Jump to content
Annons

Spela in video och audio samtidigt!


Jonnie

Recommended Posts

Hej hallå tja!

Som beskrivningen lyder. Jag söker efter ett program som gör det möjligt för mig att spela in video och musik samtidigt. Ingen jävla QuickTime eller PhotoBooth här nu utan ett skräddarsytt program som specialiserat sig på denna typ av inspelning.

Jag vill ha ljud i båda högtalarna/hörlurarna utan att behöva konvertera till och från stereo/mono o fan o hans moster. När jag gjort min tagning ska jag kunna redigera ljudspåren och sen trycka ut som en färdig videofil.

Vi ni, kära vänner, om det finns ett sådant program där ute nånstans om ligger o väntar på mig?

Exempel: http://www.youtube.com/watch?v=4QqakND3vUo

Tacksam för svar

//

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

utan djupare kunskap i ämnet, så låter det som en dyr variant...

Sen lär det ju också vara beroende på i vilken omfattning du vill kunna redigera ljud och bild. Om du vill kunna redigera många separata ljudspår, så skulle jag nog göra "som vanligt", dvs. att göra separata inspelningar för video och ljud, sen bara sätta ihop det i lämpligt program (final cut, till exempel).

Skaffa en HD-kamera och inspelningsprogram. Spela sen in det ljud du ska ha, i dator. Filma det du vill filma med kamera och sen behandla ljud och bild separat till önskat resultat. Sen mixa ihop båda.

Alternativet kanske skulle vara att gå via ljudkort/mixer direkt till en kameras eventuella linein-ingång. Men då får man ju kompromissa med möjligheterna till efterredigering av ljud, eftersom att det blir ett "färdigmixat" stereospår direkt.

Man kan ju iof extrahera ljudet i ett videoredigeringsprogram och göra lite övergripande ljudredigering (lägga eq, reverb eller liknande på masterspåret).

Men, lägger som sagt en reservation för att det skulle kunna finnas nån "mirakel-låda" som behandlar allt på en gång. Har dock inte hört om det...

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för snabbt svar.

Jag hittade "Soundflower" igår som tydligen ska vara rätt lovande. Fungerar dock inte på min dator.

Egentligen bryr jag mig inte riktigt om att kunna mixa mina ljudspår etc, men jag ska förklara mitt praktiska problem.

Jag använder iSight i min Mac men jag spelar in via Quicktime istället för PhotoBooth. På så sätt kan jag använda mitt Apogee Duet som ljudkälla istället för Macens egna.

När jag klickar på Record i QuickTime så spelas ljud in tillsammans med video. Synkat och allt.

Problemet är att QuickTime spelar in ett enda spår i Stereo och som panoreras ut i vänster hörlur istället för i bägge. Jag hittar inte i QuickTime hur man på något sätt kan balansera ljudsignalen.

Enda sättet jag hittat hittils för att få ut ljudet i bägge hörlurarna är att använda Soundtrack Pro och omvandla spåret till Mono. Då har jag en monosignal som panoreras ut i bägge lurar. Problemet är när jag e klar. Jag har ingen aning hur jag ska "exportera" Ljud OCH Video. Soundtrack Pro behandlar ju bara ljudfiler.

Om jag exporterar min ljudfil måste jag väl klippa ihop ljudet med filmen i typ iMovie eller något och riskera att få det osynkat? Eller har jag fel?

Link to comment
Dela på andra sajter

En billig lösning för youtube, där videokvalitén inte behöver vara HD kan vara att:

Skaffa två DV-kameror med mickingång. Dessa borde man kunna få mer eller mindre gratis då dom är bandbaserade.

Koppla upp 4 mickar:

Kamera 1 (Närbild) : Höger-Sång, Vänster-gitarrhals

Kamera 2 (Översikt): Höger-gitarrkropp, Vänster-rumsupptagning.

(Baserat på videon du länkade till).

Sedan stoppar man in det i något videoprogram typ Pinnacle:

Synka video från båda kameror och växla mellan dom för att få blandning på närbild-översikt.

Det finns rätt mycket ljudinställningar i Pinnacle med olika spår både för ljud och bild.

Alternativ 2:

Filma med vilken videokamera som helst och synka ljudet med tex Zoom H4n som har fyra analoga ingångar där samtidig inspelning ger 24 bitars ljud. Importera till lämpligt videoprogram (beroende på kamera).

Här är ett videoklipp jag spelade in med enbart EN videokamera. Sedan klippte jag ihop klippet baserat på mickljudet som jag bytte ut mot deras studioinspelnings-version. Jag tripplade applåderna i slutet för att det skulle låta som det var deras sista låt med massor av publikjubel. Det var dock den första låten dom spelade. Mao jag filmade hela konserten och soundcheck för att få alla vinklar.

http://www.youtube.com/watch?v=duPR8Z0e0PI

Redigerat av Erik dP
Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för era svar. Intressant metod Erik dP men inte riktigt så omständig känner jag för att vara just nu.

