Jump to content
Annons

Hur ska man tänka för att få till en bra reffräng ?


Gäst

Recommended Posts

Vadå är reffrängen "en melodi" fast med ord och rytm ? Så är då inte verserna eller ? Hur ska man komma på en melodi med ord ? Ska den låta lika den riktiga melodin som är i beatet eller helt tvärt om ? Ska man typ lyssna på låten man gjort och försöka få in en melodi med ord eller vad går man på igentligen ?

Ja typ...eller. Om du lyssnar på duktiga rappare så har de en naturlig melodi i sin rap som går. Och anpassar melodi och stavelser efter beatet. Inte bara prat över musik. Sen när refrängen kommer så kan man antingen gå vägen att köra en vanlig rap över fast kanske ha färre stavelser, gå upp i intensitet i rösten, köra en rytmisk figur på samma fras(så det blir som en slags percussion) eller bara köra på som vanlig och låta resten av instrumenten stå för fettet/intensiteten/melodin. Eller så kan man köra sångvägen (även om man inte kan sjunga så kan man halv-sjunga typ mjukare och mer melodiskt inte bara pa-pa-pa-pa-pa hårt rakt på..om du förstår? 😳 ) och ja lyssna på beatet vilka ackord är det? Vilka melodier finns redan i musiken? osv. och bygga en sångmelodi runt det. Eller något som bryter totalt. Fantasin sätter gränsen. Sen kan det vara bra att tänka på att desto mer melodiska grejer som händer i beatet desto mindre galet melodiskt omfång behöver rappen. Och vice versa. Lyssna,lyssna,lyssna!

Sen den tredje vägen är att köra en rap och sen lägga en sångstämma över det som är mjukare och mer melodisk och kanske ligger lite lägre i volym.

Vad du behöver göra är att lyssna så mkt du kan på olika rappare och hip-hop låtar och lyssna hur de bygger melodi och stavelser och följ med i rytm och melodin, lyssna hur det fyller i betat och om du kan, försök göra egna melodier till. Om du tycker någon gör något coolt så sno stilen till din egen låt. Ingen skam i det. När man lånat nog från hur andra gör sin grej så kommer man tillslut utveckla sin egen stil som blandar det bästa av andra och din personlighet och gör det till något eget.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag håller delvis med Martin; tänk inte alls... Då kanske du får ur dig nåt du är helt ensam om. Eller också låtsastänker du: "Fan, om jag inte satt både text o melodi inkl refrängen inom tre minuter blir jag avrättad". Sen kör du på och bara skriver ned det första du tänker på, sen sjunger du som besatt o spelar in det samtidigt. Sen lyssnar du på det och finslipar det, ändrar nåt ord o nån ton bara.

Mick o Keith i Stones tvingade ibland ovetande gäster att bara plötsligt ställa sig att sjunga i studion, de fick inte ens en textlapp; "sjung nåt vad som helst för fan bara era djävlar". Sen sålde de miljoner ex....

Link to comment
Dela på andra sajter

Mick o Keith i Stones tvingade ibland ovetande gäster att bara plötsligt ställa sig att sjunga i studion, de fick inte ens en textlapp; "sjung nåt vad som helst för fan bara era djävlar". Sen sålde de miljoner ex....

Förklarar varför majoriteten av deras låtar suger häst b***e. 😆

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Kul med låtskrivar-trådar...

Du har tydligen skrivit ngn slags (rap-)vers och vill ha något i liknande stil eller en melodi som ngn sjunger. Där kan jag inte tipsa dig melodimässigt.

Men om du har en vers med ngn handling så kan du låta refrängen spegla det från en annan synvinkel. En verstext som handlar om hur man saknar någon kan ju ha en refräng som beskriver vad man gjorde/kommer att göra när man är ihop. Gärna med någon abstarktare liknelse och mer känslor. Skifta dåtid i vers med nutid i refräng.

Vers: "Du lämnade mig" - refräng: "Men jag klarar mig bättre utan dig".

Vers: "Vi älskade en sommar" - refräng: "Jag är på smällen".

Ett textexempel från min penna är, hm,... "Moments on the run" på länken nedan (så övriga slipper få en video i webfönstret om jag istället gav er länken till Youtubeklippet). Märk att refrängen kanske utspelar sig på en helt annan plats (solig, i naturen, efter ett bröllop, eller liknande) medan versen är mer en vardagsskildring.

Verser:

Is this a game like hide and seek for us.

Whenever you're facing me I get weak.

Your eyes sometimes by accident meet mine.

I see possibilities, thats when I shine.

"Live a life with you", that's what they say,

those eyes of yours and surely mine today.

I love the way our thoughts they do betray.

The tension in the air is here to stay.

Refräng:

I smell the daisies in the sun

when the deep red ribbon has been bound.

I find these moments on the run.

I have to catch them as they're found.

Mycket härligt med konkreta tips.

Något slags motstånd i texten är nog alltid bra, vad är det som går emot det jag redan skrivit...

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 veckor senare...

en refräng får gärna kontrastera mot vers och brygga. ett bra exempel är "live while you're young" med one direction. effektiv som få. notera hur det är olika rytmik i både vers, brygga och refräng. och lägg märke till refrängens "hookmelodi" som upprepas 3 gånger med lite variation. speciellt inledningsmelodin. den kommer på "craz y crazy crazy" o på "i know that we've just met". en refräng får gärna vara den högsta punkten i tonläge, för det där "lyftet" ett exempel är "raise your glass".

Link to comment
Dela på andra sajter

forts. eller "pride" med u2. ett exempel på en refräng som är lägre än versen är i amos lee:s "keep it loose", keep it tight". men man känner ändå på något konstigt sätt att det "lyfter".

en enkel hookrad är bra för en refräng. gärna upprepad till förbannelse. "turn up the music" med chris brown är en sån låt. kan någon här räkna antalet gånger "turn up the music" kommer i låten? ;-).

slutligen ska refrängen vara essensen av låten. om.titeln är i refrängen ska den beskriva vad låten handlar om.

har jag missat nåt?

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...