Jump to content
Annons

2008/2009 års vinklar på piratkopiering


Björn Olsberg

Recommended Posts

Citerar för övrigt några av mina tidigare inlägg här:

Innan diskussionen fortsätter

Innan diskussionen fortsätter

Ekonomiska intressen styr _inte_ diskussionerna här och får aldrig göra. Däremot är det en stor skillnad mellan att diskutera ämnet piratkopiering och länka till piratkopierat material, det vill säga underlätta piratkopieringen (det händer sällan här och är inte orsaken till att trådar låses). Det sistnämnda finns reglerat i lagen och det är jag personligen i egenskap av ansvarig utgivare för detta forum som kommer torska i händelse av anmälning. Så enkelt är det och har alltså inte med ekonomiska intressen att göra. Snarast självbevarelsedrift 🙂

Anledningarna till att vi går in och låser är att

1. Ämnet har diskuterats _så_ många gånger och det är mycket sällan som nya perspektiv tillförs.

2. Trådarna inom detta ämne har en stark tendens att sluta i personangrepp.

3. Ett antal medlemmar väljer att lämna forumet.

4. Det tar en herrans massa tid och energi att reda upp situationen för admin/moderatorer

5. Man har ofta inte kommit ett enda steg längre i debatten, det vill säga allt var förgäves.

En annan aspekt är att flera representanter för tillverkare lägger ner tid på detta forum genom att hjälpa de användare som har problem, och jag det är mycket osmidigt att skratta dem i ansiktet genom att uppmana andra att piratkopiera deras program. Var och en gör sitt eget val hur den själv hanterar licenser, men på detta forum det är inte snyggt att uppmana andra att piratkopiera. Det handlar om respekt.

Så, läs de tidigare trådarna och tillför endast nya perspektiv här. Vid minsta urspårning så låses tråden.

Med risk för att låta en aning trött på ämnet, men dock med vänliga hälsningar 🙂

/Björn

Åtta "pirattrådar" i urval:

* Piratkopiering i Studio?

* Räd emot piratbolaget...

* folk på forumet med rippade program

* Artister som säger ifrån om piratkopiering

* Går det inte lite för långt?!?!?

* Knäckta program och piratkopiering

* Hur mycket piratkopior kör du?

* crackade program

Om ämnet går överstyr

Om ämnet går överstyr (som det har gjort några gånger i debatten om piratkopiering) så raderar jag tråden, eller plockar bort det kränkande innehållet, eller lyfter ut det till Utanför ämnet.

Tro mig, jag har verkligen försökt moderera i trådarna om piratkopiering. I min räknare för antal inlägg så försvann 130 samma stund jag lyfte över tråden till Utanför ämnet. 😐 Med tanke på vilken otrolig debattvilja som detta ämne ger upphov till, så är det svårt att ge utrymme till modereringstiden som krävs. Debatten förs ofta av några få, och det är inte många som vill eller orkar ge sig in i stormen 🙂

Men jag håller helt med dig om att alla ämnen inte behöver kretsa kring teknik. Men det tycker jag heller inte att det gör. Min poäng är väl snarast att även debatt skulle må bra av att vara mer kontrollerad i den mån att man är inläst på vad som har debatterats innan man själv ger sig in. Det har inte med ämnet i sig att göra (även om det ställs på sin spets här och nu), utan snarast vilket klimat som ska finnas på forumet i allmänhet. Som det är nu, postas det lite väl mycket utan att ägna en tanke på vare sig vad som har sagts tidigare - i andra trådar eller i samma tråd. Studio forum vidhåller jag inte ska vara ett kaotiskt informationsgitter i full anarki 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • Svar 2,2k
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

folket har inte bestämt nånting.