Jag har kamera, jag har ljudkort, jag får in bild och ljud synkat. Problemet e att ljudet bara blir en stereokanal som läggs i vänster lur. Jag vill ha antingen mono eller 2 stereosignaler.

Där har vi grundproblemet.

Men som sagt. Tack för era svar. Om ni har någon lösning på mitt egentliga problem får ni gärna skriva.

Link to comment
Dela på andra sajter

...Det tog ju ett tag att skriva mitt inlägg, så när jag började fanns bara ditt första inlägg. Jag läste det som att du ville göra ett liknande klipp som Noel. Det är vansinnigt enkelt att göra videoklipp idag.

Link to comment
Dela på andra sajter

...Det tog ju ett tag att skriva mitt inlägg, så när jag började fanns bara ditt första inlägg. Jag läste det som att du ville göra ett liknande klipp som Noel. Det är vansinnigt enkelt att göra videoklipp idag.

A jag förstår. Men du ska ha ett tack. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...

Jag bumpar den här tråden eftersom jag känner att ja inte riktigt fick de svar jag ville senast jag frågade. Nu har jag ett perfekt exempel på hur jag vill att det ska låta+se ut när jag gör en inspelning med audio och video samtidigt.

Alltså. En mick kopplad in ett ljudredigeringsprogram, i mitt fall Logic.

Samt en gitarr kopplad till Logic.

Hur får man audio och video inspelat i exakt synk?

Någon som har ett bra svar?

Redigerat av Lundin
Mediafil är en coverlåt -Forumregel 10
Link to comment
Dela på andra sajter

Du har nog exakt samma problem som jag har! Jag har också en mac och vill att det ska vara enkelt att spela in ljud och video samtidigt utan att behöva synka eller spela in med den inbyggda mikrofonen.

I princip vill jag kunna spela in video i Logic! Inget mer! Tänk att ställa in sina mikrofoner och kameran i logic och sen bara klicka rec. När det är inspelat, mixa, sen exportera som video!

Varför finns det inte mer sånna program?? Det skulle göra allt mycket lättare

//Simon

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har bara provat att göra en liknande grej 1 gång och då tog jag min gamla dv kamera som fick stå för videon och filmade med och gitarrljudet körde jag in i mitt m audio fast track via den inbyggda micken och sångljudet körde jag också via min kondensatormick in i mitt m audio ljudkort som självklart va kopplat till min mac.

Spelade in ljudet i Garageband dock men man kan ju göra det i vilket program man vill.

Sen synkade jag det i imovie bara vilket var ett jävla meck nnan jag förstod på ett ungefär hur man gjorde.

Men aldrig mer i imovie. Ang synkandet så e det ju bara att klappa händerna 2 gånger så ljudet kommer med i både kamerans ljud och även i sångmikrofonen sen e det ju svinlätt o synka då blir det ju 100% rätt liksom.

IMen som sagt aldrig mer i imovie då ja tyckte det va alldelles för krångligt. Det programmet kändes mer pc än mac då det inte va så där "mac enkelt" Lycka till.

Link to comment
Dela på andra sajter

BurninSven (oregistrerad)

Starta Quicktime och Logic på samma gång och dra sen in den inspelade filmen (eller Options/movie/open movie) i Logic. Mixa ljudet och ersätt ljudet från filmen med mixen från Logic (Options/movie/export audio to movie.

Gjorde en snabb test så att det funkar och det gör det. Jag mutade spåret från webcamerans i Logic efter jag dragit det rätt. Vill man göra det ännu lättare så bouncar man ut sin mix och drar sen in den och filmen i en ny låt så går lättare ändå att dra det rätt

http://youtu.be/XuPZZ7wRVp4

Redigerat av BurninSven
  • Gilla 2
Link to comment
Dela på andra sajter

Snabb och dum fråga Sven! Hur faan startar man Quicktime så där? Hittar ingen icon i Mac? Googlel ger mig inget svar heller!. Det enda svar jag får är att jag ska klicka på en film som är associerad med Quicktime!

Link to comment
Dela på andra sajter

Snabb och dum fråga Sven! Hur faan startar man Quicktime så där? Hittar ingen icon i Mac? Googlel ger mig inget svar heller!. Det enda svar jag får är att jag ska klicka på en film som är associerad med Quicktime!

Ska man inte ladda ner det? Jag har den vet jag iaf.

