Jump to content

Jayway

Medlem
 • Content Count

  319
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Jayway

 1. Hej! Jag läste om det här för ett tag sedan - det borde kunna funka i ditt fall: https://www.stim.se/sv/musik-i-radio-tv-film-och-reklam/produktionsmusik
 2. Instämmer - bra tips Yllet! Personligen skulle jag vilja trycka på vikten av en bra medhörning. Ett par slutna lurar och lite nedlagd tid på att ställa rätt nivå på sångmedhörningen jämfört med övriga musiken kan göra en stoor skillnad på resultatet, enligt min erfarenhet.
 3. Limitering är ju bra för att få bort enskilda peakar, men jag skulle först testa att sätta en busskompressor på den stereobuss där du kanske har samlat ihop XY-mickarna? En mjuk komprimering, som några är inne på ovan. Då kan du lyfta upp helheten i trummorna utan att det behöver påverka soundet så mycket. Beroende på vad det är du vill lyfta fram i trummorna kan du ju dessutom jobba med EQ på XY-bussen - t.ex. få ner cymbalerna lite jämfört med annat genom att dra ner höga frekvenser med ett försiktigt hyllfilter (shelving high).
 4. Kul med trummor! Det är väl mycket en smaksak vilka höjder man vill ha på pukor och cymbaler (som sagt), men helt rätt att du labbar lite med höjden på virvelkaggen. Jag kan tänka mig att du vill ha hihaten lite längre in mot virvelkaggen om du vill spela figurer där man förflyttar en hand eller båda mellan hihat och virvel. Kör hårt!
 5. Bobby Owsinski har skrivit en hel del böcker om produktion, mixning och musikbranschen. Bra att följa t.ex. på Twitter eller via hans webbsajt. T.ex. boken ”The Mixing Engineer’s handbook” har ett kul format där halva boken är intervjuer med kända mixare. Mest icke-elektronisk musik där dock. Hans bokserie ”Hits Deconstructed” är bra om man vill gräva ner sig i produktion och arr. Dave Pensado är en klippa på Youtube. Jag gillar videoserien ”Into the lair”, speciellt de äldre avsnitten. Man kan få mycket bra inspiration och många idéer även om man inte använder exakt de pluggar som han kör med.
 6. Om det är en plugin för A/B-test mot referenslåtar du söker, kan jag rekommendera MagicAB från SampleMagic. 55 Euro på ordpris, går på kampanj med jämna mellanrum.
 7. Hej! Svårt att bedöma, som sagt. Märket är ju inte speciellt känt, och verkar inte vara något ”nostalgi-märke” heller. 26-tums baskagge och 18-tums golvpuka är ju dessutom stora dimensioner som är lite utanför mainstream. Säljer du med stativ? Säljer du med cymbaler? Det spelar stor roll. Jag gissar att köparen antingen är en nybörjare eller någon som vill ha ett boomigt rock-kit med stora dimensioner utan att det kostar skjortan. Nybörjare brukar vilja ha ett spelklart kit inklusive allt (och pappa betalar ), kolla isåfall vad andra beg nybörjarkit kostar på Blocket i dina trakter. Märket spelar nog tyvärr inte så stor roll i det här fallet, som sagt. Det är mina spontana tankar, rätt eller fel.
 8. Säljer 1 st mickpreamp av modell Art Tube MP. Prisvärd extern preamp med rejält med gain. Använd ett fåtal gånger, kartong och kvitto finns kvar. Mer info t.ex. på http://artproaudio.com/mic_preamps/product/tube_mp-original/ Pris 200 kr Finns i Linköping, ev frakt betalas av köparen (95 kr med posten). Ligger även ute på vend.se. Edit: Kvitto finns.
 9. Hej! Lite av ett långskott... Jag tänkte på ”Coconut Tree”’ med Mohombi och Nicole Scherzinger. Får inte riktigt in marijuana-biten dock...
