Jump to content
Annons

Nordens största oberoende musikbolag får nya ägare


Björn Olsberg

Recommended Posts

Från pressmeddelandet som kom nyss:

Ledningen för Bonnier Amigo Music Group tar över bolaget från Bonnier AB den 4 december.

- Vi har valt att ta över Bonnier Amigo inte bara för att vi älskar musik utan också för att vi ser en stor potential i företaget, säger Fredrik Ekander, vd för Bonnier Amigo Music Group. Tillsammans med Cai Leitner, vd Norge och Danmark, leder han förvärvet.

Bonnier Amigo Music Group startades 1999 för att utveckla och marknadsföra nordiska artister och för att distribuera musik från andra independentbolag. Bolaget har lanserat och distribuerat många framgångsrika artister genom åren som Katie Melua, Sofia Karlsson, Madcon, Sunrise Avenue, Amy Diamond, The Paperboys, Miss Li, Brolle, The Refreshments, Hello Saferide, Ane Brun, Nickelback, Slipknot, Fleetfoxes, Karpe Diem, Robyn, Oasis, The Prodigy, Tom Waits, Nisse Hellberg, Ebba Forsberg, Henning Kvitnes, Oddjob, Rigmor Gustavsson, Anna Christofferson och Steve Dobrogosz, Eva Eastwood och många, många fler.

Nordens största independentbolag på tio år

Torsten Larsson är vd för Bonnier Entertainment och var den som tog initiativet till att starta Bonnier Amigo:

– Bonnier startade bolaget för tio år sedan, i en växande musikmarknad, med visionen och ambitionen att det skulle bli Nordens största oberoende skivbolag. Vi lyckades vinna de marknadsandelar vi hade som mål, men utan att kunna uppfylla de lönsamhets- och tillväxtkrav som ett stort mediebolag som Bonnier ställer på sina verksamheter.

Jättar och entreprenörer

– Det är mycket viktigt att det finns ett starkt oberoende musikbolagsalternativ kvar på den nordiska marknaden, men för oss som varit med länge i branschen är det också tydligt att de senaste decenniernas traditionella skivbolagsmodell har spelat ut sin roll, säger Fredrik Ekander och fortsätter:

-Förutom de multinationella jättarna kommer branschen att bestå av ett antal mindre musikbolag ledda av skickliga och hårt arbetande entreprenörer. Vårt bolag behöver nu ett än starkare fokus på att hitta nya artister och nya sätt för dem att nå ut. För oss som nu tar över bolaget är entreprenörskap, personligt engagemang och kreativitet några av de värden som vi vill bygga vårt företag på. Med innovation och nya idéer kommer vi också att generera både tillväxt och lönsamhet. Vore vi det minsta osäkra på det, skulle vi förstås inte ha tagit över bolaget. Svårare än så är det inte.

Ekander och Leitner leder det konsortium som har köpt ut bolaget och som står bakom finansieringen. I denna grupp ingår bland annat också Kent Gillström från musikbolaget Cosmos .

Artister och strategiska samarbeten

–Utöver att intensifiera satsningen på nya artister så kommer vi nu anstränga oss ännu mer för att hitta nya kanaler som vi kan presentera deras musik genom, säger Cai Leitner. Distributionen av musik från andra independentbolag är fortfarande en mycket viktig del av vår affärsmodell och vi kommer att söka strategiska samarbeten för att stärka den delen av verksamheten ytterligare.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
DieHard (oregistrerad)

Bonnier tar över från Bonnier? "- Vi har valt att ta över Bonnier Amigo inte bara för att vi älskar musik utan också för att vi ser en stor potential i företaget" betyder vi älskar stålar och vill tjäna in mera. Independent upp i min kakaoränna. 😳

Link to comment
Dela på andra sajter

Nej, då missförstår du pressisen. Att ledningen för Bonnier Amigo Music Group själva tar över ägandet av bolaget, innebär inte att det är Bonnier som tar över bolaget.

Om jag skulle få för mig att köpa loss Studio, så skulle det inte längre vara IDG som äger tidningen.

Och vilket företag skulle inte vilja gå runt, och i bästa fall tjäna pengar? Det vore idioti att satsa på något man inte tror på, så den kommentaren förstår jag faktiskt inte.

Redigerat av Olsberg
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...