 2016 in Sweden! On the 25th one of my teenage dreams came true when an article I’d written was published by an international guitar magazine. Check it out here: https://guitar.com/features/opinion-analysis/how-to-succeed-guitar-nashville/
   

  IMG_9280.thumb.PNG.a42deaf5a9d8a4ae24eb53e250a6c0fb.PNG

  A few days later me and Sofia went back to Finland, more specifically her hometown Riihimäki, hung out for a couple of days with her parents and then spent New Years Eve with one of her sisters and some friends. We spent NYE in Finland 2016 as well, and ’17 and ’18 in the US so I actually haven’t spent a NYE in Sweden since 2015. (Yes, I’m a statistics nerd…)

  1664589065_GuitarGeeksPodcastdel2.thumb.jpg.abf86f423345543ecde2fe59000a74eb.jpg
  Listen to the section of the Guitar Geeks Podcast ("David Henriksson Del (part) 2") where I participate.

  The second day of this decade turned into a UNBELIEVABLY nerdy day! I spent two and a half hours in the morning recording an episode of Guitar Geeks Podcast with my friends Danny and Andy. A lot of Nashville stories of course, but also about guitar gear and other fun stuff. After that I went to see Björn Juhl, a genius when it comes to guitar sounds and electronics, who’s often called the ”Mad Professor”. He builds pedals by hand under the brand name BJFE and during the years he has also designed pedals and amplifiers for several brands such as Mad Professor, Olsson Amps, Lundgren Pickups and One Control. We were hanging at Björn’s place for six hours and he showed me several new designs that will be released soon from One Control and BJFE.

  Everything sounded amazing and it’s always so inspiring just to hear Björn talk about guitar sound, I’ve learned a lot from him over the years. He told he had seen a YouTube video with me (the live stream from TrueFire that I mentioned in an earlier blog) and he thought I demonstrated really well how two of the One Control pedals could be combined for a dynamic and versatile guitar sound. It’s always nice when someone you’ve been looking up to for years is digging what you’re doing!

  When my TrueFire course will be up for pre-order they will also arrange a giveaway with two overdrive pedals from One Control, 3 guitar pickups from Lundgren, a gig bag from Slickbag and some strings and accessories from D’Addario. Please pre-order the course and have a chance to win great gear from these awesome companies. Keep an eye out for the pre-order!

  1830219016_Bjornshowingsomesounds_red.thumb.jpg.0f8cc1f2e14ed88c1569e93cfef1eba6.jpg         758491155_OneControlAmps.thumb.jpg.0d376ebeaec1f6eb73156604d43dd4f6.jpg
  Geeky hang with Björn who showed upcoming products!

  After this I had another few days in Schweeeden and got to see some really good friends as well as a couple of former guitar teachers before I flew back to Nashville on January 7th. After a couple of days of rehearsals with Kyle we all flew down to Fort Lauderdale, Florida to board a ship and join the 26th annual ”Sandy Beaches Cruise” arranged by blues icon Delbert McClinton. We played two shows, saw a bunch of good concert, ate WAAYY too much food and desserts from the buffet (but I also went to the gym everyday to compensate a little bit at least haha!) and we also had days off in Puerto Rico and a small island that belongs to Bahamas. Awesome start of the year!

  IMG_9606_red.thumb.jpg.6032666ccf0d001ab5826943590967d7.jpgWoohoo, Bahamazzzz!

  Now it's only a few weeks left until my visa expires, hopefully I have more info on what the future looks like in the next blog post!

  Sponsored by:

  logo_daddario_4color_on_white.thumb.png.8221ea5c94e3c15ec1814e96a5cc6b8d.png lr-baggs-logo-high-res-print.thumb.png.8efdf64e7757cabc9670bd954601a8c6.png 260343722_SonnemoGuitarslogo.jpg.85eb330ec18a5dd0e60941baa48c7025.jpg

  OlssonAmpsLoggaOriginal_red.thumb.png.0eb463bf90dca37af5203df81013bdcd.png  1131410731_lundgrenpickupslogoseethrough.png.1734e7af9fa6073eb5fedf93c4cc8432.png   Slickbag-logo-PMS1797-utan-R-110228.thumb.jpg.d692dc572b1cb85b3987e2022c1d2f25.jpg

  1111515250_SOSloggotext.png.4703db862f0e1353448b1a0a27f835e8.png  EBSglow.jpg.20f2e96544f4801b952b919e54f519db.jpg  2016_onecontrol_logo1_red.png.e1116ab31ab6ebd1a96a2358accfe784.png

   

  Check out my blog on studio.se here!

  Check me out here:
  www.facebook.com/davidhenrikssonmusik
  www.instagram.com/davidhenrikssonmusik
  www.youtube.com/davidhenrikssonmusik

 7. Pandemin under 2020 sänkte planerna på en vanlig NAMM Show i Anaheim, Kalifornien. Men musikbranschens brinnande behov av att mötas gjorde att organisationen bakom ändå genomförde NAMM, fast digitalt i form av Believe In Music. En enorm eloge till dem, både för att de faktiskt gjorde det och även på det sätt de lyckades.

  Dessutom bjöd de in alla att besöka mässan utan att betala. Företag fick så klart betala för påkostade företagssidor, men det blev ändå en mer tillgänglig mässa än någonsin.

  Några reflektioner, helt osorterat, och som både är ros och några förslag till förbättringar. För ja, jag tror det är en bra idé att ha ett digitalt NAMM även när den fysiska mässan kan kicka igång igen.

  • Många tillverkare har valt att inte släppa så mycket nytt, om ens något. Så sett ur Studios bevakningsperspektiv så var det relativt skralt på nyhetsfronten vilket också har märkts i antalet nyheter jämfört med tidigare år.
    
  • Flera företag valde att inte satsa på en organiserad närvaro på NAMM. Fullt förståeligt med tanke på omständigheterna, men även det bidrog till att bevakningen blev en lite större utmaning än annars.
    
  • Den digitala plattformen har en enorm potential. Här finns möjlighet att se seminarier, titta på någon av tv-kanalerna som rullar, boka möten, skaffa kontakter (frilansmusiker, producenter av olika slag, ansvariga för företag – där fanns många), läsa dokument om produkter med mera. Kanske var det lite för mycket att sätta sig in i för besökaren detta första digitala år? En guidning och prioritering på startsidan om vad som är aktuellt för varje person just nu hade underlättat. Men som sagt, det här var första året och jag hoppas innerligt att organisationen NAMM väljer att fortsätta använda den även när den "riktiga" mässan startar igen.
    
  • Notifieringar om videosändningar, seminarier och möten i lite bättre tid – och med notiser.

