Jump to content
Annons

Den djupa, typiska tech-house basen.


Uggla

Recommended Posts

Hejhej. Efter att ha läst på detta forumet en lång tid bestämde jag mig för att göra ett konto och ställa en fråga som jag har undrat länge.

Jag undrar hur man får till den där tyspiska tech-house basen, har försökt många gånger men får aldrig till det sköna gunget som man vill ha, därför låtit bli att göra just Tech-house.

Här har ni några praktexempel på vad jag menar!

http://soundcloud.com/per-hammar/per-hammar-longo-original-mix

http://soundcloud.com/per-hammar/per-hammar-bad-mustache

http://soundcloud.com/djmaikalca/maik-alca-subbass-original-mix

Skulle vara kul om någon vill hjälpa!

Jag andvänder reason 6.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Titeln i sista låten borde gett dig en ledtråd! 🙂 Sub Oscillator ska du ha.. Och en multibandcompressor.. Allt finns i Reason 6 .. Kolla lite Google länkar! http://www.google.se...iw=1280&bih=702

EDIT: måst få bli lite nostalgisk och berätta hur vi gjorde på stenåldern.. 80-talet alltså.. Det flesta mixerborden i en studio hade då en svepbar oscillator som man kunde mixa in.. Oftast tänkt för att spela t.ex en 1Khz ton på rullbandet så att om man tog med sig 2" bandet till en annan studio kunde man justera hastigheten på den bandaren så tonen nollsvävade.. Då visste man att man spelade in på rätt hastighet.. Men på t.ex Soundcrafts bord kunde man dra ner frekvens t.om under 100 hz.. Då brukade jag dra ner till ca 60 - 80 Hz och låta en analog Drawmer-gate triggad av baskicken släppa in bastonen.. Då kunde man få samma effekt.. Funkade ypperligt att gejta in en högre ton på en virlvel också för att få ton.. Självklart med gejtat reverb! 🙂

Redigerat av hegobald
Link to comment
Dela på andra sajter

Ja, det var ju ingen raketforskning direkt.. Tack så mycket för hjälpen!

Roligt att höra hur det gick till förr för sånna som mig som är födda på 90 talet!

Kan lägga upp ett litet smakprov sen och se vad jag har knådat ihop, skulle vara kul med lite tips hur jag kan utveckla det vidare.

🙂

Edit.

Nu har jag lekt runt lite och inte fått till det något särskillt bra, visst hör man vad det är jag försöker åstakomma men det är verkligen inte där än.

Tar fram en thor och en analog osc. väljer vågformen och sen hittar jag en skön rytm, sen så fixar jag ett fint subbigt "whoommb" med hjälp av attack/release. Blir mest en jäkla gegga och svänger inte ett dugg.

men har ni några tips? Hur gör ni?

Håller fortfarande på att lära mig den tekniska biten så ni får gärna förklara mer djupgående!

Redigerat av Uggla
Link to comment
Dela på andra sajter

Gjorde ett litet exempel så får vi se hur nära det är det du är ute efter.

http://dl.dropbox.com/u/1553236/tech.mp3

Är det det så har du reasonfilen här som du kan kolla i: http://dl.dropbox.com/u/1553236/tech.rns

Vill du ha basen tydligare kan du enkelt lägga till fler oscillatorer (nu är det bara en) som med fördel verkar lite högre upp i registret. Sidechain är din bästa vän. 🙂

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Aha! ja det är såndära bas jag är ute efter. tack så mycket för reasonfilen också. nu förstod jag grunden och kan göra lite svängiga grejer 🙂

kan du förklara hur man sidechainar?

Mvh.

Kolla i Reasonfilen så kan du se lite hur det är kopplat. Enkelt sagt så tar man en kick och kopplar den till sidechainingången på kompressorn och så när kicken slår så kommer det som är kompressorn är kopplat till att ducka. Hur mycket, hur snabbt och liknande kan du styra med reglagen på kompressorn. Jag brukar göra så att jag antingen kopplar min huvudkagge till en spider, låter en koppling gå vidare till mixern precis som vanligt och sen därifrån spidern kan man då enkelt koppla in till flera kompressorer för sidechain. Vill man ha kvar sidechainpumpet utan att kicken låter i mixen så kan man sen bara automatisera och mutea kicken i mixern (men inte låta den sluta spela!).

Lycka till!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...