Jump to content
Annons

Gräddost


Tilly

Recommended Posts

Jag och tjejen var och storhandla idag.

For till Ica SuperMaxi eller va det nu kallas.

Tog våran kundvagn och våran "pistol" (den som läser av varorna, självbetalning i kassan alltså) som jag så fint kallar den, och drog runt i affären bland pensionärer och barn.

Så kommer vi fram till osthyllan.

Ost.....

Jag är ingen ostmänniska direkt, men jag fick syn på gräddost.

Shit, jag som inte har ätit gräddost sen jag var 7 år ungefär.

Ner med den lilla saken i vagnen, som vi övrigt fick betala hela 89:- för och den var inte alls stor, och sen till kassorna fort som fan för att sedan springa upp till bilen och gasa

hem.

Jag hade glömt av hur otroligt god gräddost var. Jag har fan bara käkat ost ikväll!

Men men, underbart gött var det iaf.

Så just nu känns det som jag håller på och blir en ostmänniska pga denna ljuvliga gräddost.

Finns det några ostmänniskor här?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag gillar ost, fast då helst någon schysst mögelost på ett kex, tillsammans med oliver eller nåt och ett glas vin. Hatade detta för bara några år sedan, men sen hände något. Numera är det jag som tömmer ostbrickan på alla släktsammankomster. Jobbigt bara med alla släktingar och att det aldrig bjuds på vin i min släkt.

Gräddost är gott det också, men smakar kanske inte så mkt. Omöjlig att sluta äta av när man börjat dock 😎

Förresten är jag inte förvånad att du gillar ost, soundborn. Din musik låter ju så. Ost ost ost ost.

Link to comment
Dela på andra sajter

Förresten är jag inte förvånad att du gillar ost, soundborn. Din musik låter ju så. Ost ost ost ost.

Sant det 😛

Nu är osten snart slut dock.

Upptäckte idag att man kan ha smör och ost på pepparkakor 🙁

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
Finns det några ostmänniskor här?

absolut

ost är en last

absoluta favvon är en dansk mycket krämig å fin blåmögel som heter kornblomst - utsökt!

0705.gif

en manchego eller maroilles är inte heller fel beroende på tillfälle

och en vällagrad grevé är också en höjdare om vi pratar mer vanliga sorter till vardagsbruk

http://www.falbygdensost.se/vara_ostar/

Redigerat av Demonproducenten
Link to comment
Dela på andra sajter

Kornblomst säger du. Ska absolut provas =)

edit: ekologisk dessutom, mycket bra. vad kostar den?

beror nog på vart man köper den men man brukar kunna få en rejäl bit för kvällen för en 50-60 kr

man försöker bortse från priset märker jag nu för jag har ingen klar bild av vad den egentligen kostar 😎 man förtränger det å fokuserar på själva osten!

men jag vågar nästan lova att du inte blir besviken!

editerar: 28kr/hg låg den på

var ju bara tvungen att göra ett inköp - blev ju sugen när man tänkte på det 🙂

tog också en kittost som hette chimay - mycket bra

Redigerat av Demonproducenten
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tar till mig tipsen oxå. Värt å testa.

Jag är rätt svag för de hårda ostarna; Primadonna är en favorit. Och jag har nyss upptäckt att man ska ersätta (eller komplettera) "standardkexen" med små tunna knäckebröd (finns i chipsstorlek).

Till vardags föredrar jag prästost, eller en bättre herrgård.

Du hittar väl till Norins, Fidden. En sån underbar specialistbutik där personalen fortfarande artigt säger "vad får det lov att vara".

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tar till mig tipsen oxå. Värt å testa.

Jag är rätt svag för de hårda ostarna; Primadonna är en favorit. Och jag har nyss upptäckt att man ska ersätta (eller komplettera) "standardkexen" med små tunna knäckebröd (finns i chipsstorlek).

Till vardags föredrar jag prästost, eller en bättre herrgård.

Du hittar väl till Norins, Fidden. En sån underbar specialistbutik där personalen fortfarande artigt säger "vad får det lov att vara".

jag måste erkänna att mina ostinköp sker i hemköp... det är för långt ner till stan (om norins nu finns där, så nej jag hittar inte dit). Dessutom sker de alltför sällan, pga taskig ekonomi. Man måste ju liksom ha en flaska vin samtidigt 😲

Link to comment
Dela på andra sajter

Ost-oman här med! Några goda vänner till mig drev en italiensk delikatessbutik. I sortimentet ingick ungefär fem miljarder olika ost-sorter/typer importerade från olika delar i Italien, så mina ostbrickor var alltid välfyllda, om man säger så. Jag har testat en hel del ostar från världens alla hörn, och mina favoriter är rökta ostar — speciellt en ost torr, rökt, lagrad 24 månader, från Rom. Pinsamt nog kommer jag inte ihåg vad eländet hette, men jag återkommer, för jag vill verkligen rekommendera den till alla vin- och ostälskare. Tills dess, om ni inte har testat rökt ost — gör det!

Jag är även överdrivet förtjust starka och "väldoftande", danska ostar — men varken min fru eller mina döttrar tillåter mig förvara godbitarna i kylen. Så det blir ute i förrådet som gäller när det faller på, bland alla flak med tysklandsinköpt öl. Då får i alla fall ölen vara ifred. 🙂

Not: Vin handlas ALLTID på bolaget!

