Jump to content

Peter Roos

Medlem
 • Content Count

  1,998
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

Everything posted by Peter Roos

 1. Saxat från reglerna: "Feel free to use the files however you feel like - there are no limits to your creativity! Do a stellar mix, a remix, a version sung in your own language, replace every track with shredding guitar solos, sing some additional harmonies, invite your friends to join the session – just let the inspiration flow. Let the world know and share your work with the hashtag #LEWITTMusicChallenge on Youtube, Facebook, Soundcloud, Instagram or TikTok. You have until the 17th of May."
 2. Ja en grymt bra låt:-) Och man får ju faktiskt göra om den och lägga egna spår, vilket jag tycker verkar kul. Hade själv tänkt helt annan version - ta bort allt utom sången och göra något annat?
 3. Remixa bandet AVEC - eller gör om deras låt som DU vill ha den - och du får chansen att vinna lite coola mickar. Sista inlämningsdag den 17 maj. https://www.lewitt-audio.com/mix
 4. Jo precis, det beror ju lite på vilken ingång man kör till, men generellt är ju obalanserade (en ledare och en jord per kabel) att föredra eftersom man har två mono-utgångar från syntar.
 5. Hörlursutgången är inte helt optimal att köra ut till annat än hörlurar tyvärr p.g.a. Ohm-talet i den är så lågt i jämförelse med linjenivå-signaler. Dessutom är den ju i stereo, som du säger. Ska du re-ampa så skulle du ju använda en av ljudkortets utgångar och koppla tillbaka signalen till en av ingångarna, men då måste du ju i och för sig lyssna från hörlursutgången för att kunna höra stereobilden.
 6. Vassego:-) Det funkar oftast med stereokablar från en synths mono-utgång, men man får kolla från fall till fall. Halva ljudet är ju typ mono som en kanal från en synt är;-) Bättre att köra mono-kablar. Telekontakterna brukar vara balanserade på ljudkort och det är inte fråga om mono eller stereo utan bara signalnivå - höger och vänster kanal in till ljudkortet (båda mono) fast med varsin balanserad kabel (två ledare och jord per kabel). Svårt det här:-D Mitt ljudkort, Zoom TAC-2, har s.k. kombo-kontakter, Neutrik-kontakter med både XLR (mick) och 6,3 mm tele-kontakter kombinerade i samma kontakt. Själv kör jag obalanserade 2 meter långa kablar från min mixer till ljudkortet - men ska nog byta till balanserade kablar för att se om signalnivån blir bättre (såg nu att mitt ljudkort faktiskt har balanserade kontakter både in och ut). Obalanserade kontakter/kablar brukar (enkelt sagt) ha en signalnivå på -10dB och balanserade har en professionell nivå på + 4dB, vilket innebär mindre brus i förhållande till signalen på en balanserad kabel. Line-boxen är ju inte helt nödvändig när man spelar in hemma, men man kan ju få lite mindre brum och en bättre signal om man kör med en sådan. Line-boxar används alltid till keyboards, eller andra line-signaler, vid live-mixning eller i proffsstudios.
 7. Synthar brukar som standard inte ha balanserade utgångar så det funkar lika bra med vanlig monokabel och t.ex. min gamla Roland JP-8000 brusar lika mycket ändå. Det man behöver för att konvertera signalen från synthar till mixers och reducera eventuellt brum, är en line-box typ som den här i länken nedanför. Och bruset i hemstudion gör ingen större skillnad, eftersom man kan klippa bruset mellan tagningarna eller använda en gate - och tänka på att ställa volymen från synthen på max till mixern eller ljudkortet, det blir mindre brus då. I hemstudios så är det det inte så viktigt med just balanserade kablar pga. att man använder ganska korta kablar. Live används huvudsakligen balanserade kablar då det kan var kabellängder på tio meter eller mer - då förlorar man inte någon signal på vägen. Jag använder själv billigaste möjliga patch-kablar eller vanliga gitarrkablar och det funkar utmärkt. https://www.totalljud.se/Produkt/57/SDI-1-Stereo-Linebox---Jordisolator
 8. Den här verkar ju speeda upp farten när man surfar och blockerar många trackers och annonser, samt verkar rulla på mycket bättre än Apples egna webläsare Safari i min MacBook. Det verkar som den enligt nätet är baserad på Chromium som är någon Google-histora. Är det någon som har mer kunskap om denna? https://brave.com/features/
