Jump to content

Jayway

Medlem
 • Content Count

  368
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Jayway last won the day on October 19 2018

Jayway had the most liked content!

Community Reputation

29 Utmärkt

About Jayway

 • Rank
  Med i gänget

About me

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Linköping

Recent Profile Visitors

6,248 profile views
 1. Jo, skicka! Men jag håller med om att det är svårt att få svar. Det är nuförtiden också svårt att hitta bra ingångar till musikförlag för oetablerade låtskrivare. Jag upplever att det var lättare för några år sedan. Det är också högre krav på att låtarna är ”färdiga” idag än vad det var förr. Sök på nätet efter kontaktuppgifter till musikförlag, hitta personer i branschen, testa att kontakta, var trevlig, var envis, försök bygga ett nätverk eller iallafall en möjlighet att få återkomma. Du kan börja med att googla ”skicka demo musikförlag” så hittar du ett par spår att börja nysta i. Envisast vinner!
 2. Allt det där beror på tycke och smak, och musikstil. Generellt är väl kanske ett ljud som heter pad mer gjort för att ligga i bakgrunden, men man får testa sig fram. Sök efter tutorials på Youtube. Om det är EDM du vill göra söker du bara på EDM och tutorial, och du kommer att hitta högvis med exempel på hur man kan bygga upp låtar från grunden. Lycka till!
 3. Kan även bero på mixen. T.ex. på pads kan man behöva filtrera bort låga frekvenser med ett HP-filter eller ett hyllfilter/”shelving low” för att ljudet inte ska grumla till basregistret. På liknande sätt kan man behöva ta bort höga frekvenser för att ett ackord ska ”backa” i ljudbilden och/eller låta bli att störa en lead eller andra ljud som är diskantrika eller som man vill ha långt fram i mixen.
 4. Hej! Sök på Tracktion och ”Live Input Monitoring”, så borde du hitta det i manualen eller på något forum.
 5. Yes, du hade förstås helt rätt. Ursäkta mitt villospår, jag får skaffa XLR-glasögon!
 6. Inspel från sidan: Jag tror faktiskt inte att det finns XLR-kontakter på vare sig ljudkortet eller monitorerna här, så det är nog bara balanserade tele/tele som gäller i just det här fallet. Kallas ibland även TRS-kabel. Enklaste sättet att se skillnad från en icke-balanserad kabel är att du ska ha ”två streck” på telekontakterna. (vayzerias förslag med XLR var förstås annars helt rätt för balanserad signal i andra liknande setups)
 7. Jag är väl inte direkt specialiserad på country men har lyssnat en del på modern popcountry (typ Keith Urban). Här är en låt jag gjorde för några år sedan. Inte modern popcountry i det här fallet, men ändå. Jag kan gärna lyssna på din låt om du vill. Hör av dig isåfall!
 8. Jayway

  Tjafs ?

  Jag tänker att det beror lite på vad du vill uppnå och hur pass värdefullt släpp det är på Spotify. Alltså, om det är en låt som går på topplistorna (dvs drar in märkbart med pengar) är det kanske värt att dra in advokater och göra en rättsprocess av det. Om det är en låt som bara har ett fåtal lyssningar kan du antingen driva frågan själv (alltså att du vill ha cred på låten), eller bara byta samarbetspartners och gå vidare med ditt liv mot nya och ännu bättre låtar. Det kostar ju energi att hålla på och tjafsa. Ett mellanting kan vara att du hittar en jurist i bekantskapskretsen som kan skriva ett formellt brev till dina fd samarbetspartners, med hänvisning till upphovsrättslagar och med ett ”mjukt hot” om en rättsprocess om du inte får din låtskrivarcred. Kan funka, och är oftast mest effektivt om det kommer från en advokatbyrå. Småföretag brukar göra så här ibland, även om de inte har tid/pengar att driva en rättsprocess i nästa steg. Men, som sagt, även om du har rätten på din sida är det inte alltid värt att ta strid. Fundera på vad som är viktigt för dig!
 9. Hej! Håller med - skitsnyggt beat på den låten. Som vanligt med Cheiron-pop är det till synes enkla mer komplicerat när man kollar in detaljerna. Det är mycket rytmiskt finlir här, men jag tror du kan börja med följande: • Kick på 1 och 3 (jag tror egentligen det finns en till ”lättare” kick som spelar några figurer, men vi skippar den så länge) • Virvel på 2 och 4 • Handclap ihop med virvel på 2 och 4 • Lägg hihat på sextondelar, men se till att varannat slag är tystare (lägre velocity) så att det blir betoningar/accenter på åttondelar. • Istället för hihat med betoningar kan du annars testa: Lägg hihat på åttondelar, och lägg en diskantig shaker parallellt med det på alla sextondelar. Då kan du få samma effekt - en sextondelsfeeling, men med drivet från åttondelarna. • Lägg en lätt synt-tamburin eller möjligen en hyfsat tyst öppen synt-hi-hat på ”upbeats”, dvs på alla ”å” i 1å2å3å4å. Du hör den lite åt höger i stereofältet, jag tror att den kommer in vid 0:19. Den enkla detaljen bidrar också till ”lunket” i beatet. Man kan som sagt utveckla baskaggen lite, och det finns säker en massa andra detaljer, men prova gärna det här och se om du kommer en bit på väg! Mvh Jonas
 10. Hej! Jag skulle gissa att din mikrofon ändå är en monokälla...om du inte har någon speciell stereomick? Annars är det lätt hänt att välja fel typ av input i Cakewalk. Kolla på ditt audio-spår, där kan du troligen välja mellan Left eller Right (som isåfall blir mono), eller Stereo. Om problemet är att det bara hörs ”i ena örat” när du spelar upp din inspelning, brukar lösningen vara just att ändra input till t.ex. Left och sedan spela in igen.
 11. Jag hade en sådan preamp tidigare, och tyckte att den funkade bra för mig (dvs bra = problemfri, när det gäller finliret med kvaliteten på mickpreamps kan man som sagt lägga precis hur mycket pengar som helst på att få något ännu bättre ). Jag hade inget problem med röret, och vad jag vet är det inget vanligt problem för den modellen heller. Det finns säkert andra mickpreamps i liknande prisklass, jag har ingen jättekoll. Jag tror dock att Art Tube MP har haft ganska bra rykte när det gäller ”Bang for the bucks”.
 12. Jaa, man kan ju alltid köpa en billig förförstärkare... Skämt åsido, det finns mickpreamps för några hundralappar, t.ex. Art Tube MP som kostar ca en femhundring. Ett annat alternativ är att köpa en mindre mixer, t.ex. någon Behringer Xenyx. Men det beror kanske lite på vad du ska använda utsignalen till? I ett vanligt externt ljudkort brukar det ju finnas minst en inbyggd mickpreamp.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.