Jump to content
Annons

Vad ska man tänka på när man köper en patchbay?


JJRockford

Recommended Posts

Vad skiljer egentligen en Neutrik för under 400 kr (http://www.thomann.de/se/neutrik_nyssppl1.htm) och en Samson (http://www.thomann.de/se/samson_spatch_plus.htm) för strax över tusenlappen?

Ser ju att Samson-varianten har switchar på framsidan, behöver man det? Eller är det så att säga självreglerande om man ser till att ha samma typ av sladd både på fram och baksidan?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Kör självreglerande, slipper du tänka på vad nån switch står på. Blir svårt att se dom där switcharna inne bland många hängande sladdar med.

Kör balanserat, om man har tillgång till jord.

Balanserad ger dig 3-ledade kopplingar, så du får skärming, får 48V matning för kondingmickar, kan skicka insert till/från externa ljudprocessorer via 1 sladd, kan t.o.m. skicka stereo via 1 sladd (om man vill skippa skärmen).

Märkning. Du vill kunna skriva på patchbayen vilket hål som leder vart, liksom man märker upp kanalstrippen på en mixer. Gäller att man kan se tydligt även när rummet är dunkelt, och att det finns plats för någorlunda storstilade bokstäver.

Har patchbayen TRS-anslutningar bara? Skaffa då en del konverterare, typ XLR<>TRS. RCA<>TRS osv.

Köp kopplingssladdar i olika färger, som du kan skapa ett system av. För att räcka från vänstra sidan till högra, måste sladden vara 50cm. 19tum = ~48cm. Tänk på att allt under patchbayen kommer ha många sladdar hängandes framför sig.

Högimpedans-ingångar (Hi-Z) hm .. om impedansen håller trots kabellängd och fler kontakter, eller om man bör köra line-in via DI-box ... är inte säker faktiskt. Kanske nån annan vet mer(?)

Fixa lödpenna, tenn och skaltång. You will need it.

Redigerat av Signia
Link to comment
Dela på andra sajter

Är Neutrik-patchbayen jag länkade till självreglerande? Det står att den ska klara "stereo/balanced/half-normalized". Det står också "Includes 4x label strips", antar att det är för uppmärkning av in/utgångarna?

På fiberoptiksracken (med muxpondrar, transpondrar o s v) som vi bygger på jobbet har man ju också problem med nedhängande kablar. Det är ju ganska omständigt att kapa och sen svetsa ihop en fiberkabel, så man brukar ta dom i de längder dom kommer i. Men för att inte få en massa hängande kablar kan man gömma den hängande delen av kablarna i en hylla under racket.

Tänkte göra något liknande här. Under patchbayen sätter jag en rackhylla på kanske 1 eller 2 U, där man så att säga kan skjuta in de hängande delarna av patchkablarna (planen är att sätta patchbayen så långt ner som möjligt och sen utnyttja resterande 5-6 U för att ha utdragbara racklådor).

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...