Jump to content
Annons
  • entries
    121
  • comments
    34
  • views
    21,666

About this blog

Välkommen till min Studio-blogg! Jag är Ulf på HoboRec, en heltidsarbetande ljudtekniker och musikproducent. Jag har arbetat med hundratals band genom åren, främst inom rock- och punkbaserade genrer. På den här bloggsidan kommer jag att lägga upp videor om inspelning- och mixtekniker, redskapsrecensioner och lite intervjuer med intressanta och relevanta personer. Du kommer att lära dig att vara mer kreativ i inspelningen istället för att fixa saker i mixen, och förhoppningsvis inspireras att komma med nya idéer på egen hand.

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Entries in this blog

Första titten på ljudkortet Orion 32+ Generation 4 från Antelope Audio

Jag är väldigt spänd av förväntan över att komma igång med detta nya ljudkort från Antelope Audio. Häng med på när jag kollar in ljudkortet för första gången! (In English at the bottom of the page). ENGLISH: Unboxing Orion 32+ Generation 4 from Antelope Audio I am very excited to get started with this new sound card from Antelope Audio. Lets go! Ulf Blomberg Producer & Audio engineer +46709184758 | www.hoborec.com Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg

Kreativitet med Austrian Audio MiCreator

Jag fick det här österrikiska ljudkortet tillika mikrofonen, för att hjälpa min flickvän att sätta ihop en enkel och effektiv inspelning. Kolla in videon – lyckas vi spela in en hel låt med livetrummor med den här prylen? (In English at the bottom of the page). ENGLISH: I got this Austrian Audio interface / microphone to help my girlfriend put together a simple and efficient recording setup. Check out the video to se if we could pull off recording a full song with live drums

HoboRec

HoboRec in Mikrofoner

Vi tar en titt på 32Classic console – ny mixer från Harrison

Jag tillbringade en helg i november i New York och kollade på nya prylar från AES-mässan. Eftersom jag arbetar med en Harrison 32C-konsol regelbundet blev jag sugen på att kolla in deras nya uppdaterade version, 32Classic console. Kolla gärna in själv! (In English at the bottom of the page). ENGLISH: I spent a weekend in November in New York checking out new stuff at the AES show. Since I work with a Harrison 32C console regularly I was stoked to check out their new updated v

HoboRec

HoboRec in Studioutrustning

Cubase 13 – En första titt och nya favoritfunktioner

Äntligen fick jag tid att sätta mig med den senaste versionen av Cubase. Vi är nu uppe i version 13, och jag måste säga att jag verkligen gillar det. (In English at the bottom of the page).   ENGLISH: Finally I had the time to sit down with the latest version of Cubase. It's now Cubase 13 and I have to say I really like it. Ulf Blomberg Producer & Audio engineer +46709184758 | www.hoborec.com Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

HoboRec

HoboRec in Cubase

Två pedalrecensioner + gratis högtalar-IR

Grindstein-pedalen från Klirrton och Kohle Keller kombinerar redan mitt arbetsflöde för att få en gitarrton i bara en pedal. Tillsammans med The Noise Reaper från Stone Deaf, kan Grindstein vara precis så stökig som jag vill och ändå vara tät och tyst när det gäller. Registrera dig för gratis högtalar-IR > Kolla in Klirrton och Grindstein-pedalen > Ta reda på mer om min kurs om att spela in & mixa Metal RAW & FILTHY på Kohle Audio Kult > Ulf Blomberg

HoboRec

HoboRec in Studioutrustning

Inspelning av trummor i stereo med endast en Austrian Audio OC818-mikrofon

Det är häftigt när tekniken utvecklas och företag tar vara på möjligheterna. Vissa mikrofoner erbjuder nu möjligheten att spela in fram- och baksidan av mikrofonkapseln separat, för att antingen modellera riktningskarakteristiken eller att använda som en stereomikrofon. I den här videon experimenterar jag med den österrikiska mikrofonen Austrian Audio OC818, som en enkel overheadmikrofon på mitt trumset i mitt kök. Resultaten är mycket glädjande! Hämta plugins från Austrian A

HoboRec

HoboRec in Mikrofoner

Ditt låtskrivande suger, så här fixar du det!

Är du osäker på hur du faktiskt ska sammanställa alla dina fantastiska riff och idéer till färdiga låtar? Då är den här videon definitivt för dig! Trey Xavier är på ett uppdrag att hjälpa metal-låtskrivare att bli bättre på hantverket att skriva låtar, och hans insikt är ovärderlig. Häng med! Ulf Blomberg Producer & Audio engineer +46709184758 | www.hoborec.com

HoboRec

HoboRec in Låtskrivande

NAMM 2023 – Youtubers favoritmikrofoner

Vilka favoritmikrofoner föredrar några av de Youtubers som jag stötte på under NAMM 2023? Jag har tagit reda på deras favoritmikrofoner för inspelning av trummor, elgitarr, akustisk gitarr, elbas och sång. Häng med! Ulf Blomberg Producer & Audio engineer +46709184758 | www.hoborec.com Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

