Jump to content
Annons

Mina gamla LP-skivor!


Valle

Recommended Posts

Ace_frehley_solo_album_cover.jpg

Jag Àr med anledning av en nalkande flytt mitt uppe i en förrÄdsrensning och kom hÀromdagen över en kartong med en massa gamla LP-skivor. Det Àr LP-skivor som jag aldrig vÄgade slÀnga vid förra "rensningen" för en si sÄdÀr femton Är sedan; allt frÄn gamla dansbandsplattor (juuust det!), via Heavy Metal, till min KISS-samling.

Jag öppnade lÄdan, blÀddrade lite förstrött bland skivorna och tÀnkte att Vad fan, det Àr vÀl lika bra att slÀnga skiten. DÀrefter stÀngde jag igen lÄdan och bar undan den för vidare rensningsÄtgÀrder senare. Jag stÀllde ner lÄdan och Àgnade den en omedveten "sista blick".

NĂ€r jag sedan vĂ€nde mig om för att ta tag i nĂ€sta "skit" stod jag plötsligt öga mot öga med mitt yngre Jag — "Jag" kan inte ha varit mer Ă€n tolv, tretton Ă„r gammal. "Han" stod dĂ€r och sĂ„g upp pĂ„ mig med stora, tĂ„rfyllda ögon och darrande underlĂ€pp.

"Ska du slÀnga de dÀr?", sa "Jag". Hans röst var vÀldigt sprucken och han hade inte lÄngt till lipen.

"Jamen, för helvete!" utbrast jag och slog ut med armarna. "Du har ju inte brytt dig ett skit pÄ över tjugo Är! Och vad fan ska jag med skiten till?"

"Jag" stod tyst kvar. Han sÄg pÄ mig en stund, Ànnu med de stora, tÄrfyllda ögonen. Sedan sÀnkte han huvudet i en djup suck, vÀnde sig om och började gÄ. Utan att sÀga ett ljud, eller vÀnda sig om, fortsatta han bara att gÄ. Hans avbild bleknade mer och mer mot dagsljuset, och plötslig var han borta. Upplöst.

"OK! DIN JÄVLA SKITUNGE! OK!" skrek jag — i alla fall till synes för min omgivning — ut till tomma intet. "Jag skriver ett inlĂ€gg pĂ„ studio Forum och frĂ„gar om tips, OK? Fan, alltsĂ„..."

"Vad hÄller du pÄ med?" undrade min fru som nyss hade kommit bort till förrÄdet efter att ha hört "ett himla vÀsen".

"Äh, det Ă€r de hĂ€r jĂ€vla gamla LP-skivorna..." sa jag. "Skitungen lĂ„ter mig inte slĂ€nga dem..."

"Älskling, vad pratar du om?" Min fru sĂ„g sig undrande om i förrĂ„det. "Skitunge? Vilken Skitunge?"

"Han. Jag. Äh, fuck it! Du kommer Ă€ndĂ„ inte att fatta."

"NĂ€, jag antar det", sa min fru och Ă„tergick till sitt.

NÄja, nÀstan sÄ gick det till.

Fast hursomhelst, Àrligt talat: Vad fan ska man göra med (LP)skivor som har betytt en jÀvla massa för en? Att spara dem bara för att förvara dem i ett mörkt förrÄd kÀnns ju helt meningslöst. Att skÀnka bort dem kÀnns som att kasta pÀrlor Ät svin. Och att sÀlja dem kÀnns bara desperat och snÄlt.

Hur jag Àn vrider och vÀnder pÄ det Àr jag till rÄttorna.

Vad ska jag göra för att fÄ "skitungen" off my back?

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Annons

Köp en skivspelare !!!

!:rolleyes:

Det har jag en redan. En jÀvel med USB (som jag fick i julklapp för nÄgot Är sedan). Sedan har jag ju alla LP-skivor pÄ alternativ diverse media, sÄ jag blir ju inte utan musiken direkt.

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Du ska spela dom!

Jag kör bara vinyl!

En spelare i studion ION-flashplayer...den dumpar jag ner LP-plattorna digitalt.

Sedan har jag mitt vinylrum med tusentalet plattor dÀr kör jag den dyrare utrustningen REGA-plana spelare med cambridgeslutsteg och Celestion F-30 högtalare.

Uppe sÄ kör jag med min Marantzspelare och slutsteg med högtalare bÄde inomhus och utomhus.

Finns inget bÀttre Àn att lira VINYL!

Köpte min nyaste i förra veckan, BIGELF "Cheat the Gallows" med 3 bonusspÄr (gatefoldcover)

BLYTUNG.com min vinylsida

Speeding back to my baby...and i donÂŽt mean maybe! đŸ˜±

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Ta det lugnt och framför allt, SPARA dom!! Jag sĂ„lde en hel del av mina nĂ€r jag var i 18 Ă„rsĂ„ldern och Ă„ngrar mig Ă€n idag, det var bland annat pĂ€rlor som europes tvĂ„ första, W.A.S.P's last command och en helixplatta, visst fan, motleys theatre of pain va visst med dĂ€r ocksĂ„. Även om du aldrig mer kommer att lyssna pĂ„ dom kan du ju titta och lukta pĂ„ dom ibland. Dom Ă€r sĂ€kert förknippade med en jĂ€vla massa minnen sĂ„ att du fan slĂ€nger en del av dig sjĂ€lv om du gör dig av med dom. Och hur mkt plats tar dom?

