Jump to content
Annons

Hur blir man bättre


Villa Superstar

Recommended Posts

Stinkey (oregistrerad)

Om du spelar gitarr är ett självklatr tips att prova med att stämma i öppna stämningar och sedan leta melodier. Allt ligger på ett annat ställe, så leta INTE efter det familjära och trygga utan släng dig ut i det okända. Sätt gärna ditt inspelniongsdprogram på play först, så du fångar upp det där extra som man inte har en aning om hur fan man gjorde. Tack för pianoroll ocjh notemod eller vad det nu heter i ditt program. 🙂

(Detta blev mitt inlägg nr.666, men var ändå seriöst menat. 😉😄🙂 )

Redigerat av Stinkey
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
Annons

Lyssna! Och då menar jag inte lite ibland, utan hela tiden!

Om man lyssnar mkt på musik så vet man ju hur man kan göra på sina egna låtar. Man ska ju aldrig kopiera andra låtar, men det är fruktansvärt bra att ta insperation från duktiga låtskrivare och producenter 😄

Sen så är det aldrig fel att spela covers. Då ser du vilka akord som är snygga, och hur de flesta melodier i olika genres är uppbygda.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 veckor senare...
  • 2 veckor senare...

Samarbete, tror jag kan vara det stora steget mot utveckling.

Jag tror på att ge sig ut och jobba med andra. Det har iallafall lärt mig jättemycket. Hitta en låtskrivar kompis. Ta en av dina låtar men presentera bara

t ex versen för honom som en liten idé, och se vart han skulle vilja ta det någonstans. Bolla idéer, testa galna varianter. Tänk dig att du får ett tema presenterat och ska skriva fortsättningen, jättespännande, med två helt olika inspirationskällor kan det bli mycket varierat. Du kanske blir jätteinspirerad och lär dig hittar helt nya vägar.

Fredrikmo, håller inte med att man ska sänka ribban. Jag tycker det är bättre att kolla/lyssna på dina referenser. och sen försöka göra minst lika bra ifrån dig eller ännu bättre. Ska du bli bra måste ribban ligga högt, riktigt högt.

Stefan E, vi kan bli kompisar 🙂 Jag har inte heller koll på någon musikteori alls och har hållit på i mer än 20 år, vet skillnad på dur o moll men fattar inte så mycket mer av musikteori.

Kul anekdot: För ett gäng år sen när jag skulle skicka in en låt till melodifestivalen fick jag hjälp av min svåger att skriva ut noter (som va obligatoriskt då). (Han har t o m doktorerat i något musikteoretiskt). Jag spelade ackorden och klinkade melodin på klaviaturen så som det var spelat, och han skrev ner noter.

Plötsligt utbrister han -"men sådär kan du ju inte göra!!!"

-"Vadå" ???

- "Du kan ju inte spela det där ackordet efter det där", säger han

- "NÄhä", tycker jag "varför inte det?"

- Lång utläggning om grundläggande teorilära som jag inte minns nu

- Jag svarar honom -" men det är ju så det är spelat, och det låter ju bra eller hur?"

- Ja, säger han

-"Då skriver vi det så" säger jag

Och tro det eller ej låten kommer med i finalen 😄

(året va 1996)

VillaSuperstar , jag lyssnade på några av dina låtar, utan att ha analyserat låtarna, så låter det väldigt lika när man klinkar en melodi med pianoliknande ljud. Är det tänkt att melodin ska bli en sångmelodi? Ställ dig i så fall framför micken o sjung in, med blaj-ord om du inte har någon text, du ska se att låten växer, du kommer dessutom att få helt andra fraseringar som är mycket mer intressanta än det statiska pianoklinket.

Och det är faktiskt melodin som ÄR låten

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 veckor senare...
musik (oregistrerad)

Hej!

1) Konsultera en obskyr forskare som säger sig vara beredd att modifiera ditt DNA. Det mesta sitter i generna.

2) Är detta för dyrt, låna böcker på biblioteket om notlära, testa nya ackord, testa även andra instrument. Låna böcker om hur andra kända musiker gjort och deras knep.

