Jump to content
Annons

Maximiliam

Medlem
  • Antal inlägg

    96
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Maximiliam

  1. Där sa du ju något väldigt smart och simpelt som man borde kommit på själv - skruva ner och kolla hur kabeln som sitter i högtalaren ser ut, HAHA! Toppen, får göra det! Fyra trådar totalt, röd, gul, vit, svart. Två högtalare i uterummet. Tidigare ägaren var även första ägaren, byggde allt själv, jobbade som elektriker. Osäker på när uterummet specifikt byggdes, men troligtvis på 70-talet. Tack änsålänge, uppskattas! Får skruva å kika snart.
  2. Tjenare! När vi köpte hus hade tidigare ägaren kopplat in högtalare i uterummet, vilka inte använts på länge. Han mindes inte var kablarna till dem var, och efter ganska mycket letande hittade jag dessa kablar jag inte har någon aning om vad de är, utkommandes från ett litet hål i väggen. Först och främst undrar jag - har jag rätt? Och om så är fallet, vad skulle krävas för att bruka dem?
  3. Hade missat att svara tidigare, men toppen och tack för alla svar och all feedback. 🙂
  4. Halloj Halloj! Sitter och kikar på dörrar här. Funderar på att köra på kombon ljudklassad innerdörr med en mer standard ytterdörr då ytterdörrar springer iväg i pris för ljudklassning. Kan ju även försöka att förbättra dämpningen av ytterdörr om möjligt. Men låter det som en fungerande lösning eller en definitivt svag länk? Sen har jag tänkt på en annan sak som jag inte vet om den spelar någon roll. Placering av trumset. Det är som sagt strax över 30m till närmsta granne (över vägen). Blivande studion är den röda rektangeln. Spelar det någon roll om jag placerar trummorna nära den västra väggen VS den östra? Kan tänka mig att väggen som trummorna står nära skulle bli mer "påverkad" av bankandet, och att det isåfall vore bättre att ställa trummorna mot väggen längst ifrån grannen. Däremot skulle jag föredra trummorna mot västra väggen. Så frågan är.. Blir det någon skillnad? Marginell eller knappt märkbar? Något som bara slog mig när jag planerar åt vilket håll dörrar ska öppnas åt! Utöver det så har första leverans kommit, med isolering och lite annat smått å gott. Leverans med virke+gips/etc kommer på Tisdag, och bygget drar igång någongång mellan Tors-Lör! Imorgon så gjuts grunden. 🙂
  5. Vad för stålskenor kan tänkas användas till golv, och gällande sylomerkuddar antar jag att det är Sylomer SR-kuddarna vi talar om, som väljs baserat på de laster de kommer att utsättas för? Vad skulle du föreslå istället för GreenGlue i denna konstruktion?
  6. Har varit i kontakt med Aquamer gällande Noisekiller GUL, har inte sett någon nämna pris på forumet tidigare, så jag tänkte att jag kan dela med mig! 4430:- inkl moms för 20L, jämfört med Green Glue på 4590:- inkl moms för 19~L. Ganska liknande pris, alltså. Gällande golvkonstruktion så har jag efter snack med en annan byggare fått tips om att köra på 50mm extruderad cellplast (XPS200) istället för träregel+isolering (45mm) då det är betonggolv. Vad säger de kunniga om detta? Jag förstår meningen med att med att "frikoppla" golvkonstruktionen med kuddar+reglar. Men hur är denna lösning som alternativ? Flytande golvspånsskivor och golvgips på det.
  7. Klurar nu på takets konstruktion och hur det faktiskt blir bäst uppbyggt, både för att dämpa ljud ut, och för ljud inne. Kom på att jag hade tänkt lite knasigt först. Men försöker nu tänka om, och tänker mig shingles - shinglespapp - råspont - ryggåstak/isolering (220mm) - gipsskivor. Men sen ett "innertak" på det. Stålreglar med gipsskivor på? Mer isolering ovanpå det? Som sagt, kom fram till att jag inte har helt koll här. Snackar med byggare och försöker komma på lösning, men frågar här emellanåt kring tankar/idéer/egna lösningar 🙂
  8. Tackar! 🙂 Och om någon är nyfiken, efter lite djupdykning verkar det som att Paroc stenull har en densitet på 28kg, medan Rockwool säger "ca 30"kg. Så ungefär samma! Kör dock på Rockwool då jag hört mycket gott om dem från många både här i forumet och på andra vägar 🙂
  9. Även kikat lite på olika isolering för att förstå skillnaden.. Känner mig lite seg gällande vad som vore bäst för isolering i väggar och tak🙂 Rockwool Flexibatts, 220mm Paroc Solid, 220mm Isover Uni-Skiva 35, 220mm Rockwool har tex nästan dubbla densiteten av Isover, men vad är den viktigaste faktorn vi kikar på här?
