Jump to content

wellness music

Medlem
 • Content Count

  2,059
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

wellness music last won the day on August 20 2018

wellness music had the most liked content!

Community Reputation

287 Utmärkt

About wellness music

 • Rank
  Veteran

Profilinformation

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Stockholm

Personlig information

 • Hemsida
  http://www.akustikfixarna.se

Recent Profile Visitors

19,459 profile views
 1. Gå till ett finsnickeri och be att få köpa en spillbit.
 2. Dom färdiga båsen som finns på marknaden isolerar inte så bra vid låga frekveser. De mätvärden som presenteras är ett genomsnitt men de som egentligen är intressant är vilken isolation som konstruktionen faktiskt har vid varje tersband. Vi byggde en liknande lösning på bås för några år sedan där kravet var att de skulle vara enkelt att montera / demontera. Jag gjorde konstruktionen som moduler (fermacell limmad på plåtregel) med not och fjäder (som en spont) över reglarna. Modulerna drogs ihop med gängstång (syns till höger på första bilden) och med expanderande fogband som tätning. Hittade några bilder så du kan se hur det såg ut. För att kunna räkna på detta behöver en isolationsmätning göras (bjälklag, fasad osv). För att få en hint om vad som kan krävas kan jag ta ett exempel där vi nyligen byggde en övningsstudio för trumpet. Betongbjälklag 200 mm och krav att kunna spela 24/7. Där var vi tvungen att bygga rummet flytande med 3 lag gips insida skal samt 4 golvgips i golv. Om takhöjden tillåter kan du uppföra 2 skiljeväggar i hörnet där du har bra bärighet i bjälklaget. Innanför flyter du det inre skalet. Tänk på att inte bygga för litet. Skalen bygger 200 mm åt varje håll och i stort sett lika mycket till för rumsakustiken.
 3. @ostfisk Ska du göra ett slitsperforerat bord behöver du bygga i plywood. Jag skulle rekommendera björkplywood tex 21 mm. Hårdare träslag som limfog kommer ge samma problem som med furan. Bra rumssvar förresten👌. Edit: Har du en handöverfräs är det enklaste sättet att göra slitsarna med den.
 4. Nej, tyvärr inga genvägar. Vi handlar offtast från Orresta dörr men det finns andra leverantörer så klart. Du kan ju även kolla begagnat på Blocket. Vilken karmmått? Har lite olika dörrar som blivit över.
 5. Du bör byta dörren mot en riktig ljuddörr. Precis som du skriver så kommer infästnigen inte att hålla för den extra vikt som behöver tillföras dörren (tex gips eller MDF). Utöver det så behöver du bygga falsar runt om så den sluter tätt. Med en ljuddörr har du löst detta. Vid monteringen är det viktigt att du fogar mellan karm och betongvägg innan du sätter foder.
 6. Häftig lokal med potential! Eftersom du bygger separat kontroll- och inspelningsrum bör du ha separata väggregelstommar. Flytande eller ej beror på hur mycket ljudisolering du behöver. I sådant fall behöver du även bygga ett yttre skal runt om.
 7. Du har fått jättebra tips av Ostfisk. Bygg egna basabsorbenter av stenull istället för skumplastgrunkorna. 70 mm Dacronabsorbenterna du länkar till är ok. Montera dom med distans (tex 45x70- regel) så ökar du absorptionen i basen.
 8. Det du kan göra är att skruva hålband/montageband mellan reglarna för att hålla stenullen på plats. Skruva en bit in på regeln så du får en liten spalt mellan isolering och tyg. Har du isolering dikt mot taket filee’ar du bara av några cm. Tyg i tak är lite knepigt att få till bra. När jag bygger såna här akustiktak klyver jag till 20x40 virke som skruvas i reglarna underifrån. Detta funkar då som en gles och håller isoleringen på plats samt att höjden 40 mm passar till Super-G skivor eller tyglaminerad dacron 40 mm. På så vis får man ett helt slätt tak. Snyggt jobbat för övrigt Ostfisk!
 9. Min bedömning är att detta inte kommer vara något problem. Det blir i huvudsak en vertikal kraft som förbandet ska hantera. Konsolen är skruvad underkant regel som dessutom ligger dikt an vägg, så det är inte så mycket som kan hända. Det blir mer en skjuvande belastning vs draglast. Känner du dig osäker så kan du proppa fast en vertikal regel så du får fler fästpunkter, alternativt en tjockare plyfa som du sparar ur för regeln och skruvar med 4 skruv.
 10. Med 10 mm plugg, i bra betong och den tänkta lasten kommer det funka finfint.
 11. Att flyta golvet som du gjort är rätt tänkt för att få en bättre stegljudsisolering. Består rummet av kala ljudreflekterande ytor blir naturligtvis ljudmiljön som du beskriver det. Det du kan göra för att dämpa studsarna (efterklangstiden) är att montera upp 50 - 100 mm ljudabsorbenter i tak och på minst en av lång- och kortsidorna. Denna åtgärd syftar dock mer till en förbättring av ljudmiljön inne i själva danslokalen än att ljudet smiter vidare till dina grannar. För att göra någon form av behovsanalys behövs mer info om fastighetens konstruktion, tex bjälklag, byggår osv. Det jag tycker du ska börja med är att se till att du gjort vad som är möjligt för att dämpa själva bullerkällan så bra som möjligt. En stor del av ljudet uppstår som en resonans i själva golvet (parkettresonans/trumljud). För att en sån här flytande konstruktion ska ge bäst effekt bör de avvibrerande underlaget vara matchat med den last den kommer utsättas för, så att materialet kan arbeta inom sitt dynamiska område. Det bärande skivlagret bör vara så tungt som möjligt (tex ceminwood eller flera lag golvgips) och inte ha någon mekanisk kontakt med väggarna. Parketten ska sedan limmas mot det bärande skivlagret. Detta är en viktig del för att minska resonansen i golvet.
 12. En vanlig bäddmadrass är inte speciellt effektiv som ljudabsorbent. Anledningen är att materialet består av slutna celler (oftast kallskum). Det finns skum som absorberar ljud och då har de öppna celler i sin struktur. Dessa säljs ofta som pyramidformade plattor 20 - 50 mm tjocka och absorberar ljud främst i mellanregister och diskant som Ostfisk skriver. De plattor som säljs på Biltema osv har en högre densitet med syftet att dämpa resonanser i karosseriplåt, motorhuvar osv. Alltså inte ljudabsorption. En billig och bra lösning är att köpa glas- eller stenullsskivor som du sedan klär in med tyg.
 13. Försök hitta en begagnad ljudklassad ytterdörr tills vidare, så kan du uppgradera framöver. Ytterdörren bör helst isolera motsvarande yttre skalets gipsförstärkning. Innerdörr 38 dB kostar ca 5 kkr + moms hos Orresta tex. Med glas (01-dörr) ytterligare 2 kkr. Ofta beställningsvara men kolla runt om någon leverantör har någon på lager. Placering av ljudkällan inne i studion spelar inte så stor roll som du tänkt att bygga, däremot placering av ytterdörren bör vara på östra sidan om möjligt.
 14. Tack för svar! Jag lyckades till slut få det att funka, vet dock ej vad som gjorde att det började lira igen.
 15. Jag har problem med att playknappen i protools flashar och har låst sig. Playback funkar alltså inte. Har provat ändra buffersize fram och tillbaka men det hjälper inte. Någon som har tips på hur jag kommer runt detta?
×
×
 • Create New...