Jump to content
Annons

Mitt asfeta projekt


Rabieshund

Recommended Posts

Som vissa av er kanske vet så har jag alltid varit lite inne på film- och spelmusik och komponerat en del dragonslayingpamplåtar och annat smått och gott vid sidan av mina försök till house/pop/metal eller vad det nu kan ha varit. Jag tycker att det är kul att skriva musik inom alla genrer men det jag drömt om länge är att bli kompositör och skriva musik till spel och film. Vad jag än sysslar med så slutar det alltid med att jag förr eller senare tröttnar och vill tillbaka till musiken. Och jag är mycket väl medveten om att vägen dit jag vill är lång och svår men har jag bestämt mig så har jag bestämt mig och jag tänker brotta mig fram, typ som Hulken. Jag vet hur det är att börja från botten och arbeta sig uppåt, bygga kontaktnät och driva ett företag. Det har jag redan gjort - som fotograf och webbdesigner. Det är så jag betalar hyran och det tänker jag fortsätta med tills jag kan leva på musiken.

Men hur som helst...

För några månader sen fick jag erbjudande om att vara med två andra producenter, med kontakter inom spelbranschen, att starta ett företag och skriva musik till spel. A dream coming true! Men tyvärr så gick nåt snett. Projektet verkar inte bli av och jag kan inte ens få tag på min kontakt. Har försökt ringa, maila, smsa... Ingenting. Så jag säger fuck them - jag kör mitt egna race!

Jag har en del kontakter inom musikbranschen men bara som fotograf. Så jag har ingen aning om jag kan använda dem. De vet nog inte ens att jag skriver musik! Men vi får väl se, man vet aldrig. Jag tänker i alla fall börja från 0. Kommer investera i senaste Cubase, prylar från VSL Vienna, East West och Tonehammer (en mindre utvecklare som drivs av kompositören Troels Folmann och har mängder av tokbra samplingar för billiga pengar) för att börja bygga mitt samplingsbibliotek. Är beredd att lägga ner i princip allt jag tjänar (förutsatt att jag kan betala hyran, haha) inom företaget på detta projekt. Det jag planerar är att skriva massor av film/spel-aktig musik i olika stilar, fixa en bra hemsida och sen försöka sprida ordet.

Nu är jag väl medveten om att man nästan kan glömma att få ett breakthrough tidigt. Första gången jag hade bilder med i en tidskrift trodde jag att jobben skulle plinga på dörren för nu hade ju alla sett mina bilder. Så blev det verkligen inte. Inte heller efter ett antal publiceringar i några av Sveriges största tidskrifter. Jag fick lära mig att det är väl inte så det funkar. Det är kontakter för hela slanten... Så jag har inga falska förhoppningar om att någon ska upptäcka min musik och sen sitter jag helt plötsligt i LA och skriver musik åt nästa Batmanfilm. Nej det jag har planerat är att börja med att kontakta indiefilmskapare och indiespelutvecklare för att få ut lite musik. Skitsamma om jag måste jobba gratis i början, det har jag gjort tidigare. Har läst intervjuer med flera kompositörer och såhär har vissa börjat. Detta blir också min väg! Den hårda vägen förvisso men heter ens farsa inte Hans Zimmer så är det bara att bita ihop och slå sig fram.

Sådär, nu vet ni allt om mina ambitioner och hur jag tänkt komma dit. Jag är oerhört målmedveten och har en tendens att lära mig fort. Jag tvivlar inte på min musikaliska kapacitet och möjlighet att utvecklas. Nu undrar jag först och främst om någon här har några tips att ge.

Sen skulle jag även behöva lite hjälp när det gäller följande saker:

1) Vilket sätt borde vara smartast att arbeta på? Skriva musik och försöka sälja licenser eller ta beställningsjobb? Eller både och? Någon som har erfarenhet?

