Jump to content
Annons

Donationen del 1 – överdubbning


Isabelle Engman

2 686 visningar

Jag vill i detta blogginlägg ge er en snabbguide bakom inspelningen av musiken till dokumentären Donationen, som jag och min kollega Gerardo Garcia Jr. jobbade med förra året (2019). Se den på SVT Play här. Vi gjorde en så kallad sweetening session, även kallad överdubbning (eng. overdubbing), vilket innebär att man tar in en eller flera musiker som gör en inspelning till redan förinspelat material.

1283290585_Donationen_SVTPlay_red.thumb.jpg.5ba94817ad331e46eac4d90ec6370789.jpg


Till vår hjälp hade vi Jorge Velasco, en etablerad inspelning- och mixtekniker som även han är baserad i hjärtat av Los Angeles. Han har mer än 10 års branscherfarenhet, och har arbetat med artister som Selena Gomez och även producenter som Bob Ezrin och Salaam Remi. Vi har nöjet att kontinuerligt jobba med Jorge i våra produktioner.

Gerardo_Jorge_Isabelle.thumb.jpg.f3e56acb6f20bcf55649789de8a5ec57.jpgGerardo Garcia Jr. (till vänster) och Jorge Velasco (mitten)

Det kan vara lätt att ha en glamouriserad bild av inspelningssessioner, särskilt när det gäller här i Hollywood. Men det är en hel del arbete och förberedelse som ligger bakom dessa jobb. En stor pusselbit i detta är budgetfrågan. Vanligtvis är inspelning i en större studio en dyr affär. Det mest prisvärda alternativet idag är som vi alla vet, är att använda sin egen hem-utrustning. Det sparar en hel del kronor i plånboken (dollar i mitt fall).

En nackdel med heminspelning är begränsningen av prylar. Det ideala scenariot skulle vara att ha tillgång till en stor uppsättning utrustning som finns i större studior, som exempelvis olika typer av mikrofoner, mixerbord, förstärkare och "you name it" – vilket kan vara avgörande för att få fram det där särskilda soundet du är ute efter, samt att påkostade inspelningsstudior är optimerade för att reducera rumsljud och annat oönskat.

Jag kommer nu gå in på exakt vilken utrustning och mikrofontyper vi använde under inspelningen av musiken till Donationen. Vi hade förmånen att spela in på den legendariska studion "The Village Studios" där artister som John Lennon, Elton John och Nine Inch Nails har hängt!

Jorge_Isabelle.thumb.jpg.e5ce84bde7f63cac35f6b686b3b956b7.jpg

Inspelning
Innan kompositions-processen startade för detta projekt, bestämde vi att vi skulle ta in två musiker, närmare bestämt en cellist och en pianist. Med detta i åtanke, var det lätt att komponera musiken, och ge cello och piano en mer framträdande roll i musiken.

Vi förberedde stems (olika ljudspår) för pianisten och cellisten som de kunde spela till. Innan vi anlände till studion, hade vi i god tid försett Jorge med dessa stems, som i sin tur skapade ett Pro Tools-projekt för varje cue (de olika musikstyckena i en film/tv-serie kallas för cues). Musikerna förseddes med hörlurar så att de kunde höra varandra samt klick/prelays (prelays = stems), och oss i kontrollrummet. Vi kommunicerade med dem via ett talkback-system som fanns i Neve 88R-bordet.

Stems.png.8b979b819cda4edeb0d589b661265aeb.png
Förberedda stems (olika ljudspår) för pianisten och cellisten

Isolerade ljudkällor för större flexibilitet
Jorge placerade flygeln vi skulle använda i mitten av det stora inspelningsrummet och cellisten i ett mindre separat inspelningsrum,  för att kunna isolera de två ljudkällorna och ha mer flexibilitet med att micka upp. På så sätt skulle vi även uppnå ett mer personligt och intimt sound; musikens karaktär var åt det mer emotionella och nakna hållet. Både piano och cello skulle vara de framlyfta instrumenten genom hela kompositionen.

