Jump to content

Peter Roos

Medlem
 • Content Count

  1,984
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Peter Roos last won the day on March 24

Peter Roos had the most liked content!

Community Reputation

99 Utmärkt

4 Followers

About Peter Roos

 • Rank
  Ljudintresserad - f.d. Sleap
 • Birthday June 11

Profilinformation

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Göteborg

Recent Profile Visitors

17,637 profile views
 1. Ledsen, jag missade läsa hela TS text - inte vaken ännu:-) Du har ju ett USB-ljudkort och det löser ju ljudingångarna! Har inte nyare Macbook Pro överhuvudtaget en USB-3-ingång, den är ju specad sådan enligt Apple? Korrigerar mig själv där, det verkar ju som de nya modellerna enbart har Thunderbolt 3 så det funkar med en adapter från USB-utgången på pianot till datorn. Lycka till!
 2. Ja precis, och jag vet att alla dessa är kompatibla såklart, men frågan var väl om TS kan köra midi från Casio-pianot direkt till en USB-adapter, det behövs väl ett midi-interface ändå?
 3. Känslig fråga det där. Jag jobbade ihop med en gitarrist som skrev musik/melodi och trummisen skulle göra texten (en låt till Göteborgs 400-årsjubileum). Gitarristen ville att jag skulle ändra i texten med anledning av att det dels skulle bli bättre flow och funka mer med melodin, och att i vissa bryggor var texten för upprepande, men trummisen blev sur och motsatte sig detta. Gitarristen ändrade ändå texten (som jag skrev om) och det slutade med att de som var gamla kompisar nu inte pratar med varandra:-( Samarbete bygger ju på kommunikation och kan inte sångaren/sångerskan sjunga din text så byt sångare, eller ändra i texten - det är ju slutresultatet som är det viktigaste. Sedan håller jag med om att den som sjunger inte skall ändra för mycket - det kommer att sluta i att ingenting vettigt blir gjort och din vision om din, inte hens, text går förlorad.
 4. Thunderbolt är en egen standard som Intel utvecklade en gång i tiden, och som Apple först införde i sina datorer, som du kan läsa om i länken nedanför. Den bygger i korthet på att man kan koppla skärmar, hårddiskar och andra enheter i en s.k. daisy-chain (kedja) utan att behöva använda olika standarder och olika kablar, typ display-port, USB, HDMI osv. Om du vill ha in ljud direkt från ditt digitalpiano så måste du koppla dina ljudutgångar från pianot till en ljudingång på datorn (linjeingång saknas ju tyvärr på Macbook Pro, och även på min Macbook Air) vilket innebär att du måste ha antingen ett Thunderbolt-ljudkort eller alternativt USB-ljudkort då du också har en USB-3-ingång/utgång på datorn. Ljud ut från Macbooken kan du koppla med en 3,5 mm telekontakt till hörlurar eller mixer från eller ljudkortet/linjutgången. För att kunna spela in midi till Sibelius så behöver du antingen ett midi-interface, eller så är det möjligt att det går att göra som JakobP beskrev att använda en converter från midi till USB 3/Thunderbolt, jag är osäker på skillnaden mellan USB A och C, eller hur man kopplar detta. Du har ju midi ut från pianot i alla fall. Här länk angående de olika Thunderbolt/USB-standarderna och som jag har fattat det så är det skillnad på USB-1/2 och USB-3 och det är inte alla USB-3-kontakter som är helt kompatibla med Thunderbolt. Kjell och Company skriver: "Tack vare det har Thunderbolt 3 stöd för USB 3.1 gen 2 (10 Gb/s)" vilket borde innebära att man ändå måste ha ett midi-interface eller ljud-interface med midi. Någon annan som kan upplysa oss om det? https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/dator/externa-anslutningar/thunderbolt https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/dator/externa-anslutningar/usb mvh, Peter
 5. Lite Roger Waters i Pink Floyd över texten. Han brukar ha såna där reflekterande, lite melankoliska texter, gött. Speciell röst du har också, gillar det.
