Jump to content
Annons

Använda 2 reverb?


Twanger

Recommended Posts

Annons

Tidiga reflektioner lyfter in instrumenten i ett rum, och om du lyssnar i lurar så slipper du ha instrumenten "mellan öronen". Om instrumenten är långt bak i rummet blir volymen av ER mindre (svansen mer framträdande i instrumentets mix). Andra parametrar är t ex mixen på det torra direktljudet och predelay. Sen hur man använder detta i praktiken, det måste inte låta som i "verkligheten", kombination med delay-effekter. Man kan nog säga att det är en hel vetenskap, googla och youtuba. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

+1 på vad laban1 skriver.

Tidiga reflektioner brukar få ett ljud att bli fylligare/fetare/bredare och kan även flytta ljudet bakåt/bortåt i ljudbilden. Om du vill lyssna på vad tidiga reflektioner gör kan du ta en reverb-preset som heter något med "Ambience", eller ett riktigt kort reverb (0,3 sekunder eller så). Lägg det på en kanal eller en aux, dra långsamt upp reverbet tills det blir extremt och lyssna vad som händer med ljudet.

Mycket popmusik idag har rätt "torr" sång, och då kan man använda ett reverb med mycket tidiga reflektioner för att få djup och "värme" i sången utan att det blir reverb-kletigt.

Man kan använda ett längre reverb för att ge en känsla av ett större rum, att det låter lite "lyxigare" och att saker flyter lite mer i mixen, men det är på gott och ont. En lång reverbsvans kan göra att andra ljud i mixen hörs sämre. Så, en anledning att använda olika reverb för tidiga reflektioner och svansen är nog helt enkelt att man vill ha mer kontroll över de olika delarna av reverbklangen.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...