Jump to content
Annons

OPTIMAL ROOM DIMENSIONS


krillepille

Recommended Posts

Äntligen har jag kommit igång med byggandet av ett kontroll/tracking rum i källaren där jag bor. Dubbeldörren är på plats och "projekt ljudisolering" är i full gång.

Nu till mina funderingar som jag hoppas någon har lite tankar om:

För att få så bra akustik och jämn spridning av rumsresonans som möjligt vill jag bygga så optimalt som jag kan. Dock är jag tvungen att kompromissa lite grann då jag måste kunna återställa lokalen jag hyr.

Som det ser ut nu är det två meter i tak och och rummet är så gott som kvadratiskt. Takhöjden rår jag inte på då det står ett stort hus i vägen :rolleyes:

Däremot ska jag bygga en skiljevägg så jag får ett mer rektangulärt rum. Då kommer jag ha en långsida som är 5.2m och takhöjden är ju 2 statiska meter.

Hur brett bör jag placera skiljeväggen?

Enligt kalkylatorn på mhsoft-sidan är en god rumsdimension räknat på 2m takhöjd: Bredd 3.20, Längd 4.66.

Jag kan inte korta ner mitt rum.

Ska jag placera väggen vid 3.20 så iaf två paralleller stämmer överens med fysiklagarna?

Någon som vet?

Ska se om jag kan lära mig hur tusan man lägger upp bilder här så kanske det kan bli en byggdagbok av det här så småningom.

Må väl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

OPTIMAL ROOM DIMENSIONS gäller slutlig storlek före akustikbehandling. altså efter ljudisolering.

man måste altså beräkna hur mycket ljdisolering av golv och tak kommer att bygga för att få den takhöjd man skriver in i kalkuleringen.

steg 2 är att skriva in måtten i en mode kakulator och utifrån det gör en ritning på akustikväggarna.

man bör naturligtvis även gör fysiska mätningar innan man räknar exakt hur man ska bygga. tex korekt hz på resonatorer osv.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej och tack för svar!

OPTIMAL ROOM DIMENSIONS gäller slutlig storlek före akustikbehandling. altså efter ljudisolering.

man måste altså beräkna hur mycket ljdisolering av golv och tak kommer att bygga för att få den takhöjd man skriver in i kalkuleringen.

Ja, absolut. Jag borde ha förtydligat att den ljudisolering jag ägnat/ägnar mig åt består i att täta/foga fönster, dörrar och sprickor. Det är rejäla betongväggar i källaren som jag inte kommer tilläggsisolera. Så de mått jag angett är slutgiltig storlek på rummet, förutom den vägg jag ska bygga någonstans.

steg 2 är att skriva in måtten i en mode kakulator och utifrån det gör en ritning på akustikväggarna.

Har använt mhsofts kalkylator och fått fram tidigare nämnda mått.

man bör naturligtvis även gör fysiska mätningar innan man räknar exakt hur man ska bygga. tex korekt hz på resonatorer osv.

Hur menar du här? Att jag ska mäta upp rummet redan nu och inte bara köra på, och försöka till en så optimal rumsvolym som möjligt utifrån de teoretiska lagarna, innan jag gör mätningar? Jag tänkte försöka bygga så rätt som möjligt från början så det blir mindre jobb sedan med att behandla reflektioner..

Eller är jag ute och cyklar? Känns som ju mer man läser på desto mer förvirrad blir man 🤪

 

Idag är det iaf fredag!!!! Hej på er!

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 månader senare...

En teoretisk fundering: Om man bygger en Helmholtz panelabsorbent stämd i den första oktaven (axial) kommer den påverka även den första stående vågen i ett rum? Vad jag förstod utifrån Mh Softs sida så är en sådan låda aktiv en oktav upp och ned utifrån lådans resonanston. En fundering bara men som jag gärna hade ett svar på.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack Gilbert!

Ska fördjupa mig i länken så snart jag får tid.

En fundering jag med en gång får är hur man vet vilket flödesmotstånd ens fina byggmax isolering om 95 mm har.. Jag får läsa på helt enkelt

isover piano ljudskiva 95mm är billigare än byggmax dyraste.

så där finns det inga pengar att spara med gå till byggmax.

piano skiva kan du hitta alla värden du behöver.

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu till nästa steg.

Har idag testkört och spelat in ett sinussvep i mitt rum. Använder Pro Tools med digi 002 för detta och importerade sedan filen i Wavelab för analys.