3) Lyssna på andra grupper och artister ohämmat. Lyssna även på andra stilar än dem du brukar. CD kan du kostnadsfritt låna på bibliotek. En del låtar kan du ladda ned/köpa via Nätet. Köp det du finner mest intressant från lyssningar och böcker i skivaffärerna.

4) Öva och upptäck nya möjligheter att sjunga på, nya rytmer och nya ackord m.m.

5) Träna regelbundet! Platåer kommer alla till då man inte kommer framåt. Ta då en paus eller ett annat instrument och lek med.

😉

:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag är ingen klippa på musikteori alls... tycker att det verkar vara riktigt tråkit. Men det kan ju vara en idé att lära sig lite. Men, regler är till för att brytas. Det bästa är att lyssna på musik som du gillar. Försök att hitta nån lite annorlunda musik som du kan blanda in lite inslag ifrån.

Sen är loopar lite underskattade. Hitta nån konstig loop och gör en låt utifrån den. Sen kan du kanske ta bort loopen helt om den inte passar in...

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...
Jag föreslår att du lär dig lite mer teori även om det kan kännas jobbigt. Eller iaf lite mer om hur harmonier och ackordföljder klingar. Det är lätt att man fastnar i det man redan kan och tycker låter bra. Sedan kommer det att komma allt mer eftersom och teoretiska regler används som stöttepelare, förklaring och hjälpmedel, lås dig inte vid att man måste göra på ett visst sätt. Även det blir tråkigt.

Men experimentera med klanger vid instrumentet också. Ett fint gehör är den bästa egenskapen en musiker kan ha.

R/ Jag tycker att det är lättast att börja låtskriveriet med en harmoniföljd. Sätt igång ett beat och experimentera fram harmonier, basgång eller melodi som en start. Har du grundstommen så är det lättare att bygga på. Återigen är det bra att känna till lite harmonilära. mellandominanter, medianter osv.

tips på var man kam läsa sig till det där om harmoiner och ackordföljder osv på svenska? gärna på nätet

det skulle jag nog behöva. För fantasi och ideer har jag mycket av men ibland ballar det ur å då skulle det vara bra att kunna sånt.

Link to comment
Dela på andra sajter

TRALLA! tralla ut någe bra o sen gör du en låt av d så kan ja garrantera att alla andra komemr att tralla med! försök inte pressa fram låtar, för allt man skriver är en produkt av allt man har hört + lite eget tjosan. så ere inspirations torka lyssna på mer musik tralla o gör en superbästalåten låt.

ps gjorde en igår. heter orginal handlar om att alla bytar varann hela tiden och ingen kan hjälpa det 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Personligen så tycker jag att harmonilära är bra men inget man ska börja med utan att man bygger upp det eftersom när man har hittat ett eget uttyckssätt. För teori ska enligt mig aldrig vara något annat än komplement i skapandet. Risken är annars att man sneglar för mycket på hur det "ska" vara.

Ta en ny rytm och börja skriv till den, plöstligt kan gamla tråkiga ackord kännas spännande igen. Det mesta av den musik som jag skriver utgår från någon rytm jag gillar. Att sedan sätta ihop det med någon skön basgång gör nästan att man inte kan misslyckas med melodin.

Testa och skriv på ett annat instrument än ditt huvudinstrument. Du behöver inte kunna lira det alls, dvs inga rätt eller fel. Ibland snubblar man över något coolt som kan transponeras över till ett instrument du behärskar.

Som någon annan skrev så kan att stämma om gitarren vara ett bra sätt att spela lite mer förutsättningslöst. Att stämma guran i öppet g-moll är ett tips.

Redigerat av claypool
Link to comment
Dela på andra sajter

Skriv mera, fundera mindre.... 🙂

Då blir det bra grejer!

Edit --> Kanske blev lite korthugget, men ju mer jag försöker analysera det jag gör och tänka på melodier, ackord mm. desto sämre blir resultatet.

När det "bara kommer" och man kör på känsla däremot.... då händer det grejer!

Redigerat av brojd
Link to comment
Dela på andra sajter

Haj på daj!

Ett litet tips om du spelar gitarr är att stämma upp

gitarren ett halvt tonsteg. Man blir på nåt sätt mer

kreativ då om man inte är van vid att ha den i den

stämningen.

