Jump to content

Jayway

Medlem
 • Content Count

  359
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Jayway last won the day on October 19 2018

Jayway had the most liked content!

Community Reputation

28 Utmärkt

About Jayway

 • Rank
  Med i gänget

About me

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Linköping

Recent Profile Visitors

6,136 profile views
 1. Jayway

  Tjafs ?

  Jag tänker att det beror lite på vad du vill uppnå och hur pass värdefullt släpp det är på Spotify. Alltså, om det är en låt som går på topplistorna (dvs drar in märkbart med pengar) är det kanske värt att dra in advokater och göra en rättsprocess av det. Om det är en låt som bara har ett fåtal lyssningar kan du antingen driva frågan själv (alltså att du vill ha cred på låten), eller bara byta samarbetspartners och gå vidare med ditt liv mot nya och ännu bättre låtar. Det kostar ju energi att hålla på och tjafsa. Ett mellanting kan vara att du hittar en jurist i bekantskapskretsen som kan skriva ett formellt brev till dina fd samarbetspartners, med hänvisning till upphovsrättslagar och med ett ”mjukt hot” om en rättsprocess om du inte får din låtskrivarcred. Kan funka, och är oftast mest effektivt om det kommer från en advokatbyrå. Småföretag brukar göra så här ibland, även om de inte har tid/pengar att driva en rättsprocess i nästa steg. Men, som sagt, även om du har rätten på din sida är det inte alltid värt att ta strid. Fundera på vad som är viktigt för dig!
 2. Hej! Håller med - skitsnyggt beat på den låten. Som vanligt med Cheiron-pop är det till synes enkla mer komplicerat när man kollar in detaljerna. Det är mycket rytmiskt finlir här, men jag tror du kan börja med följande: • Kick på 1 och 3 (jag tror egentligen det finns en till ”lättare” kick som spelar några figurer, men vi skippar den så länge) • Virvel på 2 och 4 • Handclap ihop med virvel på 2 och 4 • Lägg hihat på sextondelar, men se till att varannat slag är tystare (lägre velocity) så att det blir betoningar/accenter på åttondelar. • Istället för hihat med betoningar kan du annars testa: Lägg hihat på åttondelar, och lägg en diskantig shaker parallellt med det på alla sextondelar. Då kan du få samma effekt - en sextondelsfeeling, men med drivet från åttondelarna. • Lägg en lätt synt-tamburin eller möjligen en hyfsat tyst öppen synt-hi-hat på ”upbeats”, dvs på alla ”å” i 1å2å3å4å. Du hör den lite åt höger i stereofältet, jag tror att den kommer in vid 0:19. Den enkla detaljen bidrar också till ”lunket” i beatet. Man kan som sagt utveckla baskaggen lite, och det finns säker en massa andra detaljer, men prova gärna det här och se om du kommer en bit på väg! Mvh Jonas
 3. Hej! Jag skulle gissa att din mikrofon ändå är en monokälla...om du inte har någon speciell stereomick? Annars är det lätt hänt att välja fel typ av input i Cakewalk. Kolla på ditt audio-spår, där kan du troligen välja mellan Left eller Right (som isåfall blir mono), eller Stereo. Om problemet är att det bara hörs ”i ena örat” när du spelar upp din inspelning, brukar lösningen vara just att ändra input till t.ex. Left och sedan spela in igen.
 4. Jag hade en sådan preamp tidigare, och tyckte att den funkade bra för mig (dvs bra = problemfri, när det gäller finliret med kvaliteten på mickpreamps kan man som sagt lägga precis hur mycket pengar som helst på att få något ännu bättre ). Jag hade inget problem med röret, och vad jag vet är det inget vanligt problem för den modellen heller. Det finns säkert andra mickpreamps i liknande prisklass, jag har ingen jättekoll. Jag tror dock att Art Tube MP har haft ganska bra rykte när det gäller ”Bang for the bucks”.
 5. Jaa, man kan ju alltid köpa en billig förförstärkare... Skämt åsido, det finns mickpreamps för några hundralappar, t.ex. Art Tube MP som kostar ca en femhundring. Ett annat alternativ är att köpa en mindre mixer, t.ex. någon Behringer Xenyx. Men det beror kanske lite på vad du ska använda utsignalen till? I ett vanligt externt ljudkort brukar det ju finnas minst en inbyggd mickpreamp.
 6. För musikinstrument finns t.ex. webbsajten vend.se. Den har aldrig varit min favorit, men det annonseras flitigt där.
 7. Hej! Mina 2 cent, som trummis men utan att vara expert på värdering: Trumsetet (utan cymbaler) verkar vara en helt ok modell, men kanske lite av en entusiast-serie från 70-talet. Den största försäljningen på t.ex. Blocket är till nybörjare, och om ni inte har något speciellt affektionsvärde i trummorna kan en idé vara att titta var prisläget ligger för billiga trumset där - och försöka sälja för något liknande pris. Man får nog inte ut något extra för märke eller modell i det här fallet. Cymbalerna är däremot av bra klassiska märken och modeller. Om de är i bra skick gissar jag att de är värda mer än resten av trumsetet. Lite mer meck att sälja separat, men mellan tummen och pekfingret är de kanske värda 3000-5000 kr tillsammans. Leta efter annonser på liknande modeller för prisförslag!
 8. Låter bra! Återkom gärna med en rapport om hur det blev.
 9. Hej! Jag är själv en stor fan av budgetlösningar. Även om akustik är otroligt komplext, kan man med små medel få stor skillnad från ett helt obehandlat rum. Det finns en hel del exempel på Youtube. Kolla till exempel klippet nedan, eller sök på acoustics/vocal/recording och kanske budget eller blankets. Prova - spela in - lyssna - jämför olika setups. Man kan få en hel del känsla för mickplacering och akustik på kuppen.
 10. Hej! Det där är en kondensatormick som kräver fantommatning, dvs det finns en förstärkare inne i micken som drivs via en spänning som kommer via mick-kabeln. Har du satt på fantommatningen i ljudkortet? Jag tror det står 48V på knappen på ditt ljudkort. En annan sak: Även om Cloudlifter är till för förstärkning av ”svaga” mickar, verkar det vara en konstig matchning till din mick eftersom micken behöver fantommatning. Cloudliftern kommer inte att släppa igenom fantommatningen, så micken blir i princip avstängd när du har Cloudliftern ansluten. Cloudlifter funkar bra till signalsvaga dynamiska mickar och bandmickar - de behöver ingen fantommatning, så där funkar konceptet. Om du behöver en extra förstärkning - vilket jag spontant tycker låter konstigt när det gäller en kondensatormick som drivs med fantommatning - kan du använda en annan liknande produkt som heter FEThead Condenser. OBS att vanliga FEThead inte kommer att funka, eftersom den blockerar fantommatningen på samma sätt som Cloudlifter. Men, som sagt, jag tycker egentligen att det borde funka enbart med mick direkt in i ljudkortet, om du har fantommatningen påslagen.
 11. Ja, det låter vettigt. Angående skärmstorlek: Jag har en 15” laptop och tycker att det är helt rätt storlek för att ta med sig datorn till rep, inspelning eller mixning på annan plats. För att sitta hemma och mixa/prodda blir det rätt litet. 17” är nog behagligare att jobba i, men jobbigare att släpa med sig. 15” plus en extern skärm kan vara ett tips. Angående speldator: Jag håller med dig om att du inte behöver ett högpresterande grafikkort om du bara ska ha datorn till musikproduktion. Grafikkort för spel kräver ofta mer kylning, dvs det kan ge ett mer störande fläktljud.
 12. Jayway

