Jump to content
Annons

Friggebod Studio


zkitz

Recommended Posts

Kill All Autotuner var inne på en viktig pryl tidigare...nämligen ventilation. Den ska du INTE slarva med...av flera orsaker. För det första går det åt en del syre när man är några stycken på så pass liten volym, för det andra skenar även luftfuktigheten iväg (svettningar, utandningsluft), så ventilationen är första prioritering.

Angående isolering så hade jag gått på 200mm i väggar och minst 500mm i tak. Inte så mycket för ljudets skull som för komfortens skull...det är ingen höjdare att ha bastu i studion på sommaren eller frysbox på vintern. En fuktspärr bör du ha...och här finns två skolor. Vägg, tjärpapp, isolering och gips/spånskivor, eller vägg, isolering, plastfilm och gips/spånskivor...

Isolering i golvet är önskvärt...om inte annat för fötternas skull vintertid. 50mm cellplast och golvskivor snålar på höjden.

Uppvärmning...ett par elradiatorer på vardera 500-600W ska klara biffen galant, men du kan få knäppningar när de slår till/från. Golvvärme är åxå ett bra alternativ då det är effektivt och ekonomiskt. 700-800W ska räcka.

Efter detta kan du börja tänka på att göra musik... 😆

Redigerat av slaptap
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 månader senare...
Annons

Okej, nu är friggeboden(äntligen) uppe..

Monterad och så, håller på med isoleringen.. Rockwool blir det!

Kommer upp med bilder..

Kom gärna med tips och så, jag tänker inte beställa hem svindyrt material och så, det blir ingen proffs studio, utan en demo studio så man åtminstånde kan spela in i!

Funderar på att försöka få hem något inom byggbranschen, liksom ljudabsorbenter och sånt shizzle billigt.. Det torde ju gå? något äggkartongliknande (inte äggkartonger).

Eller?

Och allvarligt talat, jag har igentligen ingen koll på basfällor whatsoever.

Link to comment
Dela på andra sajter

Monitorer har jag för boden, Tapco S5'or, kan köpa större sedan.

1. Bör Jag köpa P4(vilket de flesta säger) eller AMD?

2. Om jag vill spela in trummor, e.x jag micar nästan hela köret, visst behöver man en mycket kraftigare dator? Det kanske fungerar att köra med 2 kondensator micar även men om man micar hela paketet blir det väl antagligen bäst så.

3. Jag vet att det finns 200 svar, men om jag ska spela in trummor och allt, vilket jludkort bör jag köpa? Menar inte sprillans, utan kommer absolut köpa begagnat.

Har checkat vendolin lite granna, hittade något motu-kort med 16in/16ut. Är det för mycket? Räcker det kanske med 8? Hemma nu har jag liksom ett ESI Juli@ 2.0 som man inte kommer speciellt långt på.

Hur man bygger absorbenter torde jag hitta här på forumet någonstans, som jag sa i föregående inlägg så kan jag inget om isolering 😱.

Link to comment
Dela på andra sajter

1 AMD, P4 eller nya Intel Core 2 Duo kvittar egentligen, alla är mer än tillräckligt bra.

Nackdelen med Core 2 Duo är att det är helt nytt (tror inte ens att det går att köpa än?) och detta innebär i sin tur att det antagligen har

"barnsjukdomar" som man borde vänta ut några månader så alla drivrutiner och program fungerar tillsammans när man vill skapa musik.

Fördelen med Core 2 Duo är att det är bäst i samtliga testmoment, t.o.m. i spel, svalast och inte särskilt mycket dyrare.

Gällande AMD eller P4 så är AMD något snabbare, något billigare samt svalare så där vinner AMD lätt!

2 Att bara spela in så räcker den långsammaste datorn som går att köpa mer än väl. Det enda som kräver processorkraft är effekter samt mjukvaruinstrument.

Detta om man vill ha många samtidigt. Ju fler effekter man vill ha samtidigt desto kraftfullare dator måste man ha.

Vill man ha 100 reverb samtidigt så är det det kraftfullaste man kan hitta som gäller 😉!

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

Okej drar upp tråden igen; Köpte ett stycke friggebod á 14,5kvm. (levereras i juli)

Hur bra kommer det gå med kontroll och inspelning i ett och samma rum?

Målet är iaf att kunna spela in halvbra demos och så..

14,5... har de utökat storleken nu då eller chansar du på att ingen märker något? 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Ok, fette.. Då har jag ju svar på datorn, jag tror inte jag kommer hålla på allt för mycket med effekter.. Klart man lägger på lite reverb och sånt.

Och ja, jag hoppas på att ingen märker något!..

Men det bör gå att spela in schyssta demos och så i denna?

gitarr, trummor, bas samt mixrum i ett.. Mixrum och mixrum, jag är inget proffs så det enda jag gör är att jag utgår ifrån standarden, lämna plats åt alla instrument

EDIT:

1. AMD Athlon 64 3500+ 2,2GHz

2. Asrock - Socket 939 - ULi M1695 (939DUAL-SATA2) - 8CH / SATA / Raid / Lan / PCI-Express

3. Asus GeForce 7300LE 128MB PCI-E

4. Kingston DDR 1024MB PC3500 433MHz (uppgraderar till 2gb så småning om)

5. Maxtor 300GB SATA II

Det lägger sig runt 4000:- och ja, jag har tänkt på nätaggregat & chassi men sådant fixar man nästan gratis av vänner.

Då kan man säga att jag har c.a 5000:- till att spendera på ett ljudkort, ett begagnat. Det torde man väl ändå få ett hyffsat för? Så det går att spela in trummor med flertalet micar

Redigerat av zkitz
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
  • 7 år senare...

Tar upp en gammal tråd här. Det verkar på g med friggebodar upp till 25 kvm. Intressant!

http://www.regeringe.../18061/a/233400

Om man ska en studio som trumstudio, vad skulle ni helst tagit, ett dubbelgarage i ett hus eller en separat friggebod på en tomt?

Vilket är minst störande mot grannar?

Garaget, eftersom du har betongplatta där.

Link to comment
Dela på andra sajter

Om det blir trångt i en friggebod, varför inte bygga två? Du kan ju sedan dra patchar mellan dom och köra fönster mot fönster istället för det normala studiofönstret. 😄

man får inte det. sammanlagda ytan får vara 25kvm(om det nu blir så)

Link to comment
Dela på andra sajter

Ska du satsa seriöst och du har möjlighet bör du växla av takstolarna för att få tillgång till lite höjd (om det är ett vanligt villa garage alltså). Du kan räkna bort 200 mm / vägg, 100 mm / golv, 200 mm / tak ,för flytande rum. Sedan behöver du en rumsakustisk design som tar ytterligare mått i anspråk.

Link to comment
Dela på andra sajter

Visst kan du ha fönster. Om du tex. ska konvertera ett befintligt garage till en ljudstudio med flytande inre skal, behöver du se till att bygga om befintliga väggar och tak till ett omslutande skal som görs ljudtätt. Vanligast är att ta bort invändig vägg- och takbeklädnad samt isolering. Sedan gipsas och tätas regelfacken innan isoleringen monteras tillbaka igen.

Om tex. garaget har ett fönster som man vill ha kvar, går det alldeles utmärkt att ha det kvar. Man kanske behöva byta ut bef. fönster mot ett fönster som isolerar bättre, dvs lika mycket som det omslutande skalet man förstärker upp med gips. Vanliga 3 och 4-glas fönster isolerar ljud rätt dåligt. Bäst är 2 st tjocka lamellglas med noggrann infästning.

Dagsljus i en studio är trevligt 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...