Jump to content
Annons

adrumdrum

Medlem
  • Antal inlägg

    950
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    10

Allt postat av adrumdrum

  1. Trenden inom så kallad "musik" nuförtiden har jag märkt är att det ska vara så jävla dåligt det bara går, desto sämre desto bättre värkar det vara.... man ska bli upp stressad och och få huvudvärk av skiten...Inte bara melodifestivalen även när man råkar ut för att nån jävla döskalle har radion igång så är det nån med gravt bristande talang som fått ihop nån så kallad "låt"...En massa dåliga ljud effekter och krattigt programmerad tummaskin, är det musik det? Det spelar ingen roll om använder autotune om man har en karaktär på rösen som låter som en tondöv get. Och alla dessa fantastiska låtskrivare i melodifestivalen, 5 personer för att få ihop nått som smakar som när kor skiter...uch! Men det kanske är nån släkting till Pierre Brassau som skrivit "låtarna"?
  2. Till att börja med är det bra ett förstå hur ett rum fungerar. Rummet kan delas in i 2 frekvensområden, Modala frekvensområdet och reflektionsområdet. Modala frekvensområdet är lågbasen där det är resonanser/stående vågor, bara vissa frekvenser förstärks/försvagas av rummets dimensioner. Det de frekvenser som är hälften så lång, lika lång, dubbelt så lång o.s.v som en riktning i i rummet. Reflektionsområdet är allt ovanför Modala frekvensområdet dvs ovanför så kallad Schröder frekvens. Det är vid den frekvensen som resonanser/stående vågor övergår i täta, diffusa reflektioner. Det börjar alltså höras vilken riktning reflektioner kommer från men pikar/dippar blir mindre tydliga/diffusa. Här kan du läsa som Schröder frekvens http://www.soundandvision.com/content/schroeder-frequency-show-and-tell-part-1#gRZLQ5rHjwl5LK3E.97 Och räknar du ut Schröder frekvens samt mode frekvenser(sätt "Estimated reverberation time T60" till 200): http://www.mh-audio.nl/SG.asp De absorbenter som ska absorbera reflektion(allt som reflekteras tillbaks till lyssnings position) bör ha full effekt ner till Schröder frekvens. Och bas absorbenter placerade i hörnen bör absorbera så lågt i frekvens som möjligt(dock behöver dom inte absorbera lägre än rummets lägsta mode frekvens). Om ett rum har en Schröder frekvens på exempelvis 180hz så blir inte rummet fritt från reflektions problem om absorbener bara har effekt ner till 400-500hz. Det är därför ett rum som är behandlat med för tunna absorbenter upplevs som dovt efter som de lägre reflektionerna är fortfarande obehandlade. När det gäller absorbenter så är det bäst att ha tjocka mot väggen framför att tunna med luftspalt. Luftspalt är en kompromiss om man vill absorbera lite lägre i frekvens men inte har tillräckligt tjock absorbent.(men bör hälst inte ha mer luftspalt än materialets tjocklek, sedan bör man ha tjockare absorbent) Desto större luftspalt i förhållande till absorbentens tjocklek desto mer ojämn absorbering, över det frekvens område som absorbenten har effekt. Detta efter som bara vissa frekvenser har hög luftpartikel hastighet vid aborbenten(och luftspalten absorberar lika lite som all anan luft). Det bästa är att man beräknar absorbentens effekt utifrån materialtes luftflödesmotstånd(pa.s/m2 eller Kpa.s/m2(k som kilo). Här kan man beräkna det: http://www.acousticmodelling.com/multi.php Absorption Coefficienten bör vara minst runt 0,9 vid Schröder frekvens för reflektions absorbenter. Det här med att absorbenter måsta vara 1/4 våglängd i tjocklek är inte riktigt sant, hur lågt i frekvens det absorberas bror på materialets egenskaper. Acousticmodelling uträkningen räknar bara med att bromsa/minska luftpartikel hastighet men det finns porösa material som kan absorbera lite lägre pga lufttrycks resonans(oftast tyngre kompaktare porösa absorberingsmaterial). Mer avancerade uträknings program brukar ta med båda i beräkning(lufttrycks resonans och uftpartikel hastighet).
  3. Den stora frågan är: Taylor Swift, är hon hifianlägningskompatibel eller? för annars är det ju ointressant...
  4. Om du ska använda dämp lim så är sika at-84 lika bra som geenglue men billigare. När det gäller isolering så ska du använda låg densitet, Isover piano är till för ljudisolering och akustik. Det är ju inte isoleringen som ska tillföra massa, den ska dämpa låga frekvenser i luftspalten vilket görs bäst med låg densitet. Tänker du inte bygga för den stora öppningen i väggen? Det bör du göra med en dubbel vägg och dubbla dörrar för bästa ljudisolering. En vägg i öppningen i den befintliga väggen med gips på ena sidan och sedan din nya vägg farm för detta.