Nej, uppenbarligen inte. Annars skulle man inte kriminalisera en så stor del av befolkningen. Det kan aldrig vara någon bra lösning. Inte heller att lägga ner så stora resurser som man gör på att komma fram till ingenting egentligen. Man får sätta saker i perspektiv. Jag tycker man borde lägga dom pengarna på att förhindra att barnporr sprids på nätet istället.

jag tror fortfarande antalet bilister är i minoritet av befolkningen

dom bilister som väljer att köra för fort har inte heller bestämt nånting - dom bara överträder en gällande regel

Men både du och jag kan nog komma överrens om att det handlar om en stor del av bilisterna som någon gång kört för fort, som regelbundet gör det, eller kommer att göra det. Trots att de är väl medvetna om vad lagen säger. Till och med bland de som klubbat fram lagförslagen.

Fortkörningsfrågan påminner faktiskt mer än man kan tänka sig om fildelningen. Har du en bil som kan toppa 200km/h, stora breda däck, antispinn, airbag, krockgardiner, och kör på fina breda vägar byggda för höghastighetskörning (mycket bättre vägar än i andra länder där man kör mycket fortare) är det ju inte så märkligt att folk kör för fort egentligen. Internet och bredband ger ju folket samma möjlighet. Tekniken har lagt grunden för en sådan kultur. Och fildelning är inte ens på långa vägar så allvarligt som fortkörning är. Du kan peka med fingret att säga att det är förbjudet, men så sitter man i en Audi S6 och har hela öppna vägen framför sig. Sure thing, see ya later moma. 🙂 Sluta att tillverka Audi om man inte kan ta konsekvenserna av hur vanligt folk fungerar, vilket dock aldrig kommer att hända. Men tekniken är här, den ser ut som den gör och vi får väl leva med det. Det finns mycket teknik som är skadlig för oss men som är för viktig för att vi ska skrota den.

poängen/-rna kan vara flera: minskade antal olyckor (som betalas av samhället), minskad dödlighet, minskade skador, minskad risk för tredje man att råka ut för olyckor

Det finns knappt en bilist som håller 90 på en motorväg. Kör man i 90 blir folk irriterade. Skillnaden med fildelning är att ingen dör eller skadas fysiskt. Jag tror inte för en sekund ens att någon skadas psykiskt. Det handlar bara om old fashioned greed. Folk vill ha mer och mer och jag kan relatera till det. Jag tycker dock inte det är en bra mänsklig egenskap.

det är alltså inte bara upp till bilisterna att bestämma hur fort dom får köra - eftersom det dom väljer att göra kan få följder för andra individer än dom själva

Ja, men det ligger uppenbarligen i folks natur, tekniken har lagt grunden för det, de flesta individer, även dessa som du anser kan råka ut för följderna kör i stor skala för fort när det passar dom. När man sitter i bilen vill man bara att det ska bli grönt så man kan få köra. När man ska gå över gatan vill man att det ska bli rött för bilisten så man kan få gå över. 😆

Och man kommer nog alltid att få räkna med dödsfall i trafiken. Det är en av riskerna med att köra bil och leva i ett modern samhälle. En artist får i detta moderna samhälle också räkna med risken att hans verk sprids på internet. Återigen, jag konstaterar endast fakta.

I övrigt håller jag med Olsberg att diskussionen i stort sett bara går i cirklar. Jag tror inte en enda person kommer ändra ståndpunkt. Allt handlar om personliga intressen från bägge håll. En popstjärna kan inte förstå en enkel fildelare och en enkel fildelare kan aldrig förstå en popstjärna. Alla utgår alltid ifrån sina egna intressen. Kan inte komma som en chock för någon. Det är bara det att popstjärnan och hans vänner aldrig kommer att få tiden att snurra tillbaka till 1992. Det säger jag inte som något slags segerrop, utan för att det är så. Ingen teknik går bakåt. Skivbranschen kommer bli tvunget till drastiska förändringar för att anpassa sig eller försvinna. På gott och ont kanske.

Redigerat av Soxic
Link to comment
Dela på andra sajter

är det tidningen studios uppfattning att upphovsrätt å musikskapande inte hör ihop?

eller är potatisen för het att diskuteras här?

varför inte slå ihop ALLA trådar om ljudkort, monitorer, etc till en gigantisk tråd oxå? - som förstås placeras OFF TOPIC?

Nej. Men det är vår uppfattning att trådar om ljudkort, monitorer etc ligger lika nära musikmakande som diskussioner om piratkopiering ligger juridik - vilket det finns gott om diskussionsforum för.

