Jump to content
Annons

Det "skär" i öronen


Bergstrom93 (oregistrerad)

Recommended Posts

Bergstrom93 (oregistrerad)

Hej! 🙂

Jag kan minnas från Juni/Juli (med det kan ha varit ev längre sedan) att det "skär" i mina öron t ex. när jag plockar upp saker ur diskmaskin, när folk bredvid mig vid matbordet skrapar sina bestick på tallriken när man äter osv. Ljud som är rätt diskantrika kanske det har varit.

Nu har jag börjat arbeta extra som vikare och när t ex barnen (6-9 år) leker med kapplastavar, även fast det kan vara 3-5 meter ifrån så skär det i öronen. När jag bygger lego med dem och dem gräver i lådan med legobitarna är det ett helvete för mina öron, det skär som bara den. Nu pratar barn med högre volym kanske, men även när dem pratar med mig skär det i mina öron om dem står nära. När dem där skärande ljuden kommer upprepande emot mig kan det även börja "knastra" i örat/öronen ibland.

Det här ständigt tysta brus man har i öronen upplever jag har blivit högre också än vad det har varit tidigare, men det kan nog vara inbillning då jag tänker på det som mest när jag ska sova, då det är helt tyst.

Någon som har en aning om vad det kan vara? Börjar bli jobbigt och lite oroväckande...

Tack för svar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag vet inte exakt vad du har men det kan vara en mindre form av tinnitus. Jag själv har också problem med att det skär i öronen vid frekvenserna

3000 till 4000HZ, Fast jag har inte inte det där knastret som du beskriver,

Har du skadat öronen någon gång före juni/juli ? Jag började höra mer diskans efter jag spräckte trumhinnorna. iallafall så tycker jag att du ska söka upp en duktig läkare.

Link to comment
Dela på andra sajter

Mig piper det i öronen på efter att jag bara kört bil 45 minuter, med radion svagt på. Är väl skadad efter 45 års rocknroll.

Sök läkare du som är ung. Att jobba där du jobbar kanske förvärrar det hela rejält. Har för mig att jag läst att många matbespisningstanter är hörselskadade, det blir en j-a volym på skolor...

Link to comment
Dela på andra sajter

Bergstrom93 (oregistrerad)

Tack för svaren!

Kan inte komma ihåg att jag har utsatt mina öron för något speciellt heller faktiskt, men någonting måste ju ha skadats. Trumhinnan misstänker jag att det kan handla om också. Det kanske läker om man låter bli att utsätta dem för ljud under en period?

Finns det några dolda öronproppar som någon kan tipsa om?

Får nog ta en sväng förbi någon doktor 😕

Redigerat av Bergstrom93
Link to comment
Dela på andra sajter

Bergstrom93 (oregistrerad)

Köp proppar som du säger. Det är det enda raka! Och gå till en duktig doktor.

Jag har likadant som du. Det skär i öronen och håller på som tusan när det blir lite ljud runtomkring. Röv jobbigt, men ett par bra

proppar gör susen!

Jo, ska ta tag i det på måndag. Tack!

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

Jag har EXAKT samma sak fast inkl. tinnitus. Fick det för ca 10års sen tror jag, var 14 då. Hade någon musiklektion och skulle krångla mig fram till ett trumset vilket innebar att jag typ fick lov att klämma mig förbi en fet jävla PA-högtalare. Precis när mitt högra öra är mitt för högtalaren är det någon väldigt begåvad tjej (vet fortfarande vem det är) som drar i typ alla reglage samtidigt på mixerbordet och orsakar en sån saaaatans rundgång så alla i rummet i princip blir döva... tänk då på att mitt öra var ca 1 cm från högtalaren 🙁

Det värsta är inte tinnitusen utan precis som du beskriver, ljud som "skär". För mig är tex ljudet från högtalaren i tunnelbanevagnarna jävligt störande när den är på högsta volym (ja, den varierar i volym). Tallrikar som slår mot varandra är också jobbigt, jag kan rada upp en massa ljud men höga ljud över lag är ju såklart jobbigt. Det känns som öronen är extra känsliga och de där "knastret" eller "bubblandet" som uppstår vid vissa ljud känner jag också igen.