  5. Jag är ingen expert men det borde ju gå att mäta triggarnas ström med en multimeter. Det skickas ju olika stark ström från triggarna beroende på hur hårt man spelar som sedan tolkas av modulen. Och olika stark ström spelar upp olika velocity lager... så det borde ju går att mäta med multimeter så det kommer strömpikar vid varje slag. Kan ju testa att koppla triggarna till en mick-ingång(preamp) och lyssna om slagen kommer rätt.. nån slags ljud borde ju komma om man kopplar så.(??) Först bör du dock kolla hur känsligt eller snabbt det är inställt att modulen ska tolka slag. Går ju att ställa in så att modulen inte ska feltrigga om trumpinnen eller bastrumkubban råkar studsa dubbelt. Viktigt är ju också att skinnen är spända rätt, ganska hårt sak det vara, men det kanske du har koll på. På bastrumman(bastrummorna?) bör du använda hårda plast klubbor.
  6. Akustikprofiler eller resilient channel är inte det ni ska ha... Jag vet ingen annan än vibratec i sverige så nästa tips är att fråga på Gearslutz(många akustik experter där), det kanske finns någon annan stans i europa att beställa från.
  7. Det kallas även "iso-hangers" http://vibratec.se/ har sådant. Ni bör fråga akustikern, som bör veta, hu många och vilken typ ni ska ha för eran konstruktion. Och om inte akustikern vet så bör vibratec veta. EDIT: Du menar altså hängare med absorberande egenskaper för ljudisolerat tak och inte hängare för tak med absorberande egenskaper(akustiktak)?
  8. Du har gjort rätt men Ställ in Porous modell på Komatsu... Luftspalter kan man använda för att absorbera lägre men effekten minskar om luftspalten är större än materialets tjocklek. Så det är bättre att fylla hela djupet efter som luft inte absorberar ljud. Här har jag skrivit om hur man kan behandla ett rum: https://www.gearslutz.com/board/10434774-post13.html rekommenderar att man fyller hela utrymmet bakom panelerna som man behandlar så här.
  9. Det är säkert "svinkul" att måla tusentals gråtande baran tavlor också då dom hängs upp i varmans hem och inte på exklusiv konst utställning för konstintresserade... Det är oftast inte låtskrivarna som är speciellt duktiga utan gemene man som är oengagerad i vad som lyssnar på d.v.s inte musikintresserad. Och då behöver musiken inte innehålla någon kvalité, likt gråtande baran tavlor...
  10. Riden SKA vara till vänster och hihat SKA vara till höger.(i vanlig uppsättning) Och minsta pukan börjar i höger och går i stigande storleksårdning mot vänster. Dvs fammifrån oavsätt uppsättning. Edit: SKA... nja, du kan göra som du vill så länge det passar musikstilen... att hålla sig till regler och samma sound som alla andra inom samma musikstil är ganska tråkigt i längden. på 60-talet var det ju(i stereons barndom) vanligt med trummor åt vänster och trum-reverb åt höger, det känns ändå inte helt skummt att lyssna på. Exempelvis Caravans första skiva har sådan trum-mix. https://www.youtube.com/watch?v=Zwsb5kaLh00
  11. -Det händer så lite nu förtiden.... -Men gör nått åt det då! -Nä, jag har inte tid... är upptagen med att vänta på att någon annan tar tag i saken... 😐🙂🙁
  12. när det gäller rummet, om man vill att det ska låta vocal bås(iso bås) i proffstudio så klär man (i en studio - hela)väggarna och taket med ett par decimeter tjock mjuk glasull(exemepelvis isover eller knauf) och täcker med tyg. Och oftast(i stort sätt alltid) mycket tjockare i hörn. Tunn skumgummi gör knappt någon nytta..(kan dock vara ett fult och dyrt alternativ till tyg). När man spelar in sång/rap så vill ha ha absorbering med effcet ner till nära 150-100hz(mins) och tunn skum gör inte mycket nytta under 1khz. Edit: har man helt torr/bra(bra kan vara både torr och med efterklang) akustik så kan man hålla avstånd till micken vilket är att föredra för att undvika S,T pop ljud och oönskad proximity effect, och det låter proffigare, Även med lite billigare mickar.
