Jump to content
Annons

Hjälp med att förstå LUFS. Hur mycket säger "rangevärdet" om dynamisk upplevelse?


suprapappa

Recommended Posts

Hallå!

Lite "systertråd" till denna om chokad masterbuss //forum.studio.se/topic/112276-chokad-masterbuss-s%C3%A4nka-input-trim/?do=findComment&comment=1648258

Jag håller på att mixa nästa platta och upptäcker att jag inte riktigt hängt med i utvecklingen. Hörde för bara en vecka sedan talas om LUFS (Loudness Units Full Scale) och tillämpningarna av detta vad gäller streaming och broadcast. Har kikat på några Youtubevideos och läst på lite.

Tidigare har nog dessvärre helt ignorerat headroom och tänkt att jag vill ha upp nivåerna och så länge det inte klipper är det bra. Jag är naturligtvis medskyldig till, och påverkad av, de senaste 15 årens volymkrig.

Har nu upptäckt att LUFS-mätarna i Cubase (kör ver 8.5) ger mig möjlighet att kalibrera mina olika mixar så att jag kan lyssna på dom i samma upplevda volym. 

För mig tar mixandet rätt lång tid och om jag backar några versionsnummer på mixarna är det ett jävla tryck och punch men väldigt odynamiskt och hårt för öronen. Jag har på sistone backat väldigt mycket på de flesta kompressorer och använder nog inte en enda limiter i projektet. Följdaktligen är de nya mixarna svagare men mer levande. Om jag bara slänger upp de gamla och nya mixarna i t.ex. Win Media Player är det väldigt svårt att jämföra dom p.g.a. volymskillnaden, men om jag lägger dom på varsitt spår i Cubase och kalibrerar så att de för samma "Integrated LUFS" så ger det en väldigt rättvis jämförelse verkar det som.

Så långt är allting bra.....men vad tror ni? Säger "range-värdet" något om dynamiken i låten? Jag förstår att det är en svår konst att mixa så att det kanske elektronisk är näst intill platt men ändå upplevs dynamiskt? Finns det några riktmärken för vad värdet bör ligga på när det kommer till en hård rocklåt? Det handlar förstås inte bara om mixning utan mest om låtens arrangemang och genre. Själv spelar vi rockmusik med ett ganska fullt ställ mest hela tiden så det är naturligtvis mindre dynamiskt än en tradjazzkombo t.ex.

Har tagit in några referenslåtar (Green Day, Soundgarden, Kiss) Soiundgarden t.ex. hade en dynamik på 1LU och filen peakar över nollan.

Vad jag förstår är vi i en övergångsperiod nu och lägger jag mig på någonstans mellan -16 och -12 LUFS (integrated) kommer detta vara lugnt vad gäller Spotify, iTunes och dyl. men det kommer antagligen kännas rätt svagt när jag sätter mig och referenslyssnar mot annan musik i bilen t.ex. 

Hur gör ni? 🙂

Tack

Petri

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Kort och gott. Jag stirrar mig sällan blind på olika värden, som tex. peak to loudness ratio (antar att det är din "range"), även om de kan vara till hjälp ibland. Utan ser till att mixa så dynamiskt som jag vill ha det, ibland komprimerat, ibland inte. Idag lägger jag mina mixar runt -12LUFS. Gällande exakta värden eller riktvärden inom tex rock så finns det inte, utan det bästa du kan göra är att analysera musik du tycker om med tex http://www.toneboosters.com/tb-ebuloudness/ som du kan använda gratis. Men som sagt, undvik in i det sista att mixa med ögonen.

Jag har skrivit om fenomenet här: http://studio.idg.se/2.1078/1.647453/studio-tipsar--sa-volymstark-ska-din-master-vara-2016

Denna blogg tar upp mycket bra också: http://productionadvice.co.uk/blog/

mvh Jon

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack och bock Jon!

Jag förstår och det låter helt rimligt. När det kommer till EQ och liknande mixar jag nog på tok för mycket med ögonen men vad gäller mätare har jag knappt tittat på dom alls. Tror det är en gammal skada från när vi spelade in analogt och alla mätare lyste rött men det lät svinbra ändå 😉 (förstår såklart skillnaden)

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...