Jag har upplevt att det blir värre ju tröttare öronen är så att skaffa ett par öronproppar tycker jag absolut du ska göra, speciellt om du jobbar med barn. Själv har jag Bellman&Symfons formgjutna proppar när jag ska repa och dylikt och det fungerar utmärkt för mig. När jag har dom känns det som hörseln är normal förutom att allt ljud dämpas, dock utan att ljuden förlorar sin karaktär. Skit svårt å förklara men jag kan verkligen rekommendera dom.

Kolla in deras hemsida www.bellman.se där kan du nog läsa dig till vad jag menar.

Dom har nån modell som heter "Elacin biopact" och den ska tydligen vara ganska osynlig i örat så det kanske kan vara nått

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Nu är jag ingen doktor men... Det låter som en tämligen mild form av örontrötthet. Det bästa du kan göra är att använda öronproppar när du vet att du ska utsättas för jobbiga ljud. Dock är det viktigt att du inte börjar undvika ljud allt för mycket och blir "ljudrädd", utan att du utsätter dig för skramlet då och då, för att (av)vänja dig.

Kontentan är att du ska ge öronen en chans att vila, gärna under längre perioder om möjligt.

mvh Jon

Redigerat av Yllet
Link to comment
Dela på andra sajter

Det där är troligen vanlig ljudkänslighet och har det själv. Tror det finns en annan tråd på forumet som tar upp det mer genomgående. Men iaf så kan man "lära" öronen att bli mindre känsliga med tiden vilket gör att det skär mindre och mindre. Vet inte riktigt vad som gör att det uppstår mer exakt men troligtvis på grund av öronskador genom höga ljudvolymer, långvarig förkylning eller liknande.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bergstrom93 (oregistrerad)

Tack för svaren! 🙂 Får bli att använda ett par öronproppar när jag vet att jag utsätts för sådana ljud, samt en sväng förbi doktorn för säkerhetsskull 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Kan kanske vara en släng av hyperacusi. Innan du börjar googla och blir livrädd ska du veta att det för det allra mesta är övergående och blir helt bra igen men det är en varningssignal och du bör inte utsätta dig för ljud på väldigt hög volym eller hög volym under längre perioder utan öronproppar.

Dock är det, som Yllet sa, viktigt att inte bli "ljudrädd". Psyket spelar också stor roll vid sådana här tillstånd och om du skulle utveckla en "hörselneuros" på kuppen blir allt mycket värre. Du bör kunna leva helt normalt utan öronproppar även om dagis många timmar på raken kanske kan motivera öronproppar.

Gå till läkaren, är det en vårdcentral och distriktsläkaren inte känner sig helt hemma på ämnet (ta upp hyperacusi, det är väldigt ovanligt och han/hon kanske behöver kolla upp det) så be om en remiss till öron-näsa-halsspecialist. De kommer förmodligen inte kunna göra speciellt mycket åt saken men att få en korrekt diagnos är också viktigt.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...

Hej!

Ny på forumet!

Vill bara tipsa om att "hyperaccusi" , tinnitus KAN vara en del av alla symptom från SCDS, Superior semicircular dehiscence syndrome, då ljudkänslighet är det mest utttalande symptomet, även tinnitus, poppande ljud, yrsel mm

Man kan också ha bara "vissa" symptom.. Med detta menas att den ( oftast ) övre kanalen på båggångarna ( kanalen på balanskanalen/benet ) har gått hål. Jag har själv alla symptom man kan ha, för vidare läsning sök på wikipedia.