  En sak som står alldeles klart efter detta års NAMM är att marknaden för live-produkter är så klart nära nog obefintlig, men marknaden för instrument och studioprylar är lika stor som någonsin. Om inte större. Tyvärr gör pandemin att flera tillverkare haft svårt med både tillgång till komponenter och svårt att kunna tillverka i tillräckligt hög takt. Vissa företag ligger flera månader efter. Även om det inte är av en kul orsak så visar det ändå att vår bransch lever och frodas! Och även det bådar ju gott inför nästa års NAMM.

  Bilden i blogginlägget med @Andreas Hedbergär tagen vid förra årets NAMM.

  > Läs mer: Pressmeddelanden och Studios nyheter från NAMM 2021

 8. Har ett par Fostex PM-2 där ena elementet gått sönder. Var köper man nya element som passar?

  Behöver inte vara samma element som sitter i men vill inte ha något sämre. Vad rekommenderas? 

 9. #2 Två sångspår med olika frekvenser

  I denna låt kopierade jag ett sångspår och använde EQ på båda spåren för att justera olika frekvenser. Det ena spåret innehåller nästan bara low-mid frekvenser och den andra innehåller high-mid och uppåt. Eftersom jag justerade frekvenserna på två identiska spår låter det som att det är lite fasfel när man lyssnar på båda spåren samtidigt. Det här är egentligen ingenting jag rekomenderar att göra… Men det var en intressant sak att testa! Jag tyckte att det fungerade i slutmixen av låten.

  Nedan kan du se bilderna på mina extrema EQ justeringar. Jag använde en EQ-plugin av Waves som heter F6.

  Low-Mid-500x414.jpg

  Spår 1: ’’Low-Mid EQ’’: Hi-pass filter fram till 330Hz och Low-pass filter fram till 505Hz

  HiMid-500x415.jpg

  Spår 2: ’’Hi-Mid EQ’’: Hi-pass filter fram till 972Hz och dynamisk EQ för att ta bort lite jobbiga ’’S’’-ljud omkring 9000Hz. Jag skar även bort lite jobbiga ”Sshh” ljud vid 2000Hz.

  Låten heter ”Shanghai” och är skriven samt producerad av ARKN. Mixad av Clipstreet Sounds och mastrad av Cutting Room. Här är Spotifylänken: https://open.spotify.com/track/0o8DvxkeM9DIHmv4SdthN4?si=e2_dCOTGSIuPr0crS81fFA

  https://www.clipstreetsounds.com/

  Lyssna på filerna nedan!

   

   

  Spår 1 - Low-Mid EQ.mp3 Spår 2 - Hi-Mid EQ.mp3 Spår 3 - Båda Samtidigt.mp3

 10. Bygga upp låtar – var börjar man när man saknar inspiration?

  Jag får ofta frågan hur jag bygger upp en låt, kanske för att mina låtar är lite annorlunda? Jag vet ej! Jag tror kanske att många lätt fastnar i en mall om hur deras låtar bör låta. Släpp det, och släpp alla oskrivna regler vad gäller refräng, vers osv. Hur känner du dig just idag? Passar ett mjukt ljud, eller är du lite arg? 

  Lite idéer från mig:

  1. Börja helt planlöst. Tänk inte ”hel låt” när du börjar. Det är lätt att fastna om man från början har en bild av hur låten ska vara uppbyggd. 

  2. Starta med något ljud som känns som du för dagen, kanske med någon ljudeffekt, eller motsvarande. Lägg in ljudet i ditt DAW.

  3. Vilket ljud passar efter det? Spela in ljud tills du hittar det ljud som kan passa efter starten. Kanske lägger du även till något där i början? Starten är oftast viktigast. När du har den, är det lättare att skapa en fortsättning.

  4. Bygg upp låten steg för steg. Fyll på med ljud där det ”saknas”. Jag brukar använda ljudeffekter till mina låtar. Det finns mängder med sajter som har fria ljudeffekter för nedladdning. 

  5. När man gör en låtstruktur, behöver man inte tänka på att allt hamnar i tempo. Sådant kan man ordna senare. Ju kreativare du är, desto roligare kommer det vara att göra din unika låt.

  6. Prova inställningar som du inte brukar använda, kanske reverb på trummorna. Eko? Vänd på inspelningar, ändra takt, använd röst plugins på instrument, eller tvärtom? Använd de pluggar du har, och testa vad du faktiskt kan göra med dem, eller ladda ner nya galna plugins, och prova dig fram.

  7. Använd samplers för att få helt oväntade ljud. Lägg in vad som helst och se vad som händer.

  8. Loopa ljudeffekter till helt oväntade rytmer. Lägg ihop flera sådana loopar, och få ett ännu mer unikt ljud.

  9. Kopiera MIDI-filer och lägg dem på olika spår med olika presets. 

  10. Konvertera loopar till MIDI-filer, och prova olika instrument-presets på dem. Plocka bort de delar som inte passar. Flytta runt MIDI-sekvenserna. 

  11. Prova helt nya stilar.

  12. Använd ljud du vanligen aldrig skulle ha valt. 

  13. Lek dig fram genom låten, som om det bara vore din känsla med toner.

  När du har alla ljud som är dina, då kan du sätta dig ner och rätta till avsnitt som är felplacerade, men det brukar vara så att den första känslan faktiskt är den bästa, oavsett fel, så glöm inte att spara allt med jämna mellanrum. Kanske kommer du faktiskt på att du redan hade låten några steg tidigare.

  Sidor med gratis ljudeffekter:
  http://bbcsfx.acropolis.org.uk/

  https://freesound.org/browse/

  http://soundbible.com/free-sound-effects-1.html

  https://www.premiumbeat.com/blog/280-free-sound-effects/

  Gratis plugins, för lite annorlunda ljud:

  http://routenote.com/blog/10-weird-and-wonderful-free-vst-plugins/

  https://blog.landr.com/8-free-vst-plugins-inspire/

  https://www.musictech.net/guides/buyers-guide/6-unusual-plugins/

  https://blog.waproduction.com/top-10-unique-vsts

  Nedan två låtar som exempel:

  I den första har jag vänt rösten baklänges, och gjort en kör av en inspelad folkvisa, som jag har vänt baklänges och sedan stretchat. 

  https://open.spotify.com/album/5LObSM5aP7mkHVa2ScZywu?si=XWHVP0PWRgW-Vjn9JdkFKQ

  I låt nummer två finns det nästan bara ljudeffekter, samt ljud inlagda i en sampler. Sedan har jag adderat en plugin som gör att ljudet cirkulerar 360 grader åt olika håll på varje stemspår.

  Brauer Motion, Waves.
  https://www.waves.com/plugins/brauer-motion?gclid=EAIaIQobChMI5c2kipaB6wIVA5OyCh31UQxrEAAYASAAEgKCIfD_BwE

  Ljudens rotation hörs bäst med hörlurar.