  10. Jo, jag tänker likadant. Dels så får man två dörrar med luftspalt vilket i sig är grymt, och dessutom lär man komma undan betydligt billigare. Hade känts bekvämare om det gällde enbart innerdörrar dock! Nu blir det ju en mix av en ytterdörr och en innerdörr. Får klura på't! Tack för länken! Intressant video. Och ja, Green Glue verkar ju smått magiskt. Det som jag frågar mig själv genom hela detta projekt är "Vad krävs egentligen?".. Om Green Glue/inte Green Glue är skillnaden mellan att grannar kan störas och inte störs, då blir det förjäkla tråkigt om man inte kört på't. Men om det redan är bra nog med konstruktionen i sig, då känns det riktigt onödigt att lägga ner den extra relativt stora summan.. Och detta vet man ju dessvärre inte förrän allt är färdigt, lite sent att ändra då! Jäkla grejer alltså! Hade det inte funnits några grannar i närheten hade det ju varit betydligt enklare 🙂 Attans att det finns EN granne på andra sidan vägen, sen nästa granne betydligt längre bort.. (Blir också jäkligt nyfiken på tanken med Silikon mellan gipsskivorna! Ska undersökas)
  11. Uppdatering: Nu är det spännande! Det material som behövs levereras (alla stora och tunga grejer, dvs!) kommer att beställas imorgon. En lista är sammanställd. Dessutom kommer snubbarna som ska göra grunden under kommande veckan, och veckan därefter är det tänkt att bygget drar igång! Börjar närma sig. Längtan ökar, stressen ökar, nervositeten ökar och ivern ökar! Några saker har förändrats från vad jag tidigare tänkt göra. Jag hade först tänkt att utnyttja hela utrymmet i taket; dvs att ha hela innertaket lutandes. Men jag kom fram till att blir smidigare att ha mittendelen av innertaket "platt" dels för montering av belysning/dylikt, och dels eventuellt för mekanisk ventilation som jag fortfarande klurar på hur jag ska lösa, då jag inte har någon yta mellan yttervägg och innervägg. Kommer definitivt att behöva mekanisk till- och frånluft som går genom "labyrinter", men funderar fortfarande på var luften ska gå, från var, fläkt, etc. Det blir i vilket fall ett ytter- och ett innerskal som tidigare nämnts. Dubbla regelverk med luftspalt, etc. Har skippat idén om fönster. Jag klurar fortfarande på dörr; om att antingen ha en fetingdörr alternativt dubbla dörrar. Idén om att bara ha en dörr känns skönare; men jag tror att det både blir billigare och bättre dämpat med dubbla. Någon som har något förslag här på specifika dörrar/var man kan vända sig? Vore grymt att inte behöva betala 10 lax för typ en robust Swedoor. Sen det här med Green Glue.. Enligt företagets egna instruktioner vill de ju ha nästan 1.5L per skiva.. Eller två "tuber" per 4'x8'. Det blir då 550ml per kvm. Säg då att man limmar mellan de dubbla gipsskivorna både i ytterskal och innerskal.. Då går det åt typ 66 liter lim för min lilla studio. Måste då köpa 4 hinkar, vilket blir 18360:-. Låter lite väl brutalt? Även om man använde hälften av vad de föreslog så blir det ju en jäkla massa. Inga alternativ!? Så, nuvarande funderingar: -Mekanisk ventilation (kanalfläkt på minivind? Går det med labyrinter?) -Dörr/Dörrar. Ytterdörr, eller ytterdörr+innerdörr. Någon fin dörr till OK pris/fin kombo? -Green Glue..? Alternativ? Annars känns det här fiiint! Spännande att det börjar närma sig.