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tar till mig tipsen oxå. Värt å testa.

Jag är rätt svag för de hårda ostarna; Primadonna är en favorit. Och jag har nyss upptäckt att man ska ersätta (eller komplettera) "standardkexen" med små tunna knäckebröd (finns i chipsstorlek).

Till vardags föredrar jag prästost, eller en bättre herrgård.

Du hittar väl till Norins, Fidden. En sån underbar specialistbutik där personalen fortfarande artigt säger "vad får det lov att vara".

jag måste erkänna att mina ostinköp sker i hemköp... det är för långt ner till stan (om norins nu finns där, så nej jag hittar inte dit). Dessutom sker de alltför sällan, pga taskig ekonomi. Man måste ju liksom ha en flaska vin samtidigt 🥰

Storgatan, hörnet mittemot Pub Hamlet. Snåla på dunkvinet i stället, för bövelen!!

Link to comment
Dela på andra sajter

Finns det några ostmänniskor här?

absolut

ost är en last

absoluta favvon är en dansk mycket krämig å fin blåmögel som heter kornblomst - utsökt!

0705.gif

en manchego eller maroilles är inte heller fel beroende på tillfälle

och en vällagrad grevé är också en höjdare om vi pratar mer vanliga sorter till vardagsbruk

http://www.falbygdensost.se/vara_ostar/

Danska ostar gillas!

Men denna har jag faktiskt aldrig provat.

Får nog knalla iväg till saluhallen på fredag och se om denna finns 😉

Rekommenderas något gott vin till denna?

Link to comment
Dela på andra sajter

Rekommenderas något gott vin till denna?

Jag är USEL på att komma ihåg vad rödviner heter, men en kommer jag ihåg bara för att det låter som Peter Lemarc:

Peter Lehmann, den som inte är shiraz (då blir det cabernet sauvignon va?). Svindyrt (120 kr) och fantastiskt gott.

Annars är det australiska fyndvinet Hidden Rock myyycket bättre än sin prislapp (50 spänn!), och utmärkt till ost!

***

Men det var inte jag som tipsade om den där osten, DP kanske har ett favvovin till den. Jag tar villigt emot vintips oxå!

/Bengan

Link to comment
Dela på andra sajter

Uj vilken farlig tråd. Måste absolut testa alla tips. Bland vanliga ostar föredrar jag just nu en fin Port Salut. Ganska mild, men ändå karaktärsrik, och inte minst en visuell fest. Har smugit upp varenda natt denna vecka och smyghyvlat direkt till mun 😛 .

Jag har ett svagt minne av Stilton, smakade denna ost för längesedan och minns att den var fantastisk. Men kan inte direkt minnas vad för typ av ost det var, bara att den var relativt dyr. Någon som har koll?

Ett annat tips får väl bli att dricka öl istället för vin till ost. Gärna nån spännande flaska med lite annorlunda smak.

Undrar även hur många kalorirer det är i en 40% ost på 1 kg. Så man har lite koll (det börjar bli en ovana att käka ost om natten).

Cheese it up!

Link to comment
Dela på andra sajter

Men det var inte jag som tipsade om den där osten, DP kanske har ett favvovin till den. Jag tar villigt emot vintips oxå!

/Bengan

faktiskt är det frugan som sköter vininköpen 🙂 så jag har lite dålig koll... bara dricker med glädje det som serveras - iaf oftast

vi har ett chilenskt som favorit - faktiskt ekologiskt fidden!!! 😐 - som jag givetvis glömt namnet på

ska försöka kolla upp det

annars hade nu senast vi ett italienskt... campofiorin nånting ... inte speciellt dyrt

väldigt gott men lite för "klent" till just kornblomsten - hade behövt något tyngre motstånd

däremot perfekt till chimay som är en kittost

funkade skitbra ihop 🙂

chimay_grand.jpg

och på tal om öl till ost:

Trappistklostret L'Abbaye de La Trappe de Scourmont tillverkar som många säkert redan vet högklassigt trappistöl under namnet CHIMAY, som finns i Systembolagets sortiment. Munkarna tillverkar också egna ostar, alla på pastöriserad standardmjölk, nämligen les Fromages Trappistes de Chimay, som passar perfekt till såväl Chimay Trappist som andra trappist- och klosteröl
Redigerat av Demonproducenten
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har ett svagt minne av Stilton, smakade denna ost för längesedan och minns att den var fantastisk. Men kan inte direkt minnas vad för typ av ost det var, bara att den var relativt dyr. Någon som har koll?

stilton är väl nån typ av blå/grönmögel den också om jag inte minns fel

väldigt kraftfull har jag för mig

0606.gif

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag är tråkig och kör mest med spanska viner — rött. Fast jag rekommenderar å det varmaste: Faustino, Gran Sangre de Toro, och Viña Albali .

Ta det det lugnt med Toro'n bara...

nejdå

till en rejäl köttabit eller en mustig köttgryta står sig ett spanskt perfekt 😐

Link to comment
Dela på andra sajter

Denna tråd börjar nästan bli lite farlig.

Ost, vin och öl i samma tråd - livsfarligt!

Men ack så gott.

Demonproducenten - Jag ska iväg till systembolaget nu och inhandla lite öl.

Får blir att prova den som du rekommenderat ovan 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...