  Du finner mig även här:
   
  ©atladaga
 11. Gästbloggen

  • 1
   entry
  • 16
   comments
  • 2390
   views

  Recent Entries

  På frontlinjerna har folk jobbat för att rädda liv.

  Vi förstår alla allvaret i pandemins öga.

  Sverige har haft en lite annan strategi än många delar av världen och nu öppnas det långsamt upp gränser.

  Snart går vi in i augusti, och fortfarande hör vi bara tysthet från ansvariga angående livescenen. Trots att vi har lösningar och kan göra de självklart nödvändiga och viktiga justeringar som krävs, men snart har det gått 5 månader sen i princip hela denna bransch fick näringsförbud.

  De ord som hörs är tyvärr tomma ord utan handling. Inga arrangörer, producenter, teknikleverantörer, scenbyggare, ljud och ljustekniker, scenografer, musiker, skådespelare, dansare, sångare eller artister som jobbar med live musik, teater, cirkus, events eller föreläsningar för den delen, inga kulturutövare/kulturarbetare har en chans att planera att starta upp sin verksamhet igen, eller få jobb/kunna jobba på riktigt, förrän vi får svar eller besked om vad som komma skall ang restriktioner i framöver. Eller hjälp till alla under tiden. Det kostar mycket att annonsera, och tar tid att sälja biljetter.

  Att blocka av platser eller sektioner på en konsert eller ett event är inte svårt, eller att följa rekommendationer, men det kräver åtgärder, och planering.

  Det kräver förhållningsregler som är lika för alla och tydliga. Just nu är det inte så.

  Kultur- och livebranschen dör och blöder varje dag. Att få hjälp i systemet som det är utformat när man har ett frilansande kulturyrke/enskild firma är långt svårare än det ska behöva vara.

  Även om alla gör det dom kan, på alla sätt, och det kan göras livegig för 50 pers och streama hela hösten, så blir det ohållbart för hela kulturbranchen med dom förutsättningarna. Amanda Lind och Folkhälsomyndigheten måste göra åtgärder nu.

  För ja, det är surrealistiskt att var och varannan dag se bilder på folksamlingar på stränder, tåg, flyg, butiker och semesterorter, men veta, att om jag ställt mig i den folksamlingen och börjat sjunga så hade alla utom 50 personer fått stanna kvar.

  Och det hade behövt sökas tillstånd innan, och annonseras innan och läggas pengar på ljus, ljud, musiker och lokal innan vi ens hade fått det.

   

  About Sarah Dawn-Finer
  Sarah Dawn Finer (born 14 September 1981) is a Swedish singer, songwriter and actress. Her father is of English heritage from the United Kingdom, her Jewish mother is from the United States, and she was born and raised in Sweden. As a student she attended the Adolf Fredrik’s Music School, a high profile song-and-chorus school in Stockholm, where she was also President of the students’ union. She is also known for playing Lynda Woodruff, the “official” spokesperson of the EBU in Melodifestivalen and the Eurovision Song Contest.

 12. Välkommen till min blogg del 4, om att bygga ett studiokomplex i världsklass på en spansk ö i Medelhavet. Palma Music Studios har sex studior och ett inspelningsrum på totalt tre våningar, i hjärtat av Palma på Mallorca. Detta är en blogg av mig, Fredrik Thomander, där jag berättar om studiobygget och mina tips och erfarenheter. Mycket nöje!  (Read in English here)

  Inspelningsrummet
  Takhöjden i inspelningsrummet är närmare åtta meter högt och har flera mindre separata sång- och inspelningsbås. Här finns en flygel, trummor och massor av olika mikrofoner att välja på. Det finns också en balkong med utsikt över inspelningsrummet, med ingång från andra våningen.

  live3_red.thumb.jpg.2610d680167d0f30e47c78110d03ec23.jpgTaket och balkongen i inspelningsrummet.

  Balkongen används mest som läktare vid konserter i studion och ibland ställer vi ambiens-mikrofoner här, som alternativ till våra DPA 2006 takmikrofoner. Nedanför är inspelningsrummet. Vi har högtalare under balkongen, så att vi kan spela upp inspelade instrument och utnyttja rummet som reverb när vi mixar. På grund av inspelningsrummets höjd så insåg vi att vi hade ett oanvänt område ovanför gitarrstärkar-rummet. Det blev till lagringsutrymme för trummor och andra saker.

  Nedan är balkongen och taket i inspelningsrummet, innan det målades och fick akustisk behandling. Man ser också ena takfönstret. Vi kommer att sätta låtsasfönster på fasaden för att byggnaden ska smälta in i grannskapet.

  IMG_0545_red.thumb.jpg.e5f3dabd81fe7459f4b3e9f431696b90.jpgInspelningsrummets övre del innan innerväggar och akustisk behandling.

  liveroom1200.jpg.425f3696b35743115f90eeb014858de6.jpgInspelningsrummet från balkongen. Till vänster i bilden är ett oanvänt område ovanför gitarrstärkar-rummet, som lagringsutrymme för bland annat trummor.

  Sångbåset – ett rum som är stort nog för att på plats med ett litet trumset eller en stor basförstärkare om det behövs. Sångbåset har ett fönster där man ser in i huvudinspelningsstudion, "Quincy".

  2100614705_Sangbaset_red.thumb.jpg.3653e679af8c00eae323c5c93bc1ee18.jpg
  Sångbåset.

  P8410.thumb.jpg.2d0589347042feb24e08e4febc967722.jpgHuvudinspelningsstudion Quincy.

  Ett stort inspelningsrum ska ha karaktär men det måste kontrolleras för att ha en jämn rumskaraktär. Den sista detaljen som vi bygger är en sju meter hög akustisk struktur intill stenmuren. Varje låda har tygbelagd isolering inuti och ett tunt träskydd. Varannan låda har ett fast lock och fungerar som en trumma och fångar vissa frekvenser. De andra lådorna har hål, vilket gör att basfrekvenser kan komma in och absorberas av isoleringen. Allt för att få för bästa möjliga ljud enligt Nick Whitakers akustikberäkningar. Designen är inspirerad av EastWest-studior i Los Angeles. Slutligen kommer hela konstruktionen att målas.

  788197098_12_red.thumb.jpg.863dfa671e361e8c93357e9bae55c839.jpgEn sju meter hög akustisk struktur intill stenmuren. Varje låda har tygbelagd isolering inuti och ett tunt träskydd.

  Studions logotyp, i putsat stål med ledlampor inuti, installeras i receptionen och på väggen i inspelningsrummet. Vi har valt en grönblå färg, som liknar havet utan för Mallorca, som standardfärg,  men den går att ändra efter humör.

  1300887489_2ochenhalv_red3.thumb.jpg.f87b03f7d8660c38babab8d0bb195497.jpgStudions logotyp, i putsat stål med ledlampor inuti.