Gillar inte vad jag ser. Rättare sagt, inte ser i wavelab.

Tips på bra program där jag tydligt kan se frekvens, amplitud och efterklang?

Eller någon som kan mata in mina värden i sitt program och kanske posta här/maila mig?

Jag hade tänkta att göra mätning i sweetspot, mitten av rummet, bakre vägg, samt bakre vägg hörn. För att på så vis bekräfta i vilka frekvenser jag har problem. Verkar det vettigt?

Samma volym och gain-inställningar under hela mätningen? Bara flytta runt mikrofonen?

Tack så länge

Link to comment
Dela på andra sajter

Bock och bug. Den ser jättebra ut.

Vet du (klart du gör) om jag kan importera wavfiler i programmet?

Ska lägga ut en enkel ritning över lokalen samt testdata när mätningarna är gjorda. Alltid intresserar det några. Kan säkert behöva hjälp att tolka graferna och ide'er på akustiklösningar.

Trevlig kväll!

Link to comment
Dela på andra sajter

Alltså inte exempelvis ett inspelat sinussvep? Vad menas med en impulsfil? Är det ett kort brus man spelar upp/in ? Förklara gärna hur det fungerar för jag trodde jag kunde importera wavfiler med svep på olika mikrofonpositioner.

Trodde jag var på banan med hur det fungerade.. Snälla rätta mig!

Är det som jag tror att om man spelar in ett brus, som innehåller alla frekvenser, som huggs av tvärt får man med reverbtiderna på ett sätt man inte får vid ett svep? Förutsatt att man inte hugger av inspelningen för tidigt.

Edit: självklart kommer jag i första hand försöka använda mig av tongenerator etc i REW då detta borde borga för den enklaste lösningen. Men då jag använder mig av en produkt från digidesign känner jag att det med ganska stor säkerhet kommer strula..

Därför har jag intresse av att kunna importera in inspelningarna.

Redigerat av krillepille
Link to comment
Dela på andra sajter

Du kan i teorin manuellt "convolutionera" (vad heter det på svenska?) ditt inspelade svep mot originalfilen och på så vis skapa en impulsfil men varför krångla till det när du kan spela in via REW och som då fixar en impuls åt dig som du sedan kan analysera i REW (eller annat program).

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Jag får väl börja med att introducera mitt projekt med några väl valda ord.

Målsättningen med bygget är att få till ett bra kontrollrum att mixa i, där man också ska kunna göra lite inspelningar. Har byggt en skiljevägg i rummet så det blir rektangulärt istället för som innan i princip kvadratiskt.

Väggen består av gips+gips på 45x95 reglar. På väggsidan som vetter mot det lilla rummet har jag enbart spänt tyg över isoleringen. Där inne ska det så småningom göras i ordning till ett mindre och dämpat inspelningsrum. Nu är det mest fullt i bråte.

Det hamnade en enkel dörr med ett litet fönster i väggen så man inte ska känna sig ensam om man skulle hamna där inne. Kommer eventuellt att förstärka denna dörr om det visar sig att den är för klen och jag inte kan separera ljud vid flerspårsupptagningar mellan dessa två rum. Har iaf listat, tätat, fogat och dubbellistat i bästa mån för att det ska bli lufttätt.

Har även kompletterat med en till dörr vid ingången till lokalen. Hittade en gammal spegeldörr på blocket jag fått modifiera genom att kapa både dörrblad och karm (pga den låga takhöjden). Detta gjordes förvånansvärt lätt med bara en fogsvans.

Bilder kommer på detta projekt.

Tanken är att jag ska kunna göra det mesta här inne men akustiska trummor är inte att föredra då rummet är litet och grannarna störs. Därav står det ett så kallat eltrummekit där nere.

post-10616-0-45019800-1292693424_thumb.jpg

Enkel lokalskiss.

Link to comment
Dela på andra sajter

Har plockat fram lite data från Mh-audios hemsida på teoretiska "room modes" för storleken på mitt kontrollrum Dvs en tabell över i vilka frekvenser stående vågor kommer att uppstå i detta rum. För er som inte kikat på denna sida rekommenderas den varmt.

Då jag har haft lite (inte så lite heller) bekymmer med att använda mig av mätprogram (som jag så snällt blivit rekommenderad här av Gilbert) för att kunna göra impulsfiler, har jag nu varit tvungen att göra lite enklare mätningar. Tiden räcker inte till för att mecka mer med detta nu då studion ska stå till förfogande till jul..