  tråden

  Snyggt @pop53! Ej att förglömma: Framförandet och mickplacering kan vara minst lika viktigt som mickens pris!
 13. Hallå! Ett tips, oavsett om du ska köra FL Studio eller Cakewalk: Båda programmen är jättekomplexa och har en massa funktioner som bara kommer att förvirra dig i början. Om det är inspelning från mikrofon som är ditt enda intresse, så tror jag att du gör bäst i att spana in de korta Youtube-videos som finns om att spela in ljud/audio. Kika t.ex. på de videos som @Neosus har lagt upp tidigare i tråden. Du kan fokusera på en sån video på 5-10 minuter, pausa när du vill, och ta om den hur många gånger som helst. Ta anteckningar eller vad du vill, men det är lika svårt för alla när man är helt ny i inspelning via dator. När du väl har lyckas spela in din röst (typ ”hej hej”) har du lyckats med det absolut viktigaste. Det finns en massa fallgropar på vägen dit som de flesta här har ramlat i någon gång, men då kan du alltid be om mer konkret hjälp, t.ex. här i forumet! Kör hårt och lycka till!
 14. Ja, precis. SM7b är som sagt en riktigt bra mick, men den har en väldigt svag utsignal jämfört med kondensatormikrofoner, och även jämfört med många andra dynamiska mickar. När man spelar in med SM7b behöver man alltså dra upp gain (”förstärkningen”) ordentligt på ljudkortet, eller egentligen på mickförstärkaren/preampen som är inbyggd i ljudkortet. De flesta hyfsat billiga ljudkort får problem här, eftersom de börjar ha ett väldigt högt egenbrus när man drar upp gain till 3/4 eller mer. Du behöver alltså ett ljudkort/mickpreamp med stor förstärkning och som dessutom har ett lågt egenbrus (=inte väsnas) vid stor förstärkning. @Kjubeis nämnde Cloudlifter, som är en extraförstärkare som kan användas på SM7b och andra signalsvaga mickar på väg in i ljudkortet. Det är ett bra tips, eftersom du då slipper dra upp gain så mycket i ljudkortet. (Det finns även en liknande produkt som heter FEThead. Jag tycker inte att den funkade bra med SM7b, men jag tror mer på Cloudlifter). Man kan också använda en separat extern mickpreamp som man kopplar in till sitt ljudkort via line-ingången. Det finns rätt många diskussionstrådar på nätet om vilka preamps som är bäst för det ändamålet...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.