Jump to content

Claes Holmerup

Medlem
 • Content Count

  22,648
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  111

Everything posted by Claes Holmerup

 1. Tack! Det var ett tag sedan jag hade tid att hänga här, men det ska förhoppningsvis kunna bli lite mer framöver.
 2. En thru-box skickar bara igenom det som kommer på ingången, så en sådan skulle inte hjälpa dig om du vill kunna spela på flera syntar samtidigt och spela in deras midisignaler (den har ju bara en ingång), utan det du behöver är i så fall antingen en midi merge-box eller ett midiinterface med flera separata in/utgångar.
 3. Härligt att det är på gång. Det blir säkert kanonbra!
 4. Katastrof! Jag har ju glömt kommentera... ? Helt rätt låt vann. Den var lika självklar vinnare som Euphoria var när den vann. John Lundvik har låten, rösten och utstrålningen som behövs för att kunna vinna den internationella finalen också, så jag håller verkligen tummarna. Bishara var en glad överraskning. Han kommer att gå långt framöver, men låten var inte någon vinnare. Hanna & Liamoo var bra och de sjöng bra ihop, men i versen tyckte jag att låten föll ihop lite för mycket. Dessa tre var välförtjänt i toppen, men som sagt så var John Lundvik outstanding! ❤️
 5. Om du har firma, så kan du i alla fall alltid göra avdrag i firman för inköpen av prylarna du köper in som inventarier - och dra av momsen. Du kan göra förlustavdrag mot annan inkomst under de första fem åren, så att du reducerar skatten på det sättet - men du bör också ha inkomster i firman om inte Skatteverket ska börja dra öronen åt sig. Som andra har varit inne på, så är det däremot troligen väldigt svårt att dra av någon sorts lokalkostnad.
 6. Har inte varit särskilt aktiv i forumet på ett bra tag, men jag kan villigt erkänna mig skyldig till att ha skrivit majoriteten av artiklarna i Kontrollrummets Wiki. Glad att det kan vara till hjälp för någon.
 7. ...och jag är superglad att vi efter många års katastrofalt dåliga låtar och pinsamt usla mellanakter, har bestämt oss för att skippa alla deltävlingar och bara se finalen.
 8. Det är för att den enhet du kopplar in på SPDIF in på ljudkortet, talar om vilken samplingsfrekvens som ska gälla. Du behöver alltså ställa in rätt samplingsfrekvens på den burken. Då kommer den att styra vilken frekvens ljudkortet och Cubase ska köra med. Det är inte alltid det är så lätt som man tycker att det borde vara med SPDIF-synk. Jag skulle i första hand föreslå synk genom Wordclock, om det finns på burken och ljudkortet.
 9. Dum fråga kanske, men kopplar du in preampens utgång till en lineingång på ljudkortet, så att du inte kopplar in den på en mikrofoningång...? Hur blir brus etc om du kopplar in micken på en mikrofoningång på ljudkortet, istället för att gå via den externa preampen?
 10. SM7B är en mikrofon som kräver mycket gain, eftersom den har svag output och du ska absolut inte aktivera -20dB pad med en sådan mick. Svårt att säga om bruset i preampen är normalt, men de flesta preamps brusar förhållandevis mer när man kommer upp på ca 75% av maxgain eller högre. I sådana lägen kan en inline-förstärkare, som t ex Triton Audio FetHead hjälpa till - men om preampen är väldigt brusig i sig, är det inte säkert att det hjälper så mycket som man önskar.... Utan ljudexempel är det svårt att veta hur du menar, men vilket avstånd brukar du ha till micken?
 11. Visst är det så. https://www.expressen.se/noje/melodifestivalen/kretsen-av-vanner-star-bakom-miljonerna-i-svt/
 12. Uppdatera drivrutinerna för eLicensern. Det kan vara där skon klämmer. Kolla också så att du har rätt drivrutiner för ljudkortet, så att det inte är där det bråkar. Kolla också så att du kör med högsta prestanda (alltså inget sparläge) och att USB-power inte tillåts stängas av för att spara ström.
 13. Jag bojkottade bara deltävlingarna. Finalen tänkte jag trots allt se, i förhoppningen att det skulle kunna finnas lite fler lyssningsbara låtar då... Underligt nog så fanns det ändå mest skräp - men med Björkman som envåldshärskare och en SVT-ledning som låter honom hållas, så får man tydligen vänta sig att det fortsätter så...
 14. Det har bättre effekt om du dämpar bakom din rygg än om du dämpar bakom micken, eftersom det är ljudet som kommer därifrån som kommer in i "rätt" sida av micken. Kardioidmicken har ju betydligt sämre upptagning mot sin baksida än mot framsidan.