Enkelt förklarat vad ett program som hjälper dig att skapa impulsfiler är att det kan räkna ut skillnaden mellan det ljud den skickar ut och det ljud din mätmikrofon tar upp. På så vis kan mer avancerade uträkningar göras.

Det jag ägnade denna dag åt var att spelat upp och spelat in sinussvep/brus med olika mikrofonplaceringar. Tur att det finns så bra referensmaterial i form av Crunchers byggdagbok här på forumet. Där fanns både sinussvep och rosa brus att plocka hem. Fint upplagt av Gilbert!

För att kunna tolka mina mätningar använde jag mig av Wavelab. Där kan man mest utläsa att de teoretiska siffrorna stämmer någorlunda bra med verkligheten. De rumsdimensioner jag använt mig av i Mh audios kalkulator är Längd 5.2, Bredd 3.2 och höjd 2 meter.

Jag var lite orolig innan skiljeväggen var uppe och jag kunde prova en tongenerator, att rummet i de riktigt låga frekvenserna (32Hz) skulle bete sig kvadratiskt men så var inte fallet. Vad jag menar är att jag var rädd för att ha två ståendevågor på 32 Hz både på längden och bredden. Men uppenbarligen penetrerar inte denna frekvens tillräckligt genom 2 lager gips.

På bilden för den bakre väggen ser man tydligt de tre första noderna på axiallängd. Ganska kraftiga peakar dock utan någon som helst dB referens. Jag får inte fram några decibelreferenser hur jag än vrider och vänder i wavelab. Tänkte att jag ska posta mina inspelningar här så kanske någon vänlig själ kan köra dem i sitt mätprogram och få fram lite kurvor åt mig? Vill gärna kunna se hur många dB´s som skiljer i toppar och dalar.

Link to comment
Dela på andra sajter

När man tittar på sweetspot-mätningarna ser man att den första axiala-noden på ca 35Hz är väldigt påtaglig. Det hörs också väl när man gör ett svep att amplituden ökar där.

Oktaven på denna frekvens är 67.5Hz (syns tydligt på bilden för den bakre väggen) och är i sweetspot en antinod. Kommer det att innebära problem för mig? Känns som att det är mycket bastryck där man vill höra bra? Fast om dippen är smal kanske jag inte behöver bry mig i att 67Hz inte hörs?

Nästa spik är runt 82Hz även den klart märkbar i styrka. Den verkar gå mellan golv och tak för den blir kraftigare när man böjer sig ner mot golvet. Trots att mätmikrofonen stod 1.25m från golvet ,vilket inebär att den hamnar nära denna frekvens antinod är denna ståendevåg kraftig i sweetspot.

Nästföljande jätte-peakar är för mig ett mysterium. De som ligger runt 107 Hz.

Om man ringar in denna frekvens i mh audio diagrammet hittar man denna frekvens (ungefär) på tre ställen.

Axial mode: 0 2 0: 106.87

Tangential mode: 2 0 1: 107.86

Oblique mode: 1 1 1: 106.05

När jag kör en ton på 106Hz tycker jag att den är ungefär lika stark i hela rummet... Hittar små dippar ca en meter ut från långväggarna.

Ska försöka göra ett svep och lyssna vad som händer där kring 107Hz, om det sticker i väg i amplitud.

post-10616-0-94556600-1293396586_thumb.jpg

Sweetspot 20-500Hz

Link to comment
Dela på andra sajter

post-10616-0-30734600-1293396847_thumb.jpg

Sweetspot i lite högre upplösning.

Ska som sagt lägga upp mina inspelade svep här så kanske någon kan titta på dem åt mig?

Är det möjligt att få fram efterklangstider utifrån ett inspelat rosa brus? Såg ut som om du Gillbert hjälpte Cruncher med just detta, när han slutat kapa svansarna.. 😉

Jag postar även dem här så får vi se om jag får lite hjälp.

Nu är det god kväll!

Link to comment
Dela på andra sajter

Ingen idé att använda 3D-analys på ett svep (om inte via mätprogram och en impulsfil används). Kör FFTn för dessa istället. För att använda 3D (vattenfall) så måste du spela in ett brus med tvärt slut och klippa ut biten som bara innehåller den del efter att bruset slutat spela. Klipp m a o bort exakt lika lång bit som originalbruset är långt (och allt innan det börjar spel också givetvis).

Jag skulle med detta sagt trots allt försöka få igång REW då detta underlättar enormt och du kan dessutom extrahera mycket mer och bättre information ur mätningarna.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...