Jump to content

Guitar Nilsson

Medlem
 • Posts

  12,657
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  75

Guitar Nilsson last won the day on October 9 2019

Guitar Nilsson had the most liked content!

Reputation

716 Utmärkt

About Guitar Nilsson

 • Birthday November 8

About me

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Ljusne Hälsingland
 • Min utrustning
  Neumann TLM49 mick o en DynaMaxx kompressor är guld.
 • Intressen
  Att lata mig.
 • Home page

My music online

Recent Profile Visitors

43,244 profile views
 1. Det gör dom efter 20 pålägg på en fem minuter lång låt.
 2. Man måste klappa själv på riktigt. Inget fusk!
 3. Det du länkade till är väl inget man kan spela in alls med?
 4. Jag fick ett par halvstora svenskbyggda hemstereohögtalare av en fd fru när jag hjälpte henne att frakta lite skräp till soptippen. Ska koppla in även dom, då får jag tre alternativa lyssningar, eller fyra blir det ju med subben som kan slås av och på.
 5. Tack! Att få mixen att låta rå är ju önskvärt, i alla fall av mig. Väldigt mycket rå musik poleras sönder till en alldeles för slät produktion. Ljudtekniker kan nog gilla det, men vanliga bluesdiggare vill säkert hellre ha den råare mixen.
 6. Enkel grundgrej man lätt tar till sig är min ena lilla åsikt. Värt att snickra vidare på. Den andra är att den kanske bli mer medryckande i ett anings långsammare tempo? Tex om den nu går i 120 bpm, sänk till 118.
 7. Ok. Jag fattar väl fel men totalvolymen på de bägge kurvorna ser ju ut att skilja rejält. Skulle man hissa upp den undre kurvan till samma höjd så är ser formen på dom ganska snarlik ut? Att få det helt platt går förstås inte.... Jag ska sticka iväg till studion och med den här tongeneratorns hjälp försöka lyssna mig fram till vilka bastoner som är de värsta puckel och dipproblemen för mig. Pucklarna är störigast, kan jag bara hitta den värsta tonen är det väl enklare att flytta subben o ev sweetspotten för att få det lite bättre. Jag spelar ofta enmans rocktrubadur, även med band på en krog i Söderhamn, i ett hörn där några av bastonerna pucklas upp nåt helt jävla horribelt. Förra gången hade jag en av mina subbar med o körde den på skitlåg volym, men tom inne i mina HD280pro som jag kör lyssningen i var det en del bastoner som fullständigt vrålade. Gick jag ut på dansgolvet var ljudet bra nog hifi var jag än stod. Jag fick tom för mig att nåt fylla lyckats hitta subvolymen o dragit på den fullt. Jag känner ju till detta med med noder o antinoder, men att det kan bli nåt så ini helvete hade jag aldrig trott. Vi spelade på samma ställe igår med bandet, trio, då sket vi att ta med subbarna, körde elbasen på två 15" Fenderlådor utan att micka ut dom, sen en kaggemick o en enda oh på trummorna, då fick vi skitbra ljud, även om kaggen inte fick den djupaste sucken i Yamahatopparna, men full tillräckligt. En skum grej blev det, Paisteraiden trummisen har och som vi haft med i flera år fick ett snudd på rundgångsliknade ljud. Jxade o flyttade OHn, sloga av sångmickar då vi trodde det gick runt i golvmonitorerna, slog av monitorerna och även PAt, men det lät lika ändå! Samma cymbal på typ decimetern samma ställe där vi spelat många ggr. Sex cm vit eltejp gömd under raiden blev lösningen. Skumt ändå. Och erfarenheten av hur sjukt starka pucklar det kan bli av subben i en restaurang kan man nog dra nytta av i studion. Jag har sen förut en golvbrytare som jag kan stänga av subben med när jag mixar, utan att lämna mixplatsen alltså, jäkla bra att ha det så. Subben är kopplad efter monitorerna har ställt subbens delning på 50 hz, det är där ungf som monitorernas bas tunnar ur. Kopplar jag tvärtom (som man ska) genom subbens filter o därefter till monitorerna så subben skär bort basen till topparna under inställd frekvens blir ljudet jävligt fult i monitorerna, delningsfiltret i min hemmasub sabbar det bra nog. https://www.szynalski.com/tone-generator/
