Jump to content

Erik dP

Medlem
 • Content Count

  1,992
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  21

Erik dP last won the day on April 21

Erik dP had the most liked content!

Community Reputation

191 Utmärkt

1 Follower

About Erik dP

 • Rank
  Veteran

About me

 • Kön
  Man

My music online

Recent Profile Visitors

17,562 profile views
 1. Jag har spelat in en till av mina gamla jullåtar (varav den andra hittar du här: JUL-LÅT 1). Förutom några stråkljud har jag ersatt allt med nya inspelningar, ...även sång. Hoppas att den sprider välbehövlig julstämning.
 2. Jag gillar som gratis-DAW Waveform 11. Enkelt att förstå. (En del gillar Cakewalk, men jag upplevde det som krångligare.) Waveform inkluderar i gratisversionen, förutom diverse effektpluggar, en trumplugg, och en enklare synth. Ljud hämtar jag gratis (piano, stråkar, trummor, blås) från Spitfire LABS. Stormembrans-mick (tex NT1) är säkert ett bra val (har själv haft NT2) men jag har pga störande ljud och dålig akustik i rum istället skaffat en dynamisk mick: Shure SM7b. Den har inbyggt puffskydd och inget behov av reflektorskydd eller gummisnoddsupphängning, vilket gör att den kan kännas överkomlig då man slipper köpa tillbehören. Ett billigare alternativ kan vara tex en Shure SM57 som med min röst inte låter 3000kr sämre.
 3. Jag har polerat upp en av mina gamla jullåtar. Dvs jag har försökt de-essa lite, EQ:at och komprimerat en aning. Problemet är att jag gjort låten i ett annat DAW och har bara en waw-fil (24bitar) som jag mixtrat med. Fanns lite tydliga ljudartifakter jag nu försökt dölja med bjällerklangsljud. Funkar nog för att förgylla ert julfirande om två månader, men jag funderar på att installera mitt andra DAW nån gång och göra ett bättre jobb. Jag har ju originalfilerna.
 4. Jag gjorde en nyinspelning av en av mina låtar som jag bara gjort enklare inspelningar av hittills.
 5. https://labs.spitfireaudio.com/#category=&search=&new=true
 6. Dom stormembranare som Slejnard nämner brukar dyka upp som billiga men bra mickar i diskussioner. Jag antar att även Röde NT1a nämns i dessa sammanhang. (Jag hade en NT2a.) ...Man behöver puffskydd. Jag tror att det är svårt att rekommendera mickar då utbudet är enormt och Kombinationen röster/tillämpning/pris varierar individ till individ. En SM58/57 går relativt enkelt att köpa och sälja begagnat för runt 600kr om man vill testa.
 7. Det kan vara så att du redan har en mick där hemma. Tex ett datorheadset, hörlurar med mikrofon, eller nåt annat liggandes i lådorna. Min poäng är att du då kan börja på en gång, ikväll, och fundera över ”rätt” mick senare. Ofta spelar man ju in lite slasksång som man senare sjunger om. Vanligtvis rekommenderas så kallade stormembranare (kondensator) för sång, men i hemmiljö har jag efter flera olika mickar fastnat för en så kallad dynamisk mick. Här får andra rätta mig om dom vill, men stormembranaren var så känslig så den spelade in regnljud, bilar som passerade, rummets eko mm. Jag har en Shure SM7b, men med min röst är den inte helt olik den billigare SM57. Jag gissar att en SM58 eller Beta58 från Shure inte är helt fel att börja med då. Runt 600kr har jag sett SM58 kosta begagnad på vend.se.
 8. Jag använder gratisprogrammet (DAW) Waveform: https://www.tracktion.com/products/waveform-free Ljud hämtar jag gratis från LABS / Spitfire. Finns cello/trummor/piano mm: https://labs.spitfireaudio.com/#category=&search=&new=true ...där det även går att hämta en hel orkester gratis: https://www.spitfireaudio.com/shop/a-z/bbc-symphony-orchestra-discover/ Om du har en mick kan du börja med att koppla in den direkt i datorn. Ljudkort kan du ju vänta med innan du vet vad du behöver, så att säga. Med andra ord så behöver du inte lägga ut några pengar alls om du redan har en dator. Lite överkurs kan vara att skaffa tex EZKeys som ger dig pianospel genom att du matar in ackord. Vid Black Friday brukar dom ha prisvärda erbjudanden (och du behöver bara valfri fullversion, som du sedan kan styra ljuden från LABS / Spitfire med): https://www.toontrack.com/ezkeys-line/
 9. Erik dP

  44.1 eller 48?

  48 brukar användas inom filmindustrin, har jag för mig. Och 44 inom musik. 48 tar nog lite mer plats på hårddisken.
 10. Kan du inte bara lägga in en ljudsnutt i början på alla spår så alla spår exporteras med full längd om det är så att tystnad kapas i början på spåren?
 11. Lyssnade på de tre första låtarna på Youtube. Hårt gitarrkomp med svensk lyrik. Det låter bra. Antagligen kommer detta inte spelas på radio då denna typ av musik sällan spelas. Gissar att det är livescenen detta hör hemma.
 12. Hejsan. Många olika plattformar, men det går inte att lyssna mer än ca 30 sekunder per låt på de jag testade om jag inte loggar in (och förmodligen måste betala). Komplettera gärna med tex Soundcloud och Youtube.
 13. Är dessa 300 åhörare då betalande publik, eller ingår uppträdandet i ett gratisevenemang? Jag antar att det är lätt att få 300 betalande åhörare om man tex är förband till någon större artist. Men jag tänkte snarare hur många betalande åhörare forumets medlemmar kan få på egen hand.
 14. I all välmening skulle det vara intressant att veta hur stor andel av detta forumets medlemmar som skulle kunna samla fler än 50 betalande lyssnare om hen arrangerade en spelning. ...Jag tvivlar på att jag skulle locka 50 pers. (Som framgångsrik låtskrivare tjänade jag inga pengar före krisen och inget efter.)
 15. Idag, 9 år sedan, Utöya... (Egen låt.)
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.