Jump to content
Annons

Så använder du kompressorn som en gate på virveltrumman


HoboRec

2 326 visningar

Jag har hört talas om en teknik för att effektivt få bort läckage från hihat och cymbaler på virvelspåret med hjälp av kompression och fas. Efter att till slut ha sett en riktigt bra beskrivning på hur det går till med mjukvara blev jag sugen på att testa om det funkar lite bra helt analogt.  (In English at the bottom of the page).

Jag gillar att spela in på band men saknar ibland kontrollen över vissa detaljer som gör att det går att uppnå ett riktigt smackigt virvelljud utan att dränka den i högfrekvent läck. I veckans video går jag igenom exakt hur jag gick till väga för att använda en av våra Distressor-kompressorer som gate på virveln. Det krävdes lite kreativa lösningar för att få det hela att fungera. Men fungerar gör det, och riktigt bra dessutom.


ENGLISH

A compressor as a gate?

I’ve heard of a technique to get rid of bleed from hihat and cymbals on my snare track with the help of compression and phase. After finally have seen a really good description on how to do it with software I got curious how to do it all analog.

I like to record on tape but I sometimes miss the control over details that enables a really smacking snare sound without drenching it in high frequency bleed. In this weeks video I go through how I used one of our Distressor compressors as a gate on the snare. It took some creative problem solving to get it to work. But it works, and it works great.


Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

  • Gilla 1

2 Kommentarer


Recommended Comments

Finurligt att fasflippa en parallell duplikat, som när den komprimeras frigör sin fasliga motpart. Men varför inte använda en gate? 🙂

Link to comment

Hej! Det fina här är ju att det blir som en multibandsgate, som bara gatear de höga frekvenserna. Teoretiskt skulle det ju gå att dubbla virvelspåret och lägga en gate på ena och sen en highpass på det. Men har inte fått lika bra resultat. Nu finns det ju dessutom riktigt bra plugins som sköter hela den här biten om man jobbar digitalt, men det jag gör i videon går också göra med de enklaste pluginsen som kommer med ditt Daw. Lätt att få bra resultat utan att köpa dyra plugins helt enkelt.

Link to comment

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...