Jump to content
Annons

Basshunters musik är farlig för människors kreativa tänkande


Martin

Recommended Posts

Beatles var också "fördummande" på sin tid, enligt dåtidens vuxna generation... 😛

Som sagt, så handlar detta om dina personliga åsikter, som föds ur din personliga smak, Martin. Kan du definiera vad som är "bra" eller "dålig" musik och göra det till en definition som alla människor i hela världen kan godkänna? Nej - trodde inte det heller... 😛

Så länge det inte finns en sådan definition så kan varken du, jag eller någon annan säga så stensäkert att någon musik per definition är "bra", "dålig", "fördummande" eller någonting annat.

Måste musik vara utmanande eller gränsöverskridande för att ha ett berättigande? Ett sådant synsätt diskvalificerar typ 99,9999% av all musik. Du kanske tycker att musiken behöver ha dessa egenskaper för att DU personligen ska tycka om den, men det innebär inte att dina åsikter är de som är de enda korrekta, även om det är så i din värld. Dina värderingar om musiken är faktiskt lika mycket felaktiga som Basshunter-fansens värderingar.

Det finns inga filosofier eller annat som duger för att förklara det hela, eftersom det handlar om personlig smak och inget annat - så alla försök att tala om för folk vilken musik som ska anses vara "bra" eller "dålig", är dömda att misslyckas totalt.

Vad som däremot har påvisats vid forskning, är att all sorts musik stimulerar hjärnan på olika sätt, vare sig det är visor, psalmer, metal, jazz eller annat - och något som stimulerar hjärnan, kan väl knappast ses som fördummande? Det har ju t o m stimulerat dig till att starta denna tråd, så då blev du kreativ nog för att skriva ett hatinlägg om Basshunters musik. Det var inte illa för denna "fördummande" musik, eller hur...? 😑

Att jag inte heller gillar Basshunters musik är en helt annan sak, men jag kan inte säga till fansen att det är fel på deras musiksmak, eftersom det är varje lyssnares sak att avgöra vad de tycker är bra.

Redigerat av Claes
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • Svar 249
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

Håller med Claes. Ser det såhär. Om en svetsare gör en kass svetsfog som går sönder är den objektivt dålig, eftersom den inte fungerat för ändamålet den var konstruerad till. En musiker gör en låt som misslyckas med sitt ändamål att vara något jag gillar, vilket gör den till subjektivt dålig, eftersom musik är en fråga om individuella preferenser.

Link to comment
Dela på andra sajter

Om man nödvändigtvis ska döma musik efter någon rimlig standard så borde ju Basshunters verk beskrivas som 'bra' hur som helst. Han kan leva på det; folk köper hans musik, således tycker många om det. Det är väl det närmaste man kan komma ett mätinstrument för vad som är bra kontra dålig musik, om man inte är elitist och värderar visas människors åsikter högre än andras. Om du anser dig veta bättre så får du nog leva i bitterhet dessvärre.

Link to comment
Dela på andra sajter

Snor man melodier rakt av och dessutom återanvänder dessa i flera låtar så är man inget annat än en klåpare.

Påminner om originalet: http://www.youtube.com/watch?v=QFnZcSpyiDk .

Visst är man en klåpare om man stjäl från andra, men det är ju inte din eller min sak att berätta för den som gillar det, att musiken är "bra" eller "dålig", eller hur? Det kan ju bara lyssnaren själv avgöra, med utgångspunkt från sin personliga smak. Att försöka tvinga på andra sin egen musiksmak, blir aldrig annat än fel.

Men men, det är ju kvantitet före kvalitet som gäller...

Om du tolkar det så, så har du inte läst tråden... 😛

Vad är "kvalitet" när det gäller musik? Definiera det, så att alla kan godta det som en universell sanning, så kan vi börja diskutera musikalisk kvalitet. Innan den definitionen skapas, så ger sådana uttalanden bara konflikter och hjälper inte till ett dugg i en kreativ diskussion.