759004700_TheVillageStudios_Pianist_red.png.caa0db3724a44d9772374c5ea4b7f44e.png   45108935_TheVillageStudios_Cellist_red.png.0b4c4648f133b105b7268cde293c5917.pngInspelning av piano och cello som utgör huvudinstrumenten i musiken till Donationen

Uppmickning av cellon
Vi satte upp totalt fem mikrofoner för cello som var anslutna till en Neve 88R-mixningskonsol, för att sedan ansluta utgången från Neve 88R till ingångarna i ett Pro Tools-system.  

Cellon mickades upp med en Neumann U47 nära ljudhålen för att fånga värme och "low end" (bas). Vi satte även upp ett overhead-stereopar ovanför notstativet för att fånga upp mer av själva stråken, samt för att få stereobredd. Cellisten satt i ett separat inspelningsrum för att inte få in pianoljudet i sina mickar och vice versa.

Det fanns en kombination av mikrofoner arrangerade i stereo och några i mono för både pianot och cellon. En del av ljudkontrollen var för att se till att balansen mellan stereo-par (L&R) och mono (center) skulle bli komplett, vilket betyder att ingenting ska vara för obalanserat från vänster till höger eller mitten. Jorge justerade rätt volymer via preamp gain för varje mikrofon.

1826690233_Cello_MicPlacements.jpg.66d3f5803d1971f0cb3c96e5ccfe535a.jpg
Uppmickningen av cellon

Tips! Oavsett vilket instrument du spelar in, se till att lyssna och välj bästa mikrofonplacering baserad på specifik situation. Varje ljudtekniker har sina egna åsikter och expertis när det kommer till mickplacering, vilket också varierar beroende på typ av mikrofoner som används.

Hur spelade vi in flygeln?
Jorge satte upp två par stereomickar, Neumann M49 x 2 för vänster-höger vid flygeln, AKG 414 x 2 inuti flygeln nära hamrarna och en mono Coles 4038 i mitten av pianot nära mitten-C. Anledningen till den här specifika setup:en var för att få till både ett nära intimt pianoljud och samtidigt ett djup. Att använda en kombination av mono- och stereomickar är för att fånga både ett nära och mer avlägset ljud, som ger en mer korrekt reflektion av hur vi hör en flygel.

2126947704_Piano_MicPlacements_red.png.c2186356b6a8d06fa01eeee1b9e4650d.png

Mickplaceringen gällande inspelningen av flygeln

Bra att tänka på: Flyglar spelas oftast in i ett större inspelningsrum. På grund av instrumentets storlek så kommer mick-placeringen ha stor inverkan på hur det inspelade ljudet låter.

Videoklipp från inspelningen av Donationen:


Lyssna på hela soundtracket här (Spotify)


Tips till dig som vill jobba som ljudtekniker:
  • Ett vanligt nybörjar-fel är att placera mikrofon för nära källan och försöka spela in så starkt som möjligt.
  • Öva på att jobba i snabb takt och göra så få misstag som möjligt.
  • Lyssna noga till källan vart det bästa ljudet finns, så att det finns en empirisk startpunkt att välja rätt mikrofon och placering.
  • Det hjälper att vara en B-personlighet; disciplin, tålamod och ett detaljerat sinne är ett bra recept välkomnat av musiker, artister, producenter och kompositörer.
  • Kom ihåg att använda dina öron!

I nästa del går vi igenom produktion- och mixningsdelen av musiken. Missa inte det!

1 Kommentar


Recommended Comments

Länken funkar inte bra på min gamla Ipad så jag kan inte kolla men några tankar dyker upp.

Bakgrundsmusik stör ofta äldre tittare när där är dialog samtidigt. Behöver man verkligen så stora insatser för att fånga två ljudströmar som inte ens ska fronta i produktionen. Om ni inte bor därover så är det ju ärligt talat inte miljövänligt att åka så långt för ett jobb man lätt kan få gjort i svedala.

 

Link to comment

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...