Jump to content
Annons
  • Tinnitus-frekvenser – och hör sen

    FREDAGSTIPSET: Detta Fredagstips är inget tips i vanlig mening, utan snarare en uppmaning att besöka en mycket användbar hemsida vid namn Online Tone Generator.

    Jon Rinneby

    ingang_3829451946.jpg.17f9922d0e53f3fa28db293d8b8d1768.jpg

    Online Tone Generator kan du stämma ditt instrument, utföra vetenskapliga experiment (som exempelvis ta reda på vilken frekvens ett vinglas klingar), testa dina högtalare eller hörlurar, träna på att höra och urskilda frekvenser och sist men inte minst kolla din egen hörsel.

    Det är av yppersta vikt att du inte lyssnar på för stark volym
    Om du, som många andra musiker, lider av öronsus (tinnitus) vid en bestämd frekvens, så kan du med hjälp av generatorn ta reda på exakt var den frekvensen ligger. Genom att känna till din tinnitusfrekvens kan du sedan ringa in och maskera dessa frekvenser, vilket naturligtvis är en hel vetenskap i sig. Detta kallas även tinnitusterapi och kan handla om ett statiskt brus i kombination med havsvågor, som då maskerar tinnitusljuden som i sin tur avleder uppmärksamheten och minskar effekten. Detta kan du läsa mer om på nätet med en enkel googling.

    När du hittat din tinnitusfrekvens var även noga med testa en oktav upp och en ner med x2 respektive × ½-knappen i generatorn. Detta eftersom det är lätt att blanda ihop toner i olika oktaver.

    TinnitusNotch.com kan du sedan skapa en egen brusprofil speciellt anpassad till din hörsel. Det ska naturligtvis undertryckas att detta inte är ett botemedel mot tinnitus, något sådant finns tyvärr inte i dagsläget. Men det forskas mycket på området och jag skulle bli mycket förvånad om vi inom en snar framtid inte hittade en någorlunda bra lösning. Vi håller tummarna!

    Från Wikipedia
    Tinnitus (av latinets tinire, 'att ringa'[1]) är en hörselåkomma som innebär att höra ringande ljud som saknar ljudkälla (jämför hörselhallucination). Ibland används ordet öronsus, men få personer med tinnitus vill beskriva ljuden/oljuden de hör som "öronsus". Ljuden är av personen själv upplevda ljud som t.ex. kan beskrivas som pipande, djupa bastoner och/eller brusande. Tinnitus kan variera i olika kombinationer, styrka och intensitet.

    Ungefär 17 % av befolkningen påverkas av tinnitus med konsekvenser av sämre livskvalitet. I Stockholms län räknar man med mellan 50 000 - 70 000 människor som besväras av dessa ibland outhärdliga ljudförnimmelser som uppkommer efter felaktiga impulser mellan innerörat och hjärnan. Enligt American Tinnitus Association[2] har tolv miljoner amerikaner tinnitus, en miljon har så svår tinnitus att det påverkar deras dagliga liv.

    Tinnitus kan medföra sömnbesvär, koncentrationssvårigheter, irritation, ilska, oro, depressioner, huvudvärk, stress och trötthet. Alla upplever tinnitus ibland, men för en del fortsätter ljuden att låta. Ljuden kan liknas vid fantomsmärta och i många fall är den en stressjukdom. Vissa människor kan tolerera ljuden med tiden, medan andra behöver mycket hjälp och stöd. Tinnitus förekommer i alla åldrar.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om ljud och mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du alla Fredagstipset-artiklar


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...