Link to comment
Dela på andra sajter

Beatles var också "fördummande" på sin tid, enligt dåtidens vuxna generation... ☺️

Jag tycker det är en otacksamt att du jämför basshunters musik med The Beatles, då de senare kom att ifrågasätta rådande konventioner och slutligen förändra dem och en hel ungdomsgenerations synsätt på en rad saker. Exempelvis har de hjälpt mig (en 80-talist) att inse en rad saker som jag är väldigt tacksam för idag. Både mänskliga, existensialistiska och praktiska saker - för att inte tala om musikaliska 🙂 Jag har väldigt svårt att tro att det kommer sitta en 00-talist och skriva samma ord om basshunter om 30 år. Har inte du det? 😛

När 60-talets vuxna uttryckte att den nymodiga pop/rock-musiken var "fördummande" var det enligt mig sprunget ur en rädsla för stark ungdomlig frigörelse (och kanske är ungdomen också alltför romantiserad idag p.g.a det - en annan diskussion). Därför smutskastade de den nya musiken för att försöka vända trenden, och i viss mån gör jag samma sak men den stora skillnaden är att jag inte tycker basshunters musik är ett dugg frigörande. Snarare tvärtom som jag tidigare resonerande kring.

Som sagt, så handlar detta om dina personliga åsikter, som föds ur din personliga smak, Martin. Kan du definiera vad som är "bra" eller "dålig" musik och göra det till en definition som alla människor i hela världen kan godkänna? Nej - trodde inte det heller... 😛 Så länge det inte finns en sådan definition så kan varken du, jag eller någon annan säga så stensäkert att någon musik per definition är "bra", "dålig", "fördummande" eller någonting annat.

Du har rätt i att det är mina personliga åsikter och jag har aldrig tagit anspråk i att de skulle vara på något annat vis. Jag har rätten att säga vad jag tycker och med resonemang definiera för mig själv och för andra vad jag anser är bra och dålig musik. Dock anser jag att det är viktigt att man inte bara kastar ur sig åsikter som en slags åsiktstornado utan alltid på ett så nyanserat sätt som möjligt redogör för, varför man känner, tycker eller tänker något!

Om fler kunde anstränga sig lite med detta skulle vi kunna kommunicera mer tidsenligt på den här sjunkande skutan. 😑.

Måste musik vara utmanande eller gränsöverskridande för att ha ett berättigande? Ett sådant synsätt diskvalificerar typ 99,9999% av all musik. Du kanske tycker att musiken behöver ha dessa egenskaper för att DU personligen ska tycka om den, men det innebär inte att dina åsikter är de som är de enda korrekta, även om det är så i din värld. Dina värderingar om musiken är faktiskt lika mycket felaktiga som Basshunter-fansens värderingar. Det finns inga filosofier eller annat som duger för att förklara det hela, eftersom det handlar om personlig smak och inget annat - så alla försök att tala om för folk vilken musik som ska anses vara "bra" eller "dålig", är dömda att misslyckas totalt.

Musik behöver absolut inte vara cutting edge för att ha ett berättigande för mig. Jag lyssnar exempelvis på äldre musik för att lära mig mer om tiden vi lever i nu - och för att den är awesome. Återigen, jag försöker INTE göra anspråk på att mina åsikter är de enda korrekta. Jag uttrycker bara vad mitt hjärta och mitt sinne säger mig. Så är det.

Jag anser att det är upp till betraktaren av värderingen att värdera den, och det hela utmynnar ju sedan i en personlig smak som du säger. Men det jag faktiskt försöker göra här är inte att ställa mig över någon (det går emot mina grundprinciper) - utan jag försöker visa på att det finns en annan väg att vandra - för dem som tvivlar på det.

Vad som däremot har påvisats vid forskning, är att all sorts musik stimulerar hjärnan på olika sätt, vare sig det är visor, psalmer, metal, jazz eller annat - och något som stimulerar hjärnan, kan väl knappast ses som fördummande?