Link to comment
Dela på andra sajter

BurninSven (oregistrerad)

Quicktime med möjlighet att spela in film finns som standard från och med Snow Leopard och förmodligen redan som en "genväg" i docken annars ligger det i Program. Dvs. man behöver inte köpa Pro versionen för det här om man kör Snow Leo, det kanske är bättre att uppgradera till Snow Leo då om man kör Leo.

Starta Quicktime Player (som det heter) sen Arkiv/Ny filminspelning och välj kamera och mick. Har du ett capture kort så ska det dyka upp där oxå om det stöds och förmodligen även en FW kamera om du har det.

Starta Logic och mecka till dina kanaler typ gör några test så det låter som du vill eller strunta i det och ställ in ett grundljud som du kan mecka till sedan.

Klicka igång rec Quicktime (filmen hamnar i din hemma katalog under filmer) och sen rec i Logic och börja spela in. När du är färdigt lokalisera din film och dra in den i Logic. Använd ljudspåret från Quicktime så du kan synka med audion du samtidigt lirat in i Logic. När du drar in Quicktime filmen i Logic så dyker filmens ljudspår upp i Logic oxå, dvs. om du har en kamera med mick.

Man bör nog först på att förstora upp så det blir lite större upplösning i Arrange i Logic. Då blir det lättare att dra/finjustera ljudspåret från Quicktime (filmen hänger givetvis med) genom att samtidigt trycka Ctrl och äpple knappen (den vid sidan av mellanslagtangenten) och hålldra med musen och testa lite till man ser på filmen att det synkar 100%. Det kan nog bli lite meckigt första gången men man förstår snart hur långt man ska dra och åt vilket håll man ska dra spåret.

Om man förstorar upp det tillräckligt så bör man kunna jämföra vågformerna i spåren så man lättare hittar rätt startpunkt. Sen är det bara att muta ljudspåret från Quicktime filmen och (som jag beskrev ovan och i filmen) ersätta ljudspåret i filmen med din mix från Logic. Obs! det kan vara smart att använda/markera med Loop verktyget i Logic så ljudspåret blir ungefär lika långt som det från Quicktime.

Det här är inte raket vetenskap så det ska gå väldigt lätt om man testar lite.

I filmen jag gjorde så synkade jag min webkameras mick (det spåret mutade jag sedan i Logic) med min MXL V67 mick som gick in i en låt med typ 10 spår varav två midi (synt och Addictive Drums) jag hade lirat in för nån vecka sedan. Sen drog jag ner volymen på låtens spår så att mitt prat hördes över musiken.

Har ni en någorlunda ny Mac (och förmodligen även en två kärnig) så ska det inte vara nåt problem att få den att klara av det här. Min är en hackmac med en q6600 dvs en ganska gammal fake quadcore propp. Jag har riktiga macar och all programvara är köpt men just min musikdator har jag dessvärre inte haft möjlighet att byta till en riktigt mac ännu men det kommer inom kort. Det är ljudkort och som måste bytas oxå då och det kostar som jag inte har råd till just nu. Kort sagt jag skäms inte en sekund och så fort det blir rätt läge i plånboken så blir det av.

Men det som ni ska kolla in är att live streama för då behöver man ju inte göra det här steget i och med att många siter tillåter att filmen/streamen lagras och highlightas. Dvs. lite åt hållet youtube men på en annan site samt att ni kan ha en publik som kan chatta med er Live.

Sånt ska Studio och Forumet vara lite med i matchen och upplysa om enligt mig då detta verkar varat den riktning som tex sociala medier verkar gå (tex google+ hangouts extra med möjlighet att snacka 10 pers live on cam med bra kvalité). Kort sagt jag tror att folk föredrar live (dvs om det är bra musik, ljud och video).

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Under mina 5 år på detta forum har jag aldrig varit med om något så behjälpligt svar som dina två BurninSven. Fantastiskt.

Att du till och med orkar spela in en video åt mig så att jag och många andra som funderat ett tag på detta äntligen förstår hur fan man gör!

Tack så hemskt mycket. Internetvärlden behöver fler som du!

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

BurninSven (oregistrerad)

Under mina 5 år på detta forum har jag aldrig varit med om något så behjälpligt svar som dina två BurninSven. Fantastiskt.

Att du till och med orkar spela in en video åt mig så att jag och många andra som funderat ett tag på detta äntligen förstår hur fan man gör!

Tack så hemskt mycket. Internetvärlden behöver fler som du!

Det var så lite så för jag tycker nämligen att det här är viktigt och en av dom få vägarna som inte är inmutade ännu och borde vara den väg som vi ska gå för den som vill göra och lira musik nu och nå ut. Så Inte nog med det jag kan till och med visa en del live på olika sätt om så önskas hur det går till med dom olika alternativen både för ovanstående typ youtube varianten och livestreamat. Men jag kör ju Mac och vet därför mest om vad som gäller för mac när det gäller program.

