Jump to content

Redaktionsbloggen

 • entries
  17
 • comments
  34
 • views
  60,660

Contributors to this blog

Jag saknar skivbutikshänget


Mats_S

2,196 views

Jag är så pass gammal att jag brukade tillbringa en hel del tid i skivbutiker, först bläddrandes bland vinylutgåvor för att därefter övergå till det mer behändiga, men lite tristare, cd-formatet.

Men den tiden är förbi. Jag köper knappt några cd-skivor längre, nästan bara i samband med konserter eller festivaler där man samtidigt kan få sig en pratstund med artisten. Jag har börjat inse att jag faktiskt saknar de där tillfällena när man kunde spendera någon timme med att stå och bläddra bland skivorna i musikaffären.

Nu har en ny musikaffär öppnat i Stockholm, och det är svårt att inte känna sig lite försiktigt entusiastisk. Cosmos Music Store kommer nämligen inte bara att sälja skivor (både vinyl och cd givetvis). Man kommer också att erbjuda konsertbiljetter, böcker, filmer och exklusiva specialutgåvor. Och sist, men inte minst, kommer man arrangera liveframträdande i butiken. Plötsligt känns det som om besöket i skivaffären är motiverat igen – kanske är det här lösningen för en krisdrabbad nisch av butiker?

Jag bör givetvis nämna att vi sedan tidigare har Pet Sounds på Skånegatan i Stockholm, en skivaffär med cafédel, som är så populär att ryktet har spridit sig långt utanför Sveriges gränser. Butiken är numera inskriven i de flesta reseguider till Stockholm. Vi får hoppas på att även Cosmos Music Store lyckas hitta en publik, för det är en fantastisk upplevelse att tillbringa lite ledig tid i en välsorterad skivbutik.

/Mats på Studioredaktionen

11 Comments


Recommended Comments

Jag väl fyller på med mitt favviskafe just nu.

Dirty Records 2a långgatan i Götet.

Bra kaffe och skivor.

Link to comment

bara på st eriksgatan finns ju runt 17 skivbutiker! skulle påstå att stockholm fortfarand ehar en mycket blomstrande skivbutikskultur! men ja det var annorlunda för 10 år sedan.

Link to comment

Till att börja med, beklagar om jag inte har lika bra koll på utbudet i Göteborg!

Och visst är det gott om små men riktigt trevliga skivbutiker i området runt St Eriksplan. Vi får väl passa på att hänga där så länge de finns kvar, för de blir inte direkt fler. Häromveckan lades bluesspecialisten på Norrbackagatan ner till exempel.

/Mats

Link to comment

Hej Mats!

Jag är ju en obotlig nostalgiker och vinylsamlare då, så klart.

Visst saknar man den tiden när man till och med satt och diskuterade om det var Hipgnosis som hade gjort "det" eller "det" omslaget.

En skiva var ju verkligen en produkt då.

Var man som jag, ung då och gillade Alice Cooper eller KISS så fick man ju med "stickers" eller varför inte ett par trosor som från "Schools out" med Cooper, även merchandise-formulär där man kunde skicka efter KISS-affischer mm.

Sitter själv och försöker summera ihop lite skön vinyl med lättare recensioner och kuriosa.

Besök gärna www.blytung.com

Fredag...nu blev jag sugen på att åka hem och lira min STYX "Paradise theater" som har bandets logga printat med laser på ytan av vinylen...känn på den ungdomar, hehe!

*VINYLEN DOG I Ö-VIK...-89, STENDÖTT!

Link to comment

Håller med, Mats!

Här i Västervik finns tyvärr ingen renodlad skivbutik men jag får väl rekommendera Vaxrullen på Drottninggatan 25, Norrköping. Då och då kör de någon happening i form av liveakter i butiken och det är alltid lika kul.

