Jump to content
Annons

SAE institute


AndersL (oregistrerad)

Recommended Posts

AndersL (oregistrerad)

Någon mer här på studio.se än jag som ska börja läsa AED vid SAE i Solna nu den 28:e? 😛

Redigerat av AndersL
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag känner många som gått den...

Det är en utbildning som blir vad man gör den till. Den kan vara jättebra om man verkligen går in för att lära sig. Men det finns en del som har gått den som inte vet hur man kopplar in de simplaste sakerna.

Lycka till 😛

Link to comment
Dela på andra sajter

AndersL (oregistrerad)
Jag känner många som gått den...

Det är en utbildning som blir vad man gör den till. Den kan vara jättebra om man verkligen går in för att lära sig. Men det finns en del som har gått den som inte vet hur man kopplar in de simplaste sakerna.

Lycka till 😳

Har också hört det. Men jag har ambitionen att lära mig myyyyycket. Annars vore det ju att kasta pengarna i sjön... Så jag har stora förhoppningar! 😏

Link to comment
Dela på andra sajter

tja!

ni som själva gjort ljudtekniker(audio enginer) linjen på SAE eller som känner

folk som gått den. Har ni/de lyckats få jobb efter utbildningen? Eller är det mera så att man bara blir effektivare i sin sovrums studio. Har lite funderat på den utbildningen, men osäker på om att det är värt det?

trevlig helg till alla ni som e lediga!

Link to comment
Dela på andra sajter

Det e tveksamt om det är värt att lägga så mycket pengar på en utbildning på saker som man ändå måste lära sig genom att sitta och våndas natt efter natt i en studio. Det som är mest värdefullt med utbildningen är nog de kontakter man kan få. Fast inte branschkontakter, utan jag syftar på andra som håller på med samma sak som en själv. Jobb får man inte. Det funkar inte så idagens musikbransch. Hur många renodlade studios finns det i Stockholm som har fast anställda tekniker? Typ nada! Man måste vara bra på allt om man ska ha en chans alternativt jobba i team där alla har sin specialitet. Men idag är de flesta producenter/låtskrivare själva tekniker så att bli ljudtekniker kommer man inte långt med. Visst skulle man som producent vilja ha en specialutbildad ljudtekniker men det finns inte många som skulle betala för det, speciellt inte någon grönjöling från SAE eftersom man då troligen är mer kompetent själv.

Köp studioutrustning istället och hyr en lokal i ett studiokollektiv så får du mer valuta för pengarna!

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej jag gick SAE 99-00 och jag måste säga att ingenting är som sagt gratis...

Utbildningen blir vad du gör den till och själv har jag jobbat med TV-ljud i fem år nu. Det var trots allt tack vare att jag hade utbildning jag fick mitt första jobb.

Även om du inte får jobb i en fetstudio efteråt så får du ju ändå bra praktisk kunskap som du inte kan få t.ex. genom att bara hänga på forum som det här. (inget illa menat studio)

Du får HÖRA skillnaden på mickar, mixerbord, högtalare och sånt och slipper sitta och ratta i blindo. Du får veta hur du får till önskade ljud, att separera instrument frekvensmässigt i en mix, lära dig om fasfel (HÖRA hur det låter och varför det blir så) och annat som är svårt att lära sig endast teoretiskt.

Gäller bara att lägga manken till så lär du dig en massa, det finns alltid handledare till hands på SAE och det är guld värt.

Link to comment
Dela på andra sajter

ChrisSnyder (oregistrerad)

Köp utrustning för pengarna istället ...

En Powermac, Logic, en bra Neumann mick, en fet Focusrite ISA preamp, ett par synthar, ett par pluggar från waves ...

... och ring till nån av dom bättre studiorna och be efter privatlektioner av en producent som gjort vettiga saker. Du kanske måste pröjsa 500-1000kr per lektion för ett par tre timmar. Men jag lovar dig att på 10 lektioner kommer du lära dig mer än ett år på SAE, jag ger dig garanti på det!

REKLAM

Vår studio har faktiskt privatlektioner för 400kr per lektion, våra tekniker har mixat grejor som har legat på hitlistorna och jobbar med det heltid. Nu har vi knappt nån tid, men i framtiden, typ nästa år. Då kan de finnas luckor. 😱

Lycka till

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej

Tänkte mest instämma med de andra som gått SAE, utbildningen blir vad du gör den till.

Det stämmer att det inte är många studios i stan som anställer folk på heltid längre men ska du jobba frilans/%dealar mm så vill de hellre ha bra utbildat folk än hemmapulare.