2) Jag vill helst ha ett grymt namn på hela grejen som folk kommer ihåg. Martin Wiklund och martinwiklund.com är liksom upptaget för mina fotoprylar. Jag tänker mig nog nåt i stil med detta. Och absolut inget som slutar med "productions" eller liknande - det är det töntigaste jag vet och låter så sjukt B, haha. 😉 Hjälp mig brainstorma lite! Sidan jag länkade till är också ett bra exempel på vad jag vill uppnå, även om de bara gör musik (eller rättare sagt säljer licenser) för filmtrailers. Nu är ett namn som "Two Steps From Hell" inte nödvändigtvis vad jag är ute efter - jag skulle lika gärna kunna gå med nåt mer futuristiskt. Tänkte mest på att namnet låter rätt häftigt och unikt. Alla förslag är välkoma! Kom med idéer vetja! 😛

3) Om det är någon som känner att "oj vad den här killen verkar hängiven" och sitter på en eller två kontakter som skulle kunna hjälpa mig i framtiden - jag skulle vara oerhört tacksam om ni ville dela med er! Men jag förväntar mig som sagt inga mirakelkontakter så här i början. Men typ, känner ni nån filmskapare som är lika ambitiös som jag? Let me know! Men givetvis måste jag hinna sätta ihop en portfolio med musik först för att visa vad jag går för! Skulle alltså tippa på att jag är good to go om typ två-tre månader.

Skriv gärna här i tråden eller skicka ett PM eller mail till martin@martinwiklund.com (eller ring - 0700431427) om ni hellre vill det. Nu blev det jävligt mycket text och jag hoppas att ni orkade läsa så här långt. Även om ni inte skulle ha nåt tips att ge eller så så får ni gärna dela med er av era tankar kring mitt projekt för det är nåt jag tror stenhårt på. 🙂

Over and out!

Redigerat av Rabieshund
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Nu i början så tycker jag du borde skriva musiken och försöka sälja licenserna, folk måste ju få veta hur bra du är och vilken typ av "subgenre" inom spel/film-musik du är inne på. Därefter är det bara att köra på beställningsjobb 😉.

Vincit Omnia

Veni, Vidi, Vici

Primary Objective

Prologie

Prophase

10,000 A.D (haha)

Link to comment
Dela på andra sajter

Känner lite folk rätt långt ner i hierkin på massive - ett spelutvecklingsföretag här i Malmö. En jag känner blev rekryterad från deras forum, så den vägen kanske inte är dum att gå.

Här är några svenska spelutvecklingsföretag: ( utan kvalitetsgranskning, hittade länken på en blog )

Starbreeze – http://www.starbreeze.com/

DICE – http://www.dice.se/

Avalanche – http://www.avalanchestudios.se/

Grin – http://grin.se/

Massive – http://www.massive.se/

SimBin – http://www.simbin.se/

Jadestone – http://jadestone.se/

Paradox – http://www.paradoxplaza.com/

Mindark – http://www.mindark.se/

Lockpick – http://www.lockpick.se/

Southend – http://southend.se/

DICE, massive och starbreeze är väl de största svenska, har jag fått för mig.

Känner folk som gör spelfilm men inte i dragonslayinggenren, tyvärr (! 🙂 ). Ska höra mig för!

Rent spontant känner jag att det skulle vara bra för dig att ha en stark portfolio och inte dölja ditt brinnande intresse - sen är det bara att hålla dig framme när du hör något.

Och så ville jag bara säga att jag verkligen stödjer dig av hela mitt hjärta!

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för namnförslag!

Max: Sspelutvecklarna har jag koll på sen tidigare men tack för länkarna i alla fall! Skulle vara toppen om du kunde höra runt lite!

Jag antar att du förstod att jag inte bara tänker göra dragonslayingmusik, haha. 🙂 Jag tänker köra på alla genrer som passar film! Så i portfolion kommer det finnas allt möjligt, inte bara pamp. Dock kommer det mesta nog vara baserat på orkestermusik även om det är piano, gitarr eller vissling som är huvudinstrumentet. Fas jag planerar inte att låsa in mig i nåt fack alls, jag är beredd att göra vad folk vill att jag ska göra! 😄

Redigerat av Rabieshund
Link to comment
Dela på andra sajter

Handlar det om musik endast till film, eller även spel? Går ju en utbildning som delar hus med film-människorna, samt har lite kontakter med spelutvecklare/animatörer. En av dem har tänkt att flytta inom någon månad och praktisera på något spelutvecklingsställe. Jag kan ju alltid se vad som finns omkring, och framförallt ha öronen öppna utifall musik behövs till film eller spel, beroende på vad du nu tänkt hålla på med. Möjligt att jag även kan fixa fram ett par kontakter, vi får se och snackas!

En grej som faktiskt rätt ofta kan behövas, och som ändå sänds en del, är student TV, som kan behöva jinglar och dylikt. Det kan alltid vara en start för både små kontakter, men även att ha något som spelas där små-pengar kommer in, och där du hörs.

Som sagt, vi får snackas lite!

Lycka till med allt i vilket fall.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag gillar din inställning!

Det kommer gå bra tror jag.

