Jump to content

Skriva låttext med utgångspunkt från musiken


Atla Daga

1,646 views

Ett stort dilemma för många artister är texten. Misströsta ej – det behöver inte vara så svårt som det känns ibland! (In English at the bottom of the page)

1. Musiken! Den är ju det viktigaste. Jag brukar lyssna på låten jag ska jobba med, och koppla bort allt annat. Jag är ”i musiken”.

2. Varje ton i låten ger mig associationer. Jag skriver ner alla ord jag tänker på när jag hör tonerna. Tonerna ger mig oftast ett ord, även om jag kanske måste lyssna flera gånger.

3. Jag tänker aldrig i banorna: Nu ska jag skriva något poetiskt, eller snyggt. Orden kan jag alltid ändra sedan. Det är känslan jag vill åt.

4. Jag lyssnar på låten ett par gånger, och skriver sedan ner allt jag kommer på.

5. Nu har jag en massa ord, som kanske inte hör ihop, men de orden är känslan jag fick av låten. Orden ÄR låten i mitt huvud. Det är det viktigaste.

6. Sedan sätter jag mig ner och pusslar med orden. Vilka passar ihop, och vilka passar ihop med de olika ställena i låten?

7. Ofta skriver jag flera avsnitt text till samma ställe i låten. Sedan tar jag alla små avsnitt, och pusslar igen.

8. Om jag tycker om betydelsen i de ord musiken gav mig associationer till, men orden ej passar låten, går jag in på nätet och googlar efter synonymer.

9. Där har jag låten. I ord. Ofta förvånansvärt enkelt, om man bara lever sig in i musiken.


Här är en del av en text från min låt "Crawl into the underworld"
(Du kan se hela texten om du öppnar upp låten på Revebnation nedan via laptop/dator)

I will walk in the light of the past
and crawl into the underworld,
Where all the dreams I dreamed of are
What is there?
The clock is ticking in my head, and the blood rushes within my legs
But they tell me that I must crawl into the dark hole in front of my feet
I crawl, crawl down
But there is no fear
My toes rest on stones and branches
I'm falling down
To the other earth,
The one I knew existed,  
but only existed in my dreams before...

 

Du finner mig även här:

https://www.reverbnation.com/httpssoundcloudcomsaltlakrits1
https://open.spotify.com/artist/6LNlvSRNEl5tHcgM55Y7C2?si=Cy6q2TROTI68Pvi5h4fh6Q
https://site.spinnup.com/atla-daga/
https://www.youtube.com/channel/UCzJ6zpXkZ8MYklmCrjk4U0Q
------------------------------------------------------------

ENGLISH:

A major dilemma for many artists is the lyrics. Don't despair - it doesn't have to be as hard as it sometimes feels!

1. The music! It´s the most important thing. I usually listen to the song I'm working on and disconnect everything else. I´m "inside the music".

2. Each note in the song gives me associations. I write down every word I think of when I hear the notes. The notes usually give me a word, though I may have to listen several times.

3. I never think, "Now I'll make something poetic, or neat". I can always change the words afterwords. It´s the feeling I want to catch.

4. I listen to the song a couple of times, then write down everything I come up with.

5. Now I have a lot of words, which may not belong together, but those words are the feeling I got from the song. The words are the song in my head. It´s the most important thing.

6. Then I sit down and puzzle with the words. Which ones fit together, and which ones fit in with the different parts of the song?

7. I often write several sections of lyrics to the same place in the song. Then I take all the small sections and puzzle again.

8. If I like the meaning of the words the music gave me associations with, but the words don´t fit the song, I go online and google for synonyms.

9. Now I've got lyrics for my song. It´s often surprisingly simple if you just empathize with the music.

Above is a part of the lyrics from my song "Crawl into the underworld". (You can see the full lyrics if you open the song on SoundCloud below via laptop/computer).

2 Comments


Recommended Comments

Håller på att utveckla mig inom text och har testat lite med metoder som liknar den du beskriver. Verkar vara en bra metod.

För tillfället letar jag efter grupper på Facebook där man kan posta utkast till texter och få andras åsikter på dem. Har dock inte hittat några ännu som jag tycker verka funka bra. Har du tips på den typ av grupp jag är ute efter, på Facebook eller andra ställen? 

Link to comment

Hej!

Ursäkta mig för sent svar!

Ett tips kanske kan vara Hemstudiogruppen på FB? Annars vet jag faktiskt inte. Om det handlar om just låttexter anar jag att det kanske passar bäst med någon grupp där folk håller på med musik. 
Jag skulle nog prova där först. Återkom om den gruppen inte passade, så ska jag göra lite efterforskningar. 
 

Mvh / Atla

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • By Lotta Fahlén
   Hanna Järver
   Hanna Järver är artist, låtskrivare och producent som tagit den svenska popscenen med storm med sina poetiska och allegoriska låttexter. Förra året släpptes album nummer två – tusen täta lögner in – och nu är hon för tredje gången nominerad i kategorin Årets Pop på P3 Guld.  

