Jump to content
Annons

Frank Zappa


JJMusik

Recommended Posts

Annons

Jag undrar om någon gillar allt Zappa har släppt. Personligen tycker jag bäst om hans tidiga period, fram till och med Apostrophe ungefär.

Favoritalbum är nog "We're only in it for the money". Genialt eller infantilt, beroende på vem du frågar. Eller både och.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 månader senare...

Nu snackar vi husgudar här. Zappa var både en lysande musiker, kompositör och en mycket kompetent gitarrist. Med en hel egen spelstil och ett helt eget sound.

De där gamla liveinspelningarna kan låta lite uckiga men kolla in någon av de där tidiga sjuttiotalsalbumen som "Overnite Sensation" T e x Solot på the slime är både melodiskt och intressant.

Zappas genialitet låg väl i att han angrep musik på ett helt eget sätt. Med extrem lekfullhet samt med ett band som verkligen kunde göra rättvisa åt hans smått vansinniga arrangemang. Musiken är svårt att beskriva, ett slags jazzrockfusion men också med en ganska unik sättning. Saxofon, flöjt och den ljuvliga Ruth underwood på marimba och vibrafon, parat med elektriska gitarrer rocktrummor, samt med den tidens "nya" instrument syntar och moog.

Förutom den lekfulla musiken så blev väl Zappa känd för att vara frispråkig med att beskriva avarter inom den amerkianska kulturen (som Bobby Brown) och som förespråkare för t e x yttrandefrihet.

Jag tror inte att musiken är så lättsmält. Det påminner inte mycket om någon mer mainstreaminspirerad musik idag. Vet faktiskt inte vad man skulle kunna likna det vid, eftersom det var så eget. Gillar man inte jazz eller svåråtkommlig musik så gillar man nog inte Zappa. Å andra sidan om man köper ett par välrenomerade skivor och ger musiken en chans så har man stor chans att få en mycket intressant musikalisk upplevelse.

Zappa skrev förresten en del modern musik mot slutet av sitt liv. The yellow shark t e x är ett stycke för klassiska instrument som är helt utflippat men intressant om man orkar ta sig igenom det.

Jag skulle förmodligen kunna skriva ett par sidor till om zappa men om du vill kolla gitarrspel så finns det en bra lista över olika gitarrsolon på wikipedias hemsida. Jag citerar:

"Vidden av Zappas spelförmåga demonstreras av så olikartade bidrag som de rockigt vilda solona i Rat Tomago (albumet Sheik Yerbouti) och Willie The Pimp (albumet Hot Rats), den på akustiska instrument inspelade gitarrduetten Sleep Dirt (albumet Sleep Dirt), det svängiga, endast som fragment befintliga solot i The Orange County Lumber Truck (albumet Weasels Ripped my Flesh) och det jazziga solot i Grand Wazoo (albumet The Grand Wazoo). Även den orientaliskt behagfulla gitarrinstrumentalen Theme From The 3rd Movement of Sinister Footwear (albumet You Are What You Is) samt inledningssolot i Filthy Habbits (albumet Sleep Dirt), instrumentalnumret Pink Napkins (albumet Shut Up ’N Play Yer Guitar), melodiösa svävande solon som i Inca Roads (albumet One Size Fits All) och Any Kind Of Pain (albumet Broadway The Hard Way), solot i Son of Orange County som utgår både från melodi och drivande rock (albumet Roxy & Elsewhere) och Zoot Allures (albumet Zoot Allures), en gitarrinstrumental med riklig feedback." från wikipedia.

Avslutningsvis vill jag bara säga att man kan nog antingen gillla eller hata Zappa, men jag tycker inte man skall avfärda honom efter ett par youtubeklipp utan ge honpom en ärlig lyssning och chans.

Egghuvud

Link to comment
Dela på andra sajter

Men det blev inte bättre... Ledsen zappa-lovers men jag hör fan ingen musik? jag blir nästan lite besviken på mig själv, är inte jag musikalisk?

 

 

Det låter tyvärr som att han bara totalt kladdar på sin gitarr.