Sedan har du ju hela mediasvängen med tv, radio mm.

Sen har vi ju dig då Snyder.... ser ut som om du har något speciellt mot SAE.

Varje gång det dyker upp en tråd här eller i logic forumet eller i vst forumet som handlar om utbildning så är du där med dina negativa kommentarer.

Du säger också att man ska köpa prylar och utbilda sig själv? rimmar lite illa med att du/ni själva erbjuder utbildningar på er hemsida, tycker jag.

Ok, det är väl bra att gå hos erfarna också för att lära sig men no offense Snyder.

Går hellre och lär mig hos personalen på SAE som jobbat professionellt med tex Skifs, The wailers, Titiyo, Rammstein, Messiah Marcolin(Candlemass), Max Martin, Lundell mm.

mvh

Spinnybob

Link to comment
Dela på andra sajter

Alla utbildningar är vad du gör dem till.

Du kan inte bara sitta och vänta på jobb efter en avslutad utbildning. Man får lära sig praktiska kunskaper och man måste vara beredd att jobba som en galning utan att få betalt i början. Fylla på "cv:n" men allt möjligt.

Sen får man se om man tycker det är värt att lägga pengarna på dyra prylar och sen inte riktigt veta vad de ska vara till eller att lägga pengarna på utbildning och spara ihop grejer sedan och veta vad de gör.

Och man läar känna folk som kanske inte är "värda" något idag men kanske om nått år eller två. Det är aldrig fel att känna tillrävkligt mycket folk 😉 .

Link to comment
Dela på andra sajter

AndersL (oregistrerad)

Ska försöka svara/kommentera flera inlägg på en och samma gång.

Utbildningen kostar 80 000 kronor. För dom pengarna kommer man inte i närheten av att kunna köpa all den utrustning som finns att arbeta med och lära sig, vid SAE. Sen är jag heller inte så naiv att jag tror att 80 000 kronor kommer köpa mig en plats bakom mixerbordet i någon av världens främsta studios, även om min stora dröm givetvis är att någon gång till slut hamna där. 🥰

Det skulle vara som att tro att man kunde kliva rakt in som statsminister efter att ha läst ett år stadsvetenskap vid stockholms universitet.

Men jag lovar att det året skulle ses som en merit. Samma sak gäller här. Det är ALLTID bra att kunna visa upp papper på att man är utbildad inom någonting. Sen i slutändan handlar det ju naturligtvis om vad man presterar. Det gäller alla yrken, inom alla områden.

I grund och botten är det intresset för ljud som driver mig, och bara att få ha ett ljudrelaterat jobb, är en dröm i sig, även om det så är inom radio, TV, eller som lärare, etc. Ingen, eller i alla fall väldigt få, hamnar på sin drömpost vid första anställningen. Jag jobbar en hel del med inspelning redan idag, och jag vet att det krävs väldigt mycket arbete för att överhuvud taget kunna tjäna några slantar på det. Man får ta alla jobb som erbjuds; talböcker, tal till instruktionsfilmer, småljud till hemsidor, en stor hög med demoinspelningar, etc etc. Fick jag välja skulle jag självklart spela in enbart stora världsartister. Men man kan aldrig komma dit om man inte tar dom lite mindre jobben först. Och jag hade inte tagit dom små jobben om jag inte tyckte att det var roligt...

Jag har bestämt mig för att börja på SAE i första hand för att jag får studera ett ämne som jag älskar, och därför törstar jag efter mer kunskap hela tiden 😉. Sen hoppas jag att få möjligheten att lära mig ett brett utbud av utrustning, vilket förhoppningsvis kommer göra att man kommer igång snabbare och att arbetet flyter lite smidigare om man blir "inslängd" i diverse inspelningssituationer i framtiden.

Sen hoppas jag ju på att få träffa några likasinnade, därav denna tråd.

Så nu provar jag igen; någon mer än jag som börjar SAE den 28:e? 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Känns som att jag säger det folk sagt, men kanske bra med en till röst. SAE är definivt din "egna" skola, lägger du dig inte in i det du gör så kommer du inte få något ut av det.

Men att tro att man kan lägga ut 80000:- på egna prylar är rätt korkar, visst du kommer ha en halv bra hemma studio, men hur fan ska du veta hur du använder det, förutsatt att du inte gjort något förut. Och 80000 ger inte så värst mycket, bara efter att ha köpt datorn, ljudkort och mick, förutsatt att det är halv bra saker, så är du nere på 40000:-. Där efter får du köpa massa "små" saker som kommer suga ut pengarna ur fickan.

SAE är helt klart värt, om man räknar med att anstränga sig.

