Jump to content
Annons

3D skrivare = Framtidens instrumentmakare?


Signia

Recommended Posts

3D skrivare gör allt fler framsteg. Frågan är, kommer 3D skrivare bli betydande inom instrumenttillverkning inom en överskådlig framtid? Kommer rentav 3D-skrivare att göra mängder av instrumentbyggande hantverkare till dinosaurier?

Här är t.ex. en video som demonstrerar rejält avancerade elgitarrer tillverkade nästan helt i 3D-skrivare: http://www.svd.se/na...are_3681308.svd. Man kan mycket väl tänka sig trummor, fioler, flöjt, cymbaler .. allt möjligt gjort i 3D-skrivare.

Vet ni fler video-exempel?

(3D skrivare är alltså en avancerad "datorskrivare". Men istället för att rita tecken över ett papper så kan 3D-skrivare "skriva ut" hela tredimensionella objekt som ritats i ett datorprogram. Skrivaren kan avbilda såna former med otrolig precision dels genom att lagra material ovanpå varandra i massor av lager, och dels genom att avlägsna överflödigt material från en stor massa av grundmaterial).

Redigerat av Signia
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Mekaniken till varje tangent för en Steinway-flygel lär kosta 16000kr enl den som stämmer flygeln hemma hos mig. (Jag har ingen Steinway.) Om man kan byta ut nån trasig del för nån tia istället så lär nån göra det. Men så kanske man inte sköter underhållet på en Steinway som man gör med en lika gammal bil.

Link to comment
Dela på andra sajter

pme (oregistrerad)

Absolut. Men en gitarrkropp i plast kan väl knappast låta bra?

Det är nog ganska tveksamt. Men det är stor skillnad på olika och tekniken går fort framåt. Det går att skriva ut fullt fungerande skjutvapen och motordelar men hållbarheten är inte i närheten av konventionell tillverkning.
Link to comment
Dela på andra sajter

Absolut. Men en gitarrkropp i plast kan väl knappast låta bra?

nej det är skillnad på kugghjul i en kul gitarrkropp och en gitarr som låter bra

och han säger själv att enkla konstruktioner (som tex gitarrkroppar) gör sig bättre med konventionella konstruktionsmetoder - det är riktigt komplexa saker som kommer till sin rätt genom den här metoden

man har ju länge kunnat fräsa ur vilka gitarrkroppar som helst ur en träbit

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...