Allt är relativt och likaså dumhet. Visst, att lyssna på basshunter är kanske mer stimulerande än att dunka huvudet i en bergvägg. Men det förändrar inte faktumet att det finns så mycket annan musik som faktiskt greppar tag i hela hjärtat och får det att vibrera och vidare din mage att pirra och senare din hjärna att överhettas... 🥰

Det har ju t o m stimulerat dig till att starta denna tråd, så då blev du kreativ nog för att skriva ett hatinlägg om Basshunters musik. Det var inte illa för denna "fördummande" musik, eller hur...? 😉

Jag kommer personligen ringa honom och tacka 😛. Och jag hatar inte, jag har inget behov av att hata. Jag har i stället ett behov av att hjälpa och jag hoppas att jag hjälpt någon känna av det jag känner i hans musik.

Redigerat av Martin
Link to comment
Dela på andra sajter

Visst är man en klåpare om man stjäl från andra, men det är ju inte din eller min sak att berätta för den som gillar det, att musiken är "bra" eller "dålig", eller hur? Det kan ju bara lyssnaren själv avgöra, med utgångspunkt från sin personliga smak. Att försöka tvinga på andra sin egen musiksmak, blir aldrig annat än fel.

Trådens rubrik säger att Basshunters musik hämmar människors kreativa tänkande; om människor tror att det är ok att kopiera andras verk mer eller mindre rakt av, så hämmar det enligt också mig kreativiteten, då anstränger man sig inte att skapa något nytt. Jag har förresten aldrig försökt få någon att ändra musiksmak, däremot tycker jag det är viktigt att sätta spotlight på artister som avsiktligen stjäl material och sätter sitt namn på det.

Link to comment
Dela på andra sajter

Trådens rubrik säger att Basshunters musik hämmar människors kreativa tänkande; om människor tror att det är ok att kopiera andras verk mer eller mindre rakt av, så hämmar det enligt också mig kreativiteten, då anstränger man sig inte att skapa något nytt. Jag har förresten aldrig försökt få någon att ändra musiksmak, däremot tycker jag det är viktigt att sätta spotlight på artister som avsiktligen stjäl material och sätter sitt namn på det.

Som till exempel...?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag menar att [basshunter] fräter sönder varje nyanserad tanke med hans hemska musik. Den är inte bra för varken eftervärlden eller dagens människor.

Det är inget fel på artisten Basshunter. Det är inget fel på musiken som släpps under namnet Basshunter — det har marknaden klart och tydligt visat. Det är definitivt inget fel på kidsen som uppskattar Basshunters musik och därmed ger artisten näring att fortsätta med det han gör.

Nej, felet [läs: problemet] ligger, tycker jag, hos gubbgnälliga typer som sign. Martin som tycker sig veta bättre än alla andra om vilken musik som är "rätt". Att dessutom tala om "farlig musik" låter riktigt klibbigt och gammaldags.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tror du Basshunter är unik på något sätt? Det är inte direkt första gången detta händer en dance/techno artist.

Det gäller ju att rida på vågen så länge man är het, jag hade gjort exakt samma sak. Sugigt på karamellen så hårt att gomseglet sett ut som ett russin.

Hört talas om KLF? 666? Brooklyn Bounce? Capella? Maxx? 2 unlimited? Snap? Dr Bombay? Aqua? E-Type? Basic Element? Mark Oh? Gunther? Hit 'n' Hide(eller va -fn dom nu hette)?

Artister som kommit och gått, vissa större än andra, en del funnits på kartan längre än andra.

Men alla har haft stjärn status och ett eget signum i världen, för att inte nämna att det har diskuterats mycket i media.

Värt att nämna är väl dock att många av de artister jag nämnt verkligen har tillfört något i genren(samt att några är lite av favoriter för mig), och varit väldigt nyskapande och kanske till och med före sin tid, och det tycker jag inte Basshunter har, förutom att han kanske gjort musik producerandet till en cool/bra grej.