   Vill du berätta hur albumet tusen täta lögner in kom till? 
   – Jag skrev albumet under ungefär ett års tid, parallellt med att jag byggde en studio. Det var en väldigt speciell period när det hände mycket i mitt liv. Skivan är präglad av höga toppar och djupa dalar.

   I en intervju läste jag att till skillnad från många andra artister som ser låttexter som ett nödvändigt ont, så är texten för dig snarare kärnan. Brukar dina låtar skapas efter textideér? 
   – När jag kommer till studion har jag oftast redan med mig en massa text. Jag gör ackord eller någon “bakgrund” utifrån en känsla jag har, som jag sedan skriver melodi och text till. Jag vill oftast ha så mycket utav låten klar som möjligt innan jag börjar fokusera  mer på sound och produktion.

   Hur går det till när du skriver texter? 
   – Jag ägnar väldigt mycket tid åt att skriva text. Jag tycker det är svårt att göra det i studion och vill oftast sitta någon annanstans eller åka någonstans. Gå ut och gå brukar också kunna funka. För varje låt jag gör brukar jag skriva flera sidor text. Sen stryker jag och plockar fragment utav det jag har när jag börjat göra musik och melodi. Att byta plats när jag skriver brukar vara bra för mig, det känns som att nya associationer och ord kommer till en. Som att hjärnan öppnar sig. Även om text är väldigt centralt i min musik är det alltid svårt att skriva.
   Hanna Järver
   Har du några tricks du tar till när du kör fast? 
   – Att ta paus och göra något annat en stund brukar kunna vara bra. Gå ut och gå och rensa skallen lite. Eller bara lägga låten åt sidan och börja på nåt nytt.

   Finns det några låtskrivare, författare eller poeter som du influerats av? 
   – När jag började skriva på svenska lyssnade jag mycket på [ingenting] och Jonathan Johansson. Jag läste också en del poesi, bland annat Bruno K Öijer, under den perioden. Nu lyssnar jag nog mer på musik på engelska och kan bli inspirerad av det också.

   Du har även regisserat musikvideos till tre av låtarna på albumet, är det visuella uttrycket en viktig del av tusen täta lögner in? 
   – Det är inte som att video-trilogin behövs för att förstå skivan, den blev snarare som en slags förlängning av den. Lite blodigare och galnare. Det var sent på en halloween-fest för ett år sen som jag kom på att den estetiken skulle passa skivan utmärkt. Jag var lite sugen på att gå åt splatter-hållet ett tag, men det kändes lite knepigt att få till. Men hoppas kunna göra det nån gång!

   Musikvideor på Youtube:

   helvete

   min bästa vän

   a p o c a l y p s e

   Hanna Järver på Instagram
   Nomineringar P3 Guld

   Måndagsintervjun är en serie där @Lotta Fahlen intervjuar intressanta personer om olika ämnen inom musikskapande, och publiceras varannan måndag.
  • By Ollie Olson
   Oftast blir det bättre att utgå ifrån egna erfarenheter så att det går att bli personlig, för ju mer personlig texten känns desto större chans har den att fastna hos människor.
   Om valet är att skriva konceptuellt om en annan person eller ett skeende så är det alltså viktigt att veta något om detta, annars blir texten ihålig och upplevs som falsk. Det är sedan viktigt att skapa en atmosfär i texten för att “suga in” lyssnaren – antingen genom att som i countrymusiken, beskriva en plats eller personer så grafiskt och tydligt som det bara går.
   Använd ”möbler”, d.v.s. skriv om saker, detaljer, om rummet där det hela utspelar sig för att skapa atmosfären. I andra genrer kan du skapa atmosfären genom att hitta ett språk – att bara använda specifika, poetiska ord till exempel som blir textens identitet. Allt för att texten ska bli personlig, specifik och tydlig.
  • By Ollie Olson
   En gammal kompis till mig som har skrivit sin beskärda del av omtyckta texter, sa en gång att han tyckte att skriva texter var som att göra matteläxan. Det vill säga något som han tyckte var oerhört tråkigt, men att varje gång han blev klar så blev han som ett barn på julafton.
   Här ska jag prata om hur du kan ta vara på gamla texter och göra dem till våra nya historier, och jag ska ge dig lite tips på hur du kan gå tillväga för att bli en bättre textförfattare.
   Alla historier kanske inte är värda en roman eller en långfilm, men det flesta historier har ögonblick och innehåll för att kunna utgöra grunden till en bra låttext.
   Det viktiga med en text är att den kommunicerar och att den drar in oss i låten, hjälper oss att förstå känslan. Vissa texter är tydligare än andra men om vi skulle närstudera dem så kommer vi med all största sannolikhet att se att det finns en röd tråd i dem. Ett litterärt grepp är ”Stream of consciousness” – inre monolog skulle man kunna säga, där man följer författarens tankar, medvetande och sinnesintryck. Detta grepp används ganska ofta omedvetet inom låt-textförfattande vilket ofta resulterar i mindre tydliga texter då det ibland kan vara svårt att följa tankar hos någon om inte någon förklaring eller karta givits, vilket gör att lyssnaren får det svårare att följa med i texten och då saknas ofta den röda tråden som binder ihop det hela och gör texten tydlig. Med detta sagt så måste du inte skriva lyssnaren på näsan men du bör vara medveten om vad det är du vill säga med texten. Om du inte själv har en aning om vad det är du skriver om så kan du inte begära att lyssnarna ska förstå i slutändan.
   Istället för att använda oss av ”Stream of consciousness”, så ska vi öva på att faktiskt hitta ett ämne och sedan skriva så tydligt men musikaliskt som möjligt. Liksom i tipset ”Historien är framtiden – lär dig skriva musik på nytt sätt genom dåtidens hits”, så ska vi gå tillbaka i historien för att se hur texterna har utvecklats under årens gång.
   Börja med att hitta fem stycken texter som du gillar, och leta nu inte bara bland de senaste hitsen utan gör som i det förra tipset, och gå tillbaka till 30-talet och framåt för att se vad du kan hitta.
   Försök nu att tänka bort musiken och koncentrera dig på texten och fokusera på den.  Leta bland låtar som du redan gillar, eller som var hits tidigare så blir det lite enklare.
   Ställ dig frågor som:
   1.    Vad handlar texten om?
   2.    Vem är berättaren?
   3.    Vilken känslostämning har berättaren?
   4.    Vilken språkdräkt använder berättaren? Använder hen talspråk, skriftspråk, slang, ett äldre språk eller ett mer samtida språk?
   5.    Vad vill berättaren säga dig (lyssnaren)?
   6.    Är det skrivet som en konversation? Eller är det skrivet som en berättelse med en början, en mitt och ett slut?
   När du har svarat på dessa frågor så tar du en av texterna som du tycker om, och sedan börjar du skriva om den, det vill säga, berätta den utifrån ditt perspektiv. Byt tempus, från dåtid till nutid. Skriv i du-form istället för i jag-form eller tvärtom. Om det är en konversationstext så försök att skriva den som en berättelse eller tvärtom så klart. När du är klar så tar du en ny text som du gillar, men denna gång så välj en annan typ av text, så att övningarna blir annorlunda.
   En annan övning som är bra, och framförallt bra om du har dåligt med inspiration, så kan det lösa sig genom att du läser tidningen och letar upp historier som får dig att känna något. Sätt dig sedan och skriv en text utefter det du har funnit. Här gäller samma frågeställning som i den tidigare övningen. Detta för att öva in tillvägagångssättet in i benmärgen så att du inte ska behöva fundera över det, utan dessa frågor ska liksom dyka upp i huvudet automatiskt.
   Båda dessa övningar sker utan musik, vilket på ett sätt är enklare eftersom en viktig parameter är tagen ur spel. När du har gjort övningarna några gånger så testar du att antingen sätta musik till dina texter eller så börjar du att skriva om dem mot musik. Nu måste du förstås ta med melodin i ekvationen. Du måste se till att rytmiken stämmer mot antalet stavelser, du måste vara noga med att det inte blir så kallade betoningsfel, det vill säga att stavelserna och rytmiken gör att betoningen i ett ord hamnar fel och låter konstigt.
   När du känner att detta börjar sitta bra, så leta efter historier som finns i ditt liv eller hos människor i din närhet. De kanske inte kan berätta sin historia, men då få det bli du som gör det.
   Läs gärna också artikeln "Skriv nya låtar med inspiration från förr".
  • By Lonesome sparrow
   Jag har en del låttexter som behöver musik. Visor, progg, rock o hårdrock
   En del av dem går att läsa här:
   https://www.poeter.se/Medlem?author_id=106069
   https://gratisrocktexer.blogspot.com/?m=1
    
   The Lady By the Lake
   With an arrow in her breast 
   this lady were lying 
   Close to the shore 
   this lady were dying 

   The lady by the lake 
   she's got a deadly wound 
   I kneeled down beside here 
   she was dying on the ground 

   She took my hand and whispered 
   she whispered kind of slow 
   - I was betrayed by a friend 
   You can't trust any soul 

   -I know about a woman 
   she's a widow to a gypsy king 
   This woman knows the answers 
   to almost everything 

   -I was on my way to see her 
   In the Reeds of Distress 
   when a friend to my family 
   put an arrow in my chest 

   -So please mister chosen one 
   please fullfill my quest 
   Seek her out in the swamp 
   so in peace I can rest 

   The lady by lake 
   died there in my arms 
   But I saw hope in her eyes 
   when she looked at me that warm 

   The lady by the lake 
   lies dead there by the shore 
   There're things i'd like to ask 
   but she won't answer anymore 


   By the lake I buried 
   a young lady in the sand 
   I will now fullfill her quest 
   and save the kingdom and the land 

   Under a wooden cross 
   I'll leave her to rest in peace 
   And what'll happen to her mission 
   I guess its up to me

 • Blog Entries

 • Bloggar

×
×
 • Create New...