Jump to content
Annons

Mina gamla LP-skivor!


Valle

Recommended Posts

Ace_frehley_solo_album_cover.jpg

Jag är med anledning av en nalkande flytt mitt uppe i en förrådsrensning och kom häromdagen över en kartong med en massa gamla LP-skivor. Det är LP-skivor som jag aldrig vågade slänga vid förra "rensningen" för en si sådär femton år sedan; allt från gamla dansbandsplattor (juuust det!), via Heavy Metal, till min KISS-samling.

Jag öppnade lådan, bläddrade lite förstrött bland skivorna och tänkte att Vad fan, det är väl lika bra att slänga skiten. Därefter stängde jag igen lådan och bar undan den för vidare rensningsåtgärder senare. Jag ställde ner lådan och ägnade den en omedveten "sista blick".

När jag sedan vände mig om för att ta tag i nästa "skit" stod jag plötsligt öga mot öga med mitt yngre Jag — "Jag" kan inte ha varit mer än tolv, tretton år gammal. "Han" stod där och såg upp på mig med stora, tårfyllda ögon och darrande underläpp.

"Ska du slänga de där?", sa "Jag". Hans röst var väldigt sprucken och han hade inte långt till lipen.

"Jamen, för helvete!" utbrast jag och slog ut med armarna. "Du har ju inte brytt dig ett skit på över tjugo år! Och vad fan ska jag med skiten till?"

"Jag" stod tyst kvar. Han såg på mig en stund, ännu med de stora, tårfyllda ögonen. Sedan sänkte han huvudet i en djup suck, vände sig om och började gå. Utan att säga ett ljud, eller vända sig om, fortsatta han bara att gå. Hans avbild bleknade mer och mer mot dagsljuset, och plötslig var han borta. Upplöst.

"OK! DIN JÄVLA SKITUNGE! OK!" skrek jag — i alla fall till synes för min omgivning — ut till tomma intet. "Jag skriver ett inlägg på studio Forum och frågar om tips, OK? Fan, alltså..."

"Vad håller du på med?" undrade min fru som nyss hade kommit bort till förrådet efter att ha hört "ett himla väsen".

"Äh, det är de här jävla gamla LP-skivorna..." sa jag. "Skitungen låter mig inte slänga dem..."

"Älskling, vad pratar du om?" Min fru såg sig undrande om i förrådet. "Skitunge? Vilken Skitunge?"

"Han. Jag. Äh, fuck it! Du kommer ändå inte att fatta."

"Nä, jag antar det", sa min fru och återgick till sitt.

Nåja, nästan så gick det till.

Fast hursomhelst, ärligt talat: Vad fan ska man göra med (LP)skivor som har betytt en jävla massa för en? Att spara dem bara för att förvara dem i ett mörkt förråd känns ju helt meningslöst. Att skänka bort dem känns som att kasta pärlor åt svin. Och att sälja dem känns bara desperat och snålt.

Hur jag än vrider och vänder på det är jag till råttorna.

Vad ska jag göra för att få "skitungen" off my back?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Köp en skivspelare !!!

!:rolleyes:

Det har jag en redan. En jävel med USB (som jag fick i julklapp för något år sedan). Sedan har jag ju alla LP-skivor på alternativ diverse media, så jag blir ju inte utan musiken direkt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Du ska spela dom!

Jag kör bara vinyl!

En spelare i studion ION-flashplayer...den dumpar jag ner LP-plattorna digitalt.

Sedan har jag mitt vinylrum med tusentalet plattor där kör jag den dyrare utrustningen REGA-plana spelare med cambridgeslutsteg och Celestion F-30 högtalare.

Uppe så kör jag med min Marantzspelare och slutsteg med högtalare både inomhus och utomhus.

Finns inget bättre än att lira VINYL!

