Jump to content
Annons

Brandlarm och överfallslarm på kriscenter/sjukhus hur farligt/högt är det?


Lesky

Recommended Posts

OBS: Jag har även postat detta i min "stora tråd" men jag gör även ett separat ämne om denna fråga då den är så otroligt viktig för mig!

----

Jag är nu inskriven på ett kriscentrum sedan en vecka tillbaka - allt fungerar bra, men det finns två problem:

1. Överfallslarm - om någon i personalen känner sig hotad sätter de igång ett gällt larm. Eller om någon patient hotar en annan patient.

2. Brandlarm - har orsakats här tidigare pga av brödrost och andra patienter med mentala problem kan sätta igång det av misstag eller för jävlas med personal.

Det är 5 st totalt på hemmet (4 förutom mig)

Larmen går i korridoren, jag har en ca 3-4 cm trädörr mellan mig och larmet i korridoren.

Finns det någon här som har erfarenhet av brandalarm eller överfallslarm på sjukhus /vårdhem och liknande?

Jag har sjuk beslutsångest om jag ska åka hem eller inte. Jag har varit här i 7 dagar imorgon torsdag.

Viktigt att påpeka är att jag är på hemmet frivilligt pga av insomnia, ångest och arytmi och hjärtrusning = det mesta orsakat av insomnia då jag försökte sluta med sömntabletten Imovane ABRUPT efter att ha dragit i mig 1100 MG = 23 MG per dag under 46 dagar.

Extremt viktigt att påpeka är att även om decibel nivån ej ”påstås” skadlig för hörseln på normala personer – gäller ju en helt annan sak för en patient som mig som haft tinnitus sedan 1997, ljudöverkänslighet sedan 2001 och kronisk öronsmärta sedan 2007. Det krävs mycket lägre decibelnivå för att jag skall få permanenta skador i mitt hörselsystem (gällande alla 3 saker, tinnitus, ljudöverkänslighet och kronisk smärta)

Hörselläkares utlåtande:

Jag har tagit upp riskerna med dessa med min hörselläkare Dr. Schmidt på hörselmottagninen på Sundsvalls sjukhus. Dr.Schmidt blev då bekymrad och ville veta hur många decibel ljudet från larmen är på – han menade på att det får ju inte bli så att jag riskerar att bli sämre – då är det bättre att försöka klara sig hemma.

Dr.Schmidt berättade att han har många patienter som fått tinnitus, ljudöverkänslighet och andra hörselproblem pga av olika alarm och – dessa personer var normalhörande innan utsättningen för larmet.

Vidare påpekade Dr.Schmidt att det var vitalt att när larmet gick snabbt (detta eftersom både ljudets styrka & tiden på utsättningen påverkar eventuella permanenta men) kunna fly ut ur byggnaden och INTE passera ljudkällorna på vägen ut – dvs korridoren här. Min enda flyktväg blir då fönstret, som är låst med 3 nycklar.

Tack på förhand för råd!

/L

Redigerat av Lesky
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Hoppas verkligen du kommer bli fri från dina hemska besvär Lesky.

Skulle det inte funka med ett par bra hörselkåpor som du kan ta på dig om ett larm går? De här dämpar 35 db t ex och kanske kan du även använda vanliga proppar i öronen också (som du kan ha i snöre runt halsen så du alltid är beredd)?

http://www.conrad.se/PELTOR-OPTIME-III-H%D6RSELK%C5PA-MED-BYGEL.htm?websale7=conrad-swe&pi=832865&ci=SHOP_AREA_17581_2201112

Bästa Hälsningar Farmer Boy

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag är också känslig för ljud, men dock inte lika känslig som jag läst att du är. Jag hoppas det fixar sig för dig. Hur som helst är jag också lite smått rädd för sådana larm. Men en trädörr och ganska rejält mycket luft mellan dig och larmet ska räcka för den tid det tar på sig att få in öronpropparna i öronen. Det blir ju sjukt stor skillnad bara på någon meter ifrån dessa larm, och har du även en trädörr så...

Och som Farmer Boy säger så skulle jag också rekommendera att alltid ha ett par öronproppar till hands. Har alltid själv med mig, och ofta på mig om jag tex går på stan.

