Jump to content
Annons

debatt

Medlem
  • Antal inlägg

    5 505
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    12

Allt postat av debatt

  1. Nej Florian, du behöver inte tycka synd om mig. Jag har läst igenom större delen av hela tråden igen och medger nu att jag inte alls varit i balans. Det har sina orsaker på det rent privata planet och inget jag önskar dryfta här. Det får räcka att jag säger att det handlar om en livsavgörande kris. Men man ska ändå inte låta det gå ut över någon annan. Jag är ledsen för om jag gjort det. Sedan att jag fått en del idiotförklaringar här kan jag ta, det är ändå så obetydligt i min situation. Jag tror inte alls att jag har ensamrätt eller patent på några siffor och definitivt inte på några lösningar! Det jag skrev om att man ska bygga fler vårdplatser är ju ett måste eftersom det är brist på dem redan idag och en missbrukare i vård mår bättre än om de är hemlösa och far illa. Att sedan staten dessutom tjänar 3 miljoner på varje tung missbrukare i vård (istället för i misär) får man också se som fördelaktigt för alla parter. Och den vården som den ser ut idag är säkert inte bra heller utan måste förbättras på en massa punkter. Jag nämnde att vi i så fall måste bygga, javisst är det så, för som du skrev tidigare så finns det inte plats nog som det är idag. Och jag är inte en så stor idiot att jag tror att man ska sätta varenda brukare av alkohol och droger i fängelse - hur fan skulle det se ut? 8.5 miljoner människor inspärrade och under halvmiljonen stackars satar utanför? Det är ju bara de med rejäla problem vi måste hjälpa. Anledningen till att så få söker hjälp beror säkert på som någon skrev att det varit förknippat med skamkänslor. Så borde det inte vara. Det tjänar ingen på. Lägg gärna fram en annan lösning än min.
  2. Sprallig är ett ord jag nog använt 1-2 gånger i hela mitt liv och jag har inte hört det på hur många år som helst, -83?
  3. Javisst. Var det ordet "drogfantast" som var fel? Tyckte det lät rätt gulligt.. men väl valfritt annat ord då. Konstigt att man kan bli beskylld för allt möjligt utan att man får svara på påhoppen som ordbajseri, infantilitet (vilket är enormt grovt handikapp för den som inte vet), undermåligt uppbyggt, svammel, att man är ett skämt och allt möjligt. Klart man tar illa vid sig. Att det blir pinsamt när man får sifforna serverade för sig och läser om detta var ju inget påhopp! I alla fall tycker jag att det borde bli pinsamt då. Men ni måste ju ha tolkat mig fel. Jag tror ju fan inte att ni lider av dyslexi eller dyskalkyli. Jag vill bara att ni inte ska undvika andra presenterade fakta än de ni redan har. Sedan är det väl klart att man alltid ska vara källkritisk. Det sjukaste med hela den här debatten är att säkerligen ALLA dessutom är helt ense om att de som far illa av ett missbruk måste få bättre hjälp och att kostnaderna måste minskas. Vi har bara olika lösningar på det. Ni tror på en legalisering och jag gör det inte. Jag tycker att det sänder fel signaler från samhällets sida, inte minst till de som ännu inte ens kan stava till drog. Ni tycker det inte. Jag respekterar det. Dagens narkotikapolitik och missbrukspolitik är missriktad, ovärdig och inhuman. Jag skulle vilja att man såg individen. Kanske en hel del av dem som har det värst aldrig blivit sedda. Peace! Ledsen och besviken
  4. Här är Statens budget för 2011: http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____18325.aspx Statens budget för år 2012: http://www.regeringen.se/sb/d/2548/a/175541 Gerhard Larssons utredning på uppdrag av Riksdagen, SOU Missbruksutredningen: http://www.sou.gov.se/missbruk/ Rekommenderar TV3s program "Sanning och konsekvens" nu på onsdag 23 nov. Det tar upp missbrukets kostnader och vad man kan göra åt det.