Och det uppmuntrar jag! Och jag kan heller inte bortse från det faktum att hans musik är sjukt j-a trallvänlig, så jag förstår att han är poppis bland kidsen.

Ahhh, önskar att KLF hade fortsatt. Hög pontential där...

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja vad ska man säga... Att hans musik är farlig är något överdrivet, de som lyssnar på den är nog redan förlorade ändå 😑.

Det lilla jag hört av den (boten anna, dota, jingle bells, jag pallade inte mer...) är ungefär som musikvärldens bokhyllan billy; enkel, billig, fantasilös och skapad efter strikta mallar. Miljövännerna kan i alla fall glädjas åt att komp, melodislingor och annat återanvänds.

/Andreas

Link to comment
Dela på andra sajter

Basshunter, var det Boten Anna?

Det var väl nåt som ungdomar och mindre musikaliskt noggranna människor fastnade för...tror nog min fru stod och dansade till den då den var ny.

Den har ett repeterande mönster och uppför sig som en AC/DC låt...inte alltför avancerat men får folk att ryckas med.

/aROCKER

Link to comment
Dela på andra sajter

[...]Allt är relativt och likaså dumhet. Visst, att lyssna på basshunter är kanske mer stimulerande än att dunka huvudet i en bergvägg. Men det förändrar inte faktumet att det finns så mycket annan musik som faktiskt greppar tag i hela hjärtat och får det att vibrera och vidare din mage att pirra och senare din hjärna att överhettas... 😑

Hur kan du vara så säker på att Basshunters musik inte ger fansen den känslan? När jag var liten älskade jag Absolute Dance-skivorna, eurodiscon som man kanske kan säga är föregångare till Basshunters musik. Den gav mig precis det där du beskriver och jag har svårt att tro att jag hade blivit intelligentare och mer kreativ om jag hade lyssnat på nåt annat istället.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja, det finns "dålig" musik inom alla genrer, varför skulle t.ex. bluesen eller do-wop vara förskonad? Och självklart tycker jag min egen smak är förträfflig 😏. Konstigt vore väl om jag tyckte den var kass...

Problemet tror jag för mig blir när mallarna tar över, känslorna som behövs för att underbygga låten och framförandet glöms bort, saknas eller känns krystade. Det finns ju mycket bra i de flesta genrer, jag är inte så noga med vilken genre jag lyssnar. Jag tycker inte heller att alla delar i en låt nödvändigtvis är dåliga för att låten som helhet är det. Det finns t.ex. nån syntslinga i "boten" som faktiskt är rätt angenäm, men det är så mycket annat i låten som inte funkar för mig.

Men det är ju bara att acceptera att alla inte kan tycka likadant, jag grämer mig inte för Basshunters framgångar, men jag undviker helst att lyssna på honom.

/Andreas

Link to comment
Dela på andra sajter

Hört talas om KLF? 666? Brooklyn Bounce? Capella? Maxx? 2 unlimited? Snap? Dr Bombay? Aqua? E-Type? Basic Element? Mark Oh? Gunther? Hit 'n' Hide(eller va -fn dom nu hette)?

Uh. Finn den som inte hör ihop med de andra..

Vad gör KLF på den listan?

Link to comment
Dela på andra sajter

Han utlyste en remixtävling av en låt där vinnaren skulle få sin remix med på hans nästa skiva. Jag blev jätteinspirerad av originalet och gjorde, i mitt tycke, en snygg remix (även om den inte var bäst av alla remixer och inte vann Basshunters tävling).

Måste man hacka på just Basshunter? Det är väl opportunt, när han utropats till Sveriges största musikexport just nu. Men någon måste ju vara störst vid varje givet tillfälle.

Link to comment
Dela på andra sajter

Uh. Finn den som inte hör ihop med de andra..

Vad gör KLF på den listan?