 10. Hej! Jag har en SM7b och tycker den är svår med preamps och brus - den kräver mycket brusfri förstärkning i preampen för att låta bra. Jag har testat den med Art Tube MP som skulle funka ok enligt ngt forum, men tyckte personligen inte att det blev bra. Jag tyckte inte heller att det blev bra med en FetHead (den liknande produkten CloudLifter påstås funka bättre pga någon impedansanpassning, men jag har inte köpt den). Jag har nu skaffat en Studio Projects VTB-1 som verkar funka bättre efter första testerna. Har dock inte hunnit använda dem så mkt ihop, så jag har inte facit ännu. En detalj bara: Du skriver att bruset är detsamma även om du ”trycker ut” 20 dB-knappen. Då borde bruset minska eftersom den knappen ger 20 dB extra förstärkning när den är intryckt. Jag undrar därför om du använder en ”balanserad kabel” (TRS-kabel) som det ska vara mellan preampen och ljudkortet, eller om du har en vanlig instrumentkabel? En instrumentkabel kan plocka upp störningar och ge mer brus i signalen.
 11. Jag gillar det, tycker du har skön rytm och flow. Se upp med uttalet på ”vikings”, uttalas ”vai-kings” och inte ”oai-kings”. (om jag hörde rätt alltså - svårt att höra texten, som sagt)
 12. Sorry - jag var inte helt med på att det var videoinspelning vi pratade om (läste inte tråden ordentligt, blev lite konfunderad över micken först). Kolla in videon på https://wistia.com/blog/soundproofing-for-video Där ser du hur man kan göra skillnad med enkla och billiga medel.
 13. Hej! Jag bara kom på en sak: Vilken mick är det du använder? Du skrev i första inlägget att det är någon form av "cardioid shotgun"-mick, vilket borde betyda att det är en väldigt riktad mick, dvs att den inte tar upp så mycket ljud från sidorna och runtomkring. Då ser jag inte samma behov av akustikdämpning runt om som t.ex. om du har en stormembrans kondensatormikrofon. Det är väl aldrig fel med stenulls-/glasullsskärmar, men kanske att det kan vara lite overkill om du har en väldigt riktad mick. En enklare sånghörna med textilier bakom dig borde funka.
 14. Är det fortfarande problem med detta? Vilken BPM får du på ett ungefär om du slår i takt med din låt på den här sidan: https://www.all8.com/tools/bpm.htm (eller om du har någon annan metronom med "Tap tempo"-funktion)? Den ledtråden skulle kunna hjälpa till att hitta felet.
 15. Tack joachime (och KWS)! Jag har kopplat in wordclock av gammal vana, men kan nog skippa den i fortsättningen...
 16. Jag köpte en Behringer ADA8200 som jag använder ibland som en utökning till mitt PreSonus AudioBox 1818VSL. Till min förvåning funkar det precis så enkelt som man hade hoppats - bara att koppla in två sladdar (ADAT och Word Clock), och man är igång. Supersmidigt!
 17. Precis - lättare att komma med förslag om du ger exempel på låtar, TripMan!
 18. Hej! Jag tycker att man brukar kunna ta bort en del av ”rummet” i soundet med EQ. Använder du något högpassfilter? Det brukar hjälpa en del, och är ju en allmänt bra idé på sång. Skär bort allt under 80-150 Hz beroende på vad du tycker passar bäst för din röst. Själva rummet brukar höras någonstans kring 300Hz för min del, men är säkert olika. Använd en EQ (peak/dip) med hyfsat högt Q-värde, starta t.ex. kring 300 Hz, svep åt olika håll och lyssna i vilket frekvensområde rummet förstärks eller dämpas mest. Dämpa det området du hittar med en dip (kanske då med lägre Q än när du sveper, dvs ”bredare kurva”). Löser inte problemet helt, men kan minska det. Jag känner tyvärr inte till någon specialplugg.
 19. Har inte testat någon av dem, och tror egentligen inte att det spelar någon jätteroll för den användning du beskriver. Generellt sett behöver en dynamisk mick högre gain i preampen än en konding, dvs kan ge lite mer brus. En dynamisk mick är å andra sidan ett snäpp mindre ömtålig än en konding om du ska packa, flytta och ev tappa den i golvet. Prodpipe-micken kostar 195 kr på emusic nu. En variant är att du köper en sån och ger bort den om du inte blir nöjd.
 20. Hej! Du har råkat sätta taktarten (time signature) till 5/4, alltså fem fjärdedelar. Ändra till 4/4 så kommer takterna i programmet att passa din basgång.
 21. Du kan även hitta det ungefärliga tempot i din låt genom att använda den här: https://www.all8.com/tools/bpm.htm Slå takten på någon tangent på datorn. Enklare blir det inte.
×
×
 • Create New...