Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #23: Den Bloomstertid nu kommer

    Sommaren närmar sig med stormsteg och nog blomstrar det på pluginmarknaden. Inte minst tack vare innovativa och användbara verktyg som Bloom från oeksound.

    Jon Rinneby

    bloom_red.webp.5970664f662aab59c8fe49ffbebf901b.webp

    Det är inte helt enkelt att förklara vad Bloom egentligen gör. Men om du sedan tidigare är bekant med verktyg som Gullfoss, Soothe 2, Equalizer och Stabalizer, så börjar vi alla fall närma oss vad detta verktyg är kapabelt till. 

    Säljargumentet för Bloom är att den gör det du önskade att din vanliga equalizer gjorde. I grund och botten handlar det om en slags automatisk eq (tone shaper) som analyserar valfritt material och försöker ”rätta till” och förfina detta. Märk väl användandet av apostrofer, med vilket jag menar att det sällan finns några direkta rätt eller fler när det kommer till musik. Vidare låter Bloom dig forma ljudet mer ingående genom att bland annat addera värme eller tydlighet: dynamiskt och kontextmedvetet.

    Hjärtat i bloom är den stora amount-ratten vilken vi känner igen från tidigare pluggar från oeksound och som styr hur mycket pluggen ska arbeta. Med squash (över 7 i amount) aktiveras frekvensberoende upward och downward compression för att minska det dynamiska omfånget. Ett mycket bra sätt att få fram subtila detaljer eller mer märkbart forma ljudet utan saturation.

    Om vi kikar på själva equalizern så är vi fyra band till vårt förfogande: low, low-mids, hi-mids och high vilka automatiskt ökar eller minskar efter behov. Dessa kan du även fritt styra över och finjustera, exempelvis om du vill att något band ska jobba mer eller mindre. Praktiska exempel kan vara att få en sångtagning att låta tydlig och närvarande utan påträngande sibilans eller en bas med tydlig botten utan grötighet. Viktigt att känna till i sammanhanget är att Bloom jobbar brett och därför inte är beroende av att du rattar in exakta frekvenser. Väldigt skönt.

    Jag ser Bloom som en hjälpande hand som garanterat kan snabba upp ditt arbete, varesig det handlar om att putsa enskilda kanaler, grupper eller hela mixar. Samtidigt kan du använda Bloom som ett kreativt verktyg och verkligen forma om ljudet och skapa rörelse så väl som nya texturer. Det är en automatisk tone shaper som arbetar med breda penseldrag och kan ersätta, eller komplettera de flesta verktyg i din pluggarsenal. Med detta som bakgrund är Bloom en mångsidig arbetshäst väl värd att kika närmare på - speciellt om du är ute efter att effektivisera ditt arbete.

    Bloom kostar i skrivande stund 199 euro och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.
    blatt_streck.png.9b4a7ee82c72ea3895dc417b07e1fa3a.pngVeckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...