  Inspelningsrummet när man hänger upp lamporna i taket. Där ser man också logotypen på väggen färdig.

  4.thumb.jpg.33e1b666fd9f9de5173df436f89890a0.jpgInspelningsrummet när man hänger upp lamporna i taket.

  Denna trävägg med studionamn och logotyp i receptionen är det första man ser när man kommer till studion.

  5.thumb.jpg.8d55d4faf342bb2caf317123de45f774.jpg
  Trävägg med studions namn och logotyp i receptionen.


  Studio-rummen

  Aretha-studion är vår röstinspelningsstudio, med fönster mot sångbåset.

  6_red.thumb.jpg.a50f6c5cbea26e2e715d1f1a8564b2ba.jpg
  Aretha-studion.

  Bowie och Zappa-studiorna är våra två mindre projektstudior. De används ofta när låtskrivare/producenter har camps och jobbar tillsammans i flera studior.

  7.thumb.jpg.a97f948fa31773a5e5fdce47c5fb24ff.jpgBowie-studion. (Zappa-studion ej med på bild ser i stort sett likadant ut).

  Mercury-studion är den största studion på undervåningen. Här är stora Augspurger-högtalare inbyggda i väggarna och detta rummet har blivit en favorit bland artister och producenter som gör hiphop och elektronisk musik. Efter denna bilden togs har vi även byggt en hel vägg med analoga syntar här.

  8.thumb.jpg.1059fc378d5b457607a576c7e9b360fe.jpgMercury-studion.

  Winehouse-studion är vår surroundstudio på övervåningen. Här jobbar jag (Fredrik) oftast när jag skriver och producerar. Det finns fönster utåt inspelningsrummet och utanför denna studio ligger kök/lounge och trappan till takterassen, där man ser ut över Palma stad.

  9.thumb.jpg.8c593a9922dc17eceb1692df9630dee5.jpgWinehouse-studion.

  Quincy-studion är vår största studio på markplan. Här sitter ett SSL Duality, ATC högtalare inbyggda i väggen som storlyssning och en trevlig samling analoga effekter i rackarna.

  10.thumb.jpg.9e361aa28de9cfc99a265db70e528ad8.jpgQuincy-studion.

  Alla studior är kopplade med varandra, till och med takterassen har ingångar i vår jackväxel, ifall man vill spela in under bar himmel.

  Palma Music Studios öppnar dörrarna
  22 månader av drömmar, planering, väntan och att bygga har lönat sig. Detta gäng artister och producenter tillbringade de första tre dagarna med att fylla studiorna med nya låtar.

  IMG_1224_red.thumb.jpg.8791a991665f6b543aa6894e4255449e.jpg

  Palma Music Studios är officiellt öppen och igång och det har nu gått 2,5 år sedan det här fotot. Det kunde inte bli bättre med alla de fantastiska musikskapare som har tillbringat tid här med oss, och gjort musik i den här byggnaden.

  Vi ser fram emot att få skapa många framtida klassiska inspelningar här i Palma. Du kan följa oss på Instagram eller Facebook för att se vad vi gör. Tack för din tid och intresse! / Fredrik

  • 1
   entry
  • 0
   comments
  • 1453
   views

  Recent Entries

  Rummet är 5 x 3,9 x 2,6 m. Golvet ligger på markplattan av betong, sen parkett på det. Höger vägg; ljudisolerande vägg mot vardagsrum. Dubbla gips på båda sidor och luftspalt/ isolering emellan. Frontvägg och vänster vägg; yttervägg med en gips in mot rummet och sedan " miljömässig isolering" ca 20 cm till yttervägg som är ett tunnt, sprutat skickt typ en gipsskivas tjocklek. Vi får inte fästa något i ytterväggen då det är olika tätskickt som inte får perforeras. Bakvägg; 20 cm betong som sitter ihop med betongplattan, golvet. Tak; 20 cm betong som sitter ihop med bakvägg, och därmed även golvet.

  Jag vill alltså först se till att ljudisolera rummet och i nästa steg få till akustiken så gott det går med den lilla volymen. Som ni förstår vill jag hitta en lösning som inte stjäl för mycket volym men att jag ändå kan ljudisolera det mot grannen ovanpå. Jag har bara den grannen att ta hänsyn till, annars är rummet kopplat mot trapphuset. 
  Min tanke är att det bästa är att försöka få till " ett rum i rummet" på ett smart sätt och jag behöver Er hjälp 🙏
  1. Ska jag bygga ett flytande golv eller funkar det att utgå från den bottenplatta jag har? Om jag ska bygga ett flytande golv; byggtips och tankar om ett golv som är tunnt men ändå kan funka skapligt att inte skicka vidare stomljud/basljud i huskonstruktionen.

  2. Hur bygger jag väggar och tak? Jag tänker mig två - tre gips och på nåt sätt avkopplat från ordinarie väggar/tak? 
  3. Ventilation; huset är alltså ett "miljöhus" och uppvärmning/ventilation sker via ett värmeväxlingssystem. Luft tas in från kök och två badrum och går via värmeväxling ut i de andra rummen. Jag får inte störa den cirkulationen nämnvärt, men någon form av ljudledning/ljudisolering krävs vid de två utblåsen i musikrummets tak..

  Jag hoppas med dessa grundparametrar att jag kan sporra er kreativitet och emotser byggtips och ideer😁👍

  Vänligen Tobbe

   

 13. Yes, what is the meaning of using colourz in Music. Music have no colours.. Or do they???
  Well, in history the early fokz did see colours in every note. Dont remember what not to what color.
  But it was like princip, they had.. I have hard time to belive in it - but they were sure of it..
  D minor was blue - etc etc..
  Today colour for me is to follow fashion - What colours is hot or not.. Like in last 2019 Christmas Red was hot..
  Armin did all his stuff in it.. Yes ofcourse you say - it was christmaz - then red is the colour, yep agree.*

  But then some said Blue is spring - said that last year autumn 2019.. Also said Black for autumn 2020 and White for 2021.
  Thats crazy -- Because now on Corona stuff - Blue is perfect - Blue is the color who calm people..
  Yes thats why the police have it.. And autumn to be Dark. Sorrow.. For they who dident survive this Corona viriii.
  So colour can have many ways to effect society yes the world - colours are importent..
  Use them with care, especially if you do videos - like most do today with music..

  Twan Chi  -  Signing off - Take care - wash your hands... Love is all ----

   

  • 1
   entry
  • 0
   comments
  • 1652
   views

  Recent Entries

  I det här blogginlägget vill jag reda ut vad fasfel är för något och hur du kan undvika det i dina inspelningar.