Så måste man öva sönder sig också och inte fastna

vid samma musikstil.

🙂 höh?

Hehe... ungefär så är det för mig också! 😉

Jag använder väldigt ofta capo, eller så stämmer jag ner gitarren i D.

Som "brojd" säger: "Skriv mer, fundera mindre...." så gör jag också!

Lycka till!

Link to comment
Dela på andra sajter

Två tips ur kaos-teorin är:

1. Gör låtarna i tonarter som du inte alls behärskar. Eb-dur brukar vara en bra sådan. Då är risken/chansen att man råkar göra något oförutsett och fräscht betydligt större än om man rör sig i hemvana trakter där det mest är muskelminnet som jobbar.

2. Skriv låtar på ett instrument du inte behärskar. Då blir det också att man provar sig fram på ett annat sätt. I mitt fall så brukar jag komma på betydligt roligare ackordföljder på piano än på gitarr.

"2" i kombination med "1" blir förstås ännu mer spännande!

Tycker man att det är krångligt med alla siffror och "udda" ackord (Fmaj7 t ex) så kan det räcka att byta dur mot moll ibland. Spela t ex Am G F och jämför med hur det låter om du spelar Am G Fm. Eller om du efter två vändor byter ut Am mot A. O s v...

Link to comment
Dela på andra sajter

Stefan, xarl (och många fler), vi kan starta klubb :-) Jag har inte heller den blekaste aning om musikteori... har dessutom aldrig spelat något instrument (tryckt lite planlöst på svart/vita senaste två åren bara). Bestämde mig för ett tag sen att jag ska vägra lära mig musikteori också, vet man reglerna så är det alldeles för lätt att följa dom (iaf för mig ;-) ).

Jag tror skarpt på att experiment på saker du aldrig gjort förr är den bästa vägen att öppna upp kreativiteten och originaliteten. T.ex. så är mitt nästa projekt för att tvinga mig själv att bli bättre låtskrivare är att göra iordning en fast uppsättning syntar med fasta ljud (1 bas, 2 leads, 1 trummaskin) och sen göra ett gäng låtar med samma ljud, och därmed tvinga mig själv att skriva låtar istället för att vrida fram roliga ljud :-)

Gör du vanligtvis akustisk pop? Prova industrinoise. Gör du dansband? Prova dödsmetal. Gör du jazz? prova trashmetal. Osv... :-)

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Många tips här så jag tar bara ett kort ett: Ladda midi-filer som andra har gjort så kan du se grafiskt vad som händer när du skall planka låtar.

För mig som klassiskt skolad med noter och harmonilära i botten blev datorn ett stort lyft eftersom jag helt plötsligt såg vad jag höll på med. Både hur man sköter volymen och hur melodierna ser ut rytmiskt och harmoniskt får man ju lite hjälp med. Nu är du ju redan i datamiljö, men jag vet inte om du har funderat så mycket på vad man kan ha för nytta av det. Ett annat tips är att ladda en midifil, kolla upp vilken tonart det är, stänga av leadljudet och improvisera solon över kompet. Kravet är ju förståss att man inte har latencyproblem med datorn så att det blir osynkat.

Många av de andra tipsen skall jag själv ta till mig 😄 Vill man inte öva kan man alltid göra dåligheten till en del av konceptet, det funkar även för radiohits! Kolla Broder Daniel, Håkan Hellström osv. Jag kan gilla en del av deras saker, men... nä. Man kan också göra en Darkthrone och spela bra i smyg och sedan skita ner ljudet så mycket att det inte märks 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
[...]

Mitt största misstag var att jag skolade mig för mycket inom den klassiska harmoniken men jag kom tillbaka genom att lyssna på "the Mopeds" samt att skriva mycket eget.[...]

Jag har också känt mig så lam ett bra tag, men jag ser en ljusning. Då man spelat väldigt mycket olika klassisk-musik, och studerat en hel massa teori, då lossanr det, jag börjar efter många år av begränsningar bli friare i mitt uttryck. Och kunskapen börjar kännas som en stor tillgång. Jag ska faktiskt studera en del teori i år igen efter att vara borta från det i två år. Längtar nästan mer till det än till gitarrundervisningen.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...
  • 2 veckor senare...

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...