HoboRec

HoboRec in Mikrofoner

Granskning av studiomonitorerna Dynaudio Core 59

Jag har testat studiomonitorerna Dynaudio Core 59 under en period, och jag är lika imponerad som jag har respekt för dem. De är otroligt detaljerade mot vad jag är van vid, vilket gör dem till ett fantastiskt verktyg – som ett "förstoringsglas" när du lyssnar på din mix. Ulf Blomberg Producer & Audio engineer +46709184758 | www.hoborec.com Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

HoboRec

HoboRec in Studiomonitorer

Polaritetsexperiment med Lewitt LCT 640 TS

Lewitt har i några av sina mikrofoner en ganska ovanlig funktion som tillåter dig välja polaritet i efterhand. Det kan användas för att forma ljudet på den inspelade källan. I veckans video testar jag denna funktion, samt gör ett experiment där polariteten ändras på alla ljudkällor kontinuerligt, medan låten spelas. Om du väljer länken till videon så finns möjlighet att ladda ner filerna och experimentera själv. (In English at the bottom of the page). ENGLISH: Polarity exp

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Mina fem mest använda mikrofoner

Att vi som håller på med inspelning gillar mikrofoner är ju ingen nyhet, men det är så klart skillnad på vilken ens absoluta favoritmikrofon är och de som används mest. Jag började gå igenom vilka av mina mikrofoner som får jobba mest, och kom fram till en lista på fem stycken som just nu är med på alla inspelningar. (In English at the bottom of the page). ENGLISH: The five microphones I use the most The fact that we recordists love microphones is no news, but there’s

HoboRec

HoboRec in Mikrofoner

Spela in med 50 år gamla trumskinn

Jag lyckades komma över ett gammalt trumset från sent 60-tal. Det verkade ha legat i lådor större delen av tiden och trumskinnen har aldrig bytts. Till och med trumstockarna som kom med kitet fanns med i knappt använt skick. Innan jag byter trumskinn och rent ut sagt arkiverar de skinnen som sitter på tänkte jag att det kunde vara kul att se om det går att göra en godtaglig inspelning av 50 år gamla trumskinn. Vad tycker du? (In English at the bottom of the page). ENGLISH: Recor

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Hur stor skillnad är det mellan två vintage Neumann U87?

Jag har gjort ett helt gäng jämförelser mellan olika kloner av gamla klassiska mikrofoner. När jag nu skulle testa en U87-klon från Serrano Audio tänkte jag att det kunde vara mer intressant att jämföra mot två vintage original istället för en handfull andra kloner. Det brukar ju sägas att två olika exemplar av vintage mikrofoner inte låter lika. Så två frågor att ställa inför denna video är, hur stor skillnad är det mellan de två Neumann-mikrofonerna och vart placerar sig Serranos mikrofon i fö

HoboRec

HoboRec in Mikrofoner

Stort ljudlandskap med enbart en akustisk gitarr

En artist under namnet Paradise Dot besökte min studio för ett tag sedan med sin akustiska gitarr och för att lägga sång. Även om grundförutsättningen skulle kunna kallas singer songwriter, så ville vi åt ett sound som gick mer åt post rock och shoe gaze. (In English at the bottom of the page). Sakarias som är personen bakom Paradise Dot ville gärna hålla inspelningen så rå som möjligt och inte göra några större överdubbningar med gitarr, så vi gjorde vad vi kunde för att skapa en stort lju

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Stort trumljud med Periscope som rumsmikrofon

Jag gjorde en video för ett tag sedan där jag testade ett par Periscope from finska Scope Labs. I veckans video dyker jag lite djupare i att använda en av de mikrofonerna som rumsmikrofon till trummor. (In English at the bottom of the page). ENGLISH: Huge drum sound with a Periscope as room microphone A while back I did a video where I tested the Periscope microphones from Scope Lab. This week I’m diving a bit deeper in using one of those microphones as a room microphone fo

HoboRec

HoboRec in Mikrofoner

Bygg enkelt en färgglad mikrofonförstärkare

Om du är intresserad av att bygga din egen studiohårdvara rekommenderar jag dig att kolla in DIY Recording Equipment. De gör ett helt gäng olika kit, i olika svårhetsgrad, med tydliga instruktioner. (In English at the bottom of the page). Inte nog med att grejerna låter riktigt bra, de har också väldigt kreativa sätt att göra saker på. I veckans video går jag igenom hur jag bygger en Colour Duo Preamp. Det är en tvåkanalig mikrofonförstärkare där varje kanal har tre “slots” för det som DIYR

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Ta dig ur revisionsträsket

Om du tycker det är svårt att sätta upp bra system för att hålla revisionsprocessen enkel och smidig, då är den här videon för dig. (In English at the bottom of the page). Jag går igenom min grund-setup och visar vilka program och appar jag använder för att hålla kommunikationen enkel med banden jag jobbar med. ENGLISH: Get out of revision hell If you think it’s hard to set up good systems to keep the revision process simple and smooth, then this video is for you

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Vilken är den bästa U87-klonen?