Det är såna här prylar jag gillar honom för:

http://www.youtube.com/watch?v=-Ab5-nZPbYc

http://www.youtube.com/watch?v=1qXnojmQz3I

ifrån mästerverket "sheik yer bouti".

Link to comment
Dela på andra sajter

Som sagt så kräver musiken en del lyssningsarbete. Jag tycker han var både melodisk och helt annorlunda. Man hör oftast direkt att det är Zappa. Det som låter "ofärdigt" är väl en del av hans teknik. OM man t e x lyssnar på de unisont spelade partierna med synt eller blås så hör man att han verkligen vet vad han sysslade med. Sedan låter det kanske inte alltid tilltalande eller melodiskt begripligt men jag tycker att det är vackert. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

+1

FÖ tycker jag Zappa är en av dom få som blir hyllad för sin skit! Black Page är det mest töntigaste som gjort!

Black Page part 2 (alltså, den del som inte bara är trumsolo) är en av de bästa låtarna jag vet. Har hört den ett par hundra gånger senaste 1,5 åren och den kittlar fortfarande störtskönt i kistan. Här är min favoritversion: http://www.youtube.com/watch?v=_ntw_LqZ93c

Link to comment
Dela på andra sajter

Montana är ju en helt brilljant komposition men solot från det aktuella klippet var kanske det tråkigaste jag hört med honom. Men man kan ju inte va på topp jämt.

Torture Never Stops är dock med på min 10-topplista av låtar överhuvudtaget, och just Barcelona 1988-versionen är min favvisversion hittills.

Link to comment
Dela på andra sajter

För ett par år sedan så ärvde jag en komplett vinylsamling vad gäller Zappa. Har lyssnat igenom en del och måste säga att jag kan faktiskt inte avgöra om jag tycker att han är genial eller inte. Han var utan tvekan enormt kreativ. Och själv hittar jag en del pärlor, men allt faller mig definitivt inte i smaken. Vad gäller gitarrspelet så är jag ingen anhängare, men hans innovativa kapacitet kan jag respektera. Han är värd att utforska iallafall.

Redigerat av svante
Link to comment
Dela på andra sajter

Nä jag är nog helt enkelt för slick... Ingen skugga över frank, säkert jätteduktig.

För mycket geni för att någon som jag ska förstå. Hans musik är för mig liksom... jobbig. Mitt huvud exploderar.

Jag kollade länken som postades här med montana. Det lät ju faktiskt som svängig musik i ungefär 2 min, sen var det kört igen...

Alltså hans gitarrlir? är det ironi eller tycker folk att han är (var) en gitarrist på riktigt? Jag försöker hitta någon bra punkt i det förbannade solo-infernot i "montana" men det går inte.

Det låter som en nybörjare som "dummar sig"

Otroligt slarvigt spel, ideligen missade och döda toner, han bendar ju inte till rätt pitch en enda gång? men det är kanske det genialiska i det hela? atonala kvartstoner? 🙂

Till råga på allt var de det absolut fulaste sound jag hört ur en SG

Det här var den bästa Zappabeskrivning jag läst, varenda ord stämmer. Jag växte upp med Zappa, men fy fan vilken jobbig jävel, lyssnar jag i 40 år till kommer jag inte att begripa det stora i Zappas inspelningar. Ofta kan en låt börja skitsnyggt, men så fort man tänkt tanken: åh fan vad snyggt, då blir det taktbyte och så låter det som frisläppta förstaklassare i en musiksal. Zappa är världsmästare på att förstöra sina egna låtar. Och soundet i gitarren, fy fan. Och hur han spelar, dubbelt o trippelt fy fan. Det mest korkade är att han kunde göra otroligt snygga grejer men aldrig gjorde det.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tycker personligen att det kan vara svårt att uppskatta artister eller produktioner från en tid tillbaka i tiden. Jag är själv uppväxt på sjuttiotalet och torde således tycka om allt som gjordes på sjuttiotalet, eller hur?

Nu är det dock inte så. Akter jag inte lyssnade på på sjuttiotalet, men som jag försöker lyssna in mig på nu, funkar bara i ytterst sällsynta fall. Det måste vara något man lyssnade på precis då, och då är det något heligt.

Jag lyssnade en hel del på Zappa vid den tiden och tycker ungefär att 50% av det han gjorde var fasansfullt bra, 50% var obegripligt och i bästa fall politiskt gnäll, men den mannen har/hade ändå min 100 procentiga respekt. Jag önskar jag hade bara en procent av hans fantasi och innovationsförmåga.

Ska man som icke Zappa fan lyssna in sig på honom tycker jag till exempel att 'Uncle Remus' från Apostrophe är en bra början. Andra favoriter jag har är 'Cheepnis' och 'More trouble everyday' från Roxy and Elsewhere, samt 'Andy' och 'Sofa' från One Size Fits alla är kanon låtar. Många låtar från Live in New York är också vansinnigt bra...Sen finns de väl över ett dussin skivor till jag glömmer att nämna...

Dessa är ganska lättsmälta låtar som borde vara hyfsat tillgängliga för alla att ta sig till, om man är öppen.

Dom som gillar slickt gitarrlir, med en typisk metal ton torde inte uppskatta den stil som till viss del rådde på sjuttiotalet. Ta en annan från den tiden uppskattad gitarrist - Jimi Page, som har en liknande spelstil - slarvig, spretig och skitig, men innovativ. Gillar man moderna gitarrister med kontrollerad super ren ton har man sannolikt svårt att uppskatta den här typen av stil...

/Ulf

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Det är ju bara löjligt om man inte får tycka någonting är dåligt förrän man gjort något som är "bättre" själv. Så funkar det ju inte.

Näe men man kan ju vara lite jävla ödmjuk och inse att även om man inte gillar det som en viss person har åstadkommit så skulle man inte kunna göra det lika bra själv. Och då kan man ju hålla inne med sin negativism och på så sätt bidra till att göra världen till en lite aning mer positiv plats än vad den är. Fast egentligen är det en annan diskussion... 😊

Personligen tycker jag att Zappa, liksom många andra icke-kommersiella artister eller artister som inte ligger i linje med vad-som-nu-gäller-som-ideal-ljudbild, kan kräva att man "lyssnar in sig" lite. Det är också något som man skulle utveckla en hel del till men jag vet inte om det hör till den här diskussionen heller.

Link to comment
Dela på andra sajter

Det här var den bästa Zappabeskrivning jag läst, varenda ord stämmer. Zappa är världsmästare på att förstöra sina egna låtar. Och soundet i gitarren, fy fan. Och hur han spelar, dubbelt o trippelt fy fan. Det mest korkade är att han kunde göra otroligt snygga grejer men aldrig gjorde det.

Jo i viss mån stämmer det som du skriver.

MEN, jag såg Zappa på TV, tror det va på svensk tv, de frågade varför han inte gjorde mer lättsmälta låtar som typ bobby brun, han svara då att han inte hade lust. Å så vad det nog

hade gjorde som han ville, svårare än så är det nog inte 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Testa att fixa hem Frank Zappa-låtar som:

- Dirty love

- My guitar wants to kill your mama

- Suicide chump

- wind up working in a gas station

- Camarillo Brillo

- Muffin Man

- Fine Girl

- Zomby Wolf

- Dinamo Hum

1.Sugig ljudkvalitet gör inte musiken rättvis.

2.Frank Zappas musik kan omöjligt gillas av alla.

3.Ge den en chans att växa. Han använder en massa olika stilar och taktarter osv som en ”Zappa-otränad” hjärna kan ha svårt att ta till sig.

4.Man kan omöjligt gilla all hans musik.

5.Det är extremt svårt att hitta bra Zappa-material på youtube ;(

Jag är en 27årig Zappa-nörd som lyssnar på honom nästan varje dag de senaste tio åren. Även jag kan ha svårt för de gitarrsolona som har presenterats här. Han spelade aldrig standard avsugningssolon utan testade alla möjliga konstiga vägar att spela på. Ofta lät det skit, ibland magiskt...

Jag anser att man gör sig själv en stor otjänst om man avfärdar Zappas musik för snabbt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...