Jump to content
Annons

Grannar störda av sånginspelning. Vad kan man göra för att dämpa ljudet?


JJRockford

Recommended Posts

Idag kom en försynt kille och knackade på och undrade om vi (Dan i TRH är här och sjunger in nästa skiva, jag är med och sjunger körer ibland) möjligen kunde sluta sjunga innan klockan 19:00 på kvällarna, eftersom han lägger sin dotter då. Det är såklart ett behjärtansvärt skäl, säkert tillräckligt jobbigt att få barn att somna även utan ackopanjemang av 3-4 oktavers hårdrockssång.

Men det är ju svårt att vara klar med sjungandet innan nitton, man är ju på jobbet större delen av dagen. Och vi har nog aldrig hållt på längre än nio på kvällen, kanske halv tio någon gång. Plus att det ju inte handlar om någon ihållande sång, sjunger ju på modernt vis in korta bitar i taget (vilket i och för sig kanske är ännu tråkigare att lyssna på).

Nåväl, de juridiska aspekterna på det där är jag egentligen inte så intresserad av. Men finns det något man kan göra för att dämpa ljudet mellan lägenheterna? Man vill ju inte störa folk i onödan.

Jag har för mig att det varit uppe trådar om det här innan och att jag skrivit i dom. Men hittar inget under "mitt innehåll". Det jag kommer ihåg är att de här som kan akustik är att det egentligen är ganska svårt att hindra ljud från att färdas mellan lägenheter, annat än att man bygger ett rum i rummet och ser till att det blir helt lufttätt. Det känns som ett alldeles för stort projekt.

Så, finns det enklare lösningar som i alla fall ger en viss dämpning?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Ja det kan va jävligt att lägga ungarna... 🙂 fan vilket slit jag vet.

http://www.vocalbooth.com enkelt? ja fast billigt nja...

Jag antar att man skulle kunna bygga något liknande själv utan att ruinera sig?

Har tre stycken ställen som möjligen skulle kunna funka:

1. Litet förråd på ca 65*110 cm med dörr direkt från rummet där jag har min studio.

2. Inbyggd garderob på ca 90*75 cm (den finns visserligen inte i direkt anslutning till studiorummet, men då kan man ju köra Skype via någon lite surfplatta eller så, det hade varit lite kul 🙂).

3. Ett hörn av rummet där jag har studion, ca 180*150 cm. Där står just nu bara lite förstärkare, tomma rackcase och sånt, så det är en helt disponibel yta.

Redigerat av JJRockford
Link to comment
Dela på andra sajter

Ta med inspelningsutrustningen till repan och lägg sången där istället.

Vi funderade på det, men det är två saker som gör att det inte är helt självklart. Dels delar vi lokal med två andra band, så det är ofta någon där. Dels är replokalerna bara isolerade för replokalsbruk. Repar man själv hör man inga andra band, och med dörren stängd är det aldrig några problem att prata med varandra. Men skulle man försöka spela in sång i en känsliga kondensatormick och något annat band repar i lokalerna bredvid så lär man få med en hel del läck därifrån... :/

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja det kan va jävligt att lägga ungarna... 🙂 fan vilket slit jag vet.

http://www.vocalbooth.com enkelt? ja fast billigt nja...

Ot:

Det kan vara svårt att spela in sång när man har ungar också. När de är vakna kommer deras pladder med på inspelningen och när de sover så väcker man dem om man spelar in 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Om det är starka sångpartier brukar läckaget inte vara ett så stort problem. Fast det kan ju vara störande för koncentrationen att ha ett band som repar i lokalen bredvid.

Sommarstuga? På arbetsplatsen efter ordinarie arbetstid?

Nog kan Dan gapa på ibland så att det möjligen skulle slå ut läckage från de andra replokalerna (även om det här ganska stort läckage). Men vanligtvis är det ganska mycket lugnare sång i låtarna också.

Någon sommarstuga har jag inte. Hade säkert kunnat ha något rum på jobbet framåt kvällen. Men då blir det ju genast mycket bökigare med allt, släpa utrustning fram och tillbaka och så. Det är ändå ganska mycket tid det rör sig om. Räknade lite på hur mycket tid vi lägger på inspelningarna och kom fram till att det tar i snitt fyra kvällar (2-3 h jobb) att spela in sången till en låt. Jag antar att man hade kunnat bli effektivare där, men vi jobbar ju mycket med körer, stämmor och sånt, det tar tid att prova sig fram till allt. Och då som nu, 9 eller 10 låtar att spela in.