  13. Det är skillnad på bra gitarister/musiker och gitarrister "övat på att spela" men fortfarande är ganska tråkiga musiker. Dom här i videon ovan kunde lika gärna vara snabba skrivmaskrnister. Exempel på bra gitarister/musiker är Andrew Lutimer, Gery green, Jan Akkerman...Enligt min mening.. på tal om akustiskt, mycket bättre:
  14. Fast man chansar inte och bygger något som eventuellt kommer att fungera, det är inte billigt att bygga och då gäller det att det blir rätt. Jag kan naturligtvis förklara hur han kan bygga men då tar jag i i överkant, alltså eventuellt som är overkill/dyrare än nödvändigt. Detta efter som jag inte vill rekommendera något som inte kommer att fungera. Grov förklaring: 1. göra i ordning det befintliga rummet för ljudisolering. se till att allt i ytter skalet har samma massa och är luft tätt. här gissar jag på att det är betong överallt??? 2. förbered luft genomförningar. ventilation. Ljuddämpare bör sitta i direktanslutning till väggen. en i ytter skal och en i inner skal(de nya väggarna/tak/golv). Ett ventilationssystem per rum. 3. beräkna golv. väggar, tak. Här vill man ha en resonans frekvens så nära 10hz som möjligt. för rubbet - Golv, väggar, tak, dörrar, fönster etc. När det gäller ljudisolering så ska man inte förlita sig på anvisningar som att en viss konstruktion dämpar x antal db. I vissa fall är det lab tester som bara mäts ner till 120hz eller en bit under 100hz. här finns en exel kalkylator som heter "Reflections, Boundaries & Mass Calculator", under "mass-air-mass" så beräknar du väggarna/taket. http://www.jhbrandt.net/resources/ Gips och relar + isover piano för väggar och tak. Man kan även beräkna konstruktionen något högre i hz(mindre luftspalt) om man behöver sapra plats och använda sika At lim i väggar och tak(inte green glue!! mer pengar för att få samma sak i grönt) för att sänka resonansfrekvens. väggarna ställs på golvet och Taket bör hängas i "iso hangers". När det gäller golvet så är det svårare men man kan eventuellt använda samma kalkyl för det, ialla fall får man en uppfattning om man är bort i tok med konstruktionen eller inte. isovers Marksiva 2 lager - stabiliserings skiva(golvspån eller tjock plywood) - trädgårdsplattor i betong(högsta densitet)- stepisol - golvspån och några lager golvgips - hård ytbeklädnad med stegljuds matta. som sagt alla dörrar och fönster bör ha samma isolering(resonans frekvens)för oisolerad luftspalt, en dörr är ju bara en öppningsbar bit vägg. Alla hörn i inner skalet(både vertikala och horisontella) tätas med Bucker rod(på senska???) och mjuk fogmassa. övriga skiv skarvar bara med fogmassa. Se till att ha bra med takhöjd kvar före akustikbehandling utan göra en för klen ljudisoleing. Det är viktigt att bygga in fråd/maskinrum utöver kontrollrum, inspelningsrum och ev. iso bås. Det är viktigt att akustikbehandlingen är planerad redan innan bygge så att dörrar, fönster, el och ventilation placeras där det är lämpligt i akustikbehandlingen. Och se till att akustikbehandlingen görs riktig. Ett bra studio bygge är 90% planering och 10% byggande!
  15. Om det inte absolut inte finns någon annan lokal(??) så rekommenderar jag att du anlitar någon akustik firma som kan se till att det blir riktigt gjort.. Dom vet om det genomförbart inom den budget du tänkt. Anledningen till att det inte längre är radio studio kanske är att det var billigare att flytta än att bygg om... bara en tanke.. Jag skulle ändå rekommendera att leta vidare efter en annan lokal, typ värkstads lokal, industri område osv. där det inte är några boende.
  16. Att man bygger typ ett helt "rum" för akustiken är är det vanligaste sättet att bygga när det är mer "high-end" akustik/akustiker ritat. Om det är tjockt med absorbering så bör du inte ta bort utan addera reflektion ovan på. Spaltpanel på alla ytor som inte är relaterade till monitor reflektions problem. Och diffusion på bakre väggen. Dock är det viktigt att det är rätt geometrisk utformning på akustiken. Exempelvis helt rektangulär utformning på akustiken är inte att rekommendera, både att all absorbering får samma djup(om nu rummet är rektangulärt) och eventuella reflektionsytor blir parallella. Här kan du läsa, på engelska, om kontrollrum: https://www.gearslutz.com/board/10293632-post31.html här är en "ritning" som gör det lättare att förstå: https://www.gearslutz.com/board/10428143-post31.html har du någon bild på rummet? Säger ju i och för sig inte så mycket om hur rummet är byggt... vet du hur rummet är byggt? Är det någon akustiker som designat rummet?