Jag skulle satsat på att försöka skriva ihop en liten portfolio, kanske med 2-3 låtar i gengren du känner att du behärskar bäst, och sedan ett gäng andra stycken

för att visa din mångsidighet.

Jag gjorde ungefär samma sak för ett tag sen, vilket till slut ledde till att jag kom i kontakt med ett förlag. Däremot så var det inte de låtar man själv tyckte bäst om som de fastnade för 🙂 .

Ett lite mer konkret tips, då jag lyssnat på några av din låtar....

Du har någon akustisk låt med en tjej på myspace, jag tror inte du ska vara rädd för att slänga med något sådant.

Om du har sett filmen "Into the wild", så har ju den ett fantastiskt soundtrack som går hand i hand med filmen, lite i den stilen.

Lycka till / Erik

Link to comment
Dela på andra sajter

Kolla med filmskolor. Där finns ju en del av morgondagens filmare.

Bra att fånga dom tidigt och bygga upp ett samarbete.

Regissör och kompositör brukar ju gilla att hänga ihop.

Tim Burton/Danny Elfman - Steven Spielberg/John Williams osv…

Kolla även upp filmforum där filmare håller till. Tex:

http://forum.voodoofilm.org/

http://www.filmcafe.se/

Finns ju säkert en hel del. Även utländska.

Kolla på Svensk Filminstitutets hemsida och se vilka filmer som fått stöd och kontakta producenten eller regissören.

http://sfi.se/sv/

Kontakta även produktionsbolag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Handlar det om musik endast till film, eller även spel? Går ju en utbildning som delar hus med film-människorna, samt har lite kontakter med spelutvecklare/animatörer. En av dem har tänkt att flytta inom någon månad och praktisera på något spelutvecklingsställe. Jag kan ju alltid se vad som finns omkring, och framförallt ha öronen öppna utifall musik behövs till film eller spel, beroende på vad du nu tänkt hålla på med. Möjligt att jag även kan fixa fram ett par kontakter, vi får se och snackas!

En grej som faktiskt rätt ofta kan behövas, och som ändå sänds en del, är student TV, som kan behöva jinglar och dylikt. Det kan alltid vara en start för både små kontakter, men även att ha något som spelas där små-pengar kommer in, och där du hörs.

Som sagt, vi får snackas lite!

Lycka till med allt i vilket fall.

Jag är öppen för båda. Vi får se vart det bär när jag börjar få kontakter osv. Kan lätt tänka mig att göra båda också. Skulle vara grymt Max! Skriv på facebook eller nåt om du har nåt napp. 😄

Jag gillar din inställning!

Det kommer gå bra tror jag.

Jag skulle satsat på att försöka skriva ihop en liten portfolio, kanske med 2-3 låtar i gengren du känner att du behärskar bäst, och sedan ett gäng andra stycken

för att visa din mångsidighet.

Jag gjorde ungefär samma sak för ett tag sen, vilket till slut ledde till att jag kom i kontakt med ett förlag. Däremot så var det inte de låtar man själv tyckte bäst om som de fastnade för 😆 .

Ett lite mer konkret tips, då jag lyssnat på några av din låtar....

Du har någon akustisk låt med en tjej på myspace, jag tror inte du ska vara rädd för att slänga med något sådant.

Om du har sett filmen "Into the wild", så har ju den ett fantastiskt soundtrack som går hand i hand med filmen, lite i den stilen.

Lycka till / Erik

Jorå, Into The Wild är en av mina favoritfilmer! Kanske tar jag med annan musik också, har inte tänkt ut hur jag vill lägga upp det hela än.

Kolla med filmskolor. Där finns ju en del av morgondagens filmare.

Bra att fånga dom tidigt och bygga upp ett samarbete.

Regissör och kompositör brukar ju gilla att hänga ihop.

Tim Burton/Danny Elfman - Steven Spielberg/John Williams osv…

Kolla även upp filmforum där filmare håller till. Tex:

http://forum.voodoofilm.org/

http://www.filmcafe.se/

Finns ju säkert en hel del. Även utländska.

Kolla på Svensk Filminstitutets hemsida och se vilka filmer som fått stöd och kontakta producenten eller regissören.

http://sfi.se/sv/

Kontakta även produktionsbolag.

Voodoofilm hade jag redan i åtanke! Brukade hänga lite där förut. 🙂 Tack för tipsen!

Jag har inte så mycket konstruktivt att tillägga, förutom ett stort lycka till!

Tack tack! 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...