Jump to content
Annons

"Motbehandla" för mycket absorption


LaBrea

Recommended Posts

Hej! Jag och en kollega har hittat en lokal som vi funderar på att hyra in oss i. Bra läge, bra atmosfär och flytande konstruktion etc. Det finns egentligen bara ett litet problem. Rummet är byggt på så sätt att absorbering är inbyggt i väggarna istället för som separata paneler, vilket gör att jag kan tycka att rummet är lite väl dödat, speciellt den bakre delen, för att vara optimalt som ett kontrollrum.

Ni som är akustikkunniga, om det finns, vad skulle kunna vara en bra fix för att göra bakre delen mer av en "live end" istället för att ha hela rummet som en dead end. Hoppas ni förstår vad jag menar. Kan vi helt enkelt smälla upp reflekterande material bak i rummet?

Rummets dimensioner är ca 5 x 3 meter.

Tacksam för tips!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Sätt i så fall upp diffusorer, för att få lite mer "liv" i rummet - men kolla upp om det är byggt som det är byggt för att det blir mest korrekt akustik då. Om det är "perfekt" redan, så vill man ju helst inte göra det sämre - men om det är överdrivet dämpat, så blir det förstås inte så kul att jobba i...

Vicoustic har flera riktigt snygga diffusor-modeller att välja bland. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Att man bygger typ ett helt "rum" för akustiken är är det vanligaste sättet att bygga när det är mer "high-end" akustik/akustiker ritat.

Om det är tjockt med absorbering så bör du inte ta bort utan addera reflektion ovan på. Spaltpanel på alla ytor som inte är relaterade till monitor reflektions problem. Och diffusion på bakre väggen.

Dock är det viktigt att det är rätt geometrisk utformning på akustiken. Exempelvis helt rektangulär utformning på akustiken är inte att rekommendera, både att all absorbering får samma djup(om nu rummet är rektangulärt) och eventuella reflektionsytor blir parallella.

Här kan du läsa, på engelska, om kontrollrum:

https://www.gearslutz.com/board/10293632-post31.html

här är en "ritning" som gör det lättare att förstå: https://www.gearslutz.com/board/10428143-post31.html

har du någon bild på rummet? Säger ju i och för sig inte så mycket om hur rummet är byggt...

vet du hur rummet är byggt?

Är det någon akustiker som designat rummet?

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för era svar! Rummet är definitivt inte ritat av en akustiker. Det är byggt av en privatperson med grundläggande "akustiktänk". Dvs, vinklade basfällor i hörnen etc. men istället för att kanske absorbera hårt i främre delen är hela rummets väggar byggda i absorberande material, vilket gör att känslan är lite mer av ett sångbås än ett kontrollrum.

Diffusorer var min första tanke på bakre vägg, men vi sitter inte med en superstor budget efter diverse utrustningsinköp (Vicoustics grejer är ju tämligen dyra), så vad skulle ni säga, spaltpanel plus diffusor på bakre vägg?

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...

Det er spesielt to ting som er viktig.

1. At man kun bruker absorbenter kun hvor det behøves for å redusere refleksjoner. Absorbenter skal inte plasseres andre steder. Er det f.eks brukt porøst materiale til bassfeller, så kan man endre på det. Det kan gjøres på flere måter

2. At absorbentene er så tykke at de vil dempe jevnt og godt ned til schröder frekvensen. Det innebærer at absorbentene vanligvis må være minst 15 tykke.

Å skifte fra absorbenter til diffusorer på bakvegg kan også være en del av løsningen dersom du har tilstrekkelig avstand. Diffusjon krever nemlig en minimum avstand. Et alternativ er å bruke et produkt som diffuserer de høyeste frekvensene og demper under det. Diffusjon til de høyeste frekvensen krever kortere avstand.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...