Det du då skulle behöva oroa dig för är att du skulle stå precis bredvid larmet när det går. Och denna risken, som då blir väldigt liten, är kanske överkomlig om man tänker på vad du får ut av att vara på det stället.

Link to comment
Dela på andra sajter

Postat (redigerat)

Jag är också känslig för ljud, men dock inte lika känslig som jag läst att du är. Jag hoppas det fixar sig för dig. Hur som helst är jag också lite smått rädd för sådana larm. Men en trädörr och ganska rejält mycket luft mellan dig och larmet ska räcka för den tid det tar på sig att få in öronpropparna i öronen. Det blir ju sjukt stor skillnad bara på någon meter ifrån dessa larm.

Är du säker på just detta? Se BLÅ TEXT NEDAN.

Angående Brandlarm har jag hittat följande resonemang: - Kan någon säga om personen som skriver i rött har rätt - finns det någon här som har kunskap och kan säga om säkerhetssektionen har rätt eller om personen som skriver i rött har rätt?

Min tt har varit på en otroligt behaglig nivå i några dagar, när jag idag på Danderyds sjukhus befann mig 3 m från en brandvarnare när den började tjuta. Jag blev såklart rädd när den började tuta och har nu oerhört ont nedanför och i örat!!! jag är så rädd att tt skall bli värre..

Jag ringde säkerhetssektionen som tillverkar just det brandlarmet och de sa att det är på 93 db på 1 meters avstpnd ,och avtar sedan med 6 db för varje meter. samma sak om den sitter lite högre upp, då räknar man med 1 meter till...

 

Jag stod kanske 3 meter från.... så jag utsatte mig kanske för 80 db... hoppas det inte var skadligt de sek...

Och följande intressanta svar:

SVAR:

Jag har ju råkat ut för exakt samma sak, fast med ett inbrotts-larm i en kontors-byggnad och om det påverkade min TT till det värre är svårt att säga, men, någon nyans KAN det det har gjort det, fast något sådant kan också gå tillbaka med tiden.

Ett sådant larm ska inte normalt medföra någon direkt risk då man oftast inte står alltför nära det, men är man då redan skadad i öronen, som vi med TT i någon mån är med eller utan hörsel-nedsättning, föreligger ju en större skade-risk i och med det. Ungefär som att man kan tillfoga mer skada på en redan skadad kropps-del än en hel/frisk sådan.

Det är därför jag ALDRIG idag går ut utan mina helgjutna öron-proppar just för att man ALDRIG kan värja sig för något liknande.

Gisslet med just larm i dessa sammanhang just det jag menar med att bullrets risk-halt för hörsel-skador helt ligger i vid vilken frekvens det bullrar med.

Ett larm brukar ligga runt 1000-6000Hz och det där bullret är som farligast.

Men det är där de flesta öron-proppar är som effektivast också.

Just tids-aspekten på att bli utsatt för buller innefattar inte vid vilken speciell frekvens bullret uppkommer utan är en rent generell exponerings-faktor. Ungefär som om man lyssnar på ett ljud där alla eller många frekvenser, vissa mer eller mindre farligare än de andra, under ett visst antal sekunder.

OK, bra att du kollar upp sådär, då får man ju direkt redap å hur stor risk man utsatt sig för utan att behöva fundera/grubbla.

Men som sagt, nej 80dB är inte så farligt om det inte är en ton på mellan 1000-6000Hz, då är det en helt annan \"bag\" då örat är enormt känsligt just i det området, hos ett normalt öra har man ofta en hörsel-tröskel på 0 dB (som mig) i det området vilket i sin tur leder till att örat är som mest sårbart just där.

En förmildrande omständighet för dig i det läget kan vara att det bara pågick i 4 sekunder och skulle inte ditt öra/din öron ha tagit skada är ju det jätte-bra. Jag vill bara poängtera det att, beroende på just frekvensen, kan man aldrig säga något generaliserande om buller/skade-risker.

Menade säkerhets-bolaget att man tappar 6 dB för varje meter man rör sig från larmet?

Då blev jag varse att de inte är särskilt väl utbildade inom akustik kan jag säga.

 

Rent matematiskt/fysiskt med luft-tryck när man syftar på ljud är 3 dB vad som läggs på/tas bort för varje gång källan fördubblas/halveras, om man lägger till eller tar bort/går närmare eller längre ifrån, så länge man gör det linjärt då alltså, rakt ut från ljud-källans cirkel-formade spridnings-karaktäristik.