Kompositörer, musiker och producenter (bland andra) drabbas av piratkopiering. Men det är musikmakandet och upphovsrätten ur "överlevnadsvinkel" som Studio huvudsakligen handlar om. Inte vinklar på piratkopiering. Detta är ytterligare en anledning till att tråden ligger under Utanför ämnet och inte i de musikrelaterade trådarna i resten av forumet.

Jag förstår mer än väl behovet av att diskutera ämnet, men med facit i hand så borde det ha förts på ett sätt där alla inlägg förmodereras innan de syns på sajten, och att endast betalande medlemmar kunde posta i tråden (pengar som skulle gå till att avlöna den som läser igenom allt).

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag förstår mer än väl behovet av att diskutera ämnet, men med facit i hand så borde det ha förts på ett sätt där alla inlägg förmodereras innan de syns på sajten, och att endast betalande medlemmar kunde posta i tråden (pengar som skulle gå till att avlöna den som läser igenom allt).

It aint worth the money. 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

På 1940-talet var det olagligt för svarta att sitta längst fram i bussen i USA, tycker du att en sådan lag är bra och rätt? Tycker du folk förtjänar sitta i fängelse för det? Tycker du folk ska fängslas bara för att de vapenvägrar? Finns och har funnits hur många puckade lagar som helst som inte borde finnas. Jag vågar också påstå att den lag som införts och som kriminaliserar i princip hela Sveriges ungdomsbefolkning inte har något verkligt folkligt stöd. Det finns till och med högt uppsatta politiker som undrar vad fan det är frågan om. Den här lagen finns bara för att mäktiga internationella branschorganisationer (som förövrigt är bland de rikaste i världen) fått polis och åklagare att dansa efter deras pipa.

Fan Soxic, hela din för övrigt OK poäng raserades pga det löjliga (fetstilade) påståendet i slutet...

Tror du verkligen polis- och åklagarmyndigheter skulle ha prioriterat ärendet ifall de fick välja själva? Det finns nog fulare fiskar både ekonomiskt och moraliskt sett, bara man tittar sej omkring. Jag tror inte att majoriteten av kadetterna (heter det så?) på polishögskolan har börjat där för att de känner att det är deras kall i livet att säkerställa magnus ugglas försörjning. Vänd på det och säg att deras ideal är att se till att lagen följs/upprätthålls. Fråga dej sen varför lagen stiftades. Egentligen.

Soxic!

Tycker det är konstigt att du överhuvudtaget får ha kvar ett konto här efter jag läst alla dina inlägg i olika trådar men det är ju inte jag som bestämmer!

Kan du inte bara avregga dig själv istället?

Mm, avregistrera alla som inte håller med dig så blir du säkert nöjd. :rolleyes:

Alla??

Jag frågade endast dig!

Nja, jag tror du har visat tydligt vad du anser om meningsmotståndare herr diktator.

Snacka om att "komma med personangrepp (...) när man helt saknar argument" ...

Jag hoppas du syftar på herr Karlsson, för maken till sandlådedebattör får man leta efter.

Och helt plötsligt kom det ett sandlådedebattinlägg som var lägre så nu behöver man inte leta längre!

Link to comment
Dela på andra sajter

Nej. Men det är vår uppfattning att trådar om ljudkort, monitorer etc ligger lika nära musikmakande som diskussioner om piratkopiering ligger juridik - vilket det finns gott om diskussionsforum för.