Samma typ av dussinvara som de övriga, kanske...? Eftersom du inte verkar hålla med, så har du en annan smak och tycker inte att de hör hemma där, men den som skrev det tycker det. 😏

Link to comment
Dela på andra sajter

Måste man hacka på just Basshunter? Det är väl opportunt, när han utropats till Sveriges största musikexport just nu. Men någon måste ju vara störst vid varje givet tillfälle.

Så har det ju alltid varit. Det är inte godkänt bland självutnämnda smakexperter att gilla de som säljer mycket, verkar det som - och man blir inte profet i sitt eget land. Gigantiska musikexporter som t ex ABBA och Roxette har ju utsatts för exakt samma sak tidigare - så varför inte Basshunter när han nu tydligen räknas som största musikexporten... 😏

Link to comment
Dela på andra sajter

Finns ingen revolterande med musik längre. Mera att det är irriterande för en förälder höra på honom. Ungefär som syrran fick genomlida Ass of Base när hennes ungar var i tioårsåldern.

Beror givetvis på vad man menar med revolt. Men jag möter dagligen ungdomar som på något sätt revolterar, söker sig en egen identitet (ofta som en "revolt" mot föräldrar och andra vuxna) genom sin musik.

Link to comment
Dela på andra sajter

Analogfreak (oregistrerad)
Svensk avundsjuka.

Tycker precis som personen jag citerar:

"I jantelagssverige är det fel att sticka ut förmycket, att marknadsföra sig själv för hårt - man ska vara lagom, ordet som inte finns på något annat språk förutom svenska. Fuck that." - Andreas Carlsson

http://tyda.se/search/moderately 😲

Link to comment
Dela på andra sajter

"Teamwork hämmar kreativiteten

 

Det är sällan som arbete i grupp verkligen leder till kreativa synergieffekter. Maktkamp, oengagemang och rädsla är stora hinder på vägen.

 

Teamwork är inte alltid en bra grogrund för kreativitet och idéskapande. Brian Lystgaard Due, forskare vid Köpenhamns universitet, går till och med så långt som att teamwork är direkt hämmande för kreativiteten, skriver tidningen Ny teknik. Han har studerat hur vanliga möten bland medarbetare ser ut på olika företag och resultatet är nedslående.

Även om grupparbete har sina poänger så är det enligt honom för det mesta bortkastad tid. Han medger dock att det är möjligt att uppnå synergieffekter, men då gäller det att ta sig förbi de hinder som finns på vägen.

Hans bästa tips för att lyckas med grupparbete är att ha en mötesledare som ser till att det finns en öppen stämning i gruppen, att alla får komma till tals och att det finns ett bestämt mål och en avgränsning för mötet.

 

Vanligaste hinder för kreativa möten:

- Dålig förberedelse. Deltagarna har inte förberett sig innan, utan tror att idéerna ska komma av sig självt.

- Ineffektivitet. Oförmåga att dra nytta av specialisternas kompetens.

- Lathet. Medarbetare som flyter med, inte tar eget initiativ utan låter andra göra jobbet.

- Rädsla. Deltagarna är rädd för att göra bort sig och säga något som låter dumt.

- Konflikträdsla. Deltagarna är rädda för att förstöra stämningen eller sätta sin egen trovärdighet på spel genom att ifrågasätta andra eller vara provocerande och annorlunda."

M a o det är bättre att vara soloartist än att spela i en grupp. Eftersom Aborrfiskarn kör solo kan jag inte se att han skulle hämma kreativiteten för några andra personer...

Link to comment
Dela på andra sajter

Hehe, varför finns denna tråd egentligen? Är vi inte här för att hjälpa såna som behöver hjälp med sitt skapande. Inte klanka ner på Basshunter, han är faktiskt också människa. Sen ska vi komma ihåg att många som kommer till det här forumet faktiskt gillar basshunter och gärna vill låta lik honom. Om man dissar honom så dissar man samtidigt dessa medlemmar som vi faktiskt borde stödja. Det finns trots allt plats för all sorts musik. Å alla är välkommna till detta forum, även du som gillar basshunter;)

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...