Jump to content

Bygga upp låtar – var börjar man när man saknar inspiration?


Atla Daga

2,271 views

Bygga upp låtar – var börjar man när man saknar inspiration?

Jag får ofta frågan hur jag bygger upp en låt, kanske för att mina låtar är lite annorlunda? Jag vet ej! Jag tror kanske att många lätt fastnar i en mall om hur deras låtar bör låta. Släpp det, och släpp alla oskrivna regler vad gäller refräng, vers osv. Hur känner du dig just idag? Passar ett mjukt ljud, eller är du lite arg? 

Lite idéer från mig:

1. Börja helt planlöst. Tänk inte ”hel låt” när du börjar. Det är lätt att fastna om man från början har en bild av hur låten ska vara uppbyggd. 

2. Starta med något ljud som känns som du för dagen, kanske med någon ljudeffekt, eller motsvarande. Lägg in ljudet i ditt DAW.

3. Vilket ljud passar efter det? Spela in ljud tills du hittar det ljud som kan passa efter starten. Kanske lägger du även till något där i början? Starten är oftast viktigast. När du har den, är det lättare att skapa en fortsättning.

4. Bygg upp låten steg för steg. Fyll på med ljud där det ”saknas”. Jag brukar använda ljudeffekter till mina låtar. Det finns mängder med sajter som har fria ljudeffekter för nedladdning. 

5. När man gör en låtstruktur, behöver man inte tänka på att allt hamnar i tempo. Sådant kan man ordna senare. Ju kreativare du är, desto roligare kommer det vara att göra din unika låt.

6. Prova inställningar som du inte brukar använda, kanske reverb på trummorna. Eko? Vänd på inspelningar, ändra takt, använd röst plugins på instrument, eller tvärtom? Använd de pluggar du har, och testa vad du faktiskt kan göra med dem, eller ladda ner nya galna plugins, och prova dig fram.

7. Använd samplers för att få helt oväntade ljud. Lägg in vad som helst och se vad som händer.

8. Loopa ljudeffekter till helt oväntade rytmer. Lägg ihop flera sådana loopar, och få ett ännu mer unikt ljud.

9. Kopiera MIDI-filer och lägg dem på olika spår med olika presets. 

10. Konvertera loopar till MIDI-filer, och prova olika instrument-presets på dem. Plocka bort de delar som inte passar. Flytta runt MIDI-sekvenserna. 

11. Prova helt nya stilar.

12. Använd ljud du vanligen aldrig skulle ha valt. 

13. Lek dig fram genom låten, som om det bara vore din känsla med toner.

När du har alla ljud som är dina, då kan du sätta dig ner och rätta till avsnitt som är felplacerade, men det brukar vara så att den första känslan faktiskt är den bästa, oavsett fel, så glöm inte att spara allt med jämna mellanrum. Kanske kommer du faktiskt på att du redan hade låten några steg tidigare.

Sidor med gratis ljudeffekter:
http://bbcsfx.acropolis.org.uk/

https://freesound.org/browse/

http://soundbible.com/free-sound-effects-1.html

https://www.premiumbeat.com/blog/280-free-sound-effects/

Gratis plugins, för lite annorlunda ljud:

http://routenote.com/blog/10-weird-and-wonderful-free-vst-plugins/

https://blog.landr.com/8-free-vst-plugins-inspire/

https://www.musictech.net/guides/buyers-guide/6-unusual-plugins/

https://blog.waproduction.com/top-10-unique-vsts

Nedan två låtar som exempel:

I den första har jag vänt rösten baklänges, och gjort en kör av en inspelad folkvisa, som jag har vänt baklänges och sedan stretchat. 

https://open.spotify.com/album/5LObSM5aP7mkHVa2ScZywu?si=XWHVP0PWRgW-Vjn9JdkFKQ

I låt nummer två finns det nästan bara ljudeffekter, samt ljud inlagda i en sampler. Sedan har jag adderat en plugin som gör att ljudet cirkulerar 360 grader åt olika håll på varje stemspår.

Brauer Motion, Waves.
https://www.waves.com/plugins/brauer-motion?gclid=EAIaIQobChMI5c2kipaB6wIVA5OyCh31UQxrEAAYASAAEgKCIfD_BwE

Ljudens rotation hörs bäst med hörlurar.

Du finner mig även här:
 
©atladaga
 • Gilla 2

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • By Studio.se
   OK, kanske blir det svårt att ställa till med värsta nyårspartyt även i år, men vi kan ha kul längs vägen. För nu är det dags för något som blivit något av en tradition så här års – Studiofestivalen. Det enda som krävs för att medverka är att du är medlem här på Studio. Den här gången har vi fina priser sponsrade av Fitzpatrick.
   Själva Studiofestivalen går till så att du själv, eller tillsammans med andra, skriver och spelar in en nyskriven (aldrig tidigare utgiven) elektronisk nyårspartylåt. Bidraget får vara max tre minuter långt och kan vara instrumentalt eller innehålla någon form av sång.
   Tävlingen har tre vinnare med riktigt fina priser (klicka för att läsa mer):
   Warm Audio WA-47jr. Värde 3 395 kr
   Transformatorlös version av den klassiska och ikoniska ’47-mikrofonen
     Nektar Impact GXP49. Värde 1 995 kr
   USB-klaviatur med 49 semivägda tangenter
     Beyer Dynamic DT770-80. Värde 1 650 kr
   Sluten hörlur för trummisar och monitorlyssning Vinnaren står för eventuell vinstskatt.
   Regler
   Musikstil: dansant elektronisk (EDM) – instrumental eller med sång Bidraget får vara max tre minuter långt Det måste vara eget material och inte en cover När du är klar skickar du ditt bidrag som en mp3- eller mp4-fil i ett personligt meddelande till @Björn Olsberg Förutom äran så blir det tre personer som kan vinna dessa fina musikprylar. 1:a-pristagaren får börja med att välja en produkt, 2:a-pristagaren får välja bland resterande, och vidare tills priserna är slut Start: Nu direkt, den 24 november 2021
   Slut: 20 december 2021, kl 23.59 ska ditt bidrag senast vara inskickat
   Röstning sker: 21 december - 27 december
   Vinnarna koras: 28 december
   Om röstningen
   Efter slutdatumet startar vi en ny tråd där medlemmar får gå in och rösta. När röstningen är över sammanställer vi antal röster. Vi har också en jury som tilldelas det totala antalet röster av medlemmar. Juryn har då har inflytande över 50 procent av rösterna. Juryrösterna delas upp så lika som möjligt mellan @Jon Rinneby, @Andreas Hedberg och @Björn Olsberg och som får fördela sina röster efter eget huvud. Slutresultatet presenteras i en egen vinnartråd i anslutning till Studiofestivalen.
   Stort tack till Fitzpatrick som bidrar med de fina vinsterna!
  • By Eva Hillered
   Det är lätt att upphöja kreativitet till något magiskt som några få människor begåvats med. Men så är det inte. Kreativite­t är som alla andra färdigheter, ju mer du håller på, desto bättre blir du.
  • By Olle Niklasson
   Nylonsträngarnas mästare tar stora musikaliska kliv på senaste albumet Local Valley med en ny energinivå och tydliga fotfästen i både Västafrika och Karibien. Vi träffade honom i familjens fritidshus.
  • Guest
   By Guest
   ...
  • By Lotta Fahlén
   Måndagsintervjun: Tim berättar om vikten av att låta musik ta tid och att förstå halvvägs in i skapandeprocessen vad en låt handlar om. 
 • Blog Entries

 • Bloggar

×
×
 • Create New...