Jump to content
Annons

Jobbig fråga igen olika DAW bättre eller sämre ljud kvalite?


TripMan

Recommended Posts

Jobbig fråga igen olika DAW bättre eller sämre ljud kvalite?

Jag undrar om det låter olika om man mixar i olika DAW och i fall det inte gör det varför säger en del professionella producenter att det gör det, tänker på en tidningsartikel jag läste senast om NUENDO en producent vill inte mixa i något annat för att det låter bäst i NUENDO.

Vad är det dom upplever eller är det verkligen så???

Frågan är på tapen då och då är det mest psykiskt eller är det verkligen någon skillnad.

Algoritm, Pan Law, Bit Depth, Saturation effect låt oss diskutera det.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Tror ljudkvaliten mellan olika daws, som sagts tidigare, är försumbar idag.(har inte testat idag, utan utgår från mina egna erfarenheter från cubase/nuendo då jag jobbade med dem för 7-10 år sedan)(bytte till logic nångång 2004/2005) Vad jag däremot tror är att man jobbar olika i olika daws, vilket resulterar i olika resultat. Olika panlaw sertings osv kan ju givetvis ge olika resultat, men det är en setting-fråga...

Är ganska övertygad att om man gör en mix med BARA wavespluggar tex, en i logic och en i cubase, med exakt samma instållningar och(om det går exakt samma volym automationer osv) blir resultatet näst in till identiskt. Hurvida dom släcker ut varandra HELT vid test vet jag inte...men näst intill.

Är dock väldigt nyfiken på att göra en mix i "harrison mixbus" för att jämföra lite, men pallar inte...

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag kan inte tänka mig att mixa i annat än Pro Tools. Och jag har provat det mesta.

Men.

Om jag lyssnar på musik så inte f-n bryr jag mig om vilket DAW/kassett/telefon/trådrulle det är inspelat på.

Link to comment
Dela på andra sajter

BurninSven (oregistrerad)

Testa Mixbus Mr Keys det är snabbjobbat i och med att allt finns på kanalerna direkt, så det behövs ett minimum av plugins om ens några överhuvudtaget så det ska inte vara så besvärligt.

Redigerat av BurninSven
Link to comment
Dela på andra sajter

Det finns bevisbara skillnader i hur olika DAWs låter. Det är troligt att en del, som lyssnar på det sättet, kan förnimma sådana skillnader långt borta - särskilt om dom jobbar i en DAW med hög distortion och bouncar samma spår flera gånger med offline processning å sånt. MEn i 99,9% av fallen så märker man det inte, såvida man inte bouncar samma spår 20 ggr.

Varför är det så? Det finns det ingen som vet. Ingen vet varför olika sorterad källkod orsakar olika klang i mjukvaror. Teorier kan finnas, men ingen vet säkert. Det är samma med digitala masterklockor och digitala kablar med. Digitala kablar skickar bara ljuskoder, men ändå låter olika märken olika - diskret olika, men dock.

Och som sagts, skillnaden är i princip försumbar. Man bör inte välja en DAW baserat på inlästa intryck av ljudkvalitet. Att vissa säger "Oh, shit, jag skulle AAAldrig köra med Sonar/Nuendo/Fruity ... den låter ju skiiit", det säger man oftast för att skapa ett intryck av högre status än alla andra, att man skulle veta något som ingen av de som läser vet. Så det är alltid en obalanserad sak att säga som man kan borsta av som mjäll på axeln.

Redigerat av Signia
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har en bekant som är musiklärare. Han påstår att Cubase låter bättre än Protools, så han jobbar hellre med Cubase själv.

Själv tillåter jag mig att starkt betvivla att det finns hörbara skillnader - och om de finns, så är de helt säkert väldigt marginella, så att det gör större skillnad om en fluga råkar flaxa till med vingarna bredvid monitorn...

Link to comment
Dela på andra sajter

Digitala kablar skickar bara ljuskoder, men ändå låter olika märken olika - diskret olika, men dock.

Det enda som skulle kunna påverka är om det blir bitfel i överföringen. Borde vara trivialt att mäta upp.

Åke

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag, som har en Tascam digitalporta, tycker mig höra att ljudet blir knappt märkbart sämre om jag bouncar ett spår till ett annat. Fast det borde det väl inte bli. Om jag kör ihop mina fyra trumspår till ett stereospår, tycker jag absolut att det låter sämre än om jag använder de separata trumspåren när jag mixar. Kanske jag som gör kass bouncningar, men jag tänker ändå att ju mindre jag håller på och grejar med ljuden ju bättre.

Redigerat av Guitar Nilsson
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror att just DAW:et är det sista, absolut sista, man ska oroa sig över. Så länge ens valda DAW tillåter en att göra de olika ingrepp man vill åstadkomma så bör man nog inte fundra på att byta. Har aldrig hört någon snacka om en låt för att den har ett visst DAW-ljud.

Nå, så innan man byter DAW tycker jag att man ska:

skriva en bra låt, stämma gitarren, öva, öva lite till, arrangera, öva, gå över akustiken i rummet, rikta mikrofonen rätt, lyssna hur väl monitorerna återger hela frekvensspektrat, köpa nya monitorer, akustikbehandla, använda Eq, lära sig komprimera, referenslyssna.

Och ta en kopp kaffe på det.

Så med andra ord - jag tror, att bara du är nöjd med ditt val så finns det ingen anledning att ändra. Den dag du däremot börjar sakna funktioner och dylikt, då kanske du ska se dig om efter något annat!

Nå, det var mina 0.02 $.

Redigerat av FreddeHstd
  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

har valt DAW helt baserat på gränsnittet, tror det är till 90% hur man gillar workflowet i de olika DAWsen,

sen sitter ju många med inköpta pluggar efter behag och DOM färgar ju ljudet.

MEN sitter nån och mixar en låt i logic med bara wavespluggar och en i protools med bara wavespluggar, blir dom nog identiska.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror det är psykiskt. Hm själv skulle jag vilja byta till Studio One 2, men alla mina projekt är ju i Cubase 5, så är för lat, vet inte hur studio ones motsvarande variaudio och audiowarp är lika smidigt intregerade i programmet som i cubase dock =/

Link to comment
Dela på andra sajter

Det enda som skulle kunna påverka är om det blir bitfel i överföringen. Borde vara trivialt att mäta upp.

Åke

Haha, eller hur. Digitala kablar ska inte påverka ett dyft.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har hört fr. rätt vassa killar i branschen att Magix Samplitude & Sequoia öveträffar allt annat, samma sak med Sadie eller Pyramix, bättre ljudmotor osv, om det är försumbart för de flesta här så är det ändå seriöst för de som menar att det finns skillnader, jag vet inte men skulle gärna göra ett test någon gång!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...