  5. Socialbidragen är en förvånansvärt liten del av ekonomin. Men inom nationalekonomin räknar man ju med alternativkostnader. Alternativkostnaden är en beräkning av den förlorade intäkt man går miste om då man väljer ett annat alternativ än det man kunde ha valt.
  6. Vadsomhelst egentligen [tillverkningsindustri ligger väl nära till hands] som skulle ge någon form av nettointäkt till samhället och dessutom ge ökat upplevt värde och självkänsla för individerna. När tunga missbrukare t.ex. enbart drar omkring och begår stölder och inte heller får vård överhuvudtaget så kostar de 5 miljoner årligen. Varje annan siffra under det är ett framsteg och en vinst. Med dagens mått mätt så menar man att de med dagens vård bara kostar 2 miljoner. Men man bör se över de vårdkostnaderna också.
  7. Tanken är att de ska göra en arbetsinsats som betalar deras vård. Endast 1 av 5 missbrukare söker och får hjälp idag. Det är skamligt. Byggnaderna som behöver byggas lär stå i många år och är en engångskostnad. Det är inte ett missbruk som kostar dag efter dag, år efter år. Nu håller vi bara på med resursslöseri.
  8. Att Jansson kritiserats för att inte helt ha tagit hänsyn till de intäkter som kommer på köpet. Jag har själv inte läst den rapporten. Ser man till Riksdagens budget över budgetposter så är ju dock immigration, integration och biståndet till utlandet en totalt liten kostnad jämfört med missbrukskostnaderna.
  9. Hej Florian! Eftersom du uppenbarligen har svårt att kanske minnas vad det är du själv skriver, vilket du har all rätt i världen att ha, så markerade jag ovan allt det jag finner kränkande bara i de två senaste inläggen från din sida. Vad var det jag skrev som var upprörande orbajseri? Var det siffrorna? Var det något jag skrev alltför korthugget och borde ha förklarat ytterligare "vad fan jag menade"? Menar du det jag skrev om att det är "då det börjar bli inte lite pinsamt att vara drogfantast", så menar jag att när man inser vad det kostar så är det just ingenting annat än pinsamt eftersom det tar en så stor del av budgeten.
  10. Såg första delen. Lyckligtvis är dessa tankar förlegade. Framöver kommer det att komma bättre alternativ inom medicinen.
  11. Bla bla bla... det är inte bara min personliga ståndpunkt. Det räcker att man kan läsa innantill och räkna. Men det är ju då det börjar bli inte lite pinsamt att vara drogfantast. Jag är inte intresserad av att omvända någon som redan är så trångsynt fast i invanda drogliberala tankemönster som du är. Det går in i ena örat och ut genom det andra. Plats? Haha. Bygg! Fattar du inte att 150 miljarder, dvs. 150 tusen miljoner, räcker till en djävla massa vårdplatser? Riksdagen budgeterade för 1,3 ynka miljarder för landets totala samhällsplanering, bostadsbyggande, bostadsförsörjning och konsumentpolitik för 2011 för hela djävla Sverige. Alltså 0,86 % av vad missbrukarna kostade. Sedan i fängelset skulle de jobba för sin vård, i den mån de kan.
  12. Fetma är ett jättestort hälsoproblem. Det är därför fler och fler numera får FAR (Fysisk Aktivitet på Recept) i handen när de lämnar mottagningarna på landets vårdcentraler i det här landet. Sedan sker uppföljningar där de ställer krav på patienten. Det har skruvats åt rejält på den fronten redan och mer lär det bli så länge vi låter bruket och missbruket kosta. Om du kunde du lära dig räkna och ser hur stort andel av budgeten som missbruket kostar jämfört med skador inom ishockeyn, så skriver du inte lika pinsamma inlägg framledes. Jag har då inte sett några narkomanipremier i försäkringsbreven. Har du?
  13. Nej, det är inte sant. Men det som du nämner skulle också automatiskt lösas med en bättre drogpolitik. Missbruket är den ojämförligt största posten i samhället. Och då pratar vi om Sverige!