Överlag är det skönt att gå och insupa atmosfär, bläddra lite i backarna, hitta någon obskyr jazz-vinyl som man tar med sig hem. Försöker att åka dit minst en gång i månaden. Ofta blir det i kombo med att träffa gamla kompisar i fortfarande bor kvar i stan.

Trist att den här typen av butiker försvinner en efter en...

 

Have a good'n!

Link to comment

Rock House, Kungsgatan

Dirty Records, Chalmersgatan

Skivhandeln, Andra Långgatan

Bengans, Stigbergstorget

Armadillo, Stigbergsgliden

Dirty Records, Andra Långgatan

Vinylium, Styrmansgatan

Bengans CD-centralen, Centralstationen

PET Sounds, Skånegatan

Pennies from Heaven, Södra vägen

Mynt och musik, Stigbergsliden...

På Lagerhaus övervåning finns också Bengans representerat.

Sedan finns ju skivor på NK och Åhléns Nordstan såklart.

 

Off the record, Vasastan, finns ju inte kvar tyvärr.

Saknar även Åhléns skivavdelning Frölunda faktiskt

och gamla Skivhugget på dito plats.

Bootlegbutiken vid Skolgatan väck sedan länge.

Link to comment

Fredag...nu blev jag sugen på att åka hem och lira min STYX "Paradise theater" som har bandets logga printat med laser på ytan av vinylen...känn på den ungdomar, hehe!*VINYLEN DOG I Ö-VIK...-89, STENDÖTT!

 

Nu sticker jag från jobbet och raka vägen hem, och gräver frem den gamla STYX skivan ...!

Tack för påminnelsen aROCKER :-)

 

Om några veckor åppnar Apollon i Bergen, Norge sin nya pub i den legendariska norska skivaffären. Där blir det också live scen - så old times are new times again.

Link to comment

Jag var i Berlin för ett par helger sen under en turné och då kikade vi förbi en skivbutik som heter Vopo Records för att spela några låtar akustiskt för att promota kvällens spelning lite extra.

När man kliver in i butiken så frågar ägaren om man vill ha en kaffe eller öl medans man bläddrar bland skivorna och vi tackar gladeligen ja till båda och kikar runt en stund innan vi börjar spela.

Om skivbutikerna såg ut på det viset i Sverige så hade det var betydligt trevligare att gå runt och leta skivor oftare än man gör idag!

Link to comment

Jag var i Berlin för ett par helger sen under en turné och då kikade vi förbi en skivbutik som heter Vopo Records för att spela några låtar akustiskt för att promota kvällens spelning lite extra.

När man kliver in i butiken så frågar ägaren om man vill ha en kaffe eller öl medans man bläddrar bland skivorna och vi tackar gladeligen ja till båda och kikar runt en stund innan vi börjar spela.