Sen har min klass fått arbeta mycket på deras Neve VR bort, vilket är så jävla värt!

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 månader senare...

// sammanslaget med tråd i existerande ämne /admin

undrar om det finns någon eller några här som har gått SAEs Audio Engineering Program i Solna. I sånna fall, hur va det? är det värt att betala 77 000 för det? vad jobbar ni med idag? skulle ni rekomendera det? Om det är någon som har gått andra utbildningar får ni gärna också berätta lite.

Redigerat av Olsberg
Link to comment
Dela på andra sajter

******

konstpaus innan chris snyder kommer hit och dömer ut SAE och alla andra utbildningar han inte gått. samt all utrustning han själv inte har...

******

Jag tror absolut att SAE har mycket att erbjuda rent tekniskt och kunskapsmässigt. däremot är det nog till stor del det slitna ordet "kontakter" som avgör om du får jobb eller ej efter utbildningen.

Redigerat av basshole
Link to comment
Dela på andra sajter

ChrisSnyder (oregistrerad)

*garvar* Haha ...

Dom JAG har jobbat med som gått SAE är KASSA. Det kan ju vara stolpskott som fått summan betalat av pappa lr vad som helst. Men jag kommer säga att det är kasst tills nån bevisar motsatsen.

När man inte kan ratta en kompressor lr vet vad begreppet dubba innebär efter 77000kr betalda för att gå denna kurs så kan man inte annat än att klia sig i huvudet ...

Det är som att pröjsa 77000kr för en bilkörningskurs och sen inte veta hur man använder ratten och gasen typ.

Köp grejor för 30000kr istället, kontakta nån producent du tk har ett bra sound. Säg att du vill betala 1000kr för en timmes lektion 40ggr. Så LOVAR jag dig att du kommer lära dig mer än 5 år på SAE. GARANTERAT!

Edit: Och nå jobb som producent lr tekniker kommer du absolut inte få för du gått SAE. Det handlar bara om talang och kontakter. Oavsett vad som står på deras hemsida ...

Och jag tk inte all utrustning jag har är dålig. Absolut inte. Gillar inte crap i fin förpackning bara ...

Redigerat av ChrisSnyder
Link to comment
Dela på andra sajter

Att lyssna på Chris Snyder är som att skita i sin egen ficka! Dvs ganska kul men mest jobbigt och onödigt i längden.

En sak har han rätt i dock.....bara för att du har gått på SAE så betyder inte det att du kommer få jobb som ljudtekniker, det handlar om kontakter, intresse, engagemang och i vissa fall pengar.

Om du har pengarna och verkligen verkligen vill gå på SAE så ska du givetvis göra det, men du ska ha i bakhuvudet att det kommer bli riktigt...RIKTIGT svårt att få jobb som ljudtekniker.

Link to comment
Dela på andra sajter

intressanta svar. men menar ni verkligen att utbildningen inte fungerar som merit när man letar jobb? iof har man kontackter så behöver man väl inte så mcyket, men om man söker jobb den vanliga vägen, måste det väl ändå vara en fördel på något sätt att ha gått en ljudteknikerutbildning? ja vet inte riktigt, men just nu känns det som att jobba med att dricka kaffe o pilla på lite reglar i en studio är en dröm som typ 0.00001% av de utbildade får uppleva?

feedback plz

Link to comment
Dela på andra sajter

tsmalmbe (oregistrerad)

Dubba är 1) det man gör i filmvärlden, alltså spelar in skådespelarnas röst efterhand i studio eller 2) det man gör i polen, har en man som talar alla röster i en amerikans såpa.

Link to comment
Dela på andra sajter

spelar väl fan ingen roll vilken utbildning du går, vad den kostar, eller hur avancerade prylar man lär sej använda på den. har du inte talang så har du inte... det är _det_ som spelar roll sedan i den professionella världen. tror inte det finns någon där ute som anlitar folk för produktioner som bryr sej om vad den gått för utbildning. allt som räknas är vad man har gjort och hur duktig man är på att göra sin grej.

Link to comment
Dela på andra sajter

spelar väl fan ingen roll vilken utbildning du går, vad den kostar, eller hur avancerade prylar man lär sej använda på den. har du inte talang så har du inte... det är _det_ som spelar roll sedan i den professionella världen. tror inte det finns någon där ute som anlitar folk för produktioner som bryr sej om vad den gått för utbildning. allt som räknas är vad man har gjort och hur duktig man är på att göra sin grej.

det har du rätt i men killen i fråga kanske har talangen men inte vet hur han ska andvända den, givet vis är en utbildning alltid bra att ha i bakfickan

Link to comment
Dela på andra sajter

Dubba är 1) det man gör i filmvärlden, alltså spelar in skådespelarnas röst efterhand i studio eller 2) det man gör i polen, har en man som talar alla röster i en amerikans såpa.