---

Kompositörer, musiker och producenter (bland andra) drabbas av piratkopiering. Men det är musikmakandet och upphovsrätten ur "överlevnadsvinkel" som Studio huvudsakligen handlar om. Inte vinklar på piratkopiering.

du ser inte sambandet mellan upphovsrätt å piratkopiering? på fullt allvar?

vi är helt enkelt inte alls överens här

jag anser frågan om upphovsrätt å distribution av musik i högsta grad har med musikskapande att göra - speciellt idag å i förhållande till piratkopiering

också med tanke på dom programvaror som används för just musikskapande - tex vad för effekt detta kan få på framtida support, utveckling m.m.

jag tycker att det är häpnadsväckande att i ett forum som direkt rör en av grupperna som berörs anses frågan off topic medan den diskuteras flitigt i helt andra fora

och kravet "det ska leda fram till något"? vad är det? vem avgör det för vem?

absolut inget som övriga ämnen har på sig iaf:

ERGO

monitorer

Basshunter

melodifestivalen

ljudkort

personangrepp stävjar man genom att slänga ut dom som återkommande bryter mot uppsatta regler - inte genom att döda vissa ämnen eller diskussioner

men det är min åsikt - det är ditt forum

du gör som du vill 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Urk, orkar inte ens kommentera KISS-artikeln.

Hur som helst, läste på text-tv idag att man i Storbritannien skulle föreslå att fildelare skulle kunna stängas av från internet. Det skulle fungera som så att man först får en varning via e-post om man blir ertappad med att fildela. Nästa gång blir man avstängd tillfälligt och tredje gången svartlistas man av bredbandsleverantören.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Det är bara ett straff och ingen lösning, men ändå ett av de bättre förslagen hittills anser jag. För det första kräver det inga samhällsresurser och man kriminaliserar inte folk. Det skulle bli som att torska körkortet om man kör för fort om vi ska gå över till den jämnförelsen igen. Låter ganska vettigt.

http://hd.se/utrikes/2008/02/12/fildelare-slaengs-ut-fraan/

Redigerat av Soxic
Link to comment
Dela på andra sajter

Wow, världens mest pengakåta band vill inte spela in någon ny platta. I just det här fallet kan jag förstå Soxics poäng: borde inte musiken vara det viktiga? Har dom inte pengar så det räcker redan? 😲

Jo men varför skall de lägga en massa pengar på något som de sedan måste ge bort?

Detta är just ett bevis på vad som kan hända iom piratkopieringen!

Link to comment
Dela på andra sajter

Wow, världens mest pengakåta band vill inte spela in någon ny platta. I just det här fallet kan jag förstå Soxics poäng: borde inte musiken vara det viktiga? Har dom inte pengar så det räcker redan? 😲

Jag tror nog inte riktigt att det har med att de vill ha mer pengar att göra. Mer att vill inte folk betala så varför ska de göra ny musik..

Ganska logiskt när man tänker efter

Link to comment
Dela på andra sajter

Inga fler skivor från Kiss

skönt

tror inte dom har nåt att komma med ändå

om saken: det är ju precis vad flera här velat hela tiden - kan man inte leva på musiken får man leva på annat

kiss kan leva på gamla meriter - åtminstone kanske en vända till

andra får sälja t-shirts

varför gnälla?

det är ju denna musikbransch ni vill ha

Link to comment
Dela på andra sajter

Är man bra och leverar något som folk vill ha så klarar man sig fortfarande mer än utmärkt i dagens musikvärld. Ingen tvivlar väl på att Green Day dragit in enorma pengar på skivan "American Idiot". Så vitt jag vet har de gjort en större vinst på denna skiva än med "Dookie" som släpptes 1994.

Alla band, innan de slog igenom gjorde väl musik villkorslöst. De turnerar i månader i sträck utan ett öre på kontot, de gör allt för musiken. Men så fort man får ett genombrott så är man helt handlingsförlamad så fort man inte beräknas göra en multimiljonprofit? Jag tycker man nästan kan se en tendens till att pengar snarare är en nackdel än en fördel vad gäller passion och kreativiteten.

Link to comment
Dela på andra sajter

De turnerar i månader i sträck utan ett öre på kontot, de gör allt för musiken.

låter onekligen hungrigt :rolleyes:

Ja alltså, jag minns hur jag läste om Green Day, hur de turnerade Europa vid 17 års ålder, spelade 60 spelningar på 3 månader och endast fick betalt i öl, mat och sovplats. Det måste ha varit ett riktigt hundjobb, men de älskade det och gjorde det naturligtvis av passion och kärlek till musiken. De lyckades till och med spela in 2 skivor som knappast gjorde dom rika och skivor som håller än idag. De hade säkert drömmar om att bli stora och kända, och det drev dom säkert, men passionen till musiken måste finnas där annars skulle man inte utsätta sig för något som med all sannolikhet inte kommer ge avkastning. Därför tycker jag det känns lite absurt att höra KISS uttala sig som de gör. Men det kommer väl inte som en nyhet för någon att för vissa artister (typ 50 cent) så handlar musik först och främst bara om ett sätt att tjäna pengar. Jag må kanske inte ha något att säga om den saken, men det stör mig.