Om skivbutikerna såg ut på det viset i Sverige så hade det var betydligt trevligare att gå runt och leta skivor oftare än man gör idag!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • By Gorlum
   Hej kära forumiter!
   Jag har ett angenämt problem i min lilla studio - det börjar bli så mycket slagverksprylar att det är svårt att sätta upp allt på ett vettigt sätt utan att det blir helt proppfullt😅
   Igår kom de senaste tillskotten på posten - en 10" requinto och en handbale. Skitkul - men nu börjar det banne mig bli trångt i slagverkshörnan...
   Jag tänker att ni kloka människor säkert har några smarta tips om hur jag kan göra min setup.
   Det viktigaste för mig är att jag gärna vill komma åt allt med så lite rörelse som möjligt och jag vill gärna ha allt i åtkomlig höjd (jag spelar sittandes). Men det är lättare sagt än gjort.
   Studion är ganska fullproppad med annat bröte så min lilla slagverkshörna på ca 1,5*2 meter är allt jag har att röra mig på.
   De viktigaste beståndsdelarna av min slagverksuppsättning är följande:
   -4 st congas: 10, 11, 11.75 och 12.5 tum - de bör vara "centrum i uppsättningen" eftersom de används mest och tar upp mest plats. De står på varsin LP conga platform på golvet. Har dem just nu i en ganska klassisk uppsättning med en i mitten mellan benen, en bakom den och en på varje sida.
   -Ett par bongos på stativ
   -3 handcymbaler, en 10, en 12 och en 13 tum
   -2 mindre cymbalstativ + två extra cymbalarmar/clamps med fästen att sätta på befintliga stativ
   -1 större cymbalstativ med en rejäl percussionhållare med 10 "pinnar" där saker kan skruvas fast.
   -En cajon (används ofta som stol, men jag har även en vanligt trumstol att sitta på)
   -En 13" handbale med fäste för slagverksstativ
   -En tamburin med monteringsfäste
   -2 små plattor att lägga shakers och liknande på, skruvas fast på lämpligt stativ
   -3 stycken chimes, en stor lite finare och två billiga, lite mindre och lite sämre (ljudmässigt iaf). Den stora monteras på slagverkshållare med skruvfäste
   - 1 meinl "birds", hängs på lämplig plats
   - 1 rainstick, hängs på lämplig plats
   - 1  cabasa med hållare, fästes på slagverksstativ
   -2  castagnetter, monteras på slagverksstativ
   - 3 st trianglar , hänges med hållare som skruvar fast på t.ex. stativ
   - 1 koklocka med fäste för slagverkshållare
   - 1 åsnekäke med hållare
   - 1 cuica
   - 1 djembetrumma, utan hållare
   -1 baraboukatrumma, utan hållare
   - 1 pandeiro, utan hållare
   - 2 xylofoner av trä, en lite mindre och en rejält stor (ca 1 meter på bredden och ca 4 cm djup), utan stativ, ca 4 cm höga
   -ungefär hur många shakers, bjällror, maracas och annat småkrafs som helst...och det finns säkert ett gäng prylar som jag har glömt i listan...
   Så nu är alltså frågan, hur FASEN ska jag kunna sätta upp allt det här på min lilla spelyta så att det både får plats OCH faktiskt går att komma åt att spela på det mesta utan större problem?
   Alla förslag emottages tacksamt😀
    
   Vänligen/Gorlum
    
    
  • By Wilsi
   Hej! Sökte lite snabbt och hittade inget tråd detta passade i.
   Jag har en Onkyo CP-1007A vinylspelare där remen just gått av. Tänkte införskaffa en ny, men jag lyckas inte lyfta av metallplattan för att komma åt att byta rem! Någon som vet hur jag ska göra? Jag har en Philipsspelare också, som är trasig, men där är det bara att lyfta av den, lätt som en plätt..
   Jag har hittat denhär: http://diagramas.dia...kyo CP1007A.pdf
   Men den hjälper mig icke.
   Mvh
   Wilson
  • By DanceMannen
   EDIT Hittade själv. Svalanders t ex.
   -------------------------------------
   Tja
   Har en mängd massa vinyl 12¨ som har stått i källaren rätt länge. Tänkte ta ett ryck och tvätta rent dem som inte stått i case och samtidigt passa på att byta insidefodral, då det är väldigt skitiga.
   Jag vet att det ska gå att få tag på typ 100 i paket nånstans med nya. Nån som vet var man kan köpa?
   PS - också gärna tips på hur man gör rent gamla vinyl på bra sätt. Det där med trälim som man sett några gör på YouTube, tar alldeles för lång tid...
   Tack
  • By Buben
   Gissar att ämnet varit uppe förut men hittade dessvärre ingen tråd.
   H u r gör man för att kunna ha en unik nedladdningskod till ex I-tunes på varje vinyl man trycker.
   Känns rätt värdelöst att ge ut vinyl och sen måste folk som köpt LP:n ändå betala på I-tunes för att höra den digitalt.
   Har nå'n en bra lösning?
   Mvh,
   B
 • Blog Entries

 • Bloggar

×
×
 • Create New...