  12. Håller med Troeds här. Fast superkardioid - varför inte standardkardioid? Problemet i frågeställningen är att mikrofoner för sång i livesammanhang (med starkt scenljud) brukar vara riktade dynamiska mikrofoner för att minska läck/etc så mycket som möjligt, men i studiomiljö är stormembranade kondensatormikrofoner fantastiska. Föredrar absolut det senare på akustisk gitarr, men fungerar mindre bra på livesång, beroende på situation. Frågan blir lite, vad för livesammanhang? Vad är det för slags musik? Möjligt att något som en Shure PGA27 skulle fungera fint!
  13. Ahh, hänger med nu. Jag gick tillbaka och upptäckte att jag läst lite fel, läste fel igen, och sen så blev det rätt. Innebär detta att man även måste ha dubbla reglar för taket och liksom bygga "skelettet" två gånger, eller finns det en lösning för att köra på enbart en tjockare regel?
  14. Så som på bilden ovan, fast 200mm regel/isolering, plus en vindskiva på utsidan?
  15. Härnan snurrar, så många tankar och så mycket nyfikenhet! Jag tänker kring det här med luftspalter i väggkonstruktion.. Om man nu kör på liknande konstruktion: Vore det någon idé att köra på tex 145mm träreglar och ha luftspalter på bägge sidor av isoleringen? För liten luftspalt? Feltänkt? Bättre med 145mm isolering? Jäklar vad det knakar nu!
  16. Jag är mest rädd för två saker: att en "dubbelvägg" eller rum-i-rum, etc skulle ta alltför mycket plats när jag bara har strax över 4 meter bredd att jobba med.. Och så blir det ett mycket större projekt att bygga huset två gånger, så att säga! Men det kan väl hända att det finns en risk att enkelväggar och tak inte räcker till då det är trummor vi snackar om.. I värsta fall får man kanske göra så gott man kan, och om det skiter sig så bygger man ett "inner-rum" i efterhand? Även om det blir sjukt drygt om man redan kikat på akustik, etc. Frågan är om det är värt med flytande golv, om man har enkelväggskonstruktion.. Men det borde väl ha en positiv effekt, då om väggarna är fästa på betongplattan så står åtminstone inte trummorna direkt på betongen, eller hur?
  17. Tack för information angående Green Glue! Har försökt läsa på lite som diskuterar för bägge sidor, men lyckas inte se några utförda undersökningar som faktiskt jämför green glue med något annat. Verkar mest vara folk som säger "det är inget speciellt, andra grejer med samma innehåll är billigare och nästan lika bra". Ska undersökas mera! Någon här i forumet som använt något annat? Har sett golv/vägglim nämnas på andra håll. Huvudproblemet med väggar är just att utrymmet är så begränsat när byggnaden bara får vara 25kvm. Att bygga både ett ytter- och innerskal känns då som väldigt mycket yta som försvinner. Det kan dock vara så att det är den enda lösningen.. Men försöker för tillfället att finna en konstruktion för en vägg som alltså är både ytter- och innervägg. Något liknande denna: Men med en vindskyddsskiva + träpanel på utsidan, och plast för fukt/ångspärr på insidan av isoleringen. Flytande golv tycker jag låter vettigt. Det dryga med u-floats är ju att det tar sån helsikes tid att anpassa storleken på reglarna då svenska reglar är för tjocka, haha! Men lär köra på flytande golv. Någon som har några bra tankar kring hur mycket isolering/gips/material man bör ha i taket? Har mycket plats där pga höjden, men om väggarna är den "svaga länken" hjälper det väl inte så väldans att smacka på i taket, eller gör det det?
  18. Jag blir mer och mer säker på att en golvkonstruktion med Auralex U-Boats med luftspalt, isolering, 2x golvspånsskivor och slutligen trägolv blir den bättre lösningen. Frågan är, hur görs detta bäst tillsammans med att försöka få väggarna "frikopplade" från betonggolvet då väggen både agerar som innervägg och yttervägg? Funderar även på detta med yttervägg. Känns som att det kan vara lite tanigt med endast 1 gipsskiva per sida. Hur skulle det fungera att ha en vindskyddsskiva (9mm) + en gipsskiva (12mm), medan man har 2x 12mm gipsskivor på insidan? Blir det knas, eller kalas?