  Ljud består ju av vågtoppar (högt tryck) och dalar (lågt tryck). Samma sak med spänning, toppar (hög spänning) o dalar (låg spänning). Tanken är att när en vågtopp i ljud närmar sig micken så skall det bli en vågtopp i spänning. Om du nu har två mickar bredvid varandra, säg för att göra en stereoinspelning, så kan den ena vara vänd helt och hållet, kanske är kabeln felvänd. När det blir vågdal i den ena blir det vågtopp i den andra. Våra öron kan lära sig att bli närmast allergiska mot såna här fel. Mixar du ihop dessa två till mono så blir ljudet "skumt". Ett annat tillfälle då man kan höra sånt här är om man vänt kabeln till ena bashögtalaren i ett stereopar. Vänd högtalarna mot varandra och lyssna så att ljudet inte släcks ut. Det enkla sättet att fixa sådana 180 graders fasfel är att vända den ena signalen.

  waves.png.ae798c38447ac97640e3dfc7030f20fb.png

  I sin artikel "Stereo Microphone Techniques" illustrerar mikrofontillverkaren Röde fasfel på ett bra sätt.

   

  Fasfel kan också bero på "dåliga" förstärkare och liknande. En dålig förstärkare kanske fördröjer vissa frekvenser mer än andra varvid signalen får ett fasfel. Fasfelet är då olika för olika frekvenser. Detta märks inte på rena sinustoner, men i stort sett ingen musik är rena sinustoner. I stort sett alla analoga EQ och tonkontroller skapar ett "fasfel", sen är det inte säkert att det låter illa för det.

  Ett varierade fasfel känner vi igen som en flanger-effekt för till exempel gitarr.

  Om nu mickarna är en bit bort från ljudkällan, säg några meter uppstår ett annat fenomen som inte är fasfel, men som kan spela roll. Våra öron hör "stereo" både genom skillnad i styrka och i skillnad i ankomsttid mellan ljuden. Om man fördröjer signalen till ena örat några millisekunder, så upplever hjärnan det som ett tips om var ljudet befinner sig fysiskt. När jag gör stereoinspelningar brukar jag försöka tänka på just sånt här. Jag har oftast ett stereopar och några närmickar. För att få stereobilden "stabil" så fördröjer jag vanligen närmickarna så de kommer lite senare än huvudmickarna. Då gäller det också att ta hänsyn till avståndet mellan mikarna, jag brukar räkna på att 1 meter motsvara 3 millisekunder. I program är det ofta ganska enkelt att förskjuta kanalerna några millisekunder i förhållande till varandra. Som alltid är öronen det enda verktyget som vi kan lita på. Teori hjälper till en viss del, men låter det dåligt så gör det.

  Det här blogginlägget är taget från följande diskussionsämne:

   

   

 14. Det kan vara svårt att direkt höra vilka frekvensändringar du bör göra i din mastring eller mix. (Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Frekvensändringar i mastring). Det tar många år innan du kan höra komplikationer och korrigera musiken på ett effektivt och snabbt sätt för att få bästa möjliga resultat. Förutom dina egna preferenser, mallar och smak, kan det dessutom tillkomma åsikter från din klient om hur det hela önskas presenteras.

  Namnge frekvensområden
  Det är aldrig fel att du själv skapar dig dina egna färdiga definitioner för de olika frekvenserna/frekvensområdena. Välj ut ett par väl använda områden, skriv ner hur folk vanligtvis refererar till dem och komplettera sedan genom att lägga till egna namn, definitioner och referenser (positiva och negativa). När du sedan diskuterar ljudbild med klienten behöver du förstå, och synkronisera idéer om ljudbild till den redan svåra uppgiften att balansera frekvenserna. Då är det viktigt att du först förstår dina egna referenser till ljudet.

  Att kommunicera frekvenser kan vara svårt. Många gånger refererar man dessutom till de olika frekvensområdena på helt olika sätt. Namn som diskant, värme, mud, vasshet etc kan vara väldigt olika från person till person. Därför är det viktigt att vara noga med hur man kommunicerar dessa områden i frekvensspektrumet.

  Använd referenslåtar
  För att få en så bra referensgrund som möjligt så är ett sätt att beställaren väljer en eller flera referenslåtar att utgå ifrån. Se till att beställaren försöker hitta låtar som är så lika materialet du ska mastra som möjligt. Gärna med liknande sättning, instrumentering och ljudbild. Görs detta på ett bra sätt (med tre till fyra referenser) har ni en bra grund för fortsatt diskussion.

  Referenslåtarna blir som en stadig referenspunkt där ord som exempelvis värme inte kan missförstås lika lätt. Därmed inte sagt att det inte kommer uppstå komplikationer, så försök ändå vara så noga ni kan i er kommunikation för att undvika missförstånd.


  Joel Nevrup
  Mastringstekniker, Spektrum Mastering
  spektrummastering.com  |  instagramfacebook

 15. Jag vill i detta blogginlägg ge er en snabbguide bakom inspelningen av musiken till dokumentären Donationen, som jag och min kollega Gerardo Garcia Jr. jobbade med förra året (2019). Se den på SVT Play här. Vi gjorde en så kallad sweetening session, även kallad överdubbning (eng. overdubbing), vilket innebär att man tar in en eller flera musiker som gör en inspelning till redan förinspelat material.

  1283290585_Donationen_SVTPlay_red.thumb.jpg.5ba94817ad331e46eac4d90ec6370789.jpg


  Till vår hjälp hade vi Jorge Velasco, en etablerad inspelning- och mixtekniker som även han är baserad i hjärtat av Los Angeles. Han har mer än 10 års branscherfarenhet, och har arbetat med artister som Selena Gomez och även producenter som Bob Ezrin och Salaam Remi. Vi har nöjet att kontinuerligt jobba med Jorge i våra produktioner.

  Gerardo_Jorge_Isabelle.thumb.jpg.f3e56acb6f20bcf55649789de8a5ec57.jpgGerardo Garcia Jr. (till vänster) och Jorge Velasco (mitten)

  Det kan vara lätt att ha en glamouriserad bild av inspelningssessioner, särskilt när det gäller här i Hollywood. Men det är en hel del arbete och förberedelse som ligger bakom dessa jobb. En stor pusselbit i detta är budgetfrågan. Vanligtvis är inspelning i en större studio en dyr affär. Det mest prisvärda alternativet idag är som vi alla vet, är att använda sin egen hem-utrustning. Det sparar en hel del kronor i plånboken (dollar i mitt fall).

  En nackdel med heminspelning är begränsningen av prylar. Det ideala scenariot skulle vara att ha tillgång till en stor uppsättning utrustning som finns i större studior, som exempelvis olika typer av mikrofoner, mixerbord, förstärkare och "you name it" – vilket kan vara avgörande för att få fram det där särskilda soundet du är ute efter, samt att påkostade inspelningsstudior är optimerade för att reducera rumsljud och annat oönskat.