Öh.. Dubbning inom musik är när man har två paralella sångspår, ofta panorerade åt varsitt håll.

Link to comment
Dela på andra sajter

ChrisSnyder (oregistrerad)
Att lyssna på Chris Snyder är som att skita i sin egen ficka! Dvs ganska kul men mest jobbigt och onödigt i längden.

Jag lever på min musik och är producent till yrket. Jag anlitar själv ljudtekniker på många jobb. Jag har själv kämpat som ett as för att få mina fötter på rätt sida, mina produktioner på radio och ha artisterna ståendes i kö till min studio ...

Om du tycker att sanningen är jobbig så är det en sak, men så som jag skriver funkar det. Och jag tycker att SAE är kasst. TILLS nån bevisar motsatsen som sagt.

Har även kompisar som gått dyra dyra utbildningar i USA, som sen kommer hem och kan inte ett piss mer än min praoelev som varit här 3 veckor.

Tre saker handlar det om!

1. Talang (kan du inte rita blir du aldrig konstnär hur många kurser du än går)

2. Kontakter (du säljer inga tavlor om du inte känner folk som kan ställa ut dom)

3. HÅRT ARBETE

Link to comment
Dela på andra sajter

Lasse Mongo (oregistrerad)
Jag lever på min musik och är producent till yrket. Jag anlitar själv ljudtekniker på många jobb. Jag har själv kämpat som ett as för att få mina fötter på rätt sida, mina produktioner på radio och ha artisterna ståendes i kö till min studio ...

Om du tycker att sanningen är jobbig så är det en sak, men så som jag skriver funkar det. Och jag tycker att SAE är kasst. TILLS nån bevisar motsatsen som sagt.

Har även kompisar som gått dyra dyra utbildningar i USA, som sen kommer hem och kan inte ett piss mer än min praoelev som varit här 3 veckor.

Tre saker handlar det om!

1. Talang (kan du inte rita blir du aldrig konstnär hur många kurser du än går)

2. Kontakter (du säljer inga tavlor om du inte känner folk som kan ställa ut dom)

3. HÅRT ARBETE

Word! and that goes for anything!

Med sprit behövs det ingen talang bara tid!

Link to comment
Dela på andra sajter

Att lyssna på Chris Snyder är som att skita i sin egen ficka! Dvs ganska kul men mest jobbigt och onödigt i längden.

Jag lever på min musik och är producent till yrket. Jag anlitar själv ljudtekniker på många jobb. Jag har själv kämpat som ett as för att få mina fötter på rätt sida, mina produktioner på radio och ha artisterna ståendes i kö till min studio ...

Om du tycker att sanningen är jobbig så är det en sak, men så som jag skriver funkar det. Och jag tycker att SAE är kasst. TILLS nån bevisar motsatsen som sagt.

Har även kompisar som gått dyra dyra utbildningar i USA, som sen kommer hem och kan inte ett piss mer än min praoelev som varit här 3 veckor.

Tre saker handlar det om!

1. Talang (kan du inte rita blir du aldrig konstnär hur många kurser du än går)

2. Kontakter (du säljer inga tavlor om du inte känner folk som kan ställa ut dom)

3. HÅRT ARBETE

Jag skrev ju att du hade rätt i det du skrev, dvs att en utbildning inte gör så att man blir ljudtekniker. Har du gått SAE? Hur kan du dissa skolan? Finns ju fler i Sverige som har gått den skolan som är mer ”respekterade” än du. Sen är det ju givetvis så att flertalet som går skolan aldrig kommer att jobba som ljudtekniker på heltid. Du skriver att du lever på din musik och är producent till yrket……det är ju inte det du lär dig på tex SAE. Nä…en utbildning är väl alltid bra oavsett vilket yrke man har, eller?

Dom tre saker de handlar om är.

1. Kunskap

2. Ödmjukhet

3. HÅRT ARBETE

//Fredster

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja, jag tror säkert det ChrisSnyder säger mycket väl kan stämma, men icke desto mindre känner jag också folk som gått där och lever riktigt gott som ljudtekniker. Jag tror att det är en chansning vart än man studerar, hur man skall lära sig att lära sig är en konst i sig. Vill du inte dra till London eller "Uve-sa" så tror jag det är ett alternativ. Annars kan du ju alltid kolla in ngn av de många folkhögskolor som erbjuder ljudteknikerutbildningar. Nivån på folkis är ofta precis vad man misstänker... sisådär, men det brukar vara en trevlig lunk och ett andningsår för många. Under den tiden kan du köpa massor med böcker och utrustning och lära dig av de felen som de gör. Sedan tror jag SAE är ett alternativ.