Men för PC och desktop/screen capturing/sharing som då Adobes Flash Media Live Encoder kan se (vilket är det ledande gratis alternativet för hög kvalité streaming) så finns det ett väldigt bra program som heter något så skumt som SCFH DSF men är gratis och fixar pip skrivbord. Dvs har man tex en webcam med program som kan presentera videon på skrivbordet så kan man köra kameran och sitt musik pogram samtidigt och streama det via FMLE ut på streaming siterna. Ljud när det gäller PC så tror jag man kan behöva kolla in Virtual Audio Cable som dessvärre inte är gratis. Men det kan bero på lite för en del "onboard" ljudkort verkar funka direkt in i FMLE beroende på hur man gör. Men som sagt PC vet jag inte mycket om när det gäller Live streaming.

När man gör det på en mac så handlar det om att ladda hem: Camtwist, FMLE, Soundflower och LineIn. Alla är gratis. Camtwist=för dina kameror (som en virtuell TV studio) FMLE=för streamingen, Soundflower=ett virtuellt ljudkort och LineIn= möjligt att välja mellan ljudenheter på din mac.

För både PC och Mac så finns Wirecast som funkar skitbra men är dyrt.

Livestream.com är en site som har ett eget broadcasting program som funkar bra och har bra kvalité både för ljud och bild.

Redigerat av BurninSven
  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Ja precis. Det är på den vägen jag söker mig.

Faktum är att jag tycker sånt här är mycket spännande. Jag har en kontakt i London som jag samarbetar med. Förhoppningsvis ska vi kunna sätta upp ett gig som filmas med ett gäng filmkameror som vi kopplar till ett videomixerbord (som gör att man kan växla mellan kameror live). Ljud och video ska i sin tur skickas ut på en broadcastkanal - antingen en som vi bygger själva på en hemsida, eller använda en redan befintlig livestream-sida.

Som till exempel www.ustream.tv

Hur coolt hade det inte varit att se sitt favoritband jamma i en replokal eller studio, LIVE! Detta är ju ett klockrent marknadsföringsknep som på ett helt nytt sätt får fans och musiker att integrera med varandra.

Livelöpet som Aftonbladet har på sommaren är ju en lysande exmepel!

Link to comment
Dela på andra sajter

BurninSven (oregistrerad)

När det gäller att streama flera kameror live så finns det olika sätt kan man göra det med. Ett ganska billigt usb capturekort Easycap DC60+ som ger tillräckligt bra video och även ljud kan funka bra. Man bör dock kolla ordentligt så man får fatt på äkta vara då det finns en del kopior/förfalskningar som inte fixar läget så bra. En Finsk site Easycap Experti säljer äkta vara. Det kortet kan fånga analog och s video + ljud stereo.

Black Magic Design Black Magic Intensity Pro är ett lite mera High End kort som fixar HDMI och funkar både till PC och Mac samt att Adobes FMLE + Camtwist, Wirecast etc etc kan se det.

När det gäller Mac så ska Camtwist kunna switcha mellan webcams (USB) så vettiga webcams och tillika ett vettigt ljudkort kan ju räcka då.

Redigerat av BurninSven
  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

BurninSven (oregistrerad)

Det är galet hur många konstiga människor sitter inne på detta forum 3 på natten istället för att sova! 😆😉

EDIT: detta blev tydligen mitt 300de inlägg här... vilken insats ..

Ja jag bara försöker hjälpa till så om det är konstigt så...... Eller känner du dig konstig för att du är vaken så sent

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja jag bara försöker hjälpa till så om det är konstigt så...... Eller känner du dig konstig för att du är vaken så sent

nej förlåt. Tack så mycket för all din hjälp 🙂 Jag bara känner mig lit dum som ska upp klockan 7 imorgon och sen till skolan. Försökte bara dra ett natteskämt

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är galet hur många konstiga människor sitter inne på detta forum 3 på natten istället för att sova! 😆😉

EDIT: detta blev tydligen mitt 300de inlägg här... vilken insats ..

Hur drar du den slutsatsen då 😛?

Menar du att du är galen? Och för att du är uppe sent så tror du att alla andra som är uppe samtidigt som du också är galna ... för att du är det?

Själv så lever jag under de förhållanden som helt enkelt gör att jag några dagar i veckan tvingas vara vaken på natten och sova på dagen 🙂 Jobbar natt kallas det ...

🙂

Nog om detta. Jag är nöjd med de svar som kommit in på frågan jag ställde till en början. Om någon har något vidare att dela med sig av så feel free to do it.

Redigerat av Jonnie
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...