Jump to content
 • entries
  3
 • comments
  6
 • views
  11,576

Mac: Hitta minnesproblemen med Apple Hardware Test


Björn Olsberg

2,313 views

Kommentar: Detta är ett gammalt inlägg som fungerar för äldre Macar.

Om din Mac hänger sig eller beter sig konstigt, finns det skäl att misstänka problem med internminnet. Så var fallet när jag skulle göra exportera mastern till min frus senaste barnskiva. Men diagnosen finns kanske närmare än vad du kanske tror. Via Apple support fick jag reda på att Macen har ett inbyggt diagnosprogram, kallat Apple Hardware Test, och som kan hitta problem med minnet och som inte de övriga inbyggda verktygen hittar. Programmet på intet sätt någon nyhet, men däremot att inte alla Macar har programmet längre. Jag hittade en lösning på det som jag delar med mig av idag längre ner. Men först, grunderna.

SÅ HÄR STARTAR DU APPLE HARDWARE TEST (AHT)

 1. Se till att datorn är ansluten till internet. Stäng sedan av den.
 2. Sätt igång datorn.
 3. Tryck direkt in knappen D, innan den gråa skärmen kommer fram. Det kan ta lite tid innan programmet kommer igång, vilket är normalt. Har du en ny Mac som skeppades med OS X 10.7 Lion så kommer AHT att startas över nätet, om inte hårddisken innehåller det.
 4. Välj ett språk. Därefter kommer programmet göra en första grundinspektering innan du kan starta själva testet.
 5. Välj om du vill göra ett enkelt test, eller en mer ingående genomkörning. I det senare fallet, se till att kryssrutan för detta är markerad. Klicka på knappen Test. Och var beredd på att det kommer ta en bra stund!

GÅR INTE APPLE HARDWARE TEST IGÅNG?

I vissa fall händer det att AHT inte är installerat på hårddisken och att Macen inte kan starta AHT från internet. Så var fallet med min Macbook Pro, inköpt våren 2011 och som levererades med Snow Leopard - där AHT fungerade. Vid uppradering till Lion - vilket ingick - så gjorde jag en ren installation. Och AHT slutande fungera. Eftersom datorn inte skeppades med Lion så har den heller inte rätt att starta AHT via Apples servrar.

Lösning (OS X 10.5.5 eller senare):

 1. Leta rätt på dina installationsskivor till operativsystemet som medföljde din dator.
 2. Sätt i skiva 2, alltså Application Install DVD. Se även till att skivans innehåll visas i Finder.
 3. Med detta innehåll i fokus, gå till Finder-menyn och välj > Gå till mapp.
 4. Skriv in "Installer" rakt upp och ner, utan några snedstreck eller bakstreck, och tryck enter. Mappen Packages ska nu visas. Gå in i den.
  blogentry-1-0-14687000-1316345602.png
 5. Starta filen CPU_AHT.pkg och låt paketet installeras.

Klart! Nu kan du starta om datorn med tangenten D nedtryckt och komma åt Apple Hardware Test.

6 Comments


Recommended Comments

Ett tips att tillägga är att det inte fungerar med trådlösa tangentbord och möss.

Jag gjorde testet för en tid sen då jag misstänkte att nåt var knas. Och när jag skulle köra igång så märkte jag att min magic mouse inte fungerade. Men jag hade tur att jag hade min gamla trådbundna kvar.

Kan vara nåt att tänka på innan man kör igång!

Och ju mer minne man har desto längre tid tar testet. :)

Link to comment

Tackar för bra guide Olsberg.

 

Fråga: Hur hittar man guiden i ett senare läge? Borde man skapa ett Mac Hardware Test ämne under "Datorer" i vanliga forumet ?

Link to comment
Guest BurninSven

Posted

Hur gör man om man har en retailskiva då? Dvs ingen applications skiva?