Köpte min nyaste i förra veckan, BIGELF "Cheat the Gallows" med 3 bonusspår (gatefoldcover)

BLYTUNG.com min vinylsida

Speeding back to my baby...and i don´t mean maybe! 😱

Link to comment
Dela på andra sajter

Ta det lugnt och framför allt, SPARA dom!! Jag sålde en hel del av mina när jag var i 18 årsåldern och ångrar mig än idag, det var bland annat pärlor som europes två första, W.A.S.P's last command och en helixplatta, visst fan, motleys theatre of pain va visst med där också. Även om du aldrig mer kommer att lyssna på dom kan du ju titta och lukta på dom ibland. Dom är säkert förknippade med en jävla massa minnen så att du fan slänger en del av dig själv om du gör dig av med dom. Och hur mkt plats tar dom?

Ser att räven aROCKER är på väg att skriva, han ber dig säkert att skicka dom till ö-vik och han erbjuder sig kanske att betala frakten men det avråder jag bestämt ifrån!! 😄 :D

Edit: hade visst fel i mitt antagande 🙂

Redigerat av therocker
Link to comment
Dela på andra sajter

Att vara sentimental och spara dem för minnens skull är... inte min stil.

Du anar inte hur mycket SKIT jag har just av den anledningen.

Det värsta är nog, trots allt, ett par scenbrallor (svarta Jeans med "skinnlappar" över hela plagget) som jag bar när det gick som bäst för mitt artisteri på slutet av 80-talet. De hänger kvar i garderoben...

Ska se om jag kan hitta en bild från när det begav sig...

Link to comment
Dela på andra sajter

Mitt yngre Jag är ett pain in the ass!

vaddå ditt yngre jag?? 😛

MEN, behåll skivorna! Så jäkla mycket plats tar dom inte. Släng porslin, tennmuggar och sånt skit istället!

Link to comment
Dela på andra sajter

Känner igen det där problemet lite grand...

Jag har några hundra vinylskivor som jag har haft stående i förrådet sedan vi flyttade till huset för 10 år sedan. Tanken var att jag skulle digitalisera dem efter hand som tiden räcker till, men jag tvivlar allt mer på att det verkligen kommer att bli av... Får antagligen välja ut de som är lite mer ovanliga och digitalisera dem - och helt enkelt slänga resten eller möjligen se om det går att sälja för i bästa fall en femma styck eller något... ☺️

Link to comment
Dela på andra sajter

Tanken var att jag skulle digitalisera dem efter hand som tiden räcker till, men jag tvivlar allt mer på att det verkligen kommer att bli av...

Samma här! Jag fick som sagt en skivspelare med USB för två jular sedan, just för att digitalisera skivorna. Jag har inte digitaliserat en enda!

Sedan är det så att att de flesta sparade LP-skivorna har jag även på CD och MP3.

Kvar blir ju själva "skalet". Min KISS-samling, t.ex, består av alla släppta plattor fram till och med Crazy Nights (från 1987; därefter slutade jag att köpa vinyl och har aldrig sedan dess köpt en vinylplatta). Några av dem är rariteter, vilket bara det gör det svårare för mig att göra mig av med dem.

Fast jag gillade Dingbats idé... (även om det verkar lite jobbigt; fysiskt jobbigt, alltså).

Link to comment
Dela på andra sajter

LP-skivor ska inte ligga undanlagda i en tråkig källarlåda, de ska stå framme och lyssnas på dagligen.

Och nä, man ska inte rippa dem till nåt digitalformat heller. Man ska ta fram dem, lyssna på dem, titta på dem och lukta på dem.

Om man slänger gamla vinyler så är man dum i huvet.

Link to comment
Dela på andra sajter

En skål med 70% choklad, lite portvin

Och sedan sitter man med levande ljus och spelar SUPERTRAMP "Crime of the century" och går sedan över till ÖL och jägermeister och lägger på Sweet "Sweet fanny adams", efter det blir det mörk rom med cigarr och Curtis Mayfield "Roots".

Sedan rumlar man upp och knackar på frugans axel och hör om hon är vaken.... 😛😊

Allt detta görs med fördel med vinyl!

(Sida 1 & 2 med vändning, koncentrerad lyssning, ingen CD som går medans man diskar) 😑

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Och nä, man ska inte rippa dem till nåt digitalformat heller. Man ska ta fram dem, lyssna på dem, titta på dem och lukta på dem.