Jag har ALLA symptom....ljudkänslig ( extremt, hög tinnitus,poppande ljud i öronen, yrsel ( kommer varje dag men också i SKOV, trötthet, kan inte koncentrera mig, undviker folkmassor pga. att jag inte klarar av ljuden och saker som rör sig omkring mig, tryckkänsla, en känsla av fullhet i öronen ( ökar vid ansträngning ) huvudvärk, nackvärk ( hänger ihop ) "hjärndimma" ( ej farligt men känns ungefär som när du varit vaken i 24 timmar, eller när du har feber. Det som är jobbigt är också min "autofoni"

dvs. ALLA kroppsljud förstärks INNE i öronen, det är jobbigt nar jag pratar, det ekar i huvudet. ( Hålen när det är större, genererar ljudet fel )

Vill inte skrämmas, vill bara verkligen berätta att vid minsta misstanke om SCDS, gå till specialst. Jag fick komma till Karolinska sjukhuset Huddinge och Solna, hörsel-balans. Vet ni vad? Jag har INTE utsatt mig för höga ljud,( inte mer än normalmänniskan ) INTE fallit så benet gått hål i balanskanalerna av trauma, de bara "uppstod ändå.. Funderar ibland om det kan vara pga. Kalcium och D vitaminbrist? Varför uppstår annars hål i ben på visst specifikt ställe`? För mycket strålning i samhället, hörlurar, miljögifter, biverkning av vaccin, eller DNA mutation? Ja listan är lång, men än så länge har jag upptäckt att allt fler på ett SCSD forum ( som jag hänvisar till längre ner ) verkar ha D vitamin brist och Kalciumbrist hmm?

Jag har fått denna diagnos själv. De vet inte vad som orsakar detta.Tyvärr är det för stor okunskap här i Sverige, det "tror" det bara är en diagnos dvs. tinnitus, hyperaccusi, Menieres mm. Felet är att de säger SCDS är ovanligt, hmmm kanske inte? ( Bara feldiagnostiserat ) MEN kom ihåg att det kan också vara bara just enbart tinnitus mm.

Mitt tips är: Har du för mycket besvär, uppsök hörsel-balans specialist och be dom utreda även för detta. CT scan kan verifiera detta tillsammans med fler tester.

Nu tycker ni jag kanske kommer med en skum skrämmande diagnos, ( är iallafall ingte farlig, jo kanske om man utvecklar ytterligare yrsel= fallrisk då ) men faktum är att många lider helt i onödan pga. feldiagnos, felbehandlingar. ( Om det nu visar sig vara SCDS )På svenska heter det Takfönstersyndrom.

Vad är då behandling? Jo operation,den biten vet jag "eoner" av då jag sökt bästa alternativ. Skulle någon här visa sig ha denna diagnos, kan jag rekommendera ett till forum

http://www.scdssupport.org/ OM du har diagnosen eller tar reda på om detta, SÖK och sök då det finns två operationsalternativ och den bästa än så länge i USA. Men sakta utformas här.

( Håller själv på att strida för att få operationen i USA, "pluggning" de gör här funkar inte på mig men det är en lång annan individuell historia.

Vill helt enkelt hjälpa till att informera något som faktiskt skulle kunna hjälpa många med besvär som inte blir botade trots alla försök och pga. at vården har en ENORM okunskap om detta!

Redigerat av SCDS
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 10 månader senare...

Hej! 🙂

Jag kan minnas från Juni/Juli (med det kan ha varit ev längre sedan) att det "skär" i mina öron t ex. när jag plockar upp saker ur diskmaskin, när folk bredvid mig vid matbordet skrapar sina bestick på tallriken när man äter osv. Ljud som är rätt diskantrika kanske det har varit.

Nu har jag börjat arbeta extra som vikare och när t ex barnen (6-9 år) leker med kapplastavar, även fast det kan vara 3-5 meter ifrån så skär det i öronen. När jag bygger lego med dem och dem gräver i lådan med legobitarna är det ett helvete för mina öron, det skär som bara den. Nu pratar barn med högre volym kanske, men även när dem pratar med mig skär det i mina öron om dem står nära. När dem där skärande ljuden kommer upprepande emot mig kan det även börja "knastra" i örat/öronen ibland.