  14. Varsågod. Det är inte min mening att verka hård. Men klart man är bitter... Det finns 330000 missbrukare i Sverige av alkohol. Det kostar enorma belopp och lidanden, helt i onödan. De ingår ju i den där halvmiljonen jag nämnde ovanför. Detta måste göras något åt! Alkohol är ju dock inpräntat i vår vardag och kultur på ett annat sätt, även om jag själv inte använder det. Hur man ska få bukt med problemen är en svår nöt att knäcka. Men jag är ju naturligtvis INTE för de dödskjutningar som nämndes tidigare i tråden. Tro inte något sådant! Tvärtom måste man ju hjälpa de som har problem och verkligen satsa i tid. Det finns ju utredningar som säger att endast 1 av 5 söker och får den hjälp de behöver för sitt tunga narkotikamissbruk och att de som får hjälp kostar mindre än hälften för samhället per individ jämfört med den som inte söker och får hjälp. Det är ju inte svårt att då räkna ut att dessa måste tas om hand och vårdas hellre än att inte få det erbjudandet. Det som faktiskt gör mig allra mest illa berörd är inte missbrukarna alls, utan de som är brukare och plötsligt säger "se på den fan, djävla missbrukare, han får klara sig själv", när det gått riktigt snett så ser de inte åt den personen någonsin igen, trots att han/hon varit en i gänget tidigare. Den oerhörda egoism som detta genomsyras av, det är det allra värsta! Lyckligtvis är det långt ifrån alla brukare som tänker så. Majoriteten gör det nog inte. Uttrycket "skylla sig själv" existerar inte i min värld, aldrig någonsin i ett enda djävla sammanhang faktiskt. Tyvärr gör det dock det även hos en hel del drogmotståndare. I praktiken tror jag främst på information och kunskap. I praktiken tror jag på en kriminalisering som den bästa vägen för samhället att signalera att detta är fel, redan till alla de nyfödda barn som kommer till denna världen. Eftersom drogerna ökar i och med inträdet i EU är jag numera för ett utträde där, vilket jag trodde att jag aldrig skulle skriva. Förvaring tror jag på, av förbrytarna. Och vård tror jag på, tills beroendet är helt eliminerat. Vi har inte råd att låta var och en få göra "vad den vill med sin kropp" som det så ansvarslöst liberalt ibland heter. I förlängningen kan inte alla gå omkring och vara ekonomiska förbrytare nämligen. Vi har inte råd med det. Jag är inte så blåögd att jag tror på att man kan få bort bruket av droger av olika slag helt. Tyvärr är dock nyanserna hos en del drogförespråkare alldeles för obefintliga - precis som om det bara existerar ett ja eller nej, antingen 0% eller 100%. I vilken riktning vi måste jobba är dock uppenbart, för ekonomins och hälsans skull. Att cannabis kan vara ett alternativ vid medicinsk behandling ser jag inte som uteslutet. Men som Anthony S skrev så är det svårt att enbart utkristallisera den gynnsamma komponenten ännu så länge. Vi är inte där än. Det stämmer också som Florian skrev, om att det inte bara finns ett enda verksamt ämne i cannabis, det är väl snarare över 135 olika åtminstone, sedan finns det lite varianter också. Om du Bodhi upplever en lättnad i dina två sjukdomar vid användningen så kan ju inte jag säga att "nej, det gör han inte." Om det är den optimala behandlingen vet jag inte, jag säger varken ja eller nej där. Men jag tycker inte att man ska ifrågasätta upplevelsen som du Bodhi känner, att det hjälper lite bättre än de tidigare alternativ du testat. Alltför ofta förbises det enskilda fallet och det gäller de flesta vetenskaper... När jag skrev representativa medborgare så menade jag inget speciellt med det utan bara de som utgör vårt samhälle, dvs. alla de medborgare som representerar vårt samhälle och det gör ju alla som bor i det, eller hur? Det är ju det som är betydelsen av ordet samhälle. Oavsett sexuell läggning, hur man ser ut o.s.v. Det som däremot är stötande kan jag tycka, det är hur man från förespråkarnas sida kan dra in ord som moral och tro att man ska kunna få det till att verka negativt. Det är inte annat än en paradox. Sköt om er! I all välmening.