 9. Nej, men spanska kungahuset bekostade ju faktiskt Columbus resor för att göra sina utforskningar i världen och upptäcka Amerika;-) Vilket innebär att i slutändan måste någon betala för både det och för att dagens musik skall kunna göras. Jobbar du själv gratis i ditt civila liv? Jag skulle inte tro det. Du verkar resonera som alla andra att musik ska vara gratis, men så funkar inte världen - och i vår Spotify-värld så kommer ungdomar som skämts bort av sina föräldrar med värderingar som du verkar ha aldrig att förstå att musikskapande faktiskt är ett arbete. Som du säger är det ju inget måste med ego eller pengaintresse och det är ju också en nivå man kan hålla sig till - det är inte alla förunnat att kunna jobba med musik, men samtidigt bör man ju respektera dessa som livnär sig på den. Och för övrigt är Stim en organisation som tillser att kompositörerna får betalt för sitt arbete. Ersättning utgår för varje spelat verk på radio, TV och strömmade medier som t.ex. Spotify och det är därför det kostar pengar för dessa och vill man inte betala så kan man välja att inte lyssna/titta.
 10. Det finns sajter (t.ex iDefendo och Timebeat) där du digitalt kan lägga in dokument och andra media och som skapar ett digitalt spår som bevisar när i tiden du skapat detta. Kolla med Stim; de erbjöd dessa varianter som jag tror var gratis om man är medlem. Här är en länk: https://www.stim.se/sv/skydd-mot-plagiat-och-stold-0
 11. HomerJSimpson: Ja, absolut. Du har ju helt rätt i att den kan göra nytta för någon annan, men samtidigt är det ju kul om man själv kan tjäna en slant för sitt arbete. Sedan beror det väl helt och hållet på vilka ambitioner man har med musiken - trådskaparen kanske har en helt annan vision än du och jag. Själv spelar jag mest för att det är kul. Vad det gäller "att låsa" sitt verk så är det inte du som bestämmer utan det finns en lag om coyright som träder in vad det gäller alla verk; konst, litteratur, musik osv. så det kan du inte styra själv - förutom när man registrerar verk hos Stim. Man äger alltså sin egen text, såvida den kan definieras som "orginell" enligt Patentverket. https://www.prv.se/sv/upphovsratt/vad-far-skydd/
 12. Du har rätt i att skapelse aldrig kommer vara oförändrad, men nu är det ju så att det finns copyright-regler både för text och musik - just för att inte vem som helst ska gå in och göra om din låttext för att sedan lägga ut den offentligt. Man kan ju göra en cover på den men ändrar du så kan det få juridiska följdverkningar.
 13. Om du syftar på mig så skrev jag (kanske lite otydligt) att om sångaren ska vara med och peta i dina texter så kommer din ursprungliga textidé att gå förlorad, vilket jag själv inte skulle tycka var något vidare. Jag tycker att det är bra att du drog dig ur - det kommer bara sluta i osämja annars. Jag har varit med om flera projekt där prestigen hos vissa är viktigare än själva musikskapandet och det kommer inte generera något bra i slutändan. Är man inhyrd för att spela eller sjunga så gör man det och kan man tillföra något ytterligare så är det ändå låtskaparen som är producent och bestämmer vad som ska med i låten. Om du trycker på citat-knappen så kan du svara på enskilda inlägg. Ha det gött:-)
 14. Ledsen, jag missade läsa hela TS text - inte vaken ännu:-) Du har ju ett USB-ljudkort och det löser ju ljudingångarna! Har inte nyare Macbook Pro överhuvudtaget en USB-3-ingång, den är ju specad sådan enligt Apple? Korrigerar mig själv där, det verkar ju som de nya modellerna enbart har Thunderbolt 3 så det funkar med en adapter från USB-utgången på pianot till datorn. Lycka till!
 15. Ja precis, och jag vet att alla dessa är kompatibla såklart, men frågan var väl om TS kan köra midi från Casio-pianot direkt till en USB-adapter, det behövs väl ett midi-interface ändå?
 16. Känslig fråga det där. Jag jobbade ihop med en gitarrist som skrev musik/melodi och trummisen skulle göra texten (en låt till Göteborgs 400-årsjubileum). Gitarristen ville att jag skulle ändra i texten med anledning av att det dels skulle bli bättre flow och funka mer med melodin, och att i vissa bryggor var texten för upprepande, men trummisen blev sur och motsatte sig detta. Gitarristen ändrade ändå texten (som jag skrev om) och det slutade med att de som var gamla kompisar nu inte pratar med varandra:-( Samarbete bygger ju på kommunikation och kan inte sångaren/sångerskan sjunga din text så byt sångare, eller ändra i texten - det är ju slutresultatet som är det viktigaste. Sedan håller jag med om att den som sjunger inte skall ändra för mycket - det kommer att sluta i att ingenting vettigt blir gjort och din vision om din, inte hens, text går förlorad.