Har ett litet källarutrymme på kanske 3-4 kvadrat. Där är förmodligen akustiken bedrövlig, två betong/cement-väggar och två tunna träväggar. Just nu är det dessutom fullt med exets möbler. Och där finns inga eluttag. Men det kanske skulle kunna gå att fixa till på något sätt.

Annars, finns det överhuvudtaget någon nytta med försöka ljudisolera t ex en av klädkamrarna? Den som hade var enklast att använda är den på ca 60*110 cm. Tänker att man skulle kunna sätt in extra väggskivor med isolering mellan dem och originalväggarna (det får nog däremot bli ganska tunt, högst 5 cm mellan gipsskiva och vägg, annars blir det nog alldeles för trångt), samt även lägga in extra golv och tak. Och såg upp dörren och sätta i två plexiglasskivor eller något sånt, för att få in lite ljus.

Eller är det bara att lägga en massa jobb på någonting som inte kommer ge något annat resultat än att sången låter instängd?

Har läst en hel del trådar i ämnet och meningarna verkar gå isär lite. En del beskriver hur man kan bygga "soundproof vocal booth" av en klädkammare genom att sätta massivt skumgummi på väggar och tak, lägga in en tjock matta och låta en del av kläderna hänga kvar, medan andra hävdar att det är bortkastat jobb.

Någon här som provat lite olika varianter själv?

Link to comment
Dela på andra sajter

Idag kom en försynt kille och knackade på och undrade om vi (Dan i TRH är här och sjunger in nästa skiva, jag är med och sjunger körer ibland) möjligen kunde sluta sjunga innan klockan 19:00 på kvällarna, eftersom han lägger sin dotter då.

Har du möjlighet att förskuta din arbetstid under inspelningsperioder, börja sådär 1,5 timme tidigare? Kan bli en billig lösning! Det förutsätter förstås att man klarar av och är motiverad nog att gå och lägga sig tidigare också ☺️

Jag antar av din beskrivning att du bor i lägenhet. Kan du komma över en ritning på huset (via t ex SBK) så att du kan se hur de andras sovrum angränsar ditt inspelningsrum i huset? eller knacka på och begär huse-syn, mycket poppis 😉 . Vad jag vill komma till är om du har möjlighet att byta rum (om du har flera förstås) Har du tur så angränsar det andra rummet ett kök, vardagsrum eller hiss etc. Lite bättre blir det ialla fall..

Redigerat av laban1
Link to comment
Dela på andra sajter

Ytterligare en variant är att förprodda bättre. Dvs du kan på egen hand ta ut stämmor genom att inte sjunga "full skuta". Bestämma vad/när det ska sjungas, när det inte ska sjungas. Fixar du inte helt att bestämma dig, kan du möjligen ha en A och B variant som ni sjunger in, t ex..

Begränsningar måste ju inte heller vara ngt negativt alltid, du kanske hittar ett sätt där du blir super produktiv, gud förbjude..

Redigerat av laban1
Link to comment
Dela på andra sajter

Förstår att du vill vara i lägenheten och inte böka fram&tillbaka med prylar. Jag fick själv samma problem som du precis före sommaren då jag inte fick vara kvar i replokalen jag hade. Men om det skiter sig har jag några idéer som jag själv testat som gav utslag. Positivt.

Om du är medlem i, alltså betalar skatt till, svenska kyrkan (jag själv är inte medlem dock), ring dit och hör. Här på orten visade det sig att de driver musikskola på kvällarna och hade ljudisolerade rum. Även om din lokala kyrka inte har musikskola finns det säkert utrymmen som inte används. Får du direkt ett nej går det ju att säga, på rätt sätt, att får man inget tillbaka är det nog dags att gå ur. Då stiger säkert intresset för att hjälpa, om det inte redan finns.

Jag ringde även kommunen och frågade vad de hade för "övergivna" lokaler, byggnade eller utrymmen. Där fick jag också några förslag.

Sen knallade jag ner till skolan (högstadie) och pratade med rektorn. Hon skulle kika lite, men hade direkt några idéer om ett övergivet skolsyster-rum och ett annat utrymme som stod tomt.

