Jump to content
Annons

Det här är Roland Aira


Mats Stålbröst

Recommended Posts

Trots att Aira inte ens lanserades i samband med Namm-mässan lyckades Roland stjäla showen med sin nya produktlinje, mycket tack vare en serie teaserfilmer med blinkningar åt klassiska Rolandprodukter som TR-808. Men nu vet vi mer om Aira-familjen, som har fyra medlemmar: System-1, TB-3, TR-8 och VT-3.

System-1 är en klaviaturförsedd synt (25 tangenter) som liksom övriga Aira-enheter är baserad på en teknik som Roland kallar acb – analog circuit behavior. Det handar alltså inte om någon analogsynt – som en del hade spekulerat i – utan den bygger på en grundlig analys av analoga kretsar som sedan återskapas med hjälp av digital teknik.

Det som gör System-1 riktigt spännande är att den kan styra mjukvaruversioner av klassiska Rolandsyntar i din dator och även köra dem direkt från System-1-hårdvaran, alltså fristående från datorn. Först ut är en mjukvarusynt som är baserad på SH-101, men Roland utlovar att fler syntar är på gång.

Helt klart är att System-1 inte lider brist på fysiska reglage. Här finns knappar och rattar så att det räcker och blir över. Jogg-hjulet till vänster styr en funktion som kallas ”scatter” och som låter dig välja mellan olika variationer i den inbyggda arpeggiatorn.

System-1 kan anslutas via usb till en dator och även kommunicera direkt med andra Aira-enheter, till exempel TB-3 Touch Bassline, som givetvis är baserad på legendariska acid house-synten TB-303. Ljudmässigt utlovas TB-3 hamna ruskigt nära originalet, men självklart har Roland passat på att förbättra synten. Den inbyggda sequencern har fått ett helt nytt gränssnitt med en upplyst pekskärm varifrån du kontrollerar tonhöjd, volym, filter och modulering. Även här finns en scatter-funktion med baklängesuppspelning, gate och upphackningseffekter.

TR-8 är en renodlad trumsynt med ljud från både TR-808 och TR-909 (totalt 16 uppsättningar olika trumljud), två av de mest inflytelserika trummaskinerna någonsin. Även här har de analoga kretsarna återskapats in i minsta detalj, men en del förbättringar har tillkommit. Varje trumljud har separata inställningar för stämning (tune) och utklingning (decay). Baskaggen och virvel har också fått rattar för justering av attack och komprimering. Inte helt oväntat dyker ett scatter-reglage upp även här. En spännande funktion är möjligheten att ansluta externa ljudkällor och applicera en inbyggd side chain-funktion på dessa.

VT-3, slutligen, är en ”voice transformer” som låter dig applicera formant- och tonhöjdseffekter på röster, eller vilket annat ljud som helst för den delen. Roland utlovar den klassiska robotrösteffektern, men upplyser också om att VT-3 lika gärna kan användas för att göra om din röst till en synt.

Samtliga Aira-enheter är väl anpassade för livebruk, både sett till funktionerna och gränssnittet.

Prova 3 nr av Studio för bara 99 kr!

Läs mer på nätet: http://www.roland.com/aira

Tillverkare/kontakt: Roland (www.roland.se)

Klicka här för att visa nyhetsartikel

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

jaha ja inte nåt vidare nytt under solen

bara återanvändning av nåt man redan gjort fast i ny flashig kostym

Lite nytt är det ju eftersom synthen genom plug out funktionen kan vara en ulv i fårakläder och genom dess nya performance funktioner som ingen Rolandsynt tidigare har haft.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...