 15. Det fanns EN bra låt i hela tävlingen - och den kom trea. Jag är glad att vi skippade de kvarvarande deltävlingarna efter att ha genomlidit de två första. Ingrossos låt var lite småmysig i refrängen, men inte mer (och så hade det behövts en mycket bättre och mer intensiv röst) - och så föll den ihop som ett korthus i versen, men eftersom de flesta låtarna var riktiga bottennapp och eftersom han och hans mamma är kändisar, så blev det fler röster än låten förtjänade... Telefon+appröstningen visar också att det egentligen inte fanns någon solklar favorit. Sämsta fick 5.8% och bästa fi
 16. Här finns de flesta kopplingar man kan behöva känna till: http://www.rane.com/note110.html
 17. Att sitta flera timmar med sådana handledsskydd, blir nog inte vidare behagligt. Jag skulle hellre rekommendera handledsstöd som du vilar handlederna på, både till tangentbord och mus. Själv har jag ett underarmsstöd, som sticker ut en bit från bordskanten. Jag kör i och för sig med stationär dator, så jag har löst tangentbord till den - något som också kan vara en bra idé att koppla in på laptopen, eftersom det kan bli en bättre arbetsställning. Här finns ett gäng att titta på: https://www.dustinhome.se/sok/handledsstöd/hardvara/kontor-hem-skola/traning-ergonomi/ergonomi/handledsstod/
 18. Instämmer! Det är definitivt ett jobb för iZotope RX.
 19. Vanligaste skadorna är runt 4kHz, eftersom det är där öronsnäckan börjar svänga, så det är där ljudet träffar med full kraft. Varje frekvens detekteras ju av 3st hårceller som sitter på specifika platser i snäckan och när de är helt eller delvis avbrutna, så kan det antingen bli tyst eller bli pip vid den frekvensen. Har de väl brutits, så är det kört, så det är extremt viktigt att skydda hörseln så gott det går. Det pågår forskning där man försöker återskapa hårcellerna med hjälp av stamceller. Vissa framgångar har det blivit på möss - men innan det fungerar bra och blir tillämpbart på
 20. Ida Redig? Hennes låt lät ungefär som om det var en Håkan Helstöld-cover (men hon träffade i och för sig fler rena toner), så det var inget speciellt. Gillar man kopior, så kanske (nej - jag gillar inte H.H. heller, men ändå...).
 21. Sista spiken i kistan. I första deltävlingen var det en enda låt som var något att ha. I denna deltävling två fanns det inga förmildrande omständigheter, utan det var verkligen ingenting som var lyssningsbart - och så världens mest irriterande sidekick som salt i såret. Utgången var annars ganska given, även om det känns lite löjligt att det först ska väljas bort 2 av 7 helkassa låtar, för att det sedan ska väljas bort en till - allt för att pressa ut mer pengar från folk vid röstningarna. 13 av hittills 14 "utvalda" låtar som är helkasst bottenskrap! Nej - i fortsättningen får det b
 22. Jag hade egentligen bestämt att jag inte skulle plåga mina öron med deltävlingarna, utan bara se finalen - men lik förbaskat är man där ändå varje år... Lundvik var den enda låten som var något att ha - och den var för ovanlighetens skull en bra låt i denna dokusåpa. Ingrossos låt var lite småmysig i refrängen, men så oroligt långtråkig. I vanlig ordning var det mest bottenskrap. Den där fjanten Fab Freddie var ingenting annat än irriterande - och vad gör förresten ett revynummer där egentligen?
 23. Jag tycker att du börjar i fel ände när du ser tunna och billiga paneler som det primära. Kolla först på vad du behöver för att få ett bra resultat och om du kan bygga något själv eller om du vill köpa allt färdigt. Är det till mixrum, liverum eller hemmabio? Finns det någon behandling sedan tidigare, eller börjar du från scratch?
 24. Hur mycket är "rätt mycket"...? Akustikskum och billigt packnings- eller madrasskum är inte riktigt samma sak, men om du ska köra med 3-5cm tjocklek, så kommer du oavsett vilket bara att dämpa diskant - så det beror på vad det ska användas till, om det är meningsfullt eller inte. Som komplement till annan behandling eller för att dämpa lite efterklang och flutter, funkar det - men för en mer omfattande akustikbehandling, behöver du dels tjockare material för att komma ned i mellanregister- och basfrekvenser - och om du har resonansfrekvenser (stående vågor) i rummet, så räcker inte skumab
 25. Nu vet jag ju inte vad du använder för något som mixerns utgångar kopplas in till och vad du använder för kablar, men det kan kanske vara så, att kablarna är felkopplade? Tele-utgångarna är antagligen balanserade (TRS), men om du använder monotele, så får du ut en obalanserad signal, som kan kopplas till obalanserade ingångar. XLR är också balanserade, men om du kopplar det vidare till en obalanserad ingång, så behöver du ha kablar som är korrekt kopplade - för om signalerna hamnar på fel pinnar, händer det inte så mycket...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.