10 dB är vad oftast en människa kan behöva för att uppleva den effekten då det \"påminner\" mer om en dubbel ökning/halvering av ljud-nivån.

 

Om man då utgår ifrån det kan mer rätta sättet att mäta ljudtrycket när man rör sig från/mot en ljud-källa, genom att man då tappar/vinner 3 dB per halvering/fördubbling hamnar vi ju då någonstans runt 90 dB snarare än 80 dB.

Med det ljudtrycket vid det frekvens-innehåll som larm brukar låta med blir det ju ännu större risk.

Jag hoppas att du slipper någon ökning av din TT.

Använd proppar i fortsättningen.

ändrat av mangea (2005-11-28 19:41:42)

Redigerat av Lesky
Link to comment
Dela på andra sajter

Postat (redigerat)

Industribrandlarm är på 95db, vanligt brandlarm i hemmet är på 85db. Överfallslarm ligger på mellan 120-130 db.

Här är en lista på lite allt möjligt

http://www.hearforev...er%20-%20SE.pdf

Tack!

Enligt personalen är dock brandlarmet i detta fall ett snäpp högre än överfallslarmet. Du kanske tänker på ett individuellt överfallslarm för kvinnor där syftet är att ljudvolymen skall ställa till det för våldtäktsmannen och inte som i detta fall - alarmera annan personal om att en sköterska är i potentiell knipa!??

Redigerat av Lesky
Link to comment
Dela på andra sajter

Tack!

Enligt personalen är dock brandlarmet i dett fall ett snäpp högre än överfallslarmet. Du kanske tänker på ett individuellt överfallslarm för kvinnor där syftet är att ljudvolymen skall ställa till det för våldtäktsmannen och inte som i detta fall - alarmera annan personal om att en sköterska är i potentiell knipa!??

Ja det var ett sådant överfallslarm jag fich fram db på. Men pratade med en tjej som jobbade på ett lvm hem för kvinnor. Dom Hade sådant som tjöt högt, patienterna blev rädda för det samtidigt som personal från intill liggandes avdelningar även hörde om något vart på gång. Du kan alltid fråga dom vad det är för db på dom som används där du är. Står väll på?

Link to comment
Dela på andra sajter

Lesky - vi sitter lite i samma båt - även om jag inte alls är lika djupt nere som dig.

Jag jobbar på ett IT-företag (kontorsjobb) och jag sitter just nu i skrivande stund med gröna Peltor Optime II-kåpor på mig då det renoveras våningen över oss.

Denna renovering ska pågå till september och för mig fanns det inget annat att göra än att köra med hörselkåpor. Dessa har jag i stort sett på mig hela dagarna när jag ser att byggfirman är här - helt enkelt då det ibland kommer plötsliga smällar i taket som man inte är med på.

Jag har ett snäck-headset innanför kåporna - men p g a min extrema hyperacusis kan jag inte stoppa snäckan i örat utan jag har fått tejpa den på insidan av kåpan - alltså i väggen där skumgummit sitter - då med Sony ericsson telefonen inställd på lägsta samtalsvolym - alltså ingen markör alls tycker jag det är lagom volym.

Jag har oroat mig många gånger över brandlarm - och det är väldigt lurigt det där med vad "den samlade kunskapen" säger är skadliga nivåer och inte. Jag har slutat titta efter sådana siffror.

Ingen kan nog egentligen säga att ljud över den nivån är skadliga och ljud kring den nivån är inte skadliga...

Hörseln är ett mycket komplext system som vi nog aldrig riktigt kommer att förstå. Det finns många kända producenter med minst sagt märkliga hörselkurvor som ändå producerat fantastiska verk genom åren.

På mitt förra jobb (ett gigantiskt företag) fick jag be vaktmästarchefen att förvarna mig per mejl när det skulle vara brandövning - jag fick helt enkelt ta mig därifrån i god tid.

För några månader sedan gick brandlarmet på mitt nuvarande jobb och den dagen var naturligtvis helt fördärvad för mig - tro mig - jag vet precis vilken ångest och panik du känner efteråt - jag vet hur du söker dig undan och "skrubbar" med fingrarna vid öronen för att se hur du upplever diskant och balans mellan öronen.