Hur som helst, ingen som vill kommentera det jag skrev tidigare?

Läste på text-tv idag att man i Storbritannien skulle föreslå att fildelare skulle kunna stängas av från internet. Det skulle fungera som så att man först får en varning via e-post om man blir ertappad med att fildela. Nästa gång blir man avstängd tillfälligt och tredje gången svartlistas man av bredbandsleverantören.

Vad har ni för synpunkter angående en sådan lösning? Bra? Dåligt?

Link to comment
Dela på andra sajter

Läste på text-tv idag att man i Storbritannien skulle föreslå att fildelare skulle kunna stängas av från internet. Det skulle fungera som så att man först får en varning via e-post om man blir ertappad med att fildela. Nästa gång blir man avstängd tillfälligt och tredje gången svartlistas man av bredbandsleverantören.

Vad har ni för synpunkter angående en sådan lösning? Bra? Dåligt?

Dåligt som fan naturligtvis, och jag fattar inte hur du av alla kunde tycka att det var bra? 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

LoL, sa jag att det var bra? Det gjorde jag kanske.

Det jag tyckte var bra var att man för det första inte skulle behöva använda sig av löjligt stora samhällsresurser som man gör idag på att jaga fildelare, ett problem som egentligen inte är ett problem för samhället i stort. Jag tycker också att det är bra för att det inte kriminaliserar folk utan tar ner det på den nivå där det bör ligga. Att ungdomar sedan utestängs från internet för att ha laddat ner film och musik skulle jag tycka var lite väl hårt och det skulle nog få värre konsekvenser för samhället än nödvändigt. Men samtidigt är det ju rent spel. Man ger åtmindstånde fildelaren 2 chanser innan man stänger av honom och är man med i spelet får man spelet tåla. Jag skulle nog fortsätta ladda ner, men jag skulle samtidigt vara medveten om risken och jag skulle acceptera risken/följderna som rent spel. Jag skulle verkligen se det som att torska körkortet för att man kör för fort.

Jag vet inte om jag tänkt igenom det hela tillräckligt, men rent spontant tycker jag det lät intressant. För let's face it. Hur mycket vi som laddar ner älskar utbudet, friheten och allt vad det är, så blir det ohållbart i längden. Någonstans måste en kompromiss ske. Det inser till och med jag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Problemet är inte bara att man riskerar få böter, man hamnar väl också i brottsregistret? Det är en ganska allvarlig sak som jag ser det. Men visst, det är en rätt allvarlig konsekvens att nekas rätten till internet också. Jag vet inte, jag sitter inte inne med alla svar, men jag tycker bara det är sjukt idiotiskt att man ska lägga ner de samhällsresurser som man gör och också kriminaliserar folk. Det stör mig så jäkla mycket och det skulle det med stor sannolikhet göra även om jag inte laddade ner.

Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)
De turnerar i månader i sträck utan ett öre på kontot, de gör allt för musiken.

låter onekligen hungrigt 😉

Ja alltså, jag minns hur jag läste om Green Day, hur de turnerade Europa vid 17 års ålder, spelade 60 spelningar på 3 månader och endast fick betalt i öl, mat och sovplats. Det måste ha varit ett riktigt hundjobb, men de älskade det och gjorde det naturligtvis av passion och kärlek till musiken. De lyckades till och med spela in 2 skivor som knappast gjorde dom rika och skivor som håller än idag. De hade säkert drömmar om att bli stora och kända, och det drev dom säkert, men passionen till musiken måste finnas där annars skulle man inte utsätta sig för något som med all sannolikhet inte kommer ge avkastning. Därför tycker jag det känns lite absurt att höra KISS uttala sig som de gör. Men det kommer väl inte som en nyhet för någon att för vissa artister (typ 50 cent) så handlar musik först och främst bara om ett sätt att tjäna pengar. Jag må kanske inte ha något att säga om den saken, men det stör mig.