  17. Det du ska leta är Pa.s/m2 eller kPa.s/m2(k står för kilo, exempel vis 5=5000 och 10=10000) värde. om du bara hittar kg/m3 så kan du använda denna: https://static.gearslutz.com/board/imgext.php?u=http%3A%2F%2Fwww.gearslutz.com%2Fboard%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D271181%26amp%3Bd%3D1326199263&h=b50f833b3494c9047a95c3eea0c415e2 Altså värde för airflow resistivity, luftfödesmostånd. Sedan räknar du ut hur djup konstruktion du behöver här: http://www.acousticmodelling.com/multi.php Det bör vara minst 0,8 i av vid Schroeder frequency(det frekvens område där resonanseroch stårndevågor övergår i täta reflektioner), det beräknar du här, set Reverb time till 200ms http://mh-audio.nl/SG.asp Det gäller alltså för reflektions absorbering ovnför lågbas området(främre sidoväggar och främre tak samt bakre väggen om det är ett mix rum). Exempelvis om man beräknar Schroeder frequency till 150hz så blir rummet inte fritt från reflektionsproblem om man använder exempelvis en tunn skum absorbent som kanske bara har effect ner till 800hz. När det gäller bas absorbering så kan du kolla här: https://www.gearslutz.com/board/10672038-post4.html vilket visar att djupa konstruktioner med lågt Pa.s/m2 värd absorbera bättre än högre värde och tvärt om vid grundare konstruktioner.
  18. Gik använder Knauf i sina pneler, Knauf det billigare än det mesta som är gjort speciellt för akustik. EcoBatt av låg densitet är ett ett bra val. Eller Isover Piano.
  19. kolla här: http://www.bullerbekamparen.se/textildraperier.aspx sedan ett(eller flera) billigare stativ for scenljus som du kan hänga upp det på, exempelvis detta: http://www.thomann.de/se/millenium_sls300.htm
  20. kolla inläg #14 in denna tråd: //forum.studio.se/topic/108592-studiobygge-16-kvadrat-4x4-–-behoever-din-hjaelp/ Att placera mot väggen med fönstret blir bra.
  21. nja, undvik plast för det kommer göra panelerna reflekterande. Isoleringen du länkar är nog bra till absorbenter, exempelvis GIK använder knauf i sina absorbenter, vet inte om dom använder just denna dock... Så här bygger man absorbenter: http://wiki.kontrollrummet.com/images/c/c0/Absorbers.png alternativt så viker man runt tyget till baksidan och häftar fast det där och då behöver man ingen trä list som täcker tyg kanten(även som jag personligen tycker att det är snyggare så som på ritningen) Att bara klä in glasull i tyg utan trä ram kommer se ut som fluffiga soffkuddar, vilket inte är så kul att ha på väggarna/taket. Edit: tyget bör hyfsat luftgenomsläppligt, kan man blåsa lite luft genom det så är det okej att använda. Behöver dock inte alls vara lika tufft transparent som front tyg på högtalare. jag testa att blåsa luft genom jeans tyg och det kom mindre luft genom det än det jag har använt till akustik. Markskivor har för hög densitet för vanliga bredbandsabsorbenter.
  22. hur mycket läcker det ut från rummet nu? om det inte läcker ut mycket så räcker det kanske en med en dubbelvägg(gips) med stor luftspalt(från baksida på gip till baksida på gips). Det ni inte ska göra är ställ upp väggar på flytande lättvikts golv, typ träreglar på gummiklossar(typ auralex u-boat floaters)med spånskiva på. oftast är det bättre när det är betong att ställa väggar på golvet. Vad kommer ni att jobba med i rummen?
  23. kolla här: https://www.studio.se/forums/topic/102586-pdf-med-akustikkonstruktioner/ även här kan vara intressant: https://www.gearslutz.com/board/10434774-post13.html
  24. Problemet är att det låter det som skivknaster när man petar eller drar med fingrarna på plektrumskyddet(nedanför g strängen) . Hörde en massa knaster i inspelningen och tänkte att nån kabel var lös vilket jag kollat att det inte är... Har monterat bort plektrumskyddet och då försvann problemet. Det spelar ju ingen roll om p-skyddet inte är på, mest estetiskt... Någon som vet vad det kan vara för problem? om det får att lösa, annars får jag väl spela utan p-skydd.
×
×
  • Skapa ny...