Jag vet hur du genast efteråt måste få testa vissa svaga ljud som du har som testpunkter - det kan vara en tickande klocka som du precis kan höra från ett visst avstånd eller liknande.

Något av det värsta är nästan den där offermentaliteten jag känner efteråt och att jag nästan klandrar mig själv - att jag skulle vara precis där när det höga ljudet inträffade - någon eller något måste jävlas med mig - det kan inte bara vara slumpen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Men ja... larm av alla slag låter högt, fruktansvärt högt. Och jag frågar mig ofta varför alla typer av varningsljud i vårt moderna samhälle ska vara så oproportionerligt jävla höga. Biltutor, sirener etc... varför har man brandlarm som ligger på 95db på ett sjukhus eller på ett kontor?

Det är alltså ljudenergi-mässigt detsamma som att dra igång en rockkonsert inne på sjukhuset när det brinner eller någon jävlas med att dra igång larmet.

Det är så sjukt så att jag orkar inte kommentera det bara - det är jävlar i det inte många ställen där man behöver ett larm på 95db för att överrösta.

Men bland vanligt folk är det nog fortfarande lite matcho med starka ljud - jag vet inte varifrån det kommer men det är någon gammal kvarleva från förr - man är klen om man tycker det är högt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Men vet du Lesky vad som är intressant med sådana som dig och mig - om vi lägger undan alla frekvenser och decibeltal så är det så att våran fonofobi har gjort att vi hör alla ljud som om dem uppstår i öronen - har du tänkt på det?

Vi har liksom inte längre den där distansen som "normalhörande" har - utan allting känns som att det verkligen är in your face.

Jag upplever det som ett pistolskott ungefär när någon klappar med händerna (ni vet så som vanligt folk klappar till för att demonstrera hur något small till) - jag vet att jag precis som vanligt folk aldrig har reagerat för sådana ljud förr - men nu känns det ungefär som att någon skjuter en pistol bredvid mitt öra när någon klappar till.

Lika svårt har jag med ljudet av att öppna en läskburk - det transientrika snabba ljudet känns också som att det smäller till i örat.

Och detta är alltså återkommande även med varaktiga ljud. Jag kan inte längre ha distans till eller stänga av ljuden utan den där dammsugaren som städerskan kör med i korridoren känns som att den är i min skalle.

Det är svårt Lesky - jag vet inte vad jag ska säga egentligen - för det är höga ljud - men folk bryr sig nog inte - tyvärr tror jag folk måste råka ut för tinnitus eller hyperacusis för att börja värdera sin hörsel.

Det är klart som fan att det är direkt skadligt för hörseln att kasta glasflaskor - men likförbannat springer folk där uppe på soptipparna ändå och hivar sina flaskor utan skydd. Det är klart som fan att det är djävulska smällar du utsätter öronen för om du står och spikar utan hörselskydd - men folk gör det ändå.

Skillnaden mellan dem och oss (du och jag) är att dem rent mentalt inte bryr sig. De hör också att det smäller högt och frågar du dem erkänner dem också att det är obehagligt för öronen.

Den intressanta tendensen man ser gällande tinnitus/hyperacusis är just det här att när människor väl drabbas och kommer underfund med att man bara har två öron och en hörsel och - när de väl är förstörda kan du inte reparera dem - och varje skada du utsätter dem för är så att säga "irreversible" - när folk kommer till den insikten blir de ofta maniska.

Det är väldigt vanligt med tinnitus/hyperacusis-drabbade att man är manisk, paranoid-räddom sin hörsel och mer eller mindre besatt av att analysera ljud. Oftast handlar det inte om "oj, jag har fått tinnitus - kanske ska ta det lite lugnt med hörseln i fortsättningen" - utan ofta är det panik som utbryter - när tanken slår en att hörseln är ett sinne som är väldigt komplext och som inte går att laga.

Man blir helt enkelt nojjig över att skydda sin hörsel - och man försöker liksom balansera bort alla höga ljud man utsatts för tidigare i livet genom att skydda sig mot allt i fortsättningen.

Så har jag levt nu sedan 2008. Jag har inte varit på konsert, bio eller någonting sedan dess. Jag tycker iofs att alla sådana evenemang är på tok för högljudda och det löjliga är att det tycker folk i min omgivning också!"#!"#!"#!"#!"#!"!!!! Men ändå går dem dit?