De flesta bra ljudtekniker jag känner är antingen väldigt duktiga musiker eller har bra öra, så jag tror också att det kan vara värt att lägga extra timmar på muciserandet också.

Redigerat av steflund
Link to comment
Dela på andra sajter

har inte SAE haft problem med råttor? Hörde att de lagt ut råttgift i huset där dom håller till, alla råttorna dog och ramlade ner mellan väggen till studion och "vanliga" husväggen med likstank från helvetet till följd. Enl vad jag hört fick dom slå igen när det hände, typ nov, dec eller när det nu var.

Men,men det kanske har ordnat sig nu. Eller kanske bara var en skröna, vad vet jag 😉

btw, sök hellre en bra folkhögskola med Ljudteknikerlinje istället för att hosta upp multum.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag klipper detta från en tråd jag skrev i för länge sen....pallar inte skriva det igen....:

Har själv gått SAE, och kan bara säga att den är otroligt bra....men bred utbildning....vill man specialisera sig inom nått kanske man antingen måste plugga vidare efteråt, eller söka sig rätt från första början....

Ljud/musik är ett otroligt stort område....steg ett är att ta reda på vad inom genren man vill rikta in sig på....även om man inte direkt har koll på det som oinsatt, så kan man försöka rensa lite.....

Skriva musik?

Producera musik?

Jobba med akustik?

Sitta som "inhouse"-ljudtekniker på en studio?

Flänga runt och rigga för livespelningar(roskilde/hultsfred/andra spelningar)?

Reklam-makare till radio/Tv?

Jobba på Radio/TV?

Ljudsätta filmer och spel?

Sounddesign....tex utveckla ljud till synthar osv?

Andra media-arbeten där ljud/musik används....osv osv....

Nu har jag säkert missat minst lika många punkter......

Gå tex inte AED-kursen på SAE om du bara vill lära dig att skriva bättre musik....för det lär man sig inte där.

Första felet många gör när man söker en utbildning är dels att man inte riktigt vet vad man vill, och heller inte riktigt har kollat upp exakt vad utbildningen erbjuder....! Vad exakt menar man när man säger att man vill vara "ljudtekniker"!? Vill man sitta och ratta en kompressor i studion, eller vill man rigga livespelningar, eller vill man åka med SVT till "långtbortistan" och spela in Robinson?

Andra felet är just att man tror att utbildningen kommer lösa alla problem....vilket inte stämmer alls (vissa har ju självklart flyt, men väldigt få)....utbildningen är en bit på vägen, den ger dig kunskap om branschen, och den ger dig förhoppningsvis ett papper på att du kan saker och ting....sen måste du utöver detta självklart skaffa dig erfarenhet också....vilket är supersvårt, men det blir snäppet lättare när man är utbildad.

Sen kan jag säga att kan man inte ratta en kompressor eller vet vad en dubbning är efter att ha gått SAE så har man ABSOLUT sovit sig igenom utbildningen....synd när man pröjsat 60-70.000 för den, men det är deffinitivt inget man kan skylla på utbildningen, för så pass mkt som man går igenom kompressorer och andra effektenheter på SAE så vore det ungefär som att inte veta hur man styr en bil efter att ha gått i körskolan....man har helt enkelt inte varit närvarande på någon lektion, och aldrig sett eller åkt i en bil tidigare. Men troligtvis finns liknande exempel på i princip alla utbildningar inom typ, alla ämnen....folk som troligtvis blev fetingunderkända på utbildningen men ändå säger....."jag har gått på handelshögskolan"....

Mitt tips är att gå på SAE's introdagar.....prata med folk, sök på nätet osv....

De andra utbildningarna har säkerligen liknande introdagar eller dylikt....fördjupa er i vad ni vill rikta in er på. Var öppna för att behöver fortsätta plugga även efter första utbildningstiden......efter att ha gått en utbildning kanske ni märker att det är akustik ni vill hålla på med, då måste ni troligtvis söka er vidare och vidareutbilda er inom det området....

Fler och fler har faktiskt utbildning inom ljud/musik/bild.....vilket leder till att utbildning krävs på fler och fler ställen....men, som i alla branscher kan man slå sig fram utan utbildning också....man får helt enkelt välja vilken väg man vill gå.

oj....mkt svammel och filosoferande här....hoppas det har varit till någon form av hjälp....

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...