Det jag frågade efter var inte tillfälligt, jag sa att jag måste ha ett permanent ställe där jag kan slänga upp mikrofoner, keyboard och annat som inte ska flyttas på. Blev nästan lite förvånad över att jag blev bemött så väl. Dock har jag lagt elguran på hyllan och lirar nu dragspel, vilket kan ha varit en orsak i framgången. Alla vet ju att en dragspelare är lugn, fin och skötsam. Till skillnad mot en rocker, då 😉

Innan jag kollade upp nåt av erbjudandena fick jag nyckel till kompisens sommarstuga som mest står tom, vilket var ett trevligare val. Men nu börjar det bli kallt på kvällarna så jag ska ringa rektorn och kommunen och höra igen

Link to comment
Dela på andra sajter

Det behöver ju iofs. inte bli så dyrt att ha ett ljudisolerat rum i rummet... går att hitta ibland på blocket... och är det bara sjunga som ska göras så blir det inte så dyrt. Värt varenda krona att kunna stå och sjunga sent på kvällen!

http://www.blocket.se/goteborg/Ljudisolerat_rum__bas__sangbas__studio_47914266.htm?ca=11&w=3

Redigerat av Evil_E
Link to comment
Dela på andra sajter

Sång är ju huvudsakligt fokus, det är ju det man aldrig kan komma ifrån. Gitarrer kan man ju spela in tyst och re-ampa o s v.

Men om man ändå gör besväret att bygg ett hyfsat ljudisolerat rum hade det ju inte varit fel om det även gick att använda för t ex digitaltrummor eller micka upp (små) gitarrföstärkare.

Bra tips med kommunen! Dom måste ju ha hur mycket sånt som helst. Provade för ett par år sen, när vi bytte replokal senast, att ringa bostadsrättsföreningen. Det är ändå en stor förening, ca 540 lägenheter. Tänkte att dom kunde ha något rum. Icke... Men kommunen lär ju ha lite fler fastigheter!

Link to comment
Dela på andra sajter

Såg det där rummet på Blocket. 800 kg... 🙂 Man har nog lätt att hålla sig för skratt när det ska bäras upp i lägenheten.

Funderade annars, kanske inte helt seriöst, på en billig men lite större van. Vad kan det tänkas finnas för modeller där man kan stå raklång. En husbil kanske?

Link to comment
Dela på andra sajter

har du typ 1,5-2m2 över så kan du ju alltid bygga ett eget vocal booth. 2 väggar (om du bygger det i ett utav hörnen, klä insidan med arolex och ha glasfiberisolering i väggarna. Kan funka. Du lär få EQ ut en del "boxyness" ur tagningarna då trånga utrymmen kan låta väldigt boxiga. När jag trackade ett band så testade vi en riktig nödlösning: hängde micken (kondensator) mitt i en vanlig garderob och så fick sångaren stå och sjunga in i garderoben utifrån. Blev isolerat som fan, men boxigt utav helvete. Men lite EQ-sweeping and cutting (mest runt 400hz aka "bajsfrekvensen") så blev det helt a-ok. Värt att testa. Fast det är klart, det hjälper ju inte ditt problem med ljud som når grannen...

Link to comment
Dela på andra sajter

Ge han/henne möjlighet att köra hockeykör på nåt spår.

Najs 🙂 Fråga även om vilken virveltrumma som låter bäst på låt nr7 och släng med en inbjudan till releaseparty och ett par "ölbiljetter" så kan du vara hemma.

Redigerat av laban1
Link to comment
Dela på andra sajter

Idag kom en försynt kille och knackade på och undrade om vi (Dan i TRH är här och sjunger in nästa skiva, jag är med och sjunger körer ibland) möjligen kunde sluta sjunga innan klockan 19:00 på kvällarna, eftersom han lägger sin dotter då.

Nu förstår jag att du inte vill stöta dig med grannar, vilket är sunt och bra tänkande! Dock så har oftast föreningar regler där det SKA vara tyst efter t.ex. 21:00 i huset. Kontakta hyresvärden och ta reda på vad som gäller för klockan 19:00 är lite väl tidigt att "hålla igen".

Tänk på att inte stampa med foten (hålla takten med foten) då det dånar bra mycket mer än själva sången.

För länge sedan, när jag bodde i ett trevånings-hus i lägenhet så gnällde grannen under på att jag stampade med foten vid programmering/inspelning av musik/trummor. Det här var inte så sent alls på kvällen, men dom hävdade att deras barn blev störda när dom skulle sova. Denne granne sa till ganska hårt, så jag blev så klart irriterad och arg, både över hur denne sa till, samt hur mycket det skulle ha låtit, och dessutom tiden.

