Jump to content
Annons

Göran Ewertsson

Medlem
  • Antal inlägg

    134
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Göran Ewertsson

  1. Robin, det är kul att du visar attityd och går ut hårt. Lycka till!!
  2. Jag tycker du resonerar bakvänt! För det första kan man kanske fråga sig vad ett band som har en färdig skiva, tryckt med omslag och allt ska med ett skivbolag till? Det låter mer som om de behöver en distributör! Tanken är att skivbolaget skapar en produkt av musiken, färdiginspelad eller ej. Denna produkt ska skivbolaget exemplarframställa, distribuera och licensiera vidare. Så är grundprincipen. För att ett band ska skriva på ett avtal där deras royalty - efter avdrag för vissa av dina omkostnader - uppgår till 50% måste du kunna visa att det är en bra affär för dem. Det handlar inte om att du ska "ta" en del av deras pengar, det handlar om att du ska sälja deras musik med ensamrätt.
  3. Jag säger som jag brukar, om man har tid och pengar att investera i sin egen fortbildning, för sin egen skull - då är det säkert bra med SAE och liknande. Däremot är den typen av utbildningar mer eller mindre värdelösa som hävstång in i branschen.
  4. Nu ser jag att jag var en smula otydlig i mitt svar, med tanke på rubriken på tåden! 20-50 och 5-20% på masterdeal resp artistavtal är alltså artistens royalty, skivbolaget "tar" resten - om man nu kan uttrycka sig så, när det faktiskt är skivbolaget som ordnar att det alls blir någon skivförsäljning!
  5. Hej "adama"! Som du skriver ser avtalen väldigt olika ut: genre / major el indie / historia / osv - det finns massor av faktorer som spelar in! För en så kallad masterdeal, där bandet tar med sig en färdig platta till bordet, är allt mellan 20-50% vanligt, hos vissa småetiketter kan man t o m få mer än så! Idag när digitalmarknaden gör skivbolagets andel lite svårare att försvara, bara en bråkdel av forna tiders initialkostnader finns ju kvar när det gäller att släppa nytt, då är förhandlingsläget också bättre, framförallt mot de mindre bolagen!! Den andra sortens avtal ger betydligt mindre och, upplever jag precis som du, är allt mer sällsynta idag. Lycka till med karriären!!
  6. Göran Ewertsson

    Acapella

    Minst lika lagligt som The Pirate Bay!
  7. Översitteri gör mig upprörd, så enkelt är det. Men du kan väl inte mena att den åsikten gör mig till en usling? Jag har medgett att "Carles" språk inte hade med saken att göra, och bett om ursäkt.
  8. För att balansera den flodvåg av avundsjuka hobbymusiker som känner sig manade att berätta för världen om hur usla alla dessa framgångrika artister egentligen är. Om smakpoliser och översittare får hållas blir världen en sämre plats. Tycker du inte?
  9. Hela denna tråd borde hamnat i papperskorgen för länge sedan!
  10. Ja det kan du ha rätt i, jag ber om ursäkt, jag gick för långt.
  11. Inte alls. Men den som går till sådana frontalangrepp bör ha betydligt mer på fötterna.
  12. Ursäkta? Du kan inte ha läst människans utfall en bit här ovanför!!
  13. Noice 'Bedårande Barn Av Sin Tid' - här finns (nästan) lika mycket sex, droger och ond bråd död som i vilken utländsk rockbiografi som helst!!
  14. Detta är den värsta dynga jag läst på mycket länge. Här finns så mycket förakt och snobberi att man baxnar, och det är inte bara Basshunter som drabbas av ditt uppblåsta ego - hans fans idiotförklarar du också. Fy skäms. För övrigt är det anmärkningsvärt att en människa som inte behärskar vare sig språk eller stil får skriva i någon tidning alls, även om det råkar vara en obetydlig landsortsblaska.
  15. Att framgång svider i medelmåttornas ögon är inget nytt!
  16. Det behöver du inte. I Sverige rapporterar radio och tv till Stim via ett eget system som ger musiken koder, oberoende av IFPI. Alla stora radio- och tv-kanaler rapporterar varje låt, minut för minut, till Stim. För att gå med i Stim däremot krävs att din musik blivit framförd offentligt, t ex på radion.
  17. Det var en märklig sida - full av stavfel och märkliga faktamissar. Jag skulle aldrig anlita ett företag som påstår så mycket strunt.
  18. Jag kan förstå att det känns så, "Warpfuz". Faktum är att en ganska liten del av all den musik som släpps just nu är värd att skydda ekonomiskt, och då är det inte kvaliteten jag talar om. Det är en så försvinnande liten del i utgivningstsunamin som följt på den digitala hemstudions genomslag som faktiskt genererar några egentliga pengar, att det skulle vara till nytta för alla om vi gjorde detta med tillstånd och ersättning lite mer flexibelt.
  19. Jo, att dels är detta det enda rättsfall någonsin i Sverige som handlar om musikplagiat (låtstölder är ovanliga!) dels kunde Drängarna lika gärna vunnit om man drivit teorin om Landslagets egen "stöld" väsentligt hårdare - det är en utbredd uppfattning bland många jag känner åtminstone - och då blir riskerna med att driva ett sådant mål för stora. Slutsats: Simma lugnt!!
  20. Ber om ursäkt, visste inte att ni var bekanta!
  21. Jag håller helt med dig! Basshunter är helt unik i så motto att han skriver, producerar och framför sitt material själv - och tar det till toppen av listorna i hela Europa!! Jag kan inte minnas att någon annan svensk soloartist lyckats med samma bedrift. Jag tror att "cm0s" slog huvudet på spiken tidigare:
  22. Jag har aldrig heller varit med om att en mikrofon tagit skada av för högt ljudtryck. Du behöver nog inte oroa dig!
  23. Såja, sakta i backarna. "Base10" är i sin fulla rätt att föredra ljudet från hårdvara, och han är knappast ensam om den böjelsen. Det finns ingen anledning att håna varken honom, Vince Clarke eller Brian Eno för den åsikten.
  24. Hej "Padchi"! En kompressor minskar det dynamiska omfånget och med en equalizer kan man justera nivån på specifika frekvenser.
×
×
  • Skapa ny...