  Jag kommer nu gå in på exakt vilken utrustning och mikrofontyper vi använde under inspelningen av musiken till Donationen. Vi hade förmånen att spela in på den legendariska studion "The Village Studios" där artister som John Lennon, Elton John och Nine Inch Nails har hängt!

  Jorge_Isabelle.thumb.jpg.e5ce84bde7f63cac35f6b686b3b956b7.jpg

  Inspelning
  Innan kompositions-processen startade för detta projekt, bestämde vi att vi skulle ta in två musiker, närmare bestämt en cellist och en pianist. Med detta i åtanke, var det lätt att komponera musiken, och ge cello och piano en mer framträdande roll i musiken.

  Vi förberedde stems (olika ljudspår) för pianisten och cellisten som de kunde spela till. Innan vi anlände till studion, hade vi i god tid försett Jorge med dessa stems, som i sin tur skapade ett Pro Tools-projekt för varje cue (de olika musikstyckena i en film/tv-serie kallas för cues). Musikerna förseddes med hörlurar så att de kunde höra varandra samt klick/prelays (prelays = stems), och oss i kontrollrummet. Vi kommunicerade med dem via ett talkback-system som fanns i Neve 88R-bordet.

  Stems.png.8b979b819cda4edeb0d589b661265aeb.png
  Förberedda stems (olika ljudspår) för pianisten och cellisten

  Isolerade ljudkällor för större flexibilitet
  Jorge placerade flygeln vi skulle använda i mitten av det stora inspelningsrummet och cellisten i ett mindre separat inspelningsrum,  för att kunna isolera de två ljudkällorna och ha mer flexibilitet med att micka upp. På så sätt skulle vi även uppnå ett mer personligt och intimt sound; musikens karaktär var åt det mer emotionella och nakna hållet. Både piano och cello skulle vara de framlyfta instrumenten genom hela kompositionen.

  759004700_TheVillageStudios_Pianist_red.png.caa0db3724a44d9772374c5ea4b7f44e.png   45108935_TheVillageStudios_Cellist_red.png.0b4c4648f133b105b7268cde293c5917.pngInspelning av piano och cello som utgör huvudinstrumenten i musiken till Donationen

  Uppmickning av cellon
  Vi satte upp totalt fem mikrofoner för cello som var anslutna till en Neve 88R-mixningskonsol, för att sedan ansluta utgången från Neve 88R till ingångarna i ett Pro Tools-system.  

  Cellon mickades upp med en Neumann U47 nära ljudhålen för att fånga värme och "low end" (bas). Vi satte även upp ett overhead-stereopar ovanför notstativet för att fånga upp mer av själva stråken, samt för att få stereobredd. Cellisten satt i ett separat inspelningsrum för att inte få in pianoljudet i sina mickar och vice versa.

  Det fanns en kombination av mikrofoner arrangerade i stereo och några i mono för både pianot och cellon. En del av ljudkontrollen var för att se till att balansen mellan stereo-par (L&R) och mono (center) skulle bli komplett, vilket betyder att ingenting ska vara för obalanserat från vänster till höger eller mitten. Jorge justerade rätt volymer via preamp gain för varje mikrofon.

  1826690233_Cello_MicPlacements.jpg.66d3f5803d1971f0cb3c96e5ccfe535a.jpg
  Uppmickningen av cellon

  Tips! Oavsett vilket instrument du spelar in, se till att lyssna och välj bästa mikrofonplacering baserad på specifik situation. Varje ljudtekniker har sina egna åsikter och expertis när det kommer till mickplacering, vilket också varierar beroende på typ av mikrofoner som används.

  Hur spelade vi in flygeln?
  Jorge satte upp två par stereomickar, Neumann M49 x 2 för vänster-höger vid flygeln, AKG 414 x 2 inuti flygeln nära hamrarna och en mono Coles 4038 i mitten av pianot nära mitten-C. Anledningen till den här specifika setup:en var för att få till både ett nära intimt pianoljud och samtidigt ett djup. Att använda en kombination av mono- och stereomickar är för att fånga både ett nära och mer avlägset ljud, som ger en mer korrekt reflektion av hur vi hör en flygel.

  2126947704_Piano_MicPlacements_red.png.c2186356b6a8d06fa01eeee1b9e4650d.png

  Mickplaceringen gällande inspelningen av flygeln

  Bra att tänka på: Flyglar spelas oftast in i ett större inspelningsrum. På grund av instrumentets storlek så kommer mick-placeringen ha stor inverkan på hur det inspelade ljudet låter.

  Videoklipp från inspelningen av Donationen:


  Lyssna på hela soundtracket här (Spotify)


  Tips till dig som vill jobba som ljudtekniker:
  • Ett vanligt nybörjar-fel är att placera mikrofon för nära källan och försöka spela in så starkt som möjligt.
  • Öva på att jobba i snabb takt och göra så få misstag som möjligt.
  • Lyssna noga till källan vart det bästa ljudet finns, så att det finns en empirisk startpunkt att välja rätt mikrofon och placering.
  • Det hjälper att vara en B-personlighet; disciplin, tålamod och ett detaljerat sinne är ett bra recept välkomnat av musiker, artister, producenter och kompositörer.
  • Kom ihåg att använda dina öron!

  I nästa del går vi igenom produktion- och mixningsdelen av musiken. Missa inte det!

 16. Jag brukar inte skriva politiska inlägg eller samhällsåsikter jag har, men nu känner jag att jag behöver skriva av mig lite då jag tycker mig se en hemsk utveckling inom den svenska musikutbildningen i sverige.

  Den förra regeringen införde så kallade meritpoäng i gymnasiet. Dessa poäng är helt klart till för att få elever att välja vissa ämnen i gymnasiet och visar även regeringens åsikt kring olika ämnens status. Kan tilläggas att kulturella ämnen inte ger några som helst meritpoäng. 

  Kulturskolan i sverige verkar dock stadig och har sina köer vad jag kan se, men det som har tagit stryk ordentligt är det estetiska programmet på gymnasiet. Man har nu gått från att erbjuda det estetiska programmet i 140 kommuner till att erbjuda det i 113 (va det senaste siffrorna jag hörde).

  För det första så verkar det finnas en felaktig bild hos föräldrar och vuxna att det estetiska programmet är ett skoj och lek program som man bara har flum på.  Man blir ju inget av att gå ett estetiskt program är en vanlig kommentar man får. Då frågar jag, vad blir du på ett samhällsprogram eller ett naturvetenskapligt program? Du blir ingenting! Du får en så kallad högskolebehörighet som gör att du sedan kan vidareutbilda dig till ett yrke som du kanske vill jobba med i framtiden. Det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program precis som samhällsprogrammet eller det naturvetenskapliga programmet. Men detta verkar inte de vuxna alls förstå! 