  15. Bäste Florian! Tvärtom egentligen. Det har blivit oerhört stigmatiserande att vara drogmotståndare. Något man måste jobba bort i detta samhället om det inte ska gå käpprätt åt helvete mer än vad det redan gjort. En aktivitet som kostar mer än tre gånger(!) vad den svenska sjukvården kostar totalt kan vi inte ägna oss åt. Det är inget annat än äckligt! Jag pratar om missbruket och konsekvenserna av bruket. Det som gör att barn felbehandlas ständigt på våra sjukhus, att gamla inte får den vård och omsorg de behöver och lämnas att torka ihjäl helt i onödan i brist på vätska. Att transporter och kommunikationer inte fungerar som de ska. En överväldigande andel av alla olyckor med transportmedel av olika slag sker pga att de varit påverkade av något slag av medicin, narkotika eller sprit. Det finns en bostadsbrist och arbetslöshet och tusentals andra exempel. Bara för att resurserna inte räcker till helt enkelt. Det finns lite olika siffror, men man kommer i Sverige satsa lite drygt miljarden på upprustning av den svenska järnvägen. En större satsning än vi någonsin sett sa representanten från SJ i tv-intervjun och kamerorna blixtrade. Tidigare gick man ut med att det var 830 miljoner. Även den siffran var överst på text-tv den dagen. Satsningen är samtidigt en engångsföreteelse bara. Detta ska då jämföras med att det finns en halv miljon missbrukare som kostar samhället ofattbara belopp. Och det finns då 10000-tals tunga missbrukare av narkotika bara i detta lilla landet. Den stora järnvägssatsningen som genomförs motsvarar vad 220 stycken(!!) av alla dessa nämna missbrukare kostar samhället på ett ynka år, och varenda år! Och då är järnvägssatsningen ju något som inte kommer att ske varje år och knappast ens under vår generation igen. Ja, jag vet vad knark är. Jag har närstående som jobbat med rehabilitering av missbrukare nästan hela livet och därför fått en bra inblick i deras liv. Jag har en släkting som blivit svårt hjärnskadad för att hon blev påkörd av en förare som hade rökt cannabis. Ett av mina första barndomsminnen som treåring var när min pappa helt oprovocerat höll på att bli ihjälhuggen av en attackerande man på syra. Och mitt ex hade alkoholism i släkten och blandmissbruk och tre som tog livet av sig pga detta. Så ja, jag vet en del... Och precis som bl.a. Vallhagen skrev tidigare så har jag sett de som påverkats mentalt av cannabis för alltid och blivit avtrubbade, detta som ändå klassas som lätt narkotika. Gamla skolkamrater t.ex. De som trodde det var helt ofarligt. En del lever inte ens längre, utan gick över till starkare grejer.
  16. Vi har inte råd med en aktivitet som kostar samhället alldeles för mycket pengar och onödigt lidande för dess representativa medborgare. Inse fakta! Knarket är en icke-fråga som borde varit löst för längesedan. Med det menat att det inte ens borde behöva finnas något som kallas narkotikapolitik.
  17. So nice in Niice. So nice in Nice. So nice in Niice. So nice in Nice. Hört den?
  18. Tack! Jag kände till antioxidanternas möjliga effekter. En del är motståndare till att de skulle kunna hjälpa, men det räcker ju att se till de fall som har hjälpts. Att inte 100% av alla med tinnitus blir hjälpta av en viss metod betyder inte att det är verkningslöst liksom... Det är främst i akutskedet man tänker sig att det har effekt. Förstabehandling på många sjukhus och mottagningar, men då i kombination med kortison normalt. Finns ett antal utredningar inom den svenska militären om detta, som pekar på goda resultat.
×
×
  • Skapa ny...