Jump to content
Annons

Coaxial vs Optisk spdif kabel, är det kvalitesskillnad?


Magpie

Recommended Posts

Jag har inte A-B blindtestat optisk vs coaxial och tvivlar på att mina öron skulle höra skillnad, om det nu finns någon.

Vad säger Claes och andra kunniga om detta. Beror ev skillnad på D/A omvandlarna mm i hårdvaran istället?

Vad säger Svalander i denna fråga? ☺️

Hittade en mycket underhållande tråd där vissa hävdar att det är skillnad, medans fysiker och andra där påstår med visad data att det är rent nonsens. Det vore skönt att få detta utrett och klart en gång för alla.

Läs hela tråden här:

http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/1/1115.html

Olika "fakta" uppgifter finns i den tråden och på google:

Upplever ni ljudskillnad mellan dyr vs billig optisk/coaxial?

Går det lika bra med en kabel under 100 kr som en för över 1000 kr.

(förutom byggkvalitet/hållbarhet)

Är opt eller coax mest störningskänslig?

Vilken av dessa kablar klarar längst längd utan problem?

Sätt igång nu.

Redigerat av Magpie
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Det där kan man räkna ut med arslet! Snittsigt med COAX, funkar skitbra, MEN är naturligtvis känslig för störningar då det är elektrisk information som ska fram, är man ännu mer arsle så kan man köra balancerat och hitta på aes/ebu och fasvända precis som vanligt... och tro att det blir mindre hitte-på-brus..

Optiskt är ljus och störs inte av märkvärdigt annat ljus som kan påverka mig veterligen, kanske nåt uv, hur som helst korsa två ficklampors sken och kolla om det påverkar ljuset... nej!

Däremot så är det känsligt för böjningar i fiberoptiken. Koppar tål en hel del mer.

Ljudmässigt? Ja, nån körde med galgar och ingen jävel kunde höra skillnad.

Ungefär som att lyssna efter tystnaden.. Låter det mindre idag än det gjorde igår? Eller är det bara jag som tycker det? Vad tycker ni andra? Ja just ja, ni är inte här....

Link to comment
Dela på andra sajter

En koaxialkabel är förstås lättare att störa, eftersom det är elektriska signaler och störningar kan komma in i kabeln på vägen. En optisk kabel funkar perfekt på alla sätt tills man får för sig att böja den hårt aå att det blir ett veck på kabeln.

Plastfiber funkar som regel upp till 5m, men är osäkert efter det. Glasfiber funkar längre, eftersom det är mindre dämpning i den. Koaxialkabel funkar längre, men jag kommer inte ihåg så här på rak arm hur långt.

Visst kan det uppstå reflektioner i kabeländarna som stör den önskade signalen, men kabeln har en specifik impedans, som gör att risken reduceras en del. Använder man däremot vanliga audiokablar till SPDIF, så är risken för problem betydligt större. Det är bl a dessa reflektioner från kabeländarna som kallas för jitter - och som de flesta moderna bättre ljudkort och omvandlare är i princip immuna mot, eftersom de använder den inkommande klocksignalen enbart som grund för att skapa en egen, ren klocksignal i stället. Om det blir för mycket jitter, så kan man däremot behöva köra med Wordlock, så är problemen borta. Tack vare att Wordclock termineras i båda ändarna, så reduceras risken för jitter betydligt mer än om man låter SPDIF tillhandahålla klockan.

Skillnad mellan olika optiska kablar? Nej, inte ett dugg - åtminstone så länge man håller sig till max 5m.

Skillnad mellan olika koaxialkablar? Möjligen, men i så fall beror det på yttre störningar som skapar problem med signalens integritet - och då får man se till att ha en kabel där skärmen täcker till 100% (eller så nära som möjligt) - och kanske också vara mer försiktig med kabeldragningen. Vanlig SPDIF är ju obalanserad, så den är av naturliga skäl mer störkänslig än AES/EBU, som är balanserad.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...