  Den förra regeringen tog också bort det obligatoriska estetiska ämnet på gymnasiet samt minskade individuella valet till enbart två kurser. Då de kulturella kurserna inte ger meritpoäng så förstår jag att elever inte vågar välja dessa ämnen. 

  Nu börjar skolverket få upp ögonen för detta problem och kliar sig säkert i huvudet och undrar "vad gick fel"? För mig är det ganska uppenbart att om man värdesätter kurser och ämnen olika i regeringen så kommer det smitta av sig. Ett estetisk program är oerhört viktigt att det får finnas kvar, speciellt ur ett socialt hållbart utvecklingsperspektiv. Samt så visar senaste hjärnforskningen att de som väljer musik sina sista tre år i skolan presterar bättre i alla andra ämnen också. Så om man nu vill höja mattematik och språkkunskaper hos unga så utnyttja de musikutbildningar som finns att komplettera alla ämnen med musik istället för att minska på det. Gör det obligatoriskt att ha musik vilket program du än väljer på gymnasiet!

  Läs gärna mer om hjärnforskningen och kultur på http://www.kulturellahjarnan.se/

  Hoppas denna trend vänder och att våra politiker och medborgare får upp ögonen! 

 17. Besynnerlig titel kanske, men jag ska strax förklara.

  Jag jobbar för tillfället med ett ambient syntalbum inspirerat av bl a Jean Michel Jarre, Vangelis, Tangerine Dream och Daft Punk. Till mitt förfogande har jag förvisso en uppsjö av mjukvaruinstrument men för att inte drunkna i möjligheter tänkte jag begränsa mig till att använda de hårdvarusyntar som står i min hemstudio. Begränsningar är nämligen bra för kreativiteten, har jag märkt, om man inte överdriver dem.

  För ett par år sedan gjorde jag en mer poppig instrumentalskiva med enbart ett akustiskt piano, en Sequential Circuits Prophet 600 (sexrösters analogsynt från 1982) samt en liten analog rytmbox vid namn SoundMaster SR-88. Jag tillät mig inga ytterligare pålägg, dock en hel del effekter i mix, mest delayer, kompressorer och reverb. Det visade sig vara en hanterlig kombo och under några stjärnklara sommarnätter blev nästan hela den plattan till (Spotify / Apple Music). Singellåten Stranger remixades (Spotify / Apple Music) senare av SoundFactory (producenten Emil Hellman) och tog sig upp på Top 20 på svenska DJ-listan över mest spelade dansgolvslåtar under våren 2012. Kudos Emil! :)

  Nu är min älsklingssynt Prophet 600 med i matchen igen, denna gång systemuppgraderad och ihop med ett Kurzweil SP4-7 stagepiano, Dave Smith Mopho (analog monosynt) samt den lilla Korg Monotron för ljudeffekter. En behändig kvartett.

  Som arbetsmetod till ambientskivan använder jag något som skulle kunna kallas subtraktiv komposition. Det låter kanske märkvärdigt men är egentligen simpelt och passar bra för frasloop-baserade eller allmänt repetitiva stilar, exempelvis inom electronica, som inte bygger på vers/refräng-tänket. Ableton Live är ett utmärkt verktyg för detta, men jag använder, old-school som jag är, Cubase.

  Först hittar man ett bärande grundmönster som håller för upprepning, t ex ett beat eller någon sequencerfras som får loopa. Sedan lägger man till fler instrument i arret, i mitt fall pads, bas, en extramelodi, lite piano med mera, tills ljudbilden är ”mättad” men fortfarande helt utan låtform. Därefter kopierar man upp hela paketet till lagom låtlängd och börjar sedan *plocka bort* del efter del på olika spår, för att liksom baklänges skapa en fungerande dramaturgi. Lite som att mejsla fram en skulptur ur ett massivt marmorblock.

  Genom att prova sig fram märker man vilka delar som passar bäst ihop. Funkar det att ha bara arpeggiot och basen i åtta takter? Hur blir det med piano och pads en vända? osv. Om vilka kombinationer som helst fungerar blir det lätt att subtrahera fram en helhetsform. Som extra topping kan man lägga något mer fritt över alltihop, t ex ljudeffekter eller cymbaler för att förtydliga den nu uppkomna formen, eller något annat finlir som inte är loopat. Sedan är det bara att trimma alla skarvar och mixa.

  God Jul!

  /NE

  PS: Sedan kallas ju syntar med oscillator, filter och envelopgenerator ibland också subtraktiva, men det är en annan historia.
  DS

 18. Nu är det dags för den utökade bluesskalan, den som oftast används inom progressiv blues...

  E|-----------------------------------------------------------------5--7--8--9--10--12--
  
  B|-----------------------------------------------------4--5--7--8----------------------
  
  G|--------------------------------------5--6--7--8--4----------------------------------
  
  D|--------------------------4--5--7--8-------------------------------------------------
  
  A|-----------4--5--6--7--8-------------------------------------------------------------
  
  E|--5--7--8----------------------------------------------------------------------------

  Vill man ha ytterligare möjligheter som låter blues tycker jag att Melodisk molls 3:e modus, den Dominant Lydiska skalan, även känd som Övertonsskalan fungerar utmärkt. Här är den;

  E|-----------------------------------------------------10--11--
  
  B|-----------------------------------------10--12--13----------
  
  G|---------------------------------10--12----------------------
  
  D|------------------9--10--12--13------------------------------
  
  A|----------10--12---------------------------------------------
  
  E|--11--13-----------------------------------------------------

   

 19. Jag har länge funderat på varför inte sjukvården erbjuder någon akut hjälp till patienter som råkat utsätta sin hörsel för ett trauma. Jag menar att en skada på hörselorganet oftast får mycket låg prioritet jämfört med skador på andra organ vid uppsökande av läkarvård. Forskningen ligger efter här och på de flesta sjukhus finns inga föreskrifter på hur hörseltrauman ska hanteras helt enkelt.

  I söndags träffade jag en professor som forskar inom just detta spännande område. Vi snackade akustik, lyssnade på sinustoner i studion, men framför allt pratade om hörsel! Jag var ju så nyfiken på att få veta mer hörsel och om hans forskning. Han berättade för mig att dom precis avslutat en 3 år (tror jag det var) studie där man testade olika preparat på patienter som utsattes för exponering av höga ljudnivåer.

  Alla de som ingick i studien hade en sak gemensam, de skulle genomgå en operation i området kring hörselnerven. Eftersom avståndet mellan nerv och området som skulle opereras var så litet (mindre än en mm) så var det oundvikligt att hörselnerven fick utstå skadliga bullernivåer.

  Som jag förstod det så frigörs radikaler när belastningen blir för stor på hörselnerven och det är just de fria radikalerna som kan orsaka en bestående hörselskada.