Ser att rĂ€ven aROCKER Ă€r pĂ„ vĂ€g att skriva, han ber dig sĂ€kert att skicka dom till ö-vik och han erbjuder sig kanske att betala frakten men det avrĂ„der jag bestĂ€mt ifrĂ„n!! 😄 :D

Edit: hade visst fel i mitt antagande 🙂

Redigerat av therocker
Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Att vara sentimental och spara dem för minnens skull Àr... inte min stil.

Du anar inte hur mycket SKIT jag har just av den anledningen.

Det vÀrsta Àr nog, trots allt, ett par scenbrallor (svarta Jeans med "skinnlappar" över hela plagget) som jag bar nÀr det gick som bÀst för mitt artisteri pÄ slutet av 80-talet. De hÀnger kvar i garderoben...

Ska se om jag kan hitta en bild frÄn nÀr det begav sig...

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Mitt yngre Jag Àr ett pain in the ass!

vaddĂ„ ditt yngre jag?? 😛

MEN, behÄll skivorna! SÄ jÀkla mycket plats tar dom inte. SlÀng porslin, tennmuggar och sÄnt skit istÀllet!

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Heja Valle!

Är i liknande dilemma och storröjer gammalt prutt hĂ€r. Har massor med skivor som jag aldrig nĂ„nsin kommer lyssna pĂ„. Ge bort skiten tex till "myrorna" eller röda korset. NĂ„n grĂ€ns pĂ„ förr, nu och framĂ„t mĂ„ste det finnas sĂ„ man kan tĂ€nka framĂ„t:angry:

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

KÀnner igen det dÀr problemet lite grand...

Jag har nĂ„gra hundra vinylskivor som jag har haft stĂ„ende i förrĂ„det sedan vi flyttade till huset för 10 Ă„r sedan. Tanken var att jag skulle digitalisera dem efter hand som tiden rĂ€cker till, men jag tvivlar allt mer pĂ„ att det verkligen kommer att bli av... FĂ„r antagligen vĂ€lja ut de som Ă€r lite mer ovanliga och digitalisera dem - och helt enkelt slĂ€nga resten eller möjligen se om det gĂ„r att sĂ€lja för i bĂ€sta fall en femma styck eller nĂ„got... â˜ș

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Tanken var att jag skulle digitalisera dem efter hand som tiden rÀcker till, men jag tvivlar allt mer pÄ att det verkligen kommer att bli av...

Samma hÀr! Jag fick som sagt en skivspelare med USB för tvÄ jular sedan, just för att digitalisera skivorna. Jag har inte digitaliserat en enda!

Sedan Àr det sÄ att att de flesta sparade LP-skivorna har jag Àven pÄ CD och MP3.

Kvar blir ju sjÀlva "skalet". Min KISS-samling, t.ex, bestÄr av alla slÀppta plattor fram till och med Crazy Nights (frÄn 1987; dÀrefter slutade jag att köpa vinyl och har aldrig sedan dess köpt en vinylplatta). NÄgra av dem Àr rariteter, vilket bara det gör det svÄrare för mig att göra mig av med dem.

Fast jag gillade Dingbats idé... (Àven om det verkar lite jobbigt; fysiskt jobbigt, alltsÄ).

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

LP-skivor ska inte ligga undanlagda i en trÄkig kÀllarlÄda, de ska stÄ framme och lyssnas pÄ dagligen.

Och nÀ, man ska inte rippa dem till nÄt digitalformat heller. Man ska ta fram dem, lyssna pÄ dem, titta pÄ dem och lukta pÄ dem.

Om man slÀnger gamla vinyler sÄ Àr man dum i huvet.

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

En skÄl med 70% choklad, lite portvin

Och sedan sitter man med levande ljus och spelar SUPERTRAMP "Crime of the century" och gĂ„r sedan över till ÖL och jĂ€germeister och lĂ€gger pĂ„ Sweet "Sweet fanny adams", efter det blir det mörk rom med cigarr och Curtis Mayfield "Roots".

Sedan rumlar man upp och knackar pĂ„ frugans axel och hör om hon Ă€r vaken.... 😛😊

Allt detta görs med fördel med vinyl!

(Sida 1 & 2 med vĂ€ndning, koncentrerad lyssning, ingen CD som gĂ„r medans man diskar) 😑

  • Gilla 1
Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Och nÀ, man ska inte rippa dem till nÄt digitalformat heller. Man ska ta fram dem, lyssna pÄ dem, titta pÄ dem och lukta pÄ dem.