Ser ni en röd tråd i mitt resonemang - varför ska allting låta så jävla högt i samhället. Varje gång jag ser en idiotjävel med sin Harley Davidsson som ska vissa för hela innerstan hur högt hans motorcykel låter medans jag står där med paniken i halsen och håller för öronen - varenda gång jag ser en sådan tänker jag "hoppas du drabbas av tinnitus/hyperacusis/hörselångest din jävel - för det är du värd - du värderar varken din eller andras hörsel ett dugg"

Jag har blivit så jävla cynisk mot människor som inte värderar sin hörsel helt enkelt.

Ballonger på mcdonalds? ballonger öht - det är ju helt sjukt? snacka om örondödare...

Vad är det som gör att vi fascineras av starka ljud - tills den dagen vi märker att vi pajjat öronen och istället blir nojjiga.

Min ena kompis hade varit och kollat på nya battleship-filmen på bio - han sade att han flera gånger under filmen tänkte på mig och att han tyckte det var obehagligt högt ibland - men varför går han då på bio - om han tycker det är obehagligt högt? Jo för att man bryr sig inte och tror att öronen läker - ungefär som ett sår - och skadade öron är bara något drabbar gamla gubbar...

Jag kan berätta för alla skadade öron är något hela vår generation kommer att dras med långt tidigare än vi räknat med. Samhället är högljutt. Jag såg en på gearslutz som skrev att hans öron ringde kraftigt och han fått TTS bara genom att gå runt i NYC en dag.

Och varför ska det vara så högt?

Link to comment
Dela på andra sajter

Så vad tycker jag att du ska göra då Lesky?

Jag tycker att du ska ta dig ifrån hemmet, och jag tycker du ska sluta med all medicinering - det kommer inte hjälpa.

Det är en mental process och allt det här sitter i skallen - tro mig Lesky - jag har analyserat detta till absurdum i flera år nu.

Du ska trösta dig med att du i en väldigt tidig ålder blivit medveten om din hörsel och hur värdefull den är - och att du genom denna medvetenhet skyddar dig mot kanske 80% av alla de höga ljud och "smällar" som våra öron får utstå i en livstid.

Ibland är vi där - när den där bilen tutar, när den där dörren smäller igen så väggarna skakar, när den där hunden skäller, när det där larmet går av.

Men vi ska också komma ihåg Lesky att vi har vunnit något som andra inte har - genom vår medvetenhet och försiktighet sparar vi på vår hörsel så gott vi kan - medan resten av samhället bara skiter i sin.

Jag vill, Lesky - att du skriver ned en lista där du listar alla riktigt starka ljud som har uppstått då du var väl skyddad - alltså starka ljud som har uppstått då du hade öronproppar på dig och så att säga var safe.

Syftet med denna lista behöver jag inte förklara för dig - det fattar du själv.

Hur är din familjerelation? Något jag tycker är väldigt stärkande ibland är att få snacka med farsan och när han får berätta om alla anekdoter om löjligt starka ljudhändelser han varit med om i sitt liv back in the days när ingen brydde sig om hörseln.

Ibland känns det som att man är ensam om att utsättas för akustiska chocker - men ibland när farsan drar igång gamla lumpen-berättelser så inser man att man nog inte varit med om hälften av vad den generationen varit med om - när det kommer till starka ljud och smällar/sirener/larm.

Jag börjar svamla nu Lesky - hör av dig - i tråden eller via PM

Link to comment
Dela på andra sajter

Alla de akustiska chokerna du själv har listat - alla i din omgivning har varit med om liknande ljud - men de har inte tänkt på det - så som du och jag tänker på det.

Mopedfärden, pekpinnen i katedern, högtalartelefonen - alla har vi varit med om sådant Lesky - du är inte ensam. Men du och jag grämer oss över och får ångest av sådana händelser - medans "vanligt folk" glömmer det efter 5 minuter.

Link to comment
Dela på andra sajter

Postat (redigerat)

JJMusik: Jag återkommer till dig så snart jag orkar, har haft ett par sjukt dåliga dagar då jag endast räknar ned tiden tills nattmedicin och sömn. Tack för dina meddelanden - jag kunde ha skrivit det mesta själv - känner igen mig i sjukt mycket!

Redigerat av Lesky
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...