Jump to content
Annons
 • entries
  4
 • comments
  6
 • views
  13,769

Mac: Hitta minnesproblemen med Apple Hardware Test


Björn Olsberg

3,094 views

Kommentar: Detta är ett gammalt inlägg som fungerar för äldre Macar.

Om din Mac hänger sig eller beter sig konstigt, finns det skäl att misstänka problem med internminnet. Så var fallet när jag skulle göra exportera mastern till min frus senaste barnskiva. Men diagnosen finns kanske närmare än vad du kanske tror. Via Apple support fick jag reda på att Macen har ett inbyggt diagnosprogram, kallat Apple Hardware Test, och som kan hitta problem med minnet och som inte de övriga inbyggda verktygen hittar. Programmet på intet sätt någon nyhet, men däremot att inte alla Macar har programmet längre. Jag hittade en lösning på det som jag delar med mig av idag längre ner. Men först, grunderna.

SÅ HÄR STARTAR DU APPLE HARDWARE TEST (AHT)

 1. Se till att datorn är ansluten till internet. Stäng sedan av den.
 2. Sätt igång datorn.
 3. Tryck direkt in knappen D, innan den gråa skärmen kommer fram. Det kan ta lite tid innan programmet kommer igång, vilket är normalt. Har du en ny Mac som skeppades med OS X 10.7 Lion så kommer AHT att startas över nätet, om inte hårddisken innehåller det.
 4. Välj ett språk. Därefter kommer programmet göra en första grundinspektering innan du kan starta själva testet.
 5. Välj om du vill göra ett enkelt test, eller en mer ingående genomkörning. I det senare fallet, se till att kryssrutan för detta är markerad. Klicka på knappen Test. Och var beredd på att det kommer ta en bra stund!

GÅR INTE APPLE HARDWARE TEST IGÅNG?

I vissa fall händer det att AHT inte är installerat på hårddisken och att Macen inte kan starta AHT från internet. Så var fallet med min Macbook Pro, inköpt våren 2011 och som levererades med Snow Leopard - där AHT fungerade. Vid uppradering till Lion - vilket ingick - så gjorde jag en ren installation. Och AHT slutande fungera. Eftersom datorn inte skeppades med Lion så har den heller inte rätt att starta AHT via Apples servrar.

Lösning (OS X 10.5.5 eller senare):

 1. Leta rätt på dina installationsskivor till operativsystemet som medföljde din dator.
 2. Sätt i skiva 2, alltså Application Install DVD. Se även till att skivans innehåll visas i Finder.
 3. Med detta innehåll i fokus, gå till Finder-menyn och välj > Gå till mapp.
 4. Skriv in "Installer" rakt upp och ner, utan några snedstreck eller bakstreck, och tryck enter. Mappen Packages ska nu visas. Gå in i den.
  blogentry-1-0-14687000-1316345602.png
 5. Starta filen CPU_AHT.pkg och låt paketet installeras.

Klart! Nu kan du starta om datorn med tangenten D nedtryckt och komma åt Apple Hardware Test.

6 Comments


Recommended Comments

Ett tips att tillägga är att det inte fungerar med trådlösa tangentbord och möss.

Jag gjorde testet för en tid sen då jag misstänkte att nåt var knas. Och när jag skulle köra igång så märkte jag att min magic mouse inte fungerade. Men jag hade tur att jag hade min gamla trådbundna kvar.

Kan vara nåt att tänka på innan man kör igång!

Och ju mer minne man har desto längre tid tar testet. :)

Link to comment

Tackar för bra guide Olsberg.

 

Fråga: Hur hittar man guiden i ett senare läge? Borde man skapa ett Mac Hardware Test ämne under "Datorer" i vanliga forumet ?

Link to comment
Guest BurninSven

Posted

Hur gör man om man har en retailskiva då? Dvs ingen applications skiva?

Link to comment

@BurninSven: Bra fråga, har inte möjlighet att titta på det eftersom jag saknar en sådan. Det är dock inte osannolikt att tipset fungerar även på en retail-skiva, då jag tror att installationspaketen ligger i samma sökväg.

@Implasticyde: Bra idé, posta en länk däri som leder till detta blogginlägg. För övrigt jobbar jag på en lösning för att bättre samla bra information på forumet mer strukturerat.

@KillwithSkill: Helt rätt, mycket minne tar ohemult lång tid att testa. Kände inte till problemet med trådlösa möss och tangentbord. De fungerar ju i startmenyn innan man laddar in OS X, så det var lite av en nyhet. Bra att känna till.

Link to comment

Här kommer en till variant som inte togs upp. Intressant att det skiljer sig mellan min och din då min macbook också är 2011. I vilket fall. För att kunna starta AHT så måste jag ha applications-skivan i när jag startar om och trycker in D.

Såvitt jag vet går det inte att använda min skiva till någon form av installation så som du beskriver i exemplet. Det finns ingen "installer" mapp att rota i.

Link to comment
lonewind said:

Såvitt jag vet går det inte att använda min skiva till någon form av installation så som du beskriver i exemplet. Det finns ingen "installer" mapp att rota i.

Hej. Mappen Installer är dold och visas inte när man tittar på innehåller i Findern. Därför måste man (i alla fall i min uppsättning) manuellt skriva in mappnamnet enligt ovan. Kan det månne vara anledningen? Mvh,

.björn.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...