 6. Surt! Jag har själv gjort samma misstag en gång och fick nedgradera två OS bakåt för att få Pro Tools att funka bra. Tyvärr ligger det ju i användarens eget intresse att ta reda på vilka kompabilitetsproblem som kommer att upstå - det har ju Apple inget ansvar för. Här är en guide hur du nedgraderar till original-OS. Och det är i praktiken mycket lättare än vad det verkar på pappret, gör en backup på allting innan bara. Tyvärr blåser man ju rent datorn om man kör "Shift-Opt-Cmd-R" så det gäller som sagt att göra backup , men om du har gjort Time Machine-backuper kan du reversera bakåt i tiden till när det funkade med alla drivisar. https://www.chriswrites.com/how-to-downgrade-to-an-earlier-version-of-macos/
 7. Den här analysen gjorde Izotope Ozones (8) Master Assistant av Melkers låt.
 8. Jag har lyssnat på låten nu och den är väldigt sjyst, bra mix men lite låg i nivå - om du inte har tid själv att "remixa" eller "mastra" så finns ju många kunniga här på forumet. Det är ju lätt att skicka spåren via Sprend eller någon annan digital förmedling så andra kan ta ta i det, om man själv inte har tid.
 9. Naturligtvis har du rätt, men det vara bara en allmän reflektion över Mixamannens inlägg - som egentligen inte riktigt hör till ämnet;-) Om du läser mitt inlägg ovanför så kanske vi här eller andra kan guida dig till hur man ska göra få till en volymstarkare mix - och en bättre mastering. Börja med att läsa inlägget:-)
 10. pop 53: Om du menar folk i allmänhet så sitter de väl och äter fläskotlett i sin Svedala-idyll just nu, eller menar du kidsen i synnerhet så sitter de väl och spelar Playstation, eller nåt - och det ska jag också göra snart efter fem timmar av baspålägg och redigering av percussion-spår;-) Lägger man ut grejor som är för "seriösa" eller som visar hur verkligheten faktiskt är kommer detta alltid att uppröra vissa människor, som du verkar ha gjort, och så får man en censurerande käftsmäll - jag har också råkat ut för precis samma sak på Facebook när jag lagt ut rena faktabaserade länkar, speciellt angående den nu pågående viruspandemin. Det visar ju att den gamla devisen "Don´t kill the messenger" aldrig kommer att stämma. Människor verkar inte vilja få reda på fakta, kanske på grund av den lätt försvinner i allt övrigt brus av ignoranta uttalanden; det känns i dagens samhälle totalt meningslöst, och det känns som att gå på en fin linje att själv försöka att förmedla ett tråkigt budskap på ett ändå hyfsat positivt sätt och inte att måla f-n på väggen, vilket de flesta ändå tolkar detta tråkiga budskap som. Vidare kan man ju diskutera vad politik egentligen innefattar, i vår värld känns ju det mesta tyvärr politiserat, men det tillhör andra forum som t.ex Flashback, som någon nämnde här ovanför. Peace!
 11. Och sedan sänks eller höjs mixen när t.ex. Spotifys och Apple Musics nivåregleringsalgoritmer har analyserat din mix - för att alla låtar där ska få ungefär samma lyssningsnivå.
 12. Kolla in Ollie Olssons tips här nedanför så kan du få en mycket volymstarkare mix. Jag följer hans tips själv och lägger parallell kompression på de instrument som behöver komma upp i mixen. Det brukar vara standard på speciellt trummor och bas, men funkar på det mesta. Det är inte speciellt svårt heller: du har din kanal med själva ljudet och skapar sedan två bussar med kompressorer (en med kort attack/release-tid och den andra med lite längre tider); efter det skapar du två sends på ljud-kanalen för att tappa signalen till bussarna, och det gör så att du kan få en mycket starkare (och mer detaljerad) mix när du sedan blandar de tre. Man kan göra en tredje buss med en distortionsplugg också och skapa en tredje send. Att blanda in lite dist med den rena kanalen ger också en större tydlighet på just det instrumentet. Har man en bra grundmix så behövs inte göras speciellt mycket i masteringen. Det är en myt som lever kvar att "det fixar sig i mixen/masteringen" - har man spelat in grejorna bra från början så låter det oftast bra i slutändan (om man använder sina pluggar på rätt sätt). https://www.studio.se/artikel/tips/49-bästa-mixtipsen-tips-15-18-r71/ Det finns många bra videor på nätet också. Vad kör du för DAW?
 13. Nytt gratisljud: https://www.spitfireaudio.com/labs/?om_campaign=omme_bb19b78a-5aa_25467_84141&om_send=d67b8d80774449799b676eb10eab161b&utm_campaign=omme_bb19b78a-5aa_new_labs_wurli_download_for_free&utm_content=variation_a&utm_medium=email&utm_source=ometria
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.