  19. Tjenare! Nu är det dags för en uppdatering, då saker gått framåt! Jag skippade idén om att ha flera rum, då ett hus på 25kvm inte känns tillräckligt stort för att få skapliga rum. Det blir istället enbart ett rum, där ena "sidan" har trumset uppställt, medan den andra sidan har en dator/mixningsdel. Husets dimensioner blir 410x605cm och det blir ca 390cm till nocken. Trumstudion byggs på tomten. Vi bor ute på landet, halvt ute i skogen, med ett fåtal grannar. Närmsta granne är rakt över vägen, kanske 30m~ från studion, nästa granne är åtminstone 50-100 meter bort genom skogen. Jag hoppas att kunna få till en konstruktion sådan så att grannar inte störs om jag trummar på senkvällen, när de hänger i sina hus! (de flesta grannarna bor endast här under sommaren). Studion ska i huvudsak användas som Liverum/Inspelningsrum, med mindre fokus på mixning. Har hellre ett liverum jag gillar och sitter med hörlurar än en halvdan 50/50 lösning! Men med det iåtanke så blir ju inte ett 25kvm-bygge världens bästa heller, hehe. Huvudsakligen kommer det att användas för onlineutbildning och videor, så störst fokus av allt ligger på att inte störa grannar. Hittills har jag klarat mig i en betongkällare som jag gjort i ordning så gott jag kan, men vad som helst blir ju bättre än det...! Grund/Golv: En betongplatta kommer att gjutas som grund för bygget, med standard 300mm isolering. Det slutliga golvet kommer dock att vara i trä. Jag funderar just nu på om jag ska lägga trä direkt på betongen och bygga ett slags "flytande podium" åt trummorna för att minska vibrationer, om jag ska lägga något lager mellan betong och trägolv, eller kanske tillochmed bygga ett flytande golv med Auralex U-Boats med isolering och tex golvspånsskiva ovanpå varpå jag sen lägger trägolv. Några åsikter här? Hur viktigt blir detta när det kommer till att dämpa för grannars skull? Väggar: Ytterfasaden kommer att bestå av trä. Jag har försökt komma fram till en väggkonstruktion som inte snor alltför mycket yta från de få 25kvm jag har att jobba med, men det är ju än en gång viktigt att det är dämpat.. Suck.. Synd att man inte kan få bygglov och bygga större, haha! I vilket fall, träpanel - spikregel - gipsskiva - luftspalt - vertikala träreglar+isolering (120mm) - tätning/plast - luftspalt - gipsskiva. Vore detta en fungerande konstruktion baserat på min situation med avstånd till grannar, etc? Vore dubbla gipsskivor med tex green glue mellan avsevärt bättre? Hur stora bör luftspaltar vara? Jag vet att det finns några akustikskenor i metall som reglar bör läggas i för att få bort kontakt mellan vägg/golv. Osäker på vad jag hittar dessa! Tak: Det blir ett ryggåstak för att få tillgång till så mycket yta i taket som möjligt. Takets konstruktion vad det gäller ljudisolering/etc är det jag känner mig mest osäker på för tillfället, så detta ska undersökas mer. Här finns det däremot väldigt mycket utrymme att leka med. Ytterväggarna blir ungefär 3,2m höga och nocken 3,9m hög, så som sagt, mycket utrymme där uppe! Men som tänkt såhär långt så är det: shingels - underlagspapp - råspont - takreglar/limträbalk - isolering - ångspärr - takskivor. Hur tjock bör isoleringen vara här? Bör man köra på flera lager skivor? Är detta en OK konstruktion/bör något ändras? Dörr/Fönster: Utöver detta är det ju fundering på dörr/fönster. Som jag förstår det är brandklassade dörrar i regel även bra "ljuddörrar". Håller på att kika runt, men någon som har några specifika ytterdörrar att föreslå? 🙂 Ang. Fönster så funderar jag mellan två alternativ. Antingen så har jag ett fönster som jag kan öppna för extra ventilation när lämpligt, som jag bygger en "absorbent" åt för att kunna täcka vid andra tillfällen. Alternativt så förbereder jag väggen för fönster utifall att man vid senare tillfälle ska sälja, så att man kan "slå upp" väggen för fönster. Hurpass svårt är det att bygga en absorbent som ljuddämpar fönstret? Hur stor risk finns det att fönstret sabbar för mycket? Ventilation: Mekanisk ventilation kommer ju att krävas för en såpass isolerad byggnad..Så då får man bygga en ljuddämpare i regelfacket. Jag har sett @Lindblom ha några animationer på hans "labyrinter". En fundering jag har; när man bygger dessa, iochmed att det är såpass mycket luft i dem, det hjälper ju när vi "dämpar" luften som åker genom labyrinten. Men blir inte själva väggen med ett sådant fack lite mindre isolerande generellt, jämfört med standardytterväggen? Det är ju mer eller mindre samma sak, men med mindre isolering. Sen är ju olika gipsskivor och olika isolering etc olika effektivt. Jag förstår att det är baserat på massan, etc. Något förslag på specifika material, som ändå inte är ofaaantligt dyra!? Rumsakustiken och den behandlingen får ske i ett lite senare skede. För tillfället är det detta som får fokuseras på! 🙂 Kommer att ha bygghjälp av min svärfar som kommer hit från USA, jobbar som snickare/byggmästare där borta. Det blir toppen! Sen lär jag se till att mina bröder hjälper åt lite, hehe.