Jag kontaktade föreningen och talade om för dom vad som hänt. Detta resulterade i att dom kom till min lägenhet och mätte ljudnivån när jag spelade in i vanlig ordning, och sedan mätte dom i grannens lägenhet där det knappt var hörbart (förutom fot-dunkandet).

Grannen blev sur och gick på föreningen om att deras barn blev störda, dom kontaktade mig, och jag blev då än mer förbannad och sade "Deras barn springer, hoppar och skriker klockan 06:30 på morgonen, och jag jobbar kväll/natt.". Efter detta blev det tyst från grannen som några månader senare flyttade.

Ja, tänk så det kan gå. Hur som helst hade jag föreningen på min sida hela tiden.

En länk:

http://blogg.hsb.se/juridik/2011/03/07/storande-grannar/

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu förstår jag att du inte vill stöta dig med grannar, vilket är sunt och bra tänkande! Dock så har oftast föreningar regler där det SKA vara tyst efter t.ex. 21:00 i huset. Kontakta hyresvärden och ta reda på vad som gäller för klockan 19:00 är lite väl tidigt att "hålla igen".

"Deras barn springer, hoppar och skriker klockan 06:30 på morgonen, och jag jobbar kväll/natt.". Efter detta blev det tyst från grannen som några månader senare flyttade.

http://blogg.hsb.se/...orande-grannar/

Från juridiklänken: ”i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas”. Lagen säger också att bostadsrättshavaren vid användningen av sin lägenhet ska iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick.

I min sambos förra lägenhet var det en granne som tyckte att det lät när hon hade på en vanlig "transistor" radio på morgonen. Tillslut gick hon upp och tvingade sig in för att höra om det lät något, och det var extremt lite ljud tror knappt det var hörbart. Jag har haft en granne som klagar på hur jag stängde dörren (du läste rätt!) Jag har också haft en granne som spelar flygel ovanpå efter kl 23 vilket var så störande att jag tillslut var tvungen att flytta.

Spontant tycker jag att han bör tåla detta om man läser ovanstående citat. Du spelar väl inte in distade gitarrer på 100dB mitt i natten, du sjunger lite vissa kvällar. Vad gör dom som övar trumpet, saxofon?

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu förstår jag att du inte vill stöta dig med grannar, vilket är sunt och bra tänkande! Dock så har oftast föreningar regler där det SKA vara tyst efter t.ex. 21:00 i huset. Kontakta hyresvärden och ta reda på vad som gäller för klockan 19:00 är lite väl tidigt att "hålla igen".

Enligt lag får man inte utsätta grannar för "störningar" oavsett tid på dygnet.

En man som står och vrålar samma fras om och om igen i två timmar behöver inte nödvändigtvis vara "störande" ur ljudnivåsynpunkt, utan även psykiskt.

Fast sådant får ju avgöras från fall till fall.

Link to comment
Dela på andra sajter

En man som står och vrålar samma fras om och om igen i två timmar behöver inte nödvändigtvis vara "störande" ur ljudnivåsynpunkt, utan även psykiskt.

Svårt att argumentera emot, men och andra sidan kan barnskrik också vara störande tidigt på morgonen.

Redigerat av laban1
Link to comment
Dela på andra sajter

Svårt att argumentera emot, men och andra sidan kan barnskrik också vara störande tidigt på morgonen.

Skillnaden är kanske att barnskrik inte alla gånger går att förhindra, annat med att man förbjuder barn i vissa hyreshus. Sen kan man ju tycka att barn är lite nödvändigare än Heavy Metal sång?

Link to comment
Dela på andra sajter

Skillnaden är kanske att barnskrik inte alla gånger går att förhindra, annat med att man förbjuder barn i vissa hyreshus. Sen kan man ju tycka att barn är lite nödvändigare än Heavy Metal sång?

Sant, vad jag menade var bara att sätta lite perspektiv på det hela, att det finns lite jobbiga saker som man får försöka klara om man ska kunna leva och bo i sina lägenheter, skrikande barn, festande grannar, (inom rimlighetens gräns) om det nu är HM sång och inte visafton så kan ju volymen förstås bli lite högre.. Dogs of war, no surrender Dogs of war, no surr Dogs of..

Link to comment
Dela på andra sajter

Brukar spela in i en garderob som vi fyller med madrasser för att dämpa, samt en massa annan bröte i form av kläder och dylikt. Har aldrig haft någon som klagat på det :-) Nu menar jag verkligen fylla garderoben till bredden med grejjer :-)

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...