 8. Länge sen jag skrev nåt om studion. Har inte ändrat nå värst på varken akustikgrejer eller inspelningsapparater. Men låtarna blir sakta bättre både i framförande och ljud. Jag är pensionär sen ett par tre år, o tillbringar ofta hela nätterna där, det är så otroligt kul. Jag tror det svåraste i hela kråksången är att klara av att samtidigt lyssna på alla ljudspåren och hitta balansen. Några av de spår man spelat in måste man ju tyvärr lägga i bakgrunden, eller kanske tom ta bort helt fast man lagt ner stor möda på att spela in dom. Det är väl det jag blivit bättre på. Jag sjunger lite bättre o bättre också, knepigt nog vid 64 års ålder. En stor förbättring jag gjort är att köpa den Fender Rumblelådan som gitarrcombon står på, när jag spelar bas kör jag på den och driver med samma 40 watt rörstärkares rena kanal, spelar in med enbart samma mick AE3000 som jag spelar in gitarrljudet med. Gillar det ljudet mkt bättre än allt tidigare, lajn, lajn plus mick osv... På den här videon har jag i vanlig ordning spelat allt själv inkl akustiska trummor. Och här spelar jag gitarren live hela långa låten igenom. Att spela gitarren playback så det ser ut som att jag spelar live är omöjligt på improviserad blues. Nackdel med det här är att jag inte kan mixa ljudet efteråt, det blir som det blir rätt in i kamerans wawspår. (Zoom Q8) Jag brukar göra så att jag jag gör provtagningar och mixar de så noga jag kan, sen gör jag om det med gitarren live i det här fallet. Sången är playback, jag gömmer mig lite smart bakom den stora micken så det inte ska synas för annat än andra studionördar att det inte är helt läppsynkront. Mixarna blir inte helt perfekta eftersom jag brakar på rätt bra med gitarren, går ju att få det bättre med helt vilade öron utan att pina gitarr alldeles innan. Jag ska, om jag orkar, testa att flytta upp subben på högtalarhyllan där dagens studionördar brukar ha datorskärmen, där har jag bara Lexiconreverbet, tanken är att subben kanske ger mindre pucklar o skit mitt på väggen än nere där golv o vägg möts. Jag ska kanske också flytta hela monitorhyllan mixgrejerna offcenter bara för att utnyttja golvytan bättre, då kan man vara fyra pers o spela live där, nu är tre max...
 9. En tanke från en okunnig, för mig ser det inte ut att skilja så mycket alls före o efter stenull, utom nere ända vid 4 hz, där är ju en puckel ganska utjämnad till det bättre (antar jag) Beror det på att det är för lite basfällor mm? Måste kolla Ostfisks gamla tråd... Skulle vara kul att mäta min lilla ratbikestudio också, men jag har varken mätmick eller dator där, och blir tyvärr bara förbannad vid blotta tanken på datorer. 🙂 Jag får till det bra där ändå, utan mätningar. Men det går ju förstås att förbättra allt, både akustik och skruvande...
 10. Ungf så där ser mina trekants basfällor också ut, fast med lite mer isolering. Jag har tänkt att det är för lite ull i mina, men det kanske gör sitt till ändå?
 11. Om du skulle kunna tänka dig att berätta vilka sorts högtalare du tänkt bygga så är chansen större att nån svarar. Det finns många varianter; PA för pubar, studiomonitorer, aktiva passiva, bashorn, PA för Ullevi....
 12. Lite seriöst så undrar jag hur basfällor i hörnen egentligen kan fungera? Bastonerna från en sub sprids ju åt alla håll, det blir väl stående vågor mellan väggarna, mitt på väggen, även om det är rejält med isoleringsbasfällor i hörnen? Om man har subben lite off center, det har jag haft eftersom det blev plågsam bashöjning av vissa frekvenser med den centrerad under skrivbordet, och sätter ett lass gullfiber bakom den, sen även på de tre andra väggarna där den "speglar sig", borde inte det dämpa basbumlet bättre än att ha rockwoolsgrejer i hörnen? När man sitter vid mixspot är det väl mellan de platta väggarna det studsar som värst. Den jobbiga bashöjningen som finns i hörnen hör man ju inta alls på samma vis vid mixplatsen? Här syns mina små basfällor i hörnen med rött tyg. Det är gul byggisolering. Alla andra absorbenter kommer från rivningen av en skola, dom sitter ca en dm ut från väggen. När rummet var utan de här grejerna, samt mattan som nu ligger på golvet, var ljudet där inne så jävla obehagligt att vi inte ens pallade med att repa där. Det var ett mellanregister som gick genom märg och ben, helt olidligt. Nu funkar det kanon.
 13. Dom funkar ändå, men man måste ha ett 1,5 meter tjockt lager med äggkartonger på alla väggarna, i taket och på golvet.
×
×
 • Create New...