Jump to content
Annons

En teori om träslag i akustiska instrument och dess motståndskraft till väder och vind


Martin

Recommended Posts

Annons

Tjena! Ska försöka svara på din fråga. Varje träslag har sin egen karaktär och egenskap. En del skillnader beror på "genetiska" faktorer för respektive träslag. Vad som däremot är gemensamt är att densiteten alltid är högst i kärnan och avtar ju längre ut man kommer. På samma sätt ökar avståndet mellan årsringarna ju längre ut man kommer. Starkaste veden är alltså den i mitten. En annan grejj som är gemensam för alla träslag är att ju långsammare trädet växer ju starkare blir veden (utom i vissa klimat-extremfall). Saker som påverkar detta är solljus, näring och temperatur. Träd som växer i ett ogallrat bestånd i norrland (lite ljus) har högre densitet i veden jämfört mot ett träd i södra delen av Sverige.

Olika träslag har olika egenskaper vad det gäller brott och skjuvhållfasthet. När man bygger en träbåt så är det vanligt att spanten görs i ek (hårt/starkt träslag) och bordläggningen görs på fur tex.

Generellt sett har exotiska träslag (ex. vis teak, mahogny pockenhotz mm) en fet ved. Att pockenholtz med fördel används för gitarrsadlar beror bl.a på att det är ett extremt hårt träslag och att det är fett och har en smörjande egenskap. Teak används ofta till båtdäck etc. Dock är dessa träslag lite svårare att limma jämfört mot tex. fur och gran.

Hoppas detta bringar lite klarhet i kärnfrågan :-)

hälsningar / Björn

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 månader senare...

Har nyss svarat på Zither i ett närliggande tråd. Det bästa virket för den är, alpgran,som växer fiberrakt på nordsluttning. Tyvärr är de flesta nerhuggna. Sedan måste virket torka i olika etapper i upp till 10 år. Det virket har man till resonansbotten och locket. Det påverkar klangen.

Bif bild. Botten på alla 4 är mycket tätvuxen gran. Sedan är det valnöt i mitten, det mörka jakarande över. Den med intarsian är gran å till vänster furu.

Känner till en musiker vars basfiol blev "mosad" Efter renovering lät den bättre. Förmodligen gjorde limningen av smala listerna att det blev ett homogenare "platta" med mindra "biljud".

Din basist vän, kan han/hon inte köpa ett befintligt? Varför bygga nytt?

post-27167-0-36726100-1323625539_thumb.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

Det kommer att låta ILLA!

Hemligheten ligger i fibrerna. Botten är inte limmad av flera stycken utan en enda tunnn träskiva alltså. Sedan "skrapar" man på insidan på tex den färdigbygda fiolen el. zithern med ett verktyg för att förbätra svängningarna-resonansen för olika toner. Detta är en stor konst.

Då kan du tänka dig skillnaden mot "spånskivan" du beskrev.

I "allat" basfiol jag beskrev så var det troligen medioker kvalite som av en slump förbättrades så att vissa rekvenser förstärktes och gav kanske et distinktare ljud än innan.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...