Jump to content

Jayway

Medlem
 • Content Count

  321
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Jayway last won the day on October 19 2018

Jayway had the most liked content!

Community Reputation

19 Bra

About Jayway

 • Rank
  Medlem

Profilinformation

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Linköping

Recent Profile Visitors

5,820 profile views
 1. Hej på er! Jag har spelat in en jazzplatta åt en kompis (hans egna låtar), och vi har äntligen fått upp den på Spotify. Finns här: Sättningen är tenorsax, trumpet, kontrabas, piano (flygel) och trummor. Allt är inspelat ”live utan publik”. Jag spelar även trummor på plattan. Vi hyrde en lokal med bra akustik och hade två knappa dagar (ca 12 timmar totalt) på oss för inspelningen, inklusive uppsättning och nerplockning av instrument och mina studioprylar. Jag var något stressad över de knappa marginalerna, men lyckades undvika större misstag sånär som på en enda tappad tagning (oförklarligt glapp i mickkabel på morgonen dag 2...). Alla i bandet var i samma rum vid inspelningen. Saxen är mickad med en småmembrans kondensatormick av modell Röde M3. Trumpeten är mickad med en dynamisk Shure SM7b. Flygeln är mickad i stereo med 2 st Röde M3. Kontrabasen är inspelad med en inbyggd mick, både via line och med ytterligare mickning (Shure SM57) på en basstärkare i lokalen. Vi hade tidigare testat att micka kontran akustiskt med en stormembranare, vilket gav ett kanonsound men var helt omöjligt att göra vid bandinspelningen pga massor av läck från andra instrument. Trummorna är inspelade med 2 st Line Audio CM3 (småmembrans kondensatormick) i stereo som överhäng, och en Audix D6 på bastrumman. Jag hade även en SM57 på virveltrumman, men den är knappt med i mixen. Allt är inspelat via mitt 8-kanals ljudkort Presonus Audiobox 1818VSL, med några extra kanaler via en extern 8-kanals mickpreamp Behringer ADA8200 Ultragain. Trumpetmicken Shure SM7b fick gå via en egen mickpreamp Studio Projects VTB-1, eftersom den mickmodellen enligt mina erfarenheter kräver lite mer gain än vad preamparna i Audioboxen och Behringern kan erbjuda. Vid mixningen försökte jag få fram naturliga sound och vara hyfsat försiktigt med kompressor. Jag hade inga rumsmickar, utan ”rummet” man hör är till största delen ett impulsreverb (convolution reverb). Ett kul projekt på alla sätt, lyssna gärna! / Jonas W
 2. Hej! Jag läste om det här för ett tag sedan - det borde kunna funka i ditt fall: https://www.stim.se/sv/musik-i-radio-tv-film-och-reklam/produktionsmusik
 3. Instämmer - bra tips Yllet! Personligen skulle jag vilja trycka på vikten av en bra medhörning. Ett par slutna lurar och lite nedlagd tid på att ställa rätt nivå på sångmedhörningen jämfört med övriga musiken kan göra en stoor skillnad på resultatet, enligt min erfarenhet.
 4. Limitering är ju bra för att få bort enskilda peakar, men jag skulle först testa att sätta en busskompressor på den stereobuss där du kanske har samlat ihop XY-mickarna? En mjuk komprimering, som några är inne på ovan. Då kan du lyfta upp helheten i trummorna utan att det behöver påverka soundet så mycket. Beroende på vad det är du vill lyfta fram i trummorna kan du ju dessutom jobba med EQ på XY-bussen - t.ex. få ner cymbalerna lite jämfört med annat genom att dra ner höga frekvenser med ett försiktigt hyllfilter (shelving high).
 5. Kul med trummor! Det är väl mycket en smaksak vilka höjder man vill ha på pukor och cymbaler (som sagt), men helt rätt att du labbar lite med höjden på virvelkaggen. Jag kan tänka mig att du vill ha hihaten lite längre in mot virvelkaggen om du vill spela figurer där man förflyttar en hand eller båda mellan hihat och virvel. Kör hårt!
 6. Bobby Owsinski har skrivit en hel del böcker om produktion, mixning och musikbranschen. Bra att följa t.ex. på Twitter eller via hans webbsajt. T.ex. boken ”The Mixing Engineer’s handbook” har ett kul format där halva boken är intervjuer med kända mixare. Mest icke-elektronisk musik där dock. Hans bokserie ”Hits Deconstructed” är bra om man vill gräva ner sig i produktion och arr. Dave Pensado är en klippa på Youtube. Jag gillar videoserien ”Into the lair”, speciellt de äldre avsnitten. Man kan få mycket bra inspiration och många idéer även om man inte använder exakt de pluggar som han kör med.
 7. Om det är en plugin för A/B-test mot referenslåtar du söker, kan jag rekommendera MagicAB från SampleMagic. 55 Euro på ordpris, går på kampanj med jämna mellanrum.
 8. Hej! Svårt att bedöma, som sagt. Märket är ju inte speciellt känt, och verkar inte vara något ”nostalgi-märke” heller. 26-tums baskagge och 18-tums golvpuka är ju dessutom stora dimensioner som är lite utanför mainstream. Säljer du med stativ? Säljer du med cymbaler? Det spelar stor roll. Jag gissar att köparen antingen är en nybörjare eller någon som vill ha ett boomigt rock-kit med stora dimensioner utan att det kostar skjortan. Nybörjare brukar vilja ha ett spelklart kit inklusive allt (och pappa betalar ), kolla isåfall vad andra beg nybörjarkit kostar på Blocket i dina trakter. Märket spelar nog tyvärr inte så stor roll i det här fallet, som sagt. Det är mina spontana tankar, rätt eller fel.
 9. Säljer 1 st mickpreamp av modell Art Tube MP. Prisvärd extern preamp med rejält med gain. Använd ett fåtal gånger, kartong och kvitto finns kvar. Mer info t.ex. på http://artproaudio.com/mic_preamps/product/tube_mp-original/ Pris 200 kr Finns i Linköping, ev frakt betalas av köparen (95 kr med posten). Ligger även ute på vend.se. Edit: Kvitto finns.
 10. Hej! Lite av ett långskott... Jag tänkte på ”Coconut Tree”’ med Mohombi och Nicole Scherzinger. Får inte riktigt in marijuana-biten dock...
 11. Hej! Jag har en SM7b och tycker den är svår med preamps och brus - den kräver mycket brusfri förstärkning i preampen för att låta bra. Jag har testat den med Art Tube MP som skulle funka ok enligt ngt forum, men tyckte personligen inte att det blev bra. Jag tyckte inte heller att det blev bra med en FetHead (den liknande produkten CloudLifter påstås funka bättre pga någon impedansanpassning, men jag har inte köpt den). Jag har nu skaffat en Studio Projects VTB-1 som verkar funka bättre efter första testerna. Har dock inte hunnit använda dem så mkt ihop, så jag har inte facit ännu. En detalj bara: Du skriver att bruset är detsamma även om du ”trycker ut” 20 dB-knappen. Då borde bruset minska eftersom den knappen ger 20 dB extra förstärkning när den är intryckt. Jag undrar därför om du använder en ”balanserad kabel” (TRS-kabel) som det ska vara mellan preampen och ljudkortet, eller om du har en vanlig instrumentkabel? En instrumentkabel kan plocka upp störningar och ge mer brus i signalen.
 12. Jag gillar det, tycker du har skön rytm och flow. Se upp med uttalet på ”vikings”, uttalas ”vai-kings” och inte ”oai-kings”. (om jag hörde rätt alltså - svårt att höra texten, som sagt)
×
×
 • Create New...