 17. Thunderbolt är en egen standard som Intel utvecklade en gång i tiden, och som Apple först införde i sina datorer, som du kan läsa om i länken nedanför. Den bygger i korthet på att man kan koppla skärmar, hårddiskar och andra enheter i en s.k. daisy-chain (kedja) utan att behöva använda olika standarder och olika kablar, typ display-port, USB, HDMI osv. Om du vill ha in ljud direkt från ditt digitalpiano så måste du koppla dina ljudutgångar från pianot till en ljudingång på datorn (linjeingång saknas ju tyvärr på Macbook Pro, och även på min Macbook Air) vilket innebär att du måste ha antingen ett Thunderbolt-ljudkort eller alternativt USB-ljudkort då du också har en USB-3-ingång/utgång på datorn. Ljud ut från Macbooken kan du koppla med en 3,5 mm telekontakt till hörlurar eller mixer från eller ljudkortet/linjutgången. För att kunna spela in midi till Sibelius så behöver du antingen ett midi-interface, eller så är det möjligt att det går att göra som JakobP beskrev att använda en converter från midi till USB 3/Thunderbolt, jag är osäker på skillnaden mellan USB A och C, eller hur man kopplar detta. Du har ju midi ut från pianot i alla fall. Här länk angående de olika Thunderbolt/USB-standarderna och som jag har fattat det så är det skillnad på USB-1/2 och USB-3 och det är inte alla USB-3-kontakter som är helt kompatibla med Thunderbolt. Kjell och Company skriver: "Tack vare det har Thunderbolt 3 stöd för USB 3.1 gen 2 (10 Gb/s)" vilket borde innebära att man ändå måste ha ett midi-interface eller ljud-interface med midi. Någon annan som kan upplysa oss om det? https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/dator/externa-anslutningar/thunderbolt https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/dator/externa-anslutningar/usb mvh, Peter
 18. Lite Roger Waters i Pink Floyd över texten. Han brukar ha såna där reflekterande, lite melankoliska texter, gött. Speciell röst du har också, gillar det.
 19. Surt! Jag har själv gjort samma misstag en gång och fick nedgradera två OS bakåt för att få Pro Tools att funka bra. Tyvärr ligger det ju i användarens eget intresse att ta reda på vilka kompabilitetsproblem som kommer att upstå - det har ju Apple inget ansvar för. Här är en guide hur du nedgraderar till original-OS. Och det är i praktiken mycket lättare än vad det verkar på pappret, gör en backup på allting innan bara. Tyvärr blåser man ju rent datorn om man kör "Shift-Opt-Cmd-R" så det gäller som sagt att göra backup , men om du har gjort Time Machine-backuper kan du reversera bakåt i tiden till när det funkade med alla drivisar. https://www.chriswrites.com/how-to-downgrade-to-an-earlier-version-of-macos/
 20. Den här analysen gjorde Izotope Ozones (8) Master Assistant av Melkers låt.
 21. Jag har lyssnat på låten nu och den är väldigt sjyst, bra mix men lite låg i nivå - om du inte har tid själv att "remixa" eller "mastra" så finns ju många kunniga här på forumet. Det är ju lätt att skicka spåren via Sprend eller någon annan digital förmedling så andra kan ta ta i det, om man själv inte har tid.
 22. Naturligtvis har du rätt, men det vara bara en allmän reflektion över Mixamannens inlägg - som egentligen inte riktigt hör till ämnet;-) Om du läser mitt inlägg ovanför så kanske vi här eller andra kan guida dig till hur man ska göra få till en volymstarkare mix - och en bättre mastering. Börja med att läsa inlägget:-)
 23. pop 53: Om du menar folk i allmänhet så sitter de väl och äter fläskotlett i sin Svedala-idyll just nu, eller menar du kidsen i synnerhet så sitter de väl och spelar Playstation, eller nåt - och det ska jag också göra snart efter fem timmar av baspålägg och redigering av percussion-spår;-) Lägger man ut grejor som är för "seriösa" eller som visar hur verkligheten faktiskt är kommer detta alltid att uppröra vissa människor, som du verkar ha gjort, och så får man en censurerande käftsmäll - jag har också råkat ut för precis samma sak på Facebook när jag lagt ut rena faktabaserade länkar, speciellt angående den nu pågående viruspandemin. Det visar ju att den gamla devisen "Don´t kill the messenger" aldrig kommer att stämma. Människor verkar inte vilja få reda på fakta, kanske på grund av den lätt försvinner i allt övrigt brus av ignoranta uttalanden; det känns i dagens samhälle totalt meningslöst, och det känns som att gå på en fin linje att själv försöka att förmedla ett tråkigt budskap på ett ändå hyfsat positivt sätt och inte att måla f-n på väggen, vilket de flesta ändå tolkar detta tråkiga budskap som. Vidare kan man ju diskutera vad politik egentligen innefattar, i vår värld känns ju det mesta tyvärr politiserat, men det tillhör andra forum som t.ex Flashback, som någon nämnde här ovanför. Peace!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.