Hur som helst, ingen som vill kommentera det jag skrev tidigare?

Läste på text-tv idag att man i Storbritannien skulle föreslå att fildelare skulle kunna stängas av från internet. Det skulle fungera som så att man först får en varning via e-post om man blir ertappad med att fildela. Nästa gång blir man avstängd tillfälligt och tredje gången svartlistas man av bredbandsleverantören.

Vad har ni för synpunkter angående en sådan lösning? Bra? Dåligt?

Rule Britannia! Britannia rule the World!

😛😄😄

Link to comment
Dela på andra sajter

det känns lite absurt att höra KISS uttala sig som de gör. Men det kommer väl inte som en nyhet för någon att för vissa artister (typ 50 cent) så handlar musik först och främst bara om ett sätt att tjäna pengar.

handlar väl mer om att dom också gjort sina hundår - åtminstone kiss i sina unga år

tror du green day skulle vilja byta tillbaka idag?

Hur som helst, ingen som vill kommentera det jag skrev tidigare?
Läste på text-tv idag att man i Storbritannien skulle föreslå att fildelare skulle kunna stängas av från internet. Det skulle fungera som så att man först får en varning via e-post om man blir ertappad med att fildela. Nästa gång blir man avstängd tillfälligt och tredje gången svartlistas man av bredbandsleverantören.

Vad har ni för synpunkter angående en sådan lösning? Bra? Dåligt?

tycker man fokuserar mer på bestraffning än att lyfta fram upphovsmäns rättigheter

känns som det kräver rätt stor övervakningsapparat - som förstås kommer försökas kringgås

för att inte tala om bevisbördan - kan bli krångligt att reda ut exakt vad som fildelats

man kan ju knappast bli avstängd för att man fildelat något som kan vara en film...

Link to comment
Dela på andra sajter

handlar väl mer om att dom också gjort sina hundår - åtminstone kiss i sina unga år

tror du green day skulle vilja byta tillbaka idag?

Nej, givetvis inte. Det vore naiv att tro, även om de säkert ser tillbaka på det med romantik och ibland saknar det. Men det var inte riktigt min poäng. Jag ville bara poängtera att musiken inte är beroende av pengar. Att man kan åstadkomma mycket med verklig passion för något.

KISS använder ju bara fildelningen som ursäkt för att de skraja för att släppa en skiva som med stor sannolikhet kommer floppa. Inte ens om jag fick mina händer avkapade skulle det få mig att inte spela in och syssla med musik. Jag förstår inte hur de tänker. De kan lika bra säga som det är, att är jag inte garanterad ett visst antal miljoner dollar så tänker jag inte syssla med musik.

tycker man fokuserar mer på bestraffning än att lyfta fram upphovsmäns rättigheter

Det kan bero på att det är lättare att bestraffa folk än att stoppa själva fildelningen?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag ville bara poängtera att musiken inte är beroende av pengar. Att man kan åstadkomma mycket med verklig passion för något.

det kan man absolut

men inte i längden

Det kan bero på att det är lättare att bestraffa folk än att stoppa själva fildelningen?

tror man vill uppnå det ena genom det andra isf

Link to comment
Dela på andra sajter

Prince är ju en av de mest framåtsträvande artisterna när det gäller direktkontakt med fansen, skippa mellanhänder osv: Långt före Radiohead ens signat sitt första feta utsugarkontrakt 🙂 med EMI sålde Prince skivor direkt från sin hemsida helt utan skivbolag. Förra året gav han bort sitt nya album gratis till Daily Mails läsare.

Bra att just han visar hur viktigt det är att otillåten kopiering stoppas, att det är artisten själv och inte nån finnig hackertönt från Piratpartiet som bestämmer hur materialet får spridas.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...