Jump to content

Pär Nord

Medlem
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutralt

About Pär Nord

 • Rank
  Med i gänget

About me

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Göteborg
 • Min utrustning
  Garageband, tre (3) plug-in (VU-mätare mvM2, kompressor MJUCjr, EQ TDR Slick alla gratis), Cortbas, Fendergitarrer, Danelectro t slide, Shure 57 o 58, M-audio MIDI keyb. Inbillar mig att Ga.Ba. borde räcka. Nu uppdaterad med kompressor och EQ från Sovjetunionen (typ).
 • Intressen
  Göra framsteg som ljud- och låtskapare. I övrigt filosofi, psykologi och komedi, gärna samtidigt.
 • Home page

My music online

Recent Profile Visitors

709 profile views
 1. Version 1.0.0

  0 downloads

  Bully blues .mp3 Lagom lång låt. Skiss? De räcker kanske så...

  Free

 2. Version 1.0.0

  0 downloads

  Bazooka babes.mp3 Lagom lång och dum sång...

  Free

 3. Hej Hasse l'Snoken Är man dålig på det blir det fel (blir det rätt är man bra på det) men med lite teori och vana lär man sig känna igen vanliga ackordsföljder (o m tiden enskilda ackord) men innan dess är nätet bra. Mitt råd som icke-proffs är att hitta rätt ackord bara i skrift och lära sig själva stommen, melodin, harmonierna och rytmen innan ev. riff, solon, break etc. Då kan man lattja och kanske hitta en egen vinkel man gillar. Ska man bli proffsmusiker o övar fem timmar om dagen är det inte så. Själv var jag för lat för att lära mig andras låtar "rätt" utan höll mig till blues eller egna låtar. Det är svårt att göra fel då. Vi äldre fnulare har ju oftast gitarren som utgångspunkt men har man en DAW, loopar o MIDIkeyboard som utgångspunkt kan det vara lockande att försöka göra exakta re-makes. Dum idé tycker jag...
 4. För mitt otränade öra låter det bra i Apple Music m Airpods på god volym (EQ Rock). Inget grötigt, tydliga instrument och sång. Nu är musikstilen (popmetal?) inte bekant för mig, alltså ljudidealet. Jag hade nog slaskat på med reverb för att skapa känslan av arenaspelning men det är detta med ljudideal...Instrument som kommer och går gillar jag men de äldre "producentproducenterna" talar sig alltid varma för en "samlad ljudbild". Ska du tävla så har du väl kollat in juryns ljudideal. Nä nåt substansiellt har jag väl inte, förutom att jag gillar låten. Gonatt.
 5. Förmodligen har jag gjort ett eller flera fel här. I postandet alltså. Låten skrev jag medan jag filmade. Inte ordagrant men ämnet, enkelheten och upprepningarna var givna. Apropå hur man skriver låtar och texter. Undvik "maybe-baby" o "hjärta-smärta". Använd aldrig trestaviga ord.
 6. Version 2.0.0

  1 download

  Ska spela med gubbar i stan (GBG) som vill ha de svenskt. Översätter mina engelska texter. "Klasskalas" låter nära "Classified" men är två skilda ämnen. Gav upp o lät tramset i min hjärna göra jobbet. Allt improviserat. Utan dead-line, kontrakt o ambitioner kan inget spåra ur.

