Jump to content
Annons

Jayway

Medlem
 • Content Count

  338
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Jayway last won the day on October 19 2018

Jayway had the most liked content!

Community Reputation

24 Utmärkt

About Jayway

 • Rank
  Medlem

Profilinformation

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Linköping

Recent Profile Visitors

5,949 profile views
 1. Om någon vill fördjupa sig: Det har blivit vanligare med stämningar kring upphovsrätten för superkända låtar under de senare åren, efter att en domstol för några år sedan dömde att ”Blurred Line” med Robin Thicke och Pharrel var för lik en låt med Marvin Gaye. Tydligen har stora låtskrivare börjat ta försäkringar för att klara av en stämning, kolla in: https://www.rollingstone.com/music/music-features/music-copyright-lawsuits-chilling-effect-935310/ Jag vet t.ex. att ”Shape of you” med Ed Sheeran hamnade i en tvist där man gjorde upp i godo (ytlig likhet med ”No Scrubs”/TLC, i en fras). Samtidigt tror jag att man som låtskrivare går rätt säker så länge man inte tjänar storkovan på sin musik. Stämningarna rör framför allt låtar som är suuuperframgångsrika.
 2. Hm. Frågan är om du verkligen tjänar något på att mecka med kurvan. Anledningen till att kurvan är logaritmisk (inte linjär) är väl just att dB är en enhet som har ett ganska komplicerat förhållande till vad öronen/hjärnan upplever som ”volym” eller ”ljudstyrka”. Jag tror alltså att det kan vara ett stickspår att försöka få en exakt matematik i vilka siffror som står på kurvan. Om du själv upplever att fade’n blir ojämn när du lyssnar är det förstås helt rätt att justera kurvan, men annars tror jag att du lugnt kan använda ”standardkurvor”.
 3. Skön låt! Jag gillade även första versionen. Om du vill ha mer omväxling eller ”bygge” i låten skulle du kunna skala av kompet i första ”I hold on to you”, typ ta bort basen och låta det bli nästan som ett breakdown. Samma idé kan annars användas senare i låten, som en slags ”omstart”. När det gäller basen i version 2 låter den i mina öron inte konstig, men den tar kanske lite mycket uppmärksamhet i mixen för att den har ett så tydligt sound (”strängigt”). Om du vill ha ett mer återhållet bassound skulle du kunna testa att lägga på ett lågpass- eller hyllfilter på basen som rundar av ljudet. Ta bort det mesta ovanför typ 500 Hz och testa att släppa upp lite för att se var det gör skillnad.
 4. Hej! Fortsätt skriva och klaga, och bra att du har dokumenterat felet (alltså i videon). Helt oavsett garantin har man 2 års reklamationsrätt för konsumentköp inom EU (inom Sverige har man 3 års reklamationsrätt). De första 6 månaderna är viktiga, då har säljaren bevisbördan. Det är ju däremot ett jäkla stök att hålla på och reklamera, ännu mer när säljaren är i ett annat land än Sverige... Det verkar finnas en EU-konsumenttjänst som heter Konsument Europa, du kan ju testa att kontakta det svenska kontoret och se om de kan hjälpa dig: https://www.konsumenteuropa.se/sv/kontakta-oss/ Hoppas det löser sig!
 5. Hej! Visst finns det effekter i din mixer? Använder du dem när du spelar in via mixern, eller skickar du vidare helt ”torra” signaler till ljudkortet i det fallet? Använder du samma mickar? Samma typ av lokal? Sånt kan ju förstås påverka soundet.
 6. Jo, en sak till förresten: Har du tänkt lägga på några sångharmonier? För mig är det som att låten bara ber om stämsång vid partiet som kommer efter ca 41 sek.
 7. Låter kanon på alla sätt - kul! Jag tycker att mixen låter riktigt bra, men håller med de tidigare om att sången kanske kunde komma fram lite lite mer. Man skulle kanske kunna testa att dra ihop trummorna (inkl virvel-reverbet) lite mer mot mitten av stereofältet och låta gitarrerna stå för bredden - men det är nog mest en smaksak. Härligt jobbat!
 8. Hej! EDM är inte min starkaste gren, men i mina öron är det två saker som försvinner när hihaten mutas. Det ena är stereobredden - hihaten är superbred (eller en kombination av två olika samples som är starkt panorerade höger resp. vänster?), och när den försvinner försvinner det samspel i stereobredd som det annars blir mellan hat:en och den där rytmfiguren som ligger i mitten av ljudbilden. Det andra är väl kanske att de högre frekvensbanden försvinner när hihaten tas bort. Man kan ju tycka att trycket ligger i basen, men när det blir för tomt i diskanten kan det bli lite tråkigt (lite förenklat kanske, jag vet att det finns en massa undantag här... :)). Saker man kanske kan testa: 1) Ha någon annan diskantig men mindre dominant rytmfigur som ersätter hi-hat:en i det lugnare partiet. Kan vara något glesare som också ligger hårdpanorerat left/right om man vill ha kvar den upplevda stereobredden - men annars kan man ju faktiskt medvetet vilja dra ihop allt till mitten en stund för att kunna gå upp i full bredd som en effekt senare. 2) Ha mer topp på kicken i partiet där hihaten försvinner, dvs ha ett mindre subbigt kickljud där, eller lägga något annat ljud (stängd hihat, klick eller liknande) parallellt med kicken.
 9. Tack för tipset om artikeln! Jag tror helt enkelt att det har blivit mer ”industrialiserat” inom låtskrivandet under de senaste 20 åren - allt går fortare, många inblandade har mer specialiserade roller istället för att jobba med helheten, och hitmusiken är ännu mer ”kalkylerad” än tidigare. Jag kan tipsa om videon ”The Middle - How a pop hit is made” om ni inte har sett den. Fascinerande exempel, tycker jag.
 10. Hej! Några spridda idéer: - Låter det alltid ok när du har enbart en monitor inkopplad, oavsett vilken av monitorerna det är? - Samma fråga, men om du byter kabel mellan de olika monitorerna, dvs blir det fortfarande likadant? - Använder du TRS-utgångarna eller RCA-utgångarna på ljudkortet? Du får den mest störningsfria kopplingen om du använder balanserade kablar (ej att förväxla med instrumentkablar som ser nästan likadana ut) inkopplade till TRS-utgångarna. Kanske en självklarhet för dig, men jag ville bara dubbelkolla.
 11. Vilket ljudkort använder du? Det här med monitornivå funkar ju lite olika på olika ljudkort.
 12. Jag gillar Valhallas reverb. Valhalla VintageVerb är prisvärt och mångsidigt, och jag gillar även Valhalla Room. En bubblare är Soundtoys Little Plate. Superenkelt, men jag tycker det låter kanon!
 13. Skön bild! Jellyfish - det var länge sedan!
 14. Bara en idé till i farten: Du skrev RCA-avstörningsfilter i första inlägget. Om du har RCA-kablar på väg till din lyssning är de ju obalanserade, och där brukar det kunna spöka med störningar lite nu och då, och t.ex. om man byter ut något i setupen (till skillnad från med balanserade TRS- eller XLR-kablar). Jag gissar att du redan har kollat om du har samma problem när du lyssnar i hörlurar direkt från ljudkortet? Annars är ju det ett sätt att tydligare knyta (eller eliminera) problemet till kablar och yttre störningar.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.