  Det man gjorde i studien var att hälften av patienterna som genomgick behandlingen fick äta antioxidanter / acetylcystein och den andra hälften av testgruppen åt inget av de tidigare nämnda preparaten. Tilläggas ska att just antioxidanter, speciellt acetylcystein, är för närvarande behandlingsmetoder som forskning haft mest förhoppning till vad gäller akut behandling av hörseltrauman.

  Nu till de intressanta! Denna studie ska nu sammanställas i sin helhet och presenteras inom läkarvärlden efter sommaren, men han berättade för mig att resultaten tyvärr visade att denna form av behandling inte har någon som helst inverkan på vår hörsel. Synd som attan tycker jag eftersom jag hade sett framför mig ett litet "first aid kit" med en liten tablett som man sväljer om man har oturen att bli exponerad för höga ljudnivåer.

  Så det är väl bara för forskarna att börja om på ruta ett igen. Den gode professorn lovade mig i alla fall att hålla mig uppdaterad om vad som händer på den fronten.

  Var rädd om er hörsel! // Björn

 20. Mats Stålbröst
  Latest Entry

  By Mats Stålbröst,

  Jag är så pass gammal att jag brukade tillbringa en hel del tid i skivbutiker, först bläddrandes bland vinylutgåvor för att därefter övergå till det mer behändiga, men lite tristare, cd-formatet.

  Men den tiden är förbi. Jag köper knappt några cd-skivor längre, nästan bara i samband med konserter eller festivaler där man samtidigt kan få sig en pratstund med artisten. Jag har börjat inse att jag faktiskt saknar de där tillfällena när man kunde spendera någon timme med att stå och bläddra bland skivorna i musikaffären.

  Nu har en ny musikaffär öppnat i Stockholm, och det är svårt att inte känna sig lite försiktigt entusiastisk. Cosmos Music Store kommer nämligen inte bara att sälja skivor (både vinyl och cd givetvis). Man kommer också att erbjuda konsertbiljetter, böcker, filmer och exklusiva specialutgåvor. Och sist, men inte minst, kommer man arrangera liveframträdande i butiken. Plötsligt känns det som om besöket i skivaffären är motiverat igen – kanske är det här lösningen för en krisdrabbad nisch av butiker?

  Jag bör givetvis nämna att vi sedan tidigare har Pet Sounds på Skånegatan i Stockholm, en skivaffär med cafédel, som är så populär att ryktet har spridit sig långt utanför Sveriges gränser. Butiken är numera inskriven i de flesta reseguider till Stockholm. Vi får hoppas på att även Cosmos Music Store lyckas hitta en publik, för det är en fantastisk upplevelse att tillbringa lite ledig tid i en välsorterad skivbutik.

  /Mats på Studioredaktionen

  • 2
   entries
  • 3
   comments
  • 3641
   views

  Recent Entries

  Alltså, vilken superbloggare man är när man glömmer att publicera bloggen.. bah.. värdelös blogg-sopa man ÄR..

  Fast jag bryr mig inte, det går nog över tills jag skall gifta mig som min gamle farfar alltid sa.

  imorgon blir min sista dag på nuvarande arbetet som arbetsledare.. sen blir man sin egen slavdrivare, hell yes, vilket ljuvligt helvete man kommer få.

  eller frågan som ligger o gror i bakhuvudet är ju såklart som en sann, självutnämnd visserligen men ändå, Gear-slut blir kanske snarare: hur mycket nya musikprylar kommer man ha råd med? eller hur stor villa måste man köpa för att kunna bygga studio.. för att få plats med alla nya prylar ...som man kommer ha råd med?

  Idag vet jag inte svaret men den är intressant att lägga i bakhuvet och ha den där som en liten karamell att sulta på ibland.

  jag köpte förresten en You rock guitar för ett tag sedan när 4sound hade REA.. 300:- var ju inget att orda om då den betingar ett pris på nästan 2000:- i en annan 4Soundbutik här på söder.. fett avundssjuka ni blev nu, jag vet.

  Det tråkiga är att det ligger massa damm på den nu vid sidan om mitt smattriga 2box trumset och har inte frambringat en endast ton ännu.

  Kompisen Matsamannen drog några riff på den och det lät ganska trovädigt trots att det inte går att bända strängarna på den.. en dag ska jag också dra några riff..

  Över och ut - glass trut

 21. Hämtade min Ibanez DTT700 igår, lite besviken över att den inte var helt korrekt justerad - E & A-strängarna ligger emot lite grand på band 1-3 så jag funderar på att låta dem fixa det. Dels är jag inte särskilt duktig på att skruva med gitarrer själv och dels vill jag ha den rätt justerad från början så att man vet att det inte är ett måndagsex med sned hals eller något annat sånt trist. Hur som helst, första intryck (har bara hunnit lira en halvtimme på den) är den är väldigt lättspelad, ingen överraskning där - alla Ibanezgitarrer som jag ägt (och det är några stycken!) har varit det. DiMarzio-mickarna är ganska "aggressiva", hög output, men inte som aktiva mickar. Bra sustain och ton. Tung! Jo, tycker man att en Les Paul är tung så är den här snäppet värre tror jag bestämt. Inga anmärkningar på finishen, det har pipits en del om att denna modellen är tillverkad i Indonesien och att det skulle innebära lägre kvalité men det är inte något som syns på ytan i alla fall. Kommer med ett trevlig hardcase också, tyvärr inte något man får med varje gitarr nu för tiden (en gång i tiden var det en självklarhet!). Blir nog lite mer att skriva om när jag fått den justerad och hunnit spela lite mer på den.

  Destroyer - Ibanez.com


 • Blog Statistics

  • Total Blogs
   34
  • Total Entries
   246
 • Bloggar

 • puff_stora_sangguiden_560.jpg
  Stora sångguiden
  Daniel Zangger Borchs uppskattade bok om sång där tiotusentals sångare, sångcoacher och sångpedagoger tagit till sig innehållet. Finns som pdf. 

  Läs mer >

 • puff_vocal_workout_560.jpg
  Vocal Workout Of The Day
  Det ultimata träningsprogrammet för sångare, av författaren och sång­pedagogen Daniel Zangger Borch. 

  Läs mer >

 • Bästa produkterna_1800.jpg

  Missa inte våra guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna!

  Läs mer >

 • lathund_red.jpg

  Lathund för låtskrivare
  Eva Hillereds uppskattade låtskrivarbibel är boken för dig som både är en van låtskrivare eller vill komma igång med låtskrivandet. Finns som pdf och e-bok.

  Läs mer >

 • live_puff_basta_pa-ljudet.jpg

  Jakten på det perfekta PA-ljudet
  En av de viktigaste böckerna om PA-ljud, av Studios medarbetare Hans Nicklasson (pdf).

  Läs mer >

×
×
 • Create New...