  Free

 7. Tack för svaren! Jag lutade åt det ni säger men eremiter som slutat fråga andra och lyssna på dem kan övertyga sig själva om vilka konstigheter som helst. Nu försöker jag lära mig "musikproduktion" och "videoproduktion" men bara för att roa mig själv. Min "publik" är släkt och vänner (ovilliga och ofrivilliga) som jag kan överösa med mp3-filer och länkar närsomhelst, Förr var det dyra kassetter (som de spelade över) och fester där tre man slogs om den enda gitarren. Nu kommer ingen undan (haha)! De skulle nog tycka det vore fånigt om jag hade artistnamn. Att jag ändrat namnet (något som bara syrran pikat mig för) till nåt "svengelskt" ligger 20 år tillbaka i tiden när jag tog "datorkörkort" och skulle hitta på min första Hotmailadress. Pär blir Par utanför Norden (å Tyskland) så det blev Pair. Smart tänkte jag då, men efter 20 års bokstaverande o missförstånd ganska dumt. Men vi svenskar är nog de som svänger oss mest med amerikansk engelska i vardagen. Kanskr är det därför man kan höra amerikaner kalla oss: "Germans who are good at english." Vi säger så!
 8. Varför artistnamn? frågar jag mig. En trollkarl (jaja magiker) som heter Lars-Åke Johansson och kallar sig "El Mistico" kan jag förstå eller John Wayne som hette Marion i förnamn innan Hollywood. Alltså att byta till ett anslående namn när man har ett trist och osexigt namn. Många här i gruppen har ju artistnamn på Soundcloud, Youtube etc och jag undrar om man når ut lättare med nåt engelskt eller "osvenskt" namn. Själv heter jag Pär Samuel Nord vilket inte är nån hemlighet och kallar mig antingen Par/Pair Nord när jag misshandlar elgitarrer eller Samuel Nord när jag gör nåt instrumentalt orockigt. Nu har ju många i gruppen (till skillnad från mig) som mål att nå ut med och försörja sig på musik och hur den marknaden ser ut eller vad som krävs har jag inga gedigna kunskaper. Jag har ändå sett att de artister jag kollar upp och de jag följer på YouTube (amerikaner mest) använder sina egna namn förutom hiphop/rap-scenen och DJ/technonissarna. Om jag ville nå ut med min egen musik i stor skala skulle det för mig givetvis vara i eget namn även om nån skulle säga att det var fel marknadsföringstaktik. Vilka är fördelarna idag med artistnamn? Vilka är de eventuella nackdelarna? Tacksam för synpunkter. OCH SIST men inte minst, varför använder så många här ett användarnamn/artistnamn? På Flashback skyltar jag (eller nån) inte med mitt namn och vill inte ha kontakt med nån men denna gruppen bygger ju på samarbete och hjälpsamhet musikskapare emellan och att vara "anonym" verkar, tja, onödigt. Rätta mig om jag har fel, jag har haft fel förr.
 9. Tack reverbed för att du friskade upp mina skrala kunskaper om film. Det är detta med "screen direction" när det man filmat ska redigeras. Att scenerna man tagit förmår skapa känslan att personen hela tiden går i "rätt riktning" (alltså riktningen i första scenen) och att vi som tittar upplever att vi befinner oss på samma sida av personen som vi gjorde i första scenen. MEN Det är ju ingen lag och heller inte så verklighetens vägar ser ut. Men på film blir det gärna kraftfullt när vi t.ex. går lite framför eller vid sidan av en målmedveten människa men förvirrande om "screen direction" ständigt skiftar utan förklaring. Vart är vi på väg? Tänk på öppningen i "Paris, Texas" Där kameran filmar bakifrån, framifrån, ovanifrån men vi ser och känner att Travis hela tiden går rakt fram i samma riktning. Du berättar en historia om en man som vi förstår kan vägen (till skillnad från Travis), så gör mannen intressant. Hans ansikte, dammiga kängor, gitarrfingrarna, detaljer att tolka tillsammans med musiken. Uppbrytningen av kronologin är smart och snygg, panoramabilder växlade med närbilder likaså. Stilgrepp som är välanvända därför att dom är bra och fungerar. Som när man börjar skriva låtar. En snygg slinga, en fin ackordsföljd, en text man vill sjunga. Men i vilken ordning ska delarna komma? Är det här en vers eller en brygga, hur ofta ska slingan upprepas ...ja du vet. Färgsättning är så subjektivt och jag har redan skrivit väl mycket - men mitt motto när jag behandlar bild är svartvitt UTAN gråtoner eller vanvettig psykedelia. PS Ni kan ha en hit
 10. Version 7.0.0

  6 downloads

  En nästan sann lägereldssång om kungen av Amerika. Klippte in (o sönder) nåra country o bluesloopar för rätt stämning. Brötigt o slarvigt samt "redigerat", mixat o ommixat X antal gånger bara för att jag kan. Mastrad gratis på Bandlab där fler än fem amerikaner gillade den.

  Free

 11. Bra. Gjort musik hela dan, så svar först nu. Om det är Humbuckermikar du bara MÅSTE ha får du åka till Eskilstuna och hämta den, annars Fender, olika mikar, akustiska med och utan. Jag spelar alltid line-in men det finns förstärkare och Shure57:or. Ja nu vet du...😎
 12. Du kan få hjälp av mig Carl. Vi bor i samma stad och har samma efternamn så det känns givet. Hör av dig på epost så kan vi komma fram till nåt. / Pär Nord
 13. Klarröd är finast tycker jag, kanske för att min första strat hade den färgen. Den jag har nu är mörkare röd, men röd.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.