NĂ€r jag pratar om att digitalisera, sĂ„ handlar det naturligtvis inte om nĂ„got sunkigt MP3-format, utan sjĂ€lvklart okomprimerat WAV-format. 🙂

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Och nÀ, man ska inte rippa dem till nÄt digitalformat heller. Man ska ta fram dem, lyssna pÄ dem, titta pÄ dem och lukta pÄ dem.

Om man slÀnger gamla vinyler sÄ Àr man dum i huvet.

He he... Ord och inga visor dĂ€r, Mr Vallhagen! DĂ„ fĂ„r det vĂ€l bli sĂ€lja eller skĂ€nka — sĂ„vida ditt "slĂ€nga" inte inbegrep sĂ€lja och skĂ€nka... 😉

Och jo, man ska visst det rippa... Ett av mina favoritalbum med Robert Palmer, Sneakin' Sally Through the Alley (debutalbum, 1974), och som jag har pÄ vinyl, finns inte pÄ CD (sist jag kollade), ej heller pÄ Spotify. Och pÄ den plattan finns mÄnga sköna lÄtar som inte finns utgivna i digitalt format.

Det blir lite knepigt att ta med sig en LP-skiva ut i bilen — visst, jag har ju en USB-port i min bil, och jag skulle kunna ta med min USB-skivspelare... Men nĂ€ fan, det blir lite overkill.

Nu har jag i och för sig fÄtt skivan rippad Ät mig, sÄ jag kan lyssna pÄ den nÀr det faller in.

EDIT: En himla massa typos...

Redigerat av Valle
Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Och jo, man ska visst det rippa...

Nej för fan, sa jag ju 😄

Möjligen fÄr du banda av den pÄ ett C90 för att lira i bilen. Ty i bilen ska man spela kassett eller radio. Tror man nÄt annat sÄ har man en för ny bil, kanske frÄn 90 eller modernare. En sÄn dÀr mjÀttig sak som inte sÀger KLONK nÀr man stÀnger framdörrn.

Handen pÄ hjÀrtat sÄ kÀnner du ju kÀnslan sjÀlv nÀr du tar fram vinylen pÄ fredagkvÀllen, lÀgger den pÄ din nyköpta svindyra hifinördtallrik och tÀnker ahhh, den hÀr finns inte pÄ CD. Det Àr vackert.

***

Ge bort eller sĂ€lja tycker jag Ă€r ok, det Ă€r inte att slĂ€nga. AllmĂ€n byteshandel (blocket, tradera) Ă€r gott, man sĂ€ljer nĂ„t man vill bli av med, och nĂ„gon fĂ„r nĂ„got hanhon vill ha, och fĂ„r det billigt. Det Ă€r lite viktigt att prylarna kommer till glĂ€dje nĂ„nstans, tycker jag som tumregel. Du kan fĂ„ skĂ€nka plattorna till mig om du vill, men du fĂ„r sortera bort dansbandsmöget först 😛 .

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Wavar Àr precis lika vÀrdelösa som mp3or att titta, lukta och kÀnna pÄ.

Jag lyssnar pĂ„ min musik, men vi har vĂ€l alla vĂ„ra mer eller mindre konstiga böjelser... 😉

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

FOdralen blir ju fina tavlor i genomskinliga plast fickor. fundera till nÀsta stÀd vÀnda innan du slÀnger!

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Jag lyssnar pĂ„ min musik, men vi har vĂ€l alla vĂ„ra mer eller mindre konstiga böjelser... 😉

Ingen mÀnniska Àr en ö, inte heller sÄ nÄgon musik. Det mÄ vara ljudet som strömmar ur högtalarna som Àr den viktigaste delen av en skiva, men upplevelsen förstÀrks av kringföremÄl - som fodral, vinylskiva, texthÀfte - och kringkunskap, som vem som skrev vilken lÄt och nÀr och varför och vad de gjorde efter det.

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Jag ramar in farsans gamla LP-skivor (omslaget, givetvis), bÄde till mig och till honom. Blir apsnyggt pÄ vÀggen. Finns ramar pÄ IKEA med passepartout (lol) som passar perfekt.

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

men du fĂ„r sortera bort dansbandsmöget först 😛 .

SĂ€kert? Du kan inte tĂ€nka dig SĂ€wes dunderhitar pĂ„ plattan Dansa PĂ„ 2 frĂ„n 1975, med skönheter som "Helena" och "Paloma Blanca"? Wizex "Miss Decibel" frĂ„n 1978. Eller "rariteten" Pussycat med "Missisippi" frĂ„n 1976... ? 😄

Äh, ni Manowar-typer. Ni Ă€r sĂ„ jĂ€vla kĂ€nsliga för annat Ă€n rĂ„distade guror. Jag slĂ„r vad om att du alltid drog din DS1:a pĂ„ full patte under reporna pĂ„ 80-talet... 😉

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Vad gör du med skivorna?

(Fast sÀg det tyst, sÄ inte Vallhagen hör dig...)

😄 De ligger omsorgsfullt nedstoppade i vinyl-sleeves i en lĂ„da.

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vÄr community genom att registrera dig. Det Àr enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in hÀr.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...