Link to comment

@BurninSven: Bra fråga, har inte möjlighet att titta på det eftersom jag saknar en sådan. Det är dock inte osannolikt att tipset fungerar även på en retail-skiva, då jag tror att installationspaketen ligger i samma sökväg.

@Implasticyde: Bra idé, posta en länk däri som leder till detta blogginlägg. För övrigt jobbar jag på en lösning för att bättre samla bra information på forumet mer strukturerat.

@KillwithSkill: Helt rätt, mycket minne tar ohemult lång tid att testa. Kände inte till problemet med trådlösa möss och tangentbord. De fungerar ju i startmenyn innan man laddar in OS X, så det var lite av en nyhet. Bra att känna till.

Link to comment

Här kommer en till variant som inte togs upp. Intressant att det skiljer sig mellan min och din då min macbook också är 2011. I vilket fall. För att kunna starta AHT så måste jag ha applications-skivan i när jag startar om och trycker in D.

Såvitt jag vet går det inte att använda min skiva till någon form av installation så som du beskriver i exemplet. Det finns ingen "installer" mapp att rota i.

Link to comment
lonewind said:

Såvitt jag vet går det inte att använda min skiva till någon form av installation så som du beskriver i exemplet. Det finns ingen "installer" mapp att rota i.

Hej. Mappen Installer är dold och visas inte när man tittar på innehåller i Findern. Därför måste man (i alla fall i min uppsättning) manuellt skriva in mappnamnet enligt ovan. Kan det månne vara anledningen? Mvh,