Det här ständigt tysta brus man har i öronen upplever jag har blivit högre också än vad det har varit tidigare, men det kan nog vara inbillning då jag tänker på det som mest när jag ska sova, då det är helt tyst.

Någon som har en aning om vad det kan vara? Börjar bli jobbigt och lite oroväckande...

Tack för svar!

Jag har EXAKT samma problem.. Att det "skär" i öronen är en perfekt beskrivning.. Det är hemskt när någon slänger ner besticken i lådorna, och när man ställer in glas i skåpet och dom slår i varann, det får verkligen mina öron att skära.. Jag har även tinnitus på kvällar när jag ska sova..

Fick detta när jag under en period i mitt liv lyssnade på Metal i mina kassa iphone-hörlurar som inte var in-ear utan man var tvungen att maxa volymen för att överrösta andra ljud på bussen. Plus att jag spelade trummor själv. Så jag har mig själv att skylla.. 🙂

Men jag har lärt mig att leva med det, och hoppas på att det kommer något botemedel för det någon vacker dag 🙂

Var bara lite extra försiktig för att utsätta din hörsel för höga volymer tror jag. Det är iallafall jag. Vet jag att någon ska blåsa i en visselpipa, eller att någon håller på att fippla med förstärkare så håller jag automatiskt för mitt vänstra öra (där jag har tinnitus) för att undvika att det plötsligt blir rundgång eller att volymen omedvetet var inställd på högsta volym.

Överhuvudtaget när folk håller på att trycka på "play" på något så håller jag alltid för örat ifall att haha..

Hoppas det blir bättre! För det kan det bli, sitter mycket i huvudet tror jag också.

Med vänlig hälsning,

/Leo

Link to comment
Dela på andra sajter

Har en tendens att uppleva smärre mättnad eller lite distorsion när man hör lågt mässingblås - typ trombon, euphonium, tuba osv - spela live. I alla fall på relativt nära håll. Känns som det ligger runt 4-500hz. Märkte det först när man var typ 19 år.

Gjorde hörselundersökning, men läkarn sa att det finns inga standard-tester för att bedöma så 'fina' detaljer som jag beskriver att jag har problem med. Men han sa att sånt KAN bero på överbelastad hörsel, överkänslighet, pga att man utsatts av för mycket höga ljud redan som ung.

Har inga problem med ljudet av husgeråd, men om t.ex. ett tåg eller en lastbil bromsar, och bromsbackarna gnisslar mot bromsskivorna .. då kan jag få spel och hålla för öronen direkt. Fruktansvärt skärande.

Link to comment
Dela på andra sajter

Just det här med kök och den miljön brukar innebära kakel, klinker, hårda träslag på luckor osv. Skramlar man med porslin och glas etc. i ett sådant utrymme så blir det obehagligt. Allt upplevs som "hårt".

Nu vet jag inte hur du har det på ditt arbete, Bergstrom (TS), men jag gissar att det kan vara "hårda" material där också, och barn är normalt ganska högljudda, men jag tror att skramlandet är värre än barns röster. Dock blir det mycket sus, brus och ljud överlag när det är många på samma utrymme, och det tröttar ut öron/hjärna snabbt.

Själv upplever jag det mindre jobbigt i t.ex. ett kök om det är jag, och ingen annan, som skramlar. Det verkar som om man själv (hjärnan) är mer förberedd när man själv står för skramlet... eller så skramlar man mindre?!...

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för svaren! 🙂 Får bli att använda ett par öronproppar när jag vet att jag utsätts för sådana ljud, samt en sväng förbi doktorn för säkerhetsskull 🙂

Det finns ju special proppar som dämpar jämnt över frekvens. Vanliga proppar tar mest bort högre frekvenser och det är där konsonanterna ligger så du kan få problem att uppfatta vad folk säger. Detta känner du antagligen till.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 5 månader senare...

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...