  20. Tjenare! Det har blivit dags för ett nytt projekt. Jag planerar att köpa ett 25kvm attefallshus med syftet att huvudsakligen göra det till en trumstudio för online-streaming, undervisning och inspelning. Den kommer säkert också att delvis användas för inspelning av andra instrument, slänger nog upp ett trådlöst system för när vänner kommer över och vill lira lite musik, etc. Nu var det tyvärr ett bra tag sedan jag studerade akustik och har inte använt kunskapen mycket under de senaste 6~ åren. Vad anser ni viktigt att ha i åtanke när denna attefall byggs; innan man kommer till själva "inredningsstadiet"? Studion behöver definitivt vara relativt ljuddämpad och ljudbehandlad. Förr ville jag alltid ha det torrt och kontrollerat, men har blivit mer och mer kär i när man faktiskt hör lite rum i inspelningen! Upplägget kommer troligtvis att vara ett "huvudrum", ett kontrollrum, och ett mindre förvaringsrum; alternativt ett loft. Dimensioner kommer att kikas på. Ville mest uppdatera er och dela detta projekt som nu är någorlunda i rullning/på g! Var ett tag sedan jag hängde här och flyttade tillbaka till Sverige från Los Angeles för bara ett halvår sedan! Så detta blir kul. 🙂 Någon som har erfarenhet av attefallshus som studio överlag?
  21. Värst vad dött forumet blivit på senare tid!
  22. Hallå där! Har ett phase 88 rack som jag lagt åt sidan ett tag pga strul, men tänkte nu se om jag kan få det att fungera, eller om någon annan vet vad problemet kan vara. Gissar på att det är något el-fel. Så fort man kopplar in kortet får samtliga kanaler signal även om gainen är på 0. Kopplar man in monitorer/hörlurar hörs ett brummande, och om du försöker spela in med någon av ingångarna är det störningar. Jag är dessvärre inget proffs på det här med kretskort och grejer, så jag tror inte att jag kan felsöka kortet på egen hand, om det nu krävs att man öppnar upp det. Någon som tror att el-fel stämmer, och någon som har en aning om hur man kan kolla? Olika strömadaptrar gör dessvärre ingen skillnad.
  23. Såg precis att jag skrivit lite fel i rubriken. Förhoppningsvis förstår man vilket bord det handlar om ändå. 🙂
  24. Hallå där! Funderar på att köpa ett Phonic Helix Board 24 Universal, som kommer att användas både för att spela in live från replokalen, och även till studion. Kör för tillfället på ett Soundcraft M8 och ett PreSonus Firestudio Tube. Fördelarna med Helix Boarden är att det blir en massa mindre kablar, allt i ett, och dessutom måste jag inte dra ljudkortet mellan alla platser helatiden. Just med Mixerbord och Ljudkort för så många Aux- och inspelningskanaler jag behöver i ett, känns grymt. Så min fundering är om någon har koll på om Phoenix Helix Board 24 Universal är något att ha. Någon som hört något om det? Om det bråkar, eller försämrar ljudkvalitén med brus eller vad det nu kan vara. Sen kan man också ha en jämförelse mot Soundcraft M8 i huvudet. Om jag inte hör något dåligt om det, lär det bli ett sådant! Väldigt tacksam för alla svar. Mvh Maximiliam
  25. Isåfall är det ju dumt att det är dyrare! Auto säger den 24gb, 1333.
×
×
  • Skapa ny...