När jag pratar om att digitalisera, så handlar det naturligtvis inte om något sunkigt MP3-format, utan självklart okomprimerat WAV-format. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Och nä, man ska inte rippa dem till nåt digitalformat heller. Man ska ta fram dem, lyssna på dem, titta på dem och lukta på dem.

Om man slänger gamla vinyler så är man dum i huvet.

He he... Ord och inga visor där, Mr Vallhagen! Då får det väl bli sälja eller skänka — såvida ditt "slänga" inte inbegrep sälja och skänka... 😉

Och jo, man ska visst det rippa... Ett av mina favoritalbum med Robert Palmer, Sneakin' Sally Through the Alley (debutalbum, 1974), och som jag har på vinyl, finns inte på CD (sist jag kollade), ej heller på Spotify. Och på den plattan finns många sköna låtar som inte finns utgivna i digitalt format.

Det blir lite knepigt att ta med sig en LP-skiva ut i bilen — visst, jag har ju en USB-port i min bil, och jag skulle kunna ta med min USB-skivspelare... Men nä fan, det blir lite overkill.

Nu har jag i och för sig fått skivan rippad åt mig, så jag kan lyssna på den när det faller in.

EDIT: En himla massa typos...

Redigerat av Valle
Link to comment
Dela på andra sajter

Och jo, man ska visst det rippa...

Nej för fan, sa jag ju 😄

Möjligen får du banda av den på ett C90 för att lira i bilen. Ty i bilen ska man spela kassett eller radio. Tror man nåt annat så har man en för ny bil, kanske från 90 eller modernare. En sån där mjättig sak som inte säger KLONK när man stänger framdörrn.

Handen på hjärtat så känner du ju känslan själv när du tar fram vinylen på fredagkvällen, lägger den på din nyköpta svindyra hifinördtallrik och tänker ahhh, den här finns inte på CD. Det är vackert.

***

Ge bort eller sälja tycker jag är ok, det är inte att slänga. Allmän byteshandel (blocket, tradera) är gott, man säljer nåt man vill bli av med, och någon får något hanhon vill ha, och får det billigt. Det är lite viktigt att prylarna kommer till glädje nånstans, tycker jag som tumregel. Du kan få skänka plattorna till mig om du vill, men du får sortera bort dansbandsmöget först 😛 .

Link to comment
Dela på andra sajter

Wavar är precis lika värdelösa som mp3or att titta, lukta och känna på.

Jag lyssnar på min musik, men vi har väl alla våra mer eller mindre konstiga böjelser... 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

FOdralen blir ju fina tavlor i genomskinliga plast fickor. fundera till nästa städ vända innan du slänger!

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag lyssnar på min musik, men vi har väl alla våra mer eller mindre konstiga böjelser... 😉

Ingen människa är en ö, inte heller så någon musik. Det må vara ljudet som strömmar ur högtalarna som är den viktigaste delen av en skiva, men upplevelsen förstärks av kringföremål - som fodral, vinylskiva, texthäfte - och kringkunskap, som vem som skrev vilken låt och när och varför och vad de gjorde efter det.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag ramar in farsans gamla LP-skivor (omslaget, givetvis), både till mig och till honom. Blir apsnyggt på väggen. Finns ramar på IKEA med passepartout (lol) som passar perfekt.

Link to comment
Dela på andra sajter

men du får sortera bort dansbandsmöget först 😛 .

Säkert? Du kan inte tänka dig Säwes dunderhitar på plattan Dansa På 2 från 1975, med skönheter som "Helena" och "Paloma Blanca"? Wizex "Miss Decibel" från 1978. Eller "rariteten" Pussycat med "Missisippi" från 1976... ? 😄

Äh, ni Manowar-typer. Ni är så jävla känsliga för annat än rådistade guror. Jag slår vad om att du alltid drog din DS1:a på full patte under reporna på 80-talet... 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Vad gör du med skivorna?

(Fast säg det tyst, så inte Vallhagen hör dig...)

😄 De ligger omsorgsfullt nedstoppade i vinyl-sleeves i en låda.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...