För ett par år sedan jämförde jag en original vintage Neumann U87 mot kloner av den samma från Stam Audio och Warm Audio. Det är än idag en av de mest populära videor jag gjort. Nu är det dags igen! Både Stam Audio och Warm Audio har kommit ut med uppdaterade versioner, samt att det dykt upp fler nya aktörer på marknaden. Jag tänkte att det nu var dags att göra en ny video på samma ämne. (In English at the bottom of the page). What is the best U87 clone? A couple of years a

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Pulsar Audio 1178 – Klassisk men modern kompressor

Pulsar Audio har kommit ut med sin tappning på klassiska kompressorn 1776. Eller i detta faller stereoversionen 1178. Förutom att göra en klon på en klassisk kompressor har de implementerat en del användbara moderna funktioner.  (In English at the bottom of the page). För ett par år sedan dumpade jag alla mina UAD-plugins för att slippa koppla in saker till min laptop när jag var på resande fot. Ända sedan dess har jag saknat en vettig 1176 plugin. Jag vet att det finns en uppsjö, men jag h

HoboRec

HoboRec in Mixning

Black Salt Audio startar starkt med två nya plugins 

Jordan Valeriote är kanske mest känns från Hardcore Music Studio, men har du också startat det nya plugin-företaget Black Salt Audio. Deras två första produkter är Escalator och Low Control. (In English at the bottom of the page). Båda pluggarna är gjorda för att vara så enkla som möjligt och låta användaren få resultat så snabbt som möjligt. Escalator är en slags overdrive som går alldeles utmärkt att använda på både enskilda ljudkällor och hela mixar. Den får saker att både limma och komm

HoboRec

HoboRec in Mixning

EVE Audio SC3070, något för hemstudion?

Jag planerar att bygga en studio hemma i huset för mixning. I och med det behöver jag skaffa ett par bra monitorer för ändamålet. Då jag är van vid de stora huvudmonitorerna i The End Studios så har jag kikat efter något som spelar ganska långt ner i frekvenserna. EVE Audio SC3070 verkade vara precis det jag letade efter. (In English at the bottom of the page). Jag fick hem ett par SC3070 från EVE Audio för att prova på och att göra en recension. Precis som specificerat spelar de väldigt ty

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Nordens skitigaste mikrofon!

Finska Scopelabs har kommit med en annorlunda infallsvinkel på mikrofoner. Istället för att göra något som ska låta så bra som möjligt så har de gjort en helt galen skapelse som ska ta fram smuts och karaktär i ljudet de fångar upp. (In English at the bottom of the page). Scopelabs första mikrofon på marknaden heter Periscope och ser ut ungefär som den heter. Även om mikrofonen ser ut som ett periskop med ett öga som går att rikta, så är den egentligen en omni-upptagande mikrofon. Och inte

HoboRec

HoboRec in Mikrofoner

Vikten av vardagslyssning som referens för dina mixar

Jag fick en förfrågan av Naenka att göra en recension på deras bluetooth-hörlurar. Min första tanke var att det kan jag ju inte göra eftersom jag håller på med studioprylar. Men sen slog det mig att jag brukar referenslyssna mina mixar i mina gamla slitna snäckor som hängde med telefonen, för det är där jag lyssnar på musik och podcasts när jag är ute och går med hunden eller snickrar på huset. (In English at the bottom of the page). Så till att börja med vill jag alltså påpeka vikten av at

HoboRec

HoboRec in Lyssning

Bygg din egen mikrofonrobot

Pandemin har nog gjort väldigt många människor rastlösa. Även min pappa som för ett tag sedan dessutom blev pensionär lider av detta. I julas visade han mig att han höll på att bygga en lyftkran till sina barnbarn. Det första jag såg var en mikrofonrobot. (In English at the bottom of the page). Jag frågade om han inte kunde tänka sig att bygga en mikrofonrobot till mig. Det skulle vara så kul att ha för att hitta den optimala sweetspoten på vissa gitarrförstärkare. Nyligen hade han en proto

HoboRec

HoboRec in Inspelning

Forma ditt ljud med mikrofonens riktningskarakteristik

De absolut flesta mikrofoner har ett upptagningsmönster som kallas njure. En del, oftast stormembrans kondensatormikrofoner har valmöjligheter mellan ett antal olika val. Om du har en sådan mikrofon så kan du göra stora tonmässiga väl redan vid mikrofonen, innan den ens kommer så långt som till din mikrofonförstärkare. (In English at the bottom of the page). Förutom att påverka hur brett område mikrofonen tar upp i den riktning du pekar den så får det också stor påverkan på frekvensåtergivn

HoboRec

HoboRec in Inspelning

×
×
  • Create New...