.björn.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • By Björn Olsberg
   Skrivbordet i macOS Catalina
   Om du använder macOS på din musikdator och installerar Catalina nu är risken denna gång extra stor att pluggar, program eller ljudkort kommer att sluta fungera. Läs vår checklista för att göra din övergång smidig.
   Apple förväntas släppa macOS Catalina mycket snart och det är både lätt och lockande att klicka igång uppgraderingen. Men vi är sedan tidigare vana vid att uppgraderingar av macOS kan innebära problem för några av musikprogrammen eller ljudkorten vi använder. Tillverkare av musikprogram och hårdvara brukar rekommendera att vänta med uppgradering tills dess att deras mjukvara eller drivrutiner har hunnit uppdateras.
   Den här gången är inget undantag. Native Instruments, iZotope, Slate Digital, GForce, IK Multimedia, Universal Audio, Reason Studios, Steinberg och Pro Tools är bara några av de etablerade tillverkarna som har gått ut och uppmanat sina användare att inte uppgradera till Catalina riktigt ännu. Även tillverkare av DJ-mjukvara som använder sig av låtar i iTunes genom att dess så kallade xml-databas meddelar inkompatibilitet.
   Den här uppgraderingen kommer med en annan stor förändring, då stödet för 32-bitarsappar i macOS helt och hållet är slopat – och det kan ställa till det för dem med lite äldre mjukvara. Därtill krävs att drivrutiner följer det nya och säkrare DriverKit som innebär ett stort skifte i hur drivrutiner kommunicerar med operativsystemets kärna (kernel). Från och med Catalina måste nämligen alla drivrutiner köras i användarutrymmet och inte som kernel-extensioner (kext) vilket kommer innebära att systemet blir betydligt stabilare och säkrare vilket i slutändan gynnar oss som använder det. Men det sker på bekostnad av att drivrutiner som inte längre utvecklas kommer sluta fungera, och därmed ljudkortet de är gjorda till. Tyvärr kommer alltså Catalina med sitt 64-bitarskrav och DriverKit innebära slutet för en hel generation mjuk- och hårdvaror.
   Även om övergången till 64 bitar började för många år sedan så är det vissa appar och drivrutiner från tredje part som ännu inte har uppdaterats och fortfarande bara finns i 32 bitar.
   Men jag vill köra Catalina
   Till att börja med så kan macOS Catalina installeras på följande datorer:
   MacBook 12 tum MacBook Air (mitten av 2012 eller senare) MacBook Pro (mitten av 2012 eller senare) Mac mini (sent 2012 eller senare) iMac (sent 2012 eller senare) iMac Pro Mac Pro (sent 2013 eller senare) Har du någon av dessa datorer så kan du installera Catalina. Men innan du gör det, rekommenderar vi varmt att följa vår checklista för att göra din övergång så smidig som möjligt.
   Vänta med att installera. Varje ny version av ett operativsystem kommer med flera förändringar som kan innebära att mjukvaror från tredje part behöver uppdateras för att fungera. Därtill finns risken att operativsystemet i sig innehåller buggar som behöver åtgärdas. Generellt kan vi rekommendera att vänta åtminstone till en eller två uppdateringar av Catalina har släppts innan du uppgraderar, alltså till macOS Catalina version 10.15.1 eller 10.15.2.
     Kontrollera att du inte har något i 32 bitar. Du kan själv se vilka mjukvaror som är i 32 bitar på din dator genom att klicka på Apple-menyn () > Om den här datorn > Systemrapport. Där går du ner till avsnittet Programvara och klickar på Program. Kolumnen 64-bitar (Intel) längst till höger visar Ja om programmet är i 64 bitar och nej om det är i 32 bitar. Klicka gärna på kolumnens namn för att sortera alla program. Rulla tills du ser alla som är märkta med Nej och du får en bra sammanställning över de du behöver se över. Gå till tillverkarens sajt eller kontakta deras support för att höra vilka alternativ du har. Har du program eller appar med gamla versioner som inte längre underhålls med uppdateringar, kan du behöva köpa en uppgradering till den senaste versionen. Om appen, pluggen eller drivrutinen inte längre kommer i nya versioner så är det inte så mycket annat att göra än att leta efter en nyare och alternativ produkt som är i 64-bitar.
   Uppdatera dina mjukvaror innan du uppgraderar. Främst befintliga 32-bitarsappar så klart men även övriga mjukvaror. Detta kommer definitivt att minska risken för problem vid eller efter installationen, förutsatt att tillverkaren av dina appar ens har hunnit göra sina mjukvaror kompatibla med Catalina. Glöm inte att kontrollera att drivrutiner till ditt ljudkort har stöd för Catalina. Detta är troligen den viktigaste punkten. Gå inte vidare med uppgradering innan du kan beta av den här. Ladda upp med lite fika och sätt igång.
     Gör en säkerhetskopia. Speciellt om du väljer att uppgradera nu innan det har kommit några säkerhetsuppdateringar. Det är lätt att chansa på att installera och hoppa över säkerhetskopieringen, men vid en uppgradering av det här slaget vill vi verkligen uppmuntra till att ha en kopia som går lätt att återgå till om något visar sig inte fungera tillfredsställande. Enklast är troligen att använda det inbyggda Time Machine (se guide här) men även andra verktyg som Acronis True Image 2019, Get Backup Pro, Carbon Copy Cloner eller tjänster som Backblaze fungerar så klart också.
     Kör en Skivkontroll med Skivverktyg innan du uppgraderar. Vi rekommenderar att du startar din Mac i macOS Recovery genom att hålla ned tangenterna Kommando (⌘)-R direkt när den startar, och sedan kör Skivverktyg därifrån. Observera att du kan behöva ange lösenordet som du använder till din Mac om partitionen som ska kollas är krypterad. Några avslutande ord
   Om du idag har en musikdator med macOS som fungerar väl och som har det du behöver så kanske det inte är nödvändigt att uppgradera just nu. Det är alltid en risk att uppgradera och den här gången finns det fler risker än normalt att appar, pluggar eller drivrutiner i en normal musikdator slutar fungera. Men vet du säkert vad du håller på med och att dina appar och drivrutiner är kompatibla med nya macOS 10.15 så är du med de här stegen väl rustad för att ta steget till macOS Catalina.
   FAQ
   Fråga: Vad är det för skillnad mellan uppgradering och uppdatering?
   Svar: En uppgradering är det du gör när du går från en stor version av en mjukvara till nästa stora version. Som vid macOS Catalina. Med en uppgradering brukar det följa med flera nya och viktiga funktioner. En uppdatering är oftast av mindre dignitet och brukar i huvudsak innehålla säkerhetsfixar.
  • By asphyxia
   Hej
   Är på jakt efter något mer mobil lösning 
   undrar en MacBook  pro retina 2015 är något att ha?
   eller ska man isåfall satsa på något nyare
   datorn ska användas främst till logic men även andra daw`s 
   Krav ska vara Apple 😀
   tack på förhand 😀😀
  • By Nucleardoc
   Hej
   Jag har ett problem sedan april som hindrar mig från att avsluta en skiva. 
   Jag kör gitarr -> Scarlett ljudkort > Mac > reaper med Fortin/Bias FX. 
   Har alltid fungerat bra men nu finns ett högfrekvent surr. Som elektromagnetisk störning som fångas upp av gitarrmickarna och förändras beroende på var jag är i rummet och vinklar gitarren. Blir tydligast med ett distat gitarrljud. 
    
   Jag har testat byta port, gitarr, sladd, stänga av wifi och övrig elektronik i huset, eluttag mm. Däremot tar jag med samma utrustning och sätter mig på jobbet fungerar allt perfekt!
    
   Så kan någon förslå lösning? Måste ha att göra med elektroniken i hemmet men hyresvärden är ovetande (såklart) och jag är inte sugen på att flytta. Surret finns även i trädgården men bättre två våningar upp. 
    
   Mvh
  • By Jonas Forumar
   Någon som har erfarenhet av dessa USB-C hubbar? Verkar bra och med nya MacBook så är det ju USB-C som gäller.
   https://www.wyfy.se/sv/macbook-tillbehor/macbook-usb-c-multiport-adapter-med-hdmi.html
    
  • By BORROW
   Tjena, ny på forumet och har lite frågor! Jag har alltid haft intresset för musik, senaste tiden har jag börjat snöa in allt mer på att vilja producera elektronisk musik i liknande stil som bland annat kygo, avicii, vigiland osv. Men har även ett stort intresse för akustisk musik med mycket sång, så förhoppningarna är att i framtiden kunna kombinera dessa i mina låtar. Men nu till frågan: 
   Jag sitter på en macbook air 11" och detta är den enda dator som jag har tillgång till då jag studerar samt pendlar. Datorn har en 1,3 ghz intel core i5 proccessor och 4 gb ram minne, 128gb ssd men har även en 1000gb extern hdd, alltså ingen superdator direkt. Har tittat runt kring vilken daw jag ska satsa på då jag hittills endast använt garageband . Dem som jag intresserat mig mest för är logic pro x då denna känns väldigt standard hos mac användare men har även tittat en del på FL studio 20 då den släpptes till mac tidigt i somras. Har provat demot på FL Studio och gillar layouten men har fått uppfattningen att ni som är kunniga inte anser denna som särskilt "professionell". Vilken av dessa två tycker ni jag ska satsa på? Är någon av dem mer "lättdriven" för datorn så att det passar min dator då jag inte har någon superdator? Vill helt enkelt ha lite tips på hur ska jag tänka när jag väljer daw och gärna motiveringar till varför den ena rekommenderas framför den andra samt hur kommer jag igång lättast, är någon av dem lättare än den andra? 
   FL Studio har ju även "fria" uppdateringar när nya versioner släpps, hittar ingen info angående hur det funkar på logic? Kan även tillägga att tanken är att använda en midi keyboard för att spela in melodier lite längre fram. 
   Letade i forumet efter jämförelser mellan just dessa på senare tid men hittade inget vettigt, därav trådstarten. 
   Hoppas jag kan få lite bra tips gällande detta, tack på förhand! 